REVIEWS

STELLARIS: FIRST CONTACT STORY PACK

Στο πρώτο από τα τρία νέα διαθέσιμα Empire Origins του First Contact, του νεότερου DLC του Stellaris, το έθνος μας ξεκινάει το παιχνίδι ως μια ομάδα αποτελούμενη από pops διαφόρων species που έχει προσφάτως αποκτήσει την ελευθερία της από ένα κράτος δουλεμπόρων. Το σκάφος που μετέφερε την ετερόκλητη αυτή ομάδα πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση σε έναν πλανήτη, ο οποίος γίνεται το νέο αστρικό σπίτι των απελευθερωμένων επιζώντων. Μετά την εξερεύνηση του ερειπωμένου σκάφους που τους έφερε εκεί, οι επιζώντες στρέφονται προς τα άστρα – αφενός για να εντοπίσουν τους πλανήτες προέλευσης των κυριότερων species απ’ όπου υφαρπάχθηκαν από τους δουλέμπορους, αφετέρου να εντοπίσουν τους ίδιους τους δουλέμπορους και, ως ίσοι προς ίσους πλέον, να τους ξεμπροστιάσουν απέναντι στη γαλαξιακή κοινότητα.

First Contact Homecoming event
Άκρως συγκινητική στιγμή η επιστροφή των υπόδουλων ρεηκουιτιανών πίσω στη Γη.

Στο δεύτερο Origin, ξεκινάμε ως μια empire η οποία έχει μόλις αποτινάξει το ζυγό της σκλαβιάς στον home planet της, διεξάγοντας και κερδίζοντας έναν απελευθερωτικό πόλεμο απέναντι στους πρώην overlords τους. Η νεοαποκτηθείσα ελευθερία έρχεται με κάποιες αρχικές τεχνολογικές “ποινές” οι οποίες αναιρούνται μέσω της μελέτης του τεχνολογικά ανεπτυγμένου Warship που άφησαν πίσω τους οι ηττημένοι εισβολείς. Μέσα από αυτήν την εξερεύνηση, η απελευθερωμένη μας empire καλείται να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα αναζητήσει ειρήνη και συμφιλίωση, ή εκδίκηση απέναντι στους πρώην δυνάστες της; Και, εξίσου σημαντικό, πώς θα αντιδράσει όταν οι δυνάστες ζητήσουν και τα ρέστα μέσω της καταβολής αποζημιώσεων για το Warship που καταρρίφθηκε;

Στο τρίτο Origin, ελέγχουμε ένα κράτος στο home system του οποίου ένας πλανήτης διαλύθηκε στα καλά καθούμενα από έναν αδέσποτο μετεωρίτη. Ο πληθυσμός του κράτους χωρίστηκε σε δύο ομάδες: αυτούς που αναγνωρίζουν το συμβάν ως αυτό που πράγματι είναι, δηλαδή ένα φριχτό μα ατυχές περιστατικό μέσα στο χάος του σύμπαντος, και σε αυτούς που θεωρούν πως η καταστροφή του πλανήτη οφείλεται σε μια εξωγήινη φυλή που πραγματοποίησε επίθεση με “planet-killer” όπλα, και η οποία σίγουρα θα επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη δουλειά και στους υπόλοιπους πλανήτες του συστήματος. Εν μέσω έντασης και πολιτικών διαδηλώσεων, τα μέλη της δεύτερης ομάδας αποφασίζουν να αποικίσουν ομαδικώς έναν άλλο πλανήτη στο home system του κράτους ώστε να χαράξουν ανεξάρτητη πολιτική. Μέσα σε αυτό το υπόβαθρο, καλούμαστε να εξερευνήσουμε το γαλαξία και να τοποθετήσουμε το έθνος μας στην αστρική κοινότητα. Όμως οι φανατισμένοι, απομονωτιστές και ξενοφοβικοί γείτονες σίγουρα θα υψώσουν εμπόδια σε αυτήν την επιδίωξη.

First Contact Haven Event
Πολλά από τα events του τρίτου Origin αφορούν την ευεργετική ή στυγνά κακιασμένη συμπεριφορά προς τους αποσχισμένους αποίκους, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις πάντα.

Αυτές οι τρεις διαφορετικές νέες προϋποθέσεις εκκίνησης μιας παρτίδας Stellaris είναι μάλλον το ζουμί του νέου περιεχομένου που εισάγεται στο game από το First Contact Story Pack. Πέρα από τα διάφορα αρχικά bonuses και/ή ποινές (τα δύο πρώτα μάλιστα φέρουν ρητά την επισήμανση “very challenging” κατά την επιλογή τους στο σκέλος empire creation), το κάθε Origin εισάγει και πολλά ξεχωριστά events που επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξη του εκάστοτε αστρικού RP. Ως κάποιος που έχει αφιερώσει κάμποσες ώρες στο Stellaris και όλα τα DLC του (1.074,4 ώρες ως αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Steam), βγήκα την πρόκληση που προσφέρουν τα νέα origins αρκετά διασκεδαστική σε σχέση με μια πιο “τζενέρικ” εκκίνηση, χωρίς βέβαια να επιφέρουν και κάποια κοσμογονία που αλλάζει δραματικά τη γενικότερη φιλοσοφία του game.

Εκτός από τα Origins υπάρχουν και κάποιες άλλες προσθήκες, για να δικαιολογηθεί και η τιμή του Story Pack. Πρώτη εξ αυτών είναι το ριζικά αναβαθμισμένο περιβάλλον επαφής και λοιπής συνδιαλλαγής με τους pre-FTL πολιτισμούς που βρίσκουμε διάσπαρτους στο γαλαξία. Πλέον, εκτός από την κατασκευή ενός απλού Observation Post πάνω από τους πλανήτες των “πρωτόγονων” πολιτισμών και τις λοιπές προεκτάσεις αυτής της κατασκευής, υπάρχει ένα εντελώς νέο πλάισιο που παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης δράσεων Infiltration, Espionage, διπλωματίας και λοιπής επιρροής προς τους pre-FTL πολιτισμούς, με τα παρεπόμενα special event chains και τις διάφορες επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές. Εξακολουθεί να απουσιάζει από το game η δυνατότητα να ξεκινήσουμε οι ίδιοι ως pre-FTL πολιτισμός, κάτι που θα είχε ομολογουμένως πλάκα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα δούμε στο μέλλον.

FIrst Contact pre-FTL Awareness
Το UI των pre-FTL πολιτισμών αποκτά πλέον και έναν μετρητή Awareness που απεικονίζει το κατά πόσο οι πολιτισμοί αυτοί είναι, ανάλογα με τις πράξεις μας, ενήμεροι ή όχι για το ότι υπάρχει ζωή στο γαλαξία και εκτός του πλανήτη τους.

Άλλη προσθήκη είναι η δυνατότητα για Cloaking των σκαφών μας. Όπως φαντάζεται κανείς, άπαξ και ξεκλειδωθεί αυτή η δυνατότητα μέσω της έρευνας του αντίστοιχου tech, οι πολεμικοί μας στόλοι αλλά και τα Science Ships μας μπορούν να υλοποιήσουν αυξανόμενης ισχύος cloaking devices, τα οποία καθιστούν τα πλοία μας αόρατα. Τα αόρατα πολεμικά πλοία μπορούν να κινηθούν εντός εχθρικών περιοχών αλλά και να παραβιάσουν τα Closed Borders χωρίς να γίνουν αντιληπτά, και να κάνουν decloak για να επιτεθούν αιφνιδιαστικά προς το στόλο ή τους διαστημικούς σταθμούς κάποιου αντιπάλου. Ομοίως, τα cloakαρισμένα Science Ships μπορούν να αποφύγουν διάφορους αστρικούς κινδύνους (πόσες φορές διακόπταμε την εξερεύνηση προς κάποια κατεύθυνση επειδή το μοναδικό hyperspace lane φυλάσσονταν από μια αβυσσαλέα ορδή Crystalline Entities ισχύος 20-30k), αλλά και να πλοηγηθούν πίσω από Closed Borders για τη συλλογή Intel προς κάποια αυτοκρατορία. Προφανώς υπάρχει πλέον και ο αντίστοιχος μετρητής Cloaking Detection για την αντιμετώπιση των αόρατων απειλών. Καθίσταται σαφές πως η συγκεκριμένη τεχνολογία, στα χέρια ενός έμπειρου παίκτη, μπορεί να δώσει καθοριστικό αβαντάζ.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει και στην προσθήκη μερικών νέων Civics που προσφέρουν τη δυνατότητα να έχουν τα πλοία μας Jump Drives από την εκκίνηση της παρτίδας! Προφανώς αυτό έρχεται με κάποιες “ποινές”, όπως η ανάγκη να εξερευνηθεί το hyperlane travel ως ξεχωριστή τεχνολογία προτού μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και με τον “παλιομοδίτικο” τρόπο, αλλά αν μη τι άλλο τα civics αυτά προσφέρουν ακόμη μια παράμετρο με την προοπτική να ανακατέψει την τράπουλα στα αρχικά στάδια μιας παρτίδας Stellaris και να προσφέρει νέες προκλήσεις.

Ως συνήθως βέβαια, παράλληλα με το επί πληρωμή περιεχόμενο υπάρχει και το συνοδευτικό δωρεάν patch, το οποίο εισάγει και τροποποιεί αρκετά πράγματα (ιδού τα Patch Notes). Η σημαντικότερη ίσως προσθήκη που επιφέρει αυτό είναι η εισαγωγή των Archaeotechnologies: μέσω της έρευνας των αντίστοιχων τεχνολογιών, της κατασκευής εξειδικευμένων κτηρίων, του ξεκλειδώματος των αντίστοιχων Ascension Perks, της ολοκλήρωσης ανασκαφών και της διερεύνησης Precursor αντικειμένων, υπάρχει η δυνατότητα ξεκλειδώματος σπάνιας τεχνολογίας που επιτρέπει την κατασκευή “σπέσιαλ” διαστημικών σταθμών, κτηρίων, ή όπλων/components για τα σκάφη μας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως αυτή η “δωρεάν” προσθήκη απαιτεί την κατοχή του Ancient Relics Story Pack, το οποίο εισήγαγε εξ αρχής τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Stellaris.

FIrst Contact Debt Collectors
Ομολογουμένως η αναπάντεχη εμφάνιση των ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΧΡΕΟΥΣ κατά το playthrough με το δεύτερο origin, μου προκάλεσε ακατάσχετο γέλιο.

Αξίζει, λοιπόν, το First Contact Story Pack τα λεφτά του; Η απάντηση θα σας σοκάρει (ή και όχι): αναλόγως. Η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία του επί πληρωμή περιεχομένου, όσο ενδιαφέρουσα και να είναι, προσανατολίζεται περισσότερο σε όσους έχουν λιώσει το Stellaris και αποζητούν κάποια ψήγματα νέας πρόκλησης μέσω των διαφορετικών συνθηκών εκκίνησης μιας παρτίδας, παρά είναι 100% απαραίτητη και game-changing προσθήκη στο βασικό game. Με αυτό ως δεδομένο, τα 15 ευρώ που κοστίζει το Story Pack μπορεί, κλασικά, να φαντάζουν ως ένα αρκετά υψηλό ποσό σε σχέση με αυτά που προσφέρει, ειδικά για κάποιον πιο κάζουαλ παίκτη που προτιμάει να αγοράζει επιλεγμένα DLC/Story Packs παρά να αποκτά με λύσσα κάθε νέο περιεχόμενο που κυκλοφορεί η Paradox για το Stellaris.

Συμπερασματικά, το First Contact εισάγει μεν ενδιαφέρον περιεχόμενο, αλλά δεν νομίζω πως θα το τοποθετούσα ανάμεσα στα απολύτως “κρίσιμα” DLC που οφείλει να έχει στην κατοχή του κάποιος παίκτης. Χώρια, προφανώς, που οι μηχανισμοί που εισάγει προϋποθέτουν ένα υφιστάμενο υπόβαθρο γνώσης του game προκειμένου να “λάμψουν” στα χέρια των παικτών, οπότε κάποιος noobάς πιθανότερο είναι πως θα πελάγωνε περισσότερο παρά θα εντυπωσιαζόταν με τα νέα features. Συνεπώς, οι φανατισμένοι Στελλαροπαίκτες σαν του λόγου μου θα μπορούσαν να το τσεκάρουν αν τους περισσεύουν τα χρήματα, αλλά αν είσθε noobάς, προτείνω να επενδύσετε πρώτα σε άλλα, ουσιαστικότερα DLC όπως το Utopia, το Distant Stars και το Leviathans, πριν καταπιαστείτε με το έξτρα περιεχόμενο του First Contact.

Follow us on Google News

Go to discussion...

PRE-FTL CIVILIZATION AWARENESS - 70%

70%

The Truth is Out There

Το First Contact απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους παίκτες Stellaris και εισάγει ενδιαφέροντες, αν και όχι τόσο ζωτικής σημασίας, νεωτερισμούς.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL