REVIEWS

STELLARIS: ANCIENT RELICS

Ξεκινώντας πριν χρόνια τις σπουδές μου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κυριολεκτικά το ΠΡΩΤΟ πράγμα που μας παρουσιάστηκε στο πρώτο μάθημα που παρακολούθησα στο πρώτο εξάμηνο ήταν μια εικόνα από το έπος μεγατόνων Indiana Jones & The Last Crusade (συγκεκριμένα, μια εικόνα από την περίφημη σκηνή με τον Indy και τον πατέρα του να είναι δεμένοι στις καρέκλες ενώ το κάστρο Brunwald φλέγεται τριγύρω τους) με την εκπληκτική λεζάντα-σχόλιο: “αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ“.

Αν και παρουσιάστηκε με αρκετά “ωμό” τρόπο, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο point είναι ισχυρό και πέρα για πέρα πραγματικό. Άσχετα με την εντύπωση που σχηματίζουν συνήθως για την επιστήμη της Αρχαιολογίας οι “εξωτερικοί παρατηρητές” και όσοι τη γνωρίζουν κυρίως μέσα από ταινίες/σειρές/games, στην πραγματικότητα η Αρχαιολογία είναι μια αρκετά πιο πεζή και βαρετή, ίσως, διαδικασία: πολύωρη μελέτη επιστημονικών άρθρων αντί για ξύλο και πιστολίδι με τους ναζί, άκρως σχολαστικό σκάψιμο άγονων εκτάσεων που μπορεί και να μην αποδώσουν το παραμικρό εύρημα μετά από βδομάδες ανασκαφής αντί για καθημερινή ανακάλυψη σπουδαίων θησαυρών όπως το Ιερό Δισκοπότηρο σε ναούς χαμένους μέσα σε αχαρτογράφητα φαράγγια, ατελείωτες ώρες συγγραφής κειμένων για την τεκμηρίωση των ανασκαφών και τη δημοσίευση των ευρημάτων αντί για φυγάδευση της Κιβωτού της Διαθήκης προς αχανείς αποθήκες προκειμένου να μελετηθούν από “TOP MEN”… και προφανώς ουδεμία ένδειξη ως προς την ύπαρξη Κρυστάλλινων Κρανίων (ευτυχώς, δηλαδή – το Kingdom of the Crystal Skull είναι τόσο άθλιο που δεν θα παλευόταν να βιωθεί in-real-life).

Η αλήθεια είναι επίσης, βέβαια, πως η “πραγματική” αρχαιολογία δεν προσφέρει (συνήθως) και τόσο συγκλονιστικό υλικό όταν πρόκειται να υλοποιηθεί σε κάποιο μέσο ψυχαγωγίας, σε αντίθεση με την “ρομαντική” αρχαιολογία που προβάλλεται από τον Indy και το σινάφι του, η οποία πάντα θα συναρπάζει. Και, ευτυχώς για τους παίκτες του Stellaris, το Ancient Relics Story Pack που κυκλοφόρησε χθες, εστιάζει ακριβώς στην 2η. 

Αυτό βέβαια δεν μας αποτρέπει από το να εισάγουμε έστω ΛΙΓΟ ρεαλισμό στς περιπέτειές μας. Έτσι, λοιπόν, η ΠΑΠΑΦΕΣΣΙΑΝΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ είναι εδώ για να συμπληρώσει όλες τις κατάλληλες φόρμες καταγραφής και να δημοσιεύσει τα ευρήματά της σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Ως “Story Pack” (αντί για παραδοσιακό, πλήρες DLC), το Ancient Relics ομοιάζει περισσότερο με το Distant Stars παρά με προσθήκες όπως τα Utopia ή Apocalypse, υπό την έννοια πως εισάγει κυρίως υλικό που εμπλουτίζει την “αφήγηση” του game και βελτιστοποιεί ήδη υφιστάμενα κομμάτια του περιεχομένου, παρά στοιχεία που διαφοροποιούν ριζικά το gameplay. Στον πυρήνα των νέων προσθηκών βρίσκεται ο ευρύτερος τομέας Archaeology, στα πλαίσια του οποίου εισάγονται νέα event chains υπό τη μορφή περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εμφανίζονται τυχαία κατά την εξερεύνηση αστρικών συστημάτων.

Στέλνοντας ένα επανδρωμένο Science Ship προς κάποιο εντοπισμένο Archaeological Site που βρίσκεται εντός των ορίων του κράτους μας, ο επιβλέπων Scientist ξεκινάει την εξερεύνηση του πεδίου με κύκλους έρευνας 90 ημερών. Kατά την πάροδο των ερευνητικών κύκλων (και πάντα ανάλογα με το Level του σε συνάρτηση με το Level δυσκολίας της εκάστοτε ανασκαφής) ο επιστήμονας έχει κάποια πιθανότητα να αποκαλύψει Clues, τα οποία αυξάνουν προοδευτικά το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιο Breakthrough στην έρευνα, οπότε και ξεκλειδώνεται το επόμενο ανασκαφικό στάδιο του Event Chain.

Όπως και σε αρκετές άλλες πτυχές του παιχνιδιού, έτσι και με το Ancient Relics, το Flavor Text είναι σχεδόν όλη η ουσία.

Η κάθε ανασκαφή μπορεί να αποτελείται από 2 έως 6 Stages, και το τελικό εύρημα στο τέλος ποικίλει: από υλικά οφέλη όπως ισχυρά αστρόπλοια, απλά resources και bonus πόντους προς την ολοκλήρωση του research, μέχρι την απόκτηση του νέου resource ονόματι Minor Artifacts (που ξοδεύονται μέσω ενός νέου υπο-menu, προσφέροντας διάφορα πρόσκαιρα bonuses) ή, στα πιο χρονοβόρα event chains, την αποκάλυψη κάποιου σπουδαίου Relic, που εκτίθεται στη συνέχεια ως “τρόπαιο” από το κράτος μας και προσφέρει ισχυρά passive bonuses.

Τα αποτελέσματα των ανασκαφών δεν είναι πάντα ευεργετικά, όμως. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως και στο τέλος του Raiders of the Lost Ark, όποιος αντίκρισε το άνοιγμα της Κιβωτού κατέληξε να λιώνει ή να εκρήγνυται – ένας διαρκής κίνδυνος της Αρχαιολογίας, όπως μπορεί να πιστοποιήσει ο κάθε καταρτισμένος αρχαιολόγος . Έτσι, πέρα από περιπτώσεις όπου οι Scientists μας βρίσκουν αναπάντεχο θάνατο κατά την ανασκαφή, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες το τέλος ενός event chain (ή η επιλογή ενός “λάθος” μονοπατιού κατά τη διάρκεια των Stages του) μπορεί να έχει αποτελέσματα όπως το κάλεσμα ενός εχθρικού Leviathan, το οποίο συνθλίβει με συνοπτικές διαδικασίες όλες μας τις κτήσεις στο υπό έρευνα σύστημα!

Τα Relics μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν περιστασιακά έναντι Influence Points για να προσφέρουν κάποιο άλλο σημαντικό bonus ανάλογα με τη φύση τους.

Η αγορά του Ancient Relics προσθέτει και τα αναμενόμενα εξτραδάκια, όπως νέα Achievements ή η προσθήκη 2 νέων Precursor Empires. Υπάρχει όμως και το συνοδευτικό δωρεάν patch 2.3 που διατίθεται σε όλους τους κατόχους του βασικού παιχνιδιού και το οποίο, εκτός της αναμενόμενης πλειάδας από tweaks, fixes και λοιπές βελτιώσεις, ενισχύει ήδη υπάρχουσες πτυχές του βασικού παιχνιδιού με βάση τις καινοτομίες του Ancient Relics. Έτσι, για παράδειγμα, εμπλουτίζονται αρκετά κάποια από τα ήδη υφιστάμενα Anomalies προκειμένου να τους δοθεί περισσότερο αρχαιολογικό-ανασκαφικό ενδιαφέρον (πέρα από τα καινούργια Anomalies που εισάγονται, προφανώς), ενώ επίσης εισάγονται και κάποια ευρύτερα διαθέσιμα Relics, όπως τρόπαια που αποκτούμε με την επιτυχή ολοκλήρωση του end-game crisis της εκάστοτε παρτίδας μας.

Οφείλει, τέλος, να επισημανθεί μια σπουδαία αλλαγή: η μετατροπή του παιχνιδιού σε 64bit Application, για πρώτη φορά στην ιστορία της Clauzewitz Engine που χρησιμοποιεί η Paradox εδώ και κοντά μία δεκαετία. Αυτό έχει αισθητό αποτέλεσμα στα Loading Screens του παιχνιδιού, τα οποία γίνονται κυριολεκτικά αστραπιαία.

Ουκ ολίγες φορές, οι αντίπαλες αυτοκρατορίες θα καταφέρουν να επεκταθούν και να εξερευνήσουν πρώτες κάποιο Site που έχετε εντοπίσει, προσδίδοντας στο όλο εγχείρημα και μια εσάνς “αγώνα δρόμου”.

Εν κατακλείδι, τα πολυάριθμα και αρκετά ευφάνταστα Excavation Sites που εισάγει το Ancient Relics Story Pack εμπλουτίζουν ριζικά την εξερεύνηση, σπάζοντας τη μονοτονία του κλασικού System Surveying και προσφέροντας bonuses που κυριολεκτικά είναι ικανά να αλλάξουν τις ισορροπίες του παιχνιδιού (φανταστείτε να βρείτε μέσα στον πρώτο χρόνο του παιχνιδιού μια ανασκαφή που προσφέρει ως “έπαθλο”… έναν Titan ισχύος 6k – η αναζήτηση Lebensraum μέχρι την άλλη άκρη του γαλαξία καταλήγει μονόδρομος). Δεδομένης της χαμηλής τιμής των 10 ευρώ, αλλά και του ότι δεν ανήκω (ακόμα) στην ομάδα των αρκετά αυτιστικών ελιτιστών που θα έδιναν ίσως στο story pack μειωμένη βαθμολογία επειδή “…δεν είναι πιστή αναπαράσταση της αρχαιολογικής επιστήμης…“, θα έλεγα πως το Ancient Relics προσφέρει υπερβολικά πολύ “Flavor” στο βασικό παιχνίδι για να αγνοηθεί ως “απλά προαιρετικό”, και σίγουρα θα λογίζεται στο μέλλον ως μέρος του προτεινόμενου πυρήνα των DLC που προσφέρουν την μέγιστη δυνατή απόλαυση του τίτλου.

Προβλεπόμενο Ποσοστό Αύξησης του Ανασκαφικού Budget - 92%

92%

It Belongs in a Museum

Αρκετά απλό ως σύλληψη, αλλά καταφέρνει να "νοστιμεύει" απίστευτα πτυχές του βασικού παιχνιδιού. Αναμφισβήτητα από τα Must-Have DLCs του Stellaris.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

3 Comments

    1. Από τις μεγάλες ειρωνείες της ζωής είναι πως οι μισοί και βάλε Αρχαιολόγοι μπήκαμε στον κλάδο ακριβώς επειδή μας άρεσε ο Indiana Jones, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε πως εν τέλει η αρχαιολογία δεν έχει σχέση με αυτό που μας άρεσε. Αλλά δε βαριέσαι, βρίσκεις άλλα πράματα στην πορεία :Ρ

  1. Μπήκα για τις μάχες με ναζί και τα δισκοπότηρα, έμεινα για την τεκμηρίωση και το ανασκαφικό ημερολόγιο.
    Απολαυστικότατο το κείμενο Κώστα, με το που τελειώσει η αρρώστια που λέγεται run του CK2 με Σικελία, ξεκινάει νέο καμπέην αρχαιο-στελλάρη.
    Μόνο στο imperator απογοήτευσε πολύ τελευταία.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek