REVIEWS

VALIANT HEARTS: THE GREAT WAR

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο επονομαζόμενος και ως ο Μεγάλος Πόλεμος. Η μεγαλύτερη σύρραξη της ανθρωπότητας (πριν φυσικά τον Β΄ΠΠ) με τελικό απολογισμό ~39 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες. Για πρώτη φορά έγινε χρήση χημικών σε μαζική κλίμακα ενώ παρατηρήθηκε και το φαινόμενο του shell shock. Παρά τον τεράστιο αντίκτυπο που είχε στο ρου της ιστορίας (διεθνείς συνθήκες, παύση παραδοσιακών κρατών, εδραίωση επαναστάσεων), λαμβάνει ελάχιστης αντιμετώπισης από τα δημιουργικά μέσα σε σχέση με τον Β΄ΠΠ (φυσικά υπάρχει πάντα ο τέταρτος κύκλος Blackadder, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία). Ένα μικρό λιθαράκι προς την πλήρωση αυτού του κενού έρχεται να καλύψει το Valiant Hearts: The Great War, το πιο πρόσφατο δημιούργημα της Ubisoft Montpellier (Rayman Legends, Child of Light). Πρόκειται για ένα 2D puzzle game το οποίο μας αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι το 1917.

Ξεκινώντας το 1914, μας παρουσιάζει την ιστορική αφορμή του πολέμου, τη δολοφονία του αρχιδούκα Franz Ferdinand. Μετά τη δολοφονία η γαλλική κυβέρνηση απελαύνει όλους τους Γερμανούς υπηκόους από τα εδάφη της στην προετοιμασία για τον πόλεμο. Ένας από αυτούς τους υπηκόους είναι και ο Karl παντρεμένος με τη Γαλλίδα Marie. Μετά από λίγο καιρό ο πατέρας της Marie, Emile, στρατολογείται στον πόλεμο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τον Karl στη Γερμανία. Στην ιστορία μπαίνει και ο Αμερικανός Freddie που έχει μπει εθελοντικά στα συμμαχικά στρατεύματα, μιας και επίσημα οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο το 1917, και η Anna μία βελγίδα φοιτήτρια κτηνιατρικής, η οποία εκτελεί χρέη νοσοκόμας. Οι ιστορίες αυτών των χαρακτήρων μπλέκουν μεταξύ τους και μέσα από τη φρίκη του πολέμου θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν, να σμίξουν αλλά και να καταφέρουν να γυρίσουν πίσω στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όσοι έχουν δει το trailer γνωρίζουν πάνω-κάτω τι συμβαίνει, καθώς και το πιθανό τέλος. Σημασία όμως σε έναν τέτοιο τίτλο έχει το ταξίδι.

valiant 1Δε χρειάζονται πολλά λόγια, για να μεταφέρθει το απαραίτητο μήνυμα/συναίσθημα.

Η ιστορία του παιχνιδιού εκμεταλλεύεται στο έπακρο το ιστορικό υπόβαθρο στο οποίο διαδραματίζεται. Μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε για τις μεγαλύτερες μάχες που έλαβαν μέρος στον Α΄ ΠΠ, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούσαν για τους στρατιώτες από τα χαρακώματα μέχρι τις μάχες στις στοές. Αυτή η παρουσίαση πραγματοποιείται με δύο τρόπους: είτε με τη μικρή εγκυκλοπαιδική αναφορά που δίνει το παιχνίδι για κάθε πτυχή του πολέμου, είτε μέσω των περιγραφών που υπάρχουν σε διάφορα κρυμμένα αντικείμενα (collectibles) που είναι σκορπισμένα στο παιχνίδι.

valiant 3Με μικρές παραγράφους μας περιγράφονται τα ιστορικά γεγονότα.

Για αυτούς τους λόγους παρότι το παιχνίδι προωθείται ως puzzle game, προσωπικά θα το κατέτασσα στην κατηγορία του εκπαιδευτικού/επιμορφωτικού παιχνιδιού. Ομολογουμένως γρίφοι υπάρχουν στο παιχνίδι, αλλά είναι χαμηλής δυσκολίας. Παρότι εύκολοι, εξυπηρετούν στο να σπάνε τη μονοτονία της συνεχούς αφήγησης, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν κουραστική δίνοντας την εντύπωση ότι μας τραβάει από τη μύτη. Σε γενικές γραμμές, το Valiant Hearts θα απογοητεύσει οποιονδήποτε θα θελήσει να τον δει για την πρόκληση των γρίφων του, καθώς για έναν έμπειρο gamer αυτή περιορίζεται μόνο στην εύρεση όλων των collectibles. Αντιθέτως όσοι αρέσκονται στο να «παίξουν» μία ιστορία και να κερδίσουν ένα σπυρί γνώσης από αυτήν την εμπειρία θα το απολαύσουν για τις περίπου 7 ώρες που διαρκεί.

valiant 2Τα κρυμμένα αντικείμενα ξεκλειδώνουν ιστορικά στοιχεία γύρω από την προέλευσή τους. Μέσω αυτών μαθαίνουμε μικρές ιστορικές λεπτομέρειες για τη ζωή στο μέτωπο.

Η τεράστια επιτυχία του τίτλου είναι ότι το παιχνίδι πρακτικά είναι μη βίαιο. Στην πραγματικότητα εμείς ως παίκτες δε σκοτώνουμε (σχεδόν) κανέναν αντίπαλο. Οι δημιουργοί αποφεύγουν πανέξυπνα να ταυτίσουν μία από τις δύο πλευρές με το ρόλο του «κακού». Το αίσθημα που δίνει όλο το παιχνίδι οι απλοί άνθρωποι σε έναν πόλεμο δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά είναι έρμαια των συγκυριών κάτι που επισφραγίζεται και με το right in the feels credit roll. Στη σύγχρονη εποχή, όπου τα δελτία ειδήσεων δείχνουν δολοφονίες εν ψυχρώ χωρίς καν την απαραίτητη προειδοποίηση, το Valiant Hearts καταφέρνει αψεγάδιαστα να μεταφέρει τη βαναυσότητα του πολέμου με σχεδόν πλήρη έλλειψη γραφικής βίας.

Σε αυτό τον τομέα συνεισφέρουν και τα γραφικά του παιχνιδιού, προϊόν της μηχανής γραφικών UbiArt Framework (Rayman Origins/Legends, Child of Light). Καρτουνίστικα αλλά με σοβαρό ύφος δίνουν τον κατάλληλο τόνο στο παιχνίδι χωρίς να το βαραίνουν ή να το κάνουν να μοιάζει κωμικό. Στην πραγματικότητα όλη η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, από τον οπτικό τομέα μέχρι τις μικρές ιστορίες για τα καθημερινά αντικείμενα των στρατιωτών, αφήνει μία γλυκόπικρη νοσταλγία. Σε αυτό έρχεται και δένει η μουσική, με τις πρώτες νότες του τίτλου να παραπέμπουν σε άλλη εποχή, όπως ακριβώς αυτό. Παρόλα αυτά ο ήχος περιορίζεται μόνο στη μουσική, αφότου δεν υπάρχουν διάλογοι στο παιχνίδι, πέραν κάποιων προτροπών των χαρακτήρων (που γίνονται σε πραγματική γλώσσα, αναλόγως το χαρακτήρα).

valiant 4Από τα όμορφα διαλλείμματα του παιχνιδιού, είναι οι αποστολές “taxi”, οι οποίες ντύνονται με γνωστές κλασσικές μελωδίες.

Εν κατακλείδι, το Valiant Hearts είναι ένα παιχνίδι με ταυτότητα και χαρακτήρα, όπως και το Child of Light το οποίο βγήκε λίγους μήνες νωρίτερα. Είναι ένα δώρο που άνετα θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε ένα παιδί πριν την εφηβεία αλλά και να παίξει ο ίδιος, λαμβάνοντας ο καθένας διαφορετικά πράγματα. Είναι από τα παιχνίδια που σίγουρα μπορούν να δώσουν τροφή για σκέψη και συζήτηση, ενώ ιντριγκάρει τον παίκτη να ψάξει περισσότερα γύρω από γεγονότα του Α΄ΠΠ. Παρότι διαπραγματεύεται μία από τις πιο αιματηρές περιόδους της ανθρωπότητας παραδίδει μαθήματα δημιουργικής αφήγησης χωρίς ο τόνος του παιχνιδιού να γίνεται υπερβολικά σοβαρός. Το τέλος του μπορεί να είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο δεν παύει να συγκινεί τον παίκτη χάρη στην απλότητα του μηνύματος που θέλει να μεταφέρει.

Pros

  • Εξαιρετικό animation
  • Γνωριμία του παίκτη με την Ιστορία
  • Απευθύνεται σε ευρύ ηλικιακά κοινό
  • Αφήνει απλό αλλά δυνατό μήνυμα

Cons

Cons

  • Χαμηλός βαθμός δυσκολίας
  • Αφήγηση που ενδεχομένως να κουράσει ορισμένους
  • Απαιτεί UPlay
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

14 Comments

  1. Valiant Hearts: The Great Game! Απλά τέλειο, κόντεψα να βάλω τα κλάματα στο τέλος. Παίζει να είναι το μόνο παιχνίδι που διάβασα όλα τα κείμενα του. Εδώ σε άλλα βαριέμαι να διαβάζω τα quest μου, σε αυτό όλα τα κείμενα ήταν ένα κι ένα, εξαιρετική δουλειά. Πότε θα βγει το επόμενο;

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL