REVIEWS

XCOM: ENEMY WITHIN

Η ανακοίνωση του XCOM: Enemy Unknown ήταν για τους οπαδούς της σειράς ταυτόχρονα δικαίωση και προβληματισμός, λύτρωση και αγωνία. Μετά την καταιγίδα αντιδράσεων που ακολούθησε την ανακοίνωση του The Bureau: XCOM Declassified (το οποίο τελικά δεν ήταν και τόσο άσχημο), η επιβεβαίωση της ύπαρξης ενός κλασικού turn-based strategy με το όνομα XCOM έμοιαζε κυριολεκτικά σαν μάννα εξ ουρανού. Για την ταλαιπωρημένη gaming ψυχή του υπογράφοντα, ο οποίος αναγκάστηκε να υποφέρει πολλαπλά “reimaginings” αγαπημένων παιχνιδιών της νιότης του, το XCOM: EU λειτούργησε ως αναβράζον παυσίπονο στις οξείες ημικρανίες που είχε προκαλέσει το Declassified. Ωστόσο η χαρά δε μπορούσε να εξαφανίσει ορισμένους προβληματισμούς για το αν το νέο παιχνίδι θα κατάφερνε να πλησιάσει έστω τον ένδοξο πρόγονό του. Τελικά ορισμένα χτυπητά ελαττώματα δεν άφησαν το XCOM: EU να πραγματοποιήσει πλήρως τον ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο στόχο του, όμως συνολικά η προσπάθεια της Firaxis για την αναβίωση ενός θρύλου του gaming κρίνεται επιτυχημένη.

Στο review του XCOM: Enemy Unknown, κάτι παραπάνω από δώδεκα μήνες πριν,  είχα επισημάνει τους τομείς στους οποίους κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με κύρια εστία παραπόνων το διασκεδαστικό αλλά συχνά άτσαλο combat system. Η Firaxis είναι προφανές πως άκουσε τα παράπονα των παικτών και προσπάθησε με το Enemy Within να αυξήσει το εύρος των διαθέσιμων στρατηγικών επιλογών στα χέρια του παίκτη. Η campaign του XCOM:EW δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από την αντίστοιχη του EU πέρα από την προσθήκη επιπλέον περιεχομένου με τη μορφή νέων μονάδων, upgrades, εξοπλισμού, χαρτών και αποστολών. Οι μοχθηροί εξωγήινοι επιτίθενται στη γη, η παραστρατιωτική οργάνωση XCOM αναλαμβάνει την υπεράσπισή της και την έρευνα της τεχνολογίας των εξωγήινων, οι βραχνές φωνές του Council θυμίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα οτι βρισκόμαστε σε καιρό κρίσης και λεφτά… δεν υπάρχουν. Ο παίκτης στο ρόλο του διοικητή της XCOM αναλαμβάνει αφενός τη διαχείριση της βάσης της οργάνωσης και τις επενδύσεις σε υλικό και εγκαταστάσεις, αφετέρου τον έλεγχο των στρατιωτών της XCOM στις πρόσωπο με πρόσωπο αναμετρήσεις με τους εξωγήινους. Καθώς το XCOM: EW είναι ένα expansion που απαιτεί την αγορά του πρωτότυπου παιχνιδιού για να λειτουργήσει, δεν έχει νόημα να αναφερθούμε ξανά στις λεπτομέρειες του gameplay αφού αυτές παραμένουν ίδιες, οπότε σας παραπέμπω στο review του XCOM: Enemy Unknown αν είστε νεοεισερχόμενος στη σειρά. Εδώ θα επικεντρωθούμε στις αλλαγές που φέρνει το Enemy Within και στο κατά πόσο αυτές επιλύουν τα προβλήματα του πρωτότυπου. 

XCOMEW1Ένα νέο, επαναστατικό στοιχείο. Πού είναι ο Τόνι Σταρκ όταν τον χρειάζεσαι;

Στον πυρήνα των νέων προσθηκών βρίσκεται μία νέα resource, η εξωγήινη ουσία Meld. Στις περισσότερες αποστολές θα βρείτε διάσπαρτα δοχεία γεμάτα με Meld τα οποία οφείλετε να συλλέξετε πριν αυτοκαταστραφούν  ώστε να συγκεντρώσετε το περιεχόμενό τους. Έπειτα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το Meld μέσω των νέων κτηρίων Genetics και MEC έτσι ώστε να δώσετε νέες, εντυπωσιακές δυνατότητες στους στρατιώτες σας! Θέλετε να μετατρέψετε την ομάδα σας σε X-Men, “πειράζοντας” το DNA τους και καθιστώντας τους υπερανθρώπους; Ή μήπως προτιμάτε να ενώσετε τον άνθρωπο με τη μηχανή, δημιουργώντας πανίσχυρους Terminators που θα ορμούν στη μάχη ισοπεδώνοντας τα πάντα; Η επιλογή είναι καθαρά δική σας, αν και η προσωπική μου εμπειρία με το expansion λέει οτι η οδός των MECs είναι σαφώς πιο αποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δε σας εμποδίζει να χτίσετε και τα δύο κτήρια και να παρατάσσετε ομάδες τουρλού κατά βούληση. 

Φυσικά οι εξωγήινοι δεν έχουν καμία διάθεση να κάτσουν να τη φάνε χωρίς αντίσταση, οπότε έχουν και αυτοί μερικούς καινούριους άσους στο τσεπάκι τους. Δε θα αναφερθώ αναλυτικά για να μη σας χαλάσω την έκπληξη, θα πω ωστόσο οτι μία-δύο από τις νέες προσθήκες στο ρόστερ θα σας δημιουργήσουν έντονους πονοκεφάλους μέχρι να βρείτε έναν αξιόπιστο τρόπο αντιμετώπισης. Συν τοις άλλοις, επειδή ως γνωστόν το ρουφιάνο πολλοί εμίσησαν αλλά τη ρουφιανιά ουδείς, αυτή τη φορά η XCOM θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την εξωτερική απειλή αλλά και έναν πιθανό εμφύλιο υπό τη μορφή της αντι-XCOM οργάνωσης EXALT. Τα παλικάρια της EXALT θεωρούν την εξωγήινη εισβολή ως ιδανική ευκαιρία για να προωθήσουν το στόχο τους ο οποίος είναι (φυσικά) η κατάκτηση του κόσμου. Στοχεύουν λοιπόν να κοντράρουν την XCOM σε κάθε βήμα, κλέβοντας τεχνολογία και παρεμποδίζοντας τις επιχειρήσεις της οργάνωσης όταν βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία. 

XCOMEW5Αλλά ο σφίχτης συνταγματάρχης Ivan Northlander δε μασάει από τέτοια.

Πέρα από τα προαναφερθέντα βασικά στοιχεία, οι developers έχουν προσθέσει πολλά καινούρια “παιχνίδια” στο οπλοστάσιό σας και διάφορους ακόμα τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτών ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες απειλές. Και πάλι δεν θα αναφερθώ αναλυτικά καθώς η μισή χαρά έγκειται στην ανακάλυψη των δυνατοτήτων τους από τον ίδιο τον παίκτη στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν επίσης αρκετοί καινούριοι χάρτες, κάτι που όντως χρειαζόταν το παιχνίδι, καθώς και μερικοί νέοι τύποι αποστολών. Η ύπαρξη τόσων πολλών νέων στοιχείων έχει ενδιαφέρον γιατί δυνητικά θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα μάχης ή, πιο συγκεκριμένα, στο ρυθμό του και την επινόηση εναλλακτικών σχεδίων δράσης. Παράλληλα ήλπιζα πως η Firaxis θα προσπαθούσε να τροποποιήσει το υπάρχον combat system ώστε να λύσει μερικά από τα πιο προφανή προβλήματά του. 

Εν μέρει, οι νέες προσθήκες φέρνουν μια βελτίωση. Η ύπαρξη του Meld ως resource στο χάρτη με συγκεκριμένο χρονικό όριο για τη συλλογή του αναγκάζει εμμέσως τον παίκτη να κινηθεί πιο επιθετικά, περιορίζοντας το γνωστό κύκλο κίνηση -> Overwatch που ήταν η πιο ασφαλής τακτική στο Enemy Unknown. Ο περιορισμός όμως του συστήματος δύο κινήσεων σημαίνει οτι θα πρέπει να πάρετε μεγάλα ρίσκα και να θέσετε τους στρατιώτες σας σε άμεσο κίνδυνο αν θέλετε να προλάβετε το Meld πριν χαθεί. Η “δωρεάν” turn των εξωγήινων μόλις τους εντοπίσετε παραμένει βλακωδώς και στο Enemy Within, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πάρουν θέσεις κάλυψης ενώ ο δικός σας στρατιώτης έχει ενδεχομένως εξαντλήσει τη δική του κίνηση και δε μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να ετοιμαστεί ψυχολογικά για την επικείμενη εξωγήινη κολονοσκόπηση. Κατά συνέπεια οι Snipers παραμένουν τα πιο σημαντικά μέλη της ομάδας σας και η αξιοποίησή τους στο έπακρο επιβάλλεται σε κάθε επίπεδο δυσκολίας πάνω από το Normal. 

XCOMEW2Εκτός κι αν δώσετε στους στρατιώτες ονόματα από το Ragequit.gr. Αυτόματο God Mode.

Έλλειψη ουσιαστικής προόδου διαπίστωσα και στο cover system. Καποια bugs έχουν διορθωθεί, όμως σε πολλές περιπτώσεις είδα τους στρατιώτες μου και τους εξωγήινους να πυροβολούν μέσα από τοίχους, όταν προφανώς δε θα έπρεπε να είχαν ορατότητα. Φοβάμαι πως τα συγκεκριμένα προβλήματα οφείλονται στη μηχανή του παιχνιδιού και δεν πρόκειται να διορθωθούν μέχρι να δούμε ένα πλήρες sequel με ενσωματωμένο ένα κανονικό σύστημα line of sight. Όπως και να το κάνουμε, όταν σε ένα tactical game παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο η ορατότητα και η κάλυψη τότε τα σχετικά συστήματα θα πρέπει να έχουν δουλευτεί στην εντέλεια και να μην έχουν τόσο εμφανείς δυσλειτουργίες. Επιπλέον οι νέοι χάρτες, αν και ενισχύουν την πολυπόθητη ποικιλία, δε διαφέρουν ουσιαστικά από τον τύπο των χαρτών που είδαμε στο XCOM: Enemy Unknown με ελάχιστες εξαιρέσεις επιπέδων τα οποία διαθέτουν μεγαλύτερο πλάτος.  Η Firaxis φαίνεται να εστίασε τις προσπάθειές της στην αύξηση της ποσότητας του περιεχομένου, κάτι που πέτυχε πέραν πάσης αμφιβολίας, και όχι τόσο στη βελτίωση της ποιότητάς του. 

XCOMEW3Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό: μπορείτε να παρασημοφορήσετε τους στρατιώτες!

Όλα αυτά οδηγούν τελικά στο συμπέρασμα οτι το XCOM: Enemy Within απευθύνεται πρώτα και κύρια στο κοινό που λάτρεψε το Enemy Unknown και θέλει μια γενναία δόση επιπλέον περιεχομένου. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και ψάχνετε για ένα κίνητρο να ξεκινήσετε ένα νέο playthrough τότε οφείλετε να αποκτήσετε οπωσδήποτε το συγκεκριμένο expansion. Αν πάλι σας άρεσε το EU αλλά περιμένατε να δείτε εκ βάθρων αλλαγές σε ορισμένα από τα προβληματικά του σημεία, το Enemy Within δεν πρόκειται να σας καλύψει. Ωστόσο οι αυξημένες επιλογές τακτικής που παρέχει το expansion και η αναμφίβολη εθιστικότητα του παιχνιδιού σημαίνουν οτι πρόκειται για μια καλή αγορά που δίνει νέο ενδιαφέρον σε ένα ήδη ποιοτικό παιχνίδι. Το Enemy Within βελτιώνει το περιεχόμενο του Enemy Unknown και μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο ιδανικό XCOM που όλοι ονειρευόμαστε. Απλώς η Firaxis θα πρέπει να γνωρίζει οτι έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει.

Αρκετό νέο περιεχόμενο, ουσιώδης εμπλουτισμός του παιχνιδιού αλλά τα ίδια βασικά game mechanics. Αν είστε ήδη “καμμένος” στο XCOM:EU τότε πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε το XCOM: Enemy Within.

Το XCOM: Enemy Within διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρία CD Media, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την παροχή του review code. Το XCOM: Enemy Within απαιτεί την ύπαρξη του XCOM: Enemy Unknown για να τρέξει.

Pros

  • Σημαντικές προσθήκες σε νέο περιεχόμενο
  • Κάποια χρήσιμα tweaks
  • Ορισμένα ενοχλητικά bugs έχουν διορθωθεί

Cons

  • Καμία ουσιαστική αλλαγή στο combat system

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

11 Comments

  1. Άλεξ, με μια μόνο σκρίνσοτ φυτίλιασες όλο το ρηβιού, είσαι υπέροχος, σε αγαπώ 🙂

    Η ταχύτητα με την οποία η Αυτού Τρολότης Γάιος εντόπισε την Κάρα, ήταν πραγματικά συναρπαστική. Επίσης, μόλις με έψησες να παίξω επιτέλους το XCOM με την συντακτική 11άδα και *πιθανώς* να ξεκινήσω ένα από εκείνα τα καταραμένα Let’s Play Threads 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek