REVIEWS
Trending

YAKUZA KIWAMI 2

There can be only one Dragon

Μετά το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της κυκλοφορίας του Yakuza 0 και του Yakuza Kiwami, σε σχέση πάντα με τις αρχικές ανακοινώσεις της Sega, ήταν πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η Ιαπωνική εταιρία κινήθηκε ταχύτατα και μετέφερε τόσο γρήγορα στις οθόνες του PC μας, ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς. Το Yakuza Kiwami 2, όπως πιθανότατα έχετε ήδη αντιληφθεί από τον τίτλο, αποτελεί και αυτό remake του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε σε PS2 στα τέλη του 2008 στις δυτικές αγορές, μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα remakes. Η εφαρμογή της πιο εξελιγμένης Dragon engine, η οποία χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο Yakuza 6 και ανεβάζει τον τεχνικό τομέα τουλάχιστον ένα σκαλί παραπάνω, θυμίζοντας πλέον πραγματικά παιχνίδι της σύγχρονης εποχής. Πριν αναλύσουμε όμως την πιο «χτυπητή» καινοτομία της σειράς Yakuza, ας ξεκινήσουμε από την αρχή και συγκεκριμένα με την υπόθεση του Yakuza Kiwami 2.

Νέα ιστορία, νέα πρόσωπα.

Μετά τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Tojo Clan στο προηγούμενο επεισόδιο, ο Kiryu Kazuma έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τον υπόκοσμο της Yakuza, καθώς πλέον έχει αναλάβει και τη κηδεμονία της μικρής Haruka, η οποία είχε παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην υπόθεση των χαμένων δισεκατομμυρίων γιεν. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποχωρήσει έτσι απλά από τη Yakuza, λες και είναι μια δουλειά σαν όλες τις άλλες, και πάντα κάποιος λόγος θα βρεθεί (ή θα «δημιουργηθεί») για να επιστρέψεις στις τάξεις της. Όταν λοιπόν ο fifth Chairman της Tojo Clan, Terada, δολοφονείται μπροστά στα μάτια του από πράκτορες της πανίσχυρης Omi Alliance που εδρεύει στην Osaka, ο Kiryu αναλαμβάνει το ρόλο του ειρηνευτή, προκειμένου να αποφευχθεί ένας αιματηρός πόλεμος μεταξύ των φατριών.

Βέβαια, το να κατευνάσει κάποιος τα πνεύματα σε υποθέσεις της γιαπωνέζικης μαφίας δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Το ταξίδι του Kiryu στο Sotenbori της Osaka (το οπoίο επισκεφθήκαμε στο Yakuza 0) έκρυβε κάποιες εκπλήξεις, καθώς εκεί θα συναντήσει τον Ryuji Goda, τον γιο του αρχηγού της Omi Alliance. Ο συγκεκριμένος ογκώδης, επιβλητικός μα όχι και τόσο ευγενικός κύριος, σπάει μπουκάλια στα κεφάλια των τσιρακιών του μόνο και μόνο αν τον αποκαλέσουν Dragon of… κάτι (Kansai στην περίπτωση του) καθώς εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι ο μοναδικός Δράκος της περιοχής (άρα Dragon… σκέτο), οπότε εξ’ ορισμού έχει ένα σοβαρό θέμα με τον Kiryu, ο οποίος είναι διάσημος με το προσωνύμιο Dragon of Dojima.

Σαφώς και η Dragon Engine είναι ικανή για πολύ όμορφα πραματάκια.

Όμως, το μυαλό του δεν φτάνει μόνο μέχρι την… ονοματοδοσία, καθώς για άγνωστους (προς το παρόν) λόγους δεν επιθυμεί την ανακωχή μεταξύ της Tojo Clan και της Omi Alliance, επιχειρώντας μάλιστα να κάνει πραξικόπημα, όταν ο Kiryu επισκέπτεται τα γραφεία της Omi Alliance για να τη ζητήσει. Εν τέλει, το βίαιο πραξικόπημα διακόπτεται από την αστυνομία της Osaka, όπου μια δυναμική ντετέκτιβ, η Kaoru, αναλαμβάνει να πάρει υπό την προστασία της τον Kiryu, ώστε να αποφύγει τη συμπλοκή μεταξύ των δύο Δράκων (και κατ’ επέκταση των δύο φατριών), με αντάλλαγμα πληροφορίες γύρω από τη δράση της Tojo Clan, την οποία μισεί θανάσιμα, μιας και τη θεωρεί υπεύθυνη για το θάνατο των γονιών της.

Κάπου εδώ θα μπει ένα στοπ, γιατί προφανώς δεν θέλουμε να μαρτυρήσουμε όλο το σενάριο, το οποίο είναι πραγματικά δυνατό και κονταροχτυπιέται άνετα με το αντίστοιχο του Yakuza 0. Άλλωστε, αυτό που διαβάσατε παραπάνω δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από την κορυφή του παγόβουνου, αυτό που ακριβώς οι σεναριογράφοι του Yakuza Kiwami 2 θέλουν να προσδιορίσουν στο κεφάλι σας, μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος του κάθε ήρωα της ιστορίας ξεχωριστά. Μπορεί να μην αποφεύγονται κάποιες υπερβολές και φλυαρίες (γιαπωνέζοι γαρ) στην πλοκή, αλλά η συνολική εντύπωση που αφήνει η υπόθεση του παιχνιδιού, παρακολουθώντας τους μακροσκελείς τίτλους τέλους, είναι τουλάχιστον εξαιρετική.

Το σύστημα μάχης παραμένει εντυπωσιακό, αλλά το streamline που υπέστη δεν το κάνει τόσο βαθύ όσο τα προηγούμενα.

Στο κυρίως παιχνίδι τώρα, οι χτύποι της καρδιάς του Yakuza Kiwami 2 κινούνται στους ίδιους ρυθμούς με τους προκατόχους του. Παραμένει πάντα παρούσα η ημι-open world αισθητική, με τον Kiryu να κινείται ελεύθερα (ή και όχι, αν δεν επιτρέπεται από το σενάριο) μεταξύ του Kamurocho και του Sotenbori και να αναλαμβάνει αποστολές, κεντρικές ή παράπλευρες, να επισκέπτεται καταστήματα για αγορές, να παίζει mini-games κλπ. Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα Yakuza είναι η αίσθηση ζωντάνιας και συνοχής που υφίσταται στις πόλεις: υπάρχει μεγαλύτερη πληθώρα κόσμου με λιγότερο «ρομποτικές» κινήσεις και πλουσιότερη γκάμα αντιδράσεων, ενώ μπορείτε πια να εισέρχεστε απρόσκοπτα στα κτήρια, χωρίς να μεσολαβεί κάποια loading screen (στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον).

Η εν λόγω δυνατότητα μάλιστα επεκτείνεται στο brawling στοιχείο, το οποίο με τη σειρά του ξεκινά χωρίς διακοπές στη δράση και έχει αρκετή επίδραση στο περιβάλλον. Παραδείγματος χάρη, αν τύχει να πλακωθείτε στο ξύλο έξω από ένα κατάστημα σε κάποιο στενάκι, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να σπάσετε τις βιτρίνες του και να τρέψετε όλη την πελατεία σε φυγή, με συνέπεια ο ιδιοκτήτης του να μη δέχεται να σας εξυπηρετήσει στη συνέχεια. Μικρές λεπτομέρειες, αλλά αναμφισβήτητα πολύ όμορφες που συντελούν στην πειστικότητα του κόσμου που κινείστε.

Σας έλειψε;

Από την άλλη, μπορεί να βελτιώθηκε η υλοποίηση των πόλεων, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στο σύστημα μάχης. Για κάποιο λόγο, η Sega αποφάσισε να αφαιρέσει το σύστημα με τα τέσσερα στυλ μάχης (Rush, Brawler, Beast και Dragon) και να τα συμπτύξει όλα μαζί σε ένα και μοναδικό, το οποίο εξακολουθεί μεν να είναι δυναμικό και διασκεδαστικό, αλλά διαθέτει σαφώς λιγότερο βάθος δε. Δε χρειάζεται λοιπόν να αναρωτιέστε ποιο είναι το καλύτερο στυλ μάχης για την περίσταση, το button mashing μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικό (με εξαίρεση μερικά bosses), τα αντικείμενα και τα όπλα έχουν μεγαλύτερο ρόλο, ενώ ακόμα και η αναβάθμιση των στατιστικών του ήρωα έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Απλώς παίρνετε πόντους από την ολοκλήρωση των αποστολών και από τη… σίτιση στα εστιατόρια (θα εκπλαγείτε από το πόσους πόντους δίνει ένα cheeseburger), τους τοποθετείτε στα στατιστικά ή στο skill που σας ενδιαφέρει και… voila. Είναι από τις περιπτώσεις που το streamline είναι απόλυτα λειτουργικό, αλλά δεν ωφελεί ουσιαστικά το παιχνίδι – περισσότερο μοιάζει με πισωγύρισμα.

Ευτυχώς όμως, αυτό είναι το μοναδικό πισωγύρισμα που θα εντοπίσετε. Το υπόλοιπο παιχνίδι, σφύζει από περιεχόμενο που μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για πολλές ώρες, ακόμα και μετά το πέρας της κεντρικής ιστορίας. Υπάρχουν φυσικά τα coin-ops, με τα Virtua On και Virtua Fighter 2 να εμφανίζονται εδώ στις πλήρεις εκδόσεις τους, επιστρέφει το mini-game του καμπαρέ από το Yakuza 0, το οποίο είναι εκνευριστικά εθιστικό μέσα στην απλότητά του, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει ο Majima από τη συνταγή. Ο mad dog του Shimano είναι πια υπεύθυνος κατασκευαστικής εταιρίας και τον συνοδεύει ένα ιδιόμορφο RTS (!) υπό-παιχνίδι, όπου θα χρειαστεί πραγματικά πολλές ώρες για να ξεκλειδώσετε όλα τα μυστικά του. Αν δε σας φτάνουν αυτά, μπορείτε να ασχοληθείτε με πιο «συνηθισμένες» δραστηριότητες, όπως να παίξετε mahjong, βελάκια, πόκερ και blackjack ή να αναλάβετε αποστολές που βασίζονται στο brawling, όπως να γίνετε bouncer και να δέρνεστε με διάφορους τύπους στις αρένες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Yakuza Kiwami 2 δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει με το περιεχόμενο του είτε αναφερόμαστε στην κεντρική ιστορία και στα εξεζητημένα sub-stories (θα βρείτε ουκ ολίγα πραγματικά περίεργα) είτε στις παράπλευρες δραστηριότητες.

Ακόμα ένα κλασικό παιχνίδι για να σκοτώσετε την ώρα σας.

Άλλωστε, δεν απογοητεύει ούτε η οπτικοακουστική αναβάθμιση που έχει υποστεί. Πανέμορφα μουσικά θέματα συνοδεύουν τη νέα μηχανή γραφικών, που είναι αρκετά εντυπωσιακή στο να δημιουργεί εξαιρετικές εικόνες, τόσο με τον πολύ καλό σχεδιασμό των χαρακτήρων όσο και με εκείνο του περιβάλλοντος. Αντιρρήσεις όμως υπάρχουν με την υπερβολική χρήση του Depth of Field, που μπορεί να γίνει κουραστικό για τα μάτια, ιδιαίτερα στην πόλη του Kamurocho. Και όχι άδικα, θα προσθέταμε.

Το port της Πολωνικής ομάδας QLOC, η οποία κατά καιρούς έχει αναλάβει πολλές μεταφορές από κονσόλες σε PC, δυστυχώς δεν είναι το ιδανικό. Το Yakuza Kiwami 2, με τις περισσότερες ρυθμίσεις ορισμένες στο μέγιστο, είναι δυσανάλογα βαρύ για το αποτέλεσμα που θα δείτε στις οθόνες σας, παρ’ όλο που στο σύστημα που δοκιμάστηκε (i5 4670, 16GB RAM, 1660Ti GTX σε 1080p) δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στο να διατηρήσει τα frames σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με αναφορές του γνωστού modder Kaldainen, ο οποίος έχει «σώσει» κάμποσα ημιτελή εξ’ Ανατολής ports (όπως το Dark Souls και το Nier: Automata), η μηχανή γραφικών έχει προβλήματα που καταλήγουν σε crashes και σε θέματα απόδοσης, αν και αυτά κατά πάσα πιθανότητα εξαρτώνται και από το configuration του υπολογιστή σας – από τη δική μας πλευρά, δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν. Ευελπιστούμε να υπάρξει σύντομα κάποιο patch που θα βελτιώνει συνολικά την εμπειρία.

Πολύ καλά πλάνα για μια ακόμη φορά σε παιχνίδι Yakuza.

Μια εμπειρία που αναμφισβήτητα αξίζει να ζήσετε, ακόμα και αν θα είναι το πρώτο Yakuza που θα παίξετε.

Ευχαριστούμε θερμά τη Zegetron για την παροχή του review code.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

桐生ちゃん

Έντονη πλοκή, προσεγμένοι χαρακτήρες, πλούσιο περιεχόμενο, το Yakuza Kiwami 2 είναι από τα παιχνίδια που πρέπει να παίξετε.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

7 Comments

    1. Εξαρτάται τι εννοείς καλύτερο. Γενικά τα Yakuza εστιάζουν πολύ στην ιστορία, με διαλείμματα για ξύλο και mini-games. Σίγουρα το μοντέλο αυτό δεν είναι για όλους, αλλά έχει τον τρόπο του να σε κάνει να τα λατρέψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL