REVIEWS

FOUL PLAY

Λένε ότι το χειροκρότημα είναι αυτό που δίνει ζωή στον ηθοποιό που βρίσκεται πάνω στη σκηνή. Προφανώς το ίδιο πιστεύουν και οι άνθρωποι της Mediatonic, οι οποίοι συνέλαβαν μια πρωτότυπη ιδέα για να σκαρώσουν το πρώτο…θεατρικό brawler/beat’ em up. Πριν προχωρήσουμε λοιπόν, παρακαλείστε να κλείσετε τα κινητά σας ή να τα αφήσετε στο αθόρυβο, ενώ τα παιδιά καλό είναι να βρίσκονται κοντά στους γονείς για λόγους ασφαλείας. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε το Foul Play!

Πρωταγωνιστής της παράστασης είναι ο Baron Dashforth, ένας gentleman του 19ου αιώνα, που μοιάζει καταπληκτικά με τον γνωστό τύπο της Monopoly, ο οποίος θεωρείται ξακουστός δαιμονολόγος με πολύχρονη εμπειρία πάνω σε υπερφυσικά φαινόμενα και πλάσματα. Καθώς το έργο του δαιμόνιου δαιμονολόγου (sic) δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, ο Dashforth αποφασίζει να διηγηθεί τις περιπέτειες του μέσω μιας «βίαιης» θεατρικής παράστασης. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Foul Play: πρόκειται για ένα τυπικό side-scrolling beat’ em up, στα πρότυπα των Castle Crashers και Sacred Citadel, με τη διαφορά ότι η δράση εξελίσσεται πάνω στη σκηνή ενός θεάτρου.

Foul Play Snap1Μη τρομάζετε με τους τύπους χωρίς κόρες στα μάτια. Είναι όλα ένα…θέατρο!

Τα περιβάλλοντα είναι όλα χάρτινα σκηνικά που αλλάζουν όταν πέφτει η αυλαία ή όταν προχωρά η διήγηση του ήρωα, οι εχθροί δεν είναι ακριβώς πλάσματα που ξεπρόβαλλαν από τα βάθη της κολάσεως, αλλά ηθοποιοί με κουστούμια (κάποιες φορές, επίτηδες όχι και τόσο επιτυχημένα), ενώ συχνά-πυκνά θα παρατηρήσετε το σκηνογράφο να κάνει την εμφάνισή του για να σώσει ό,τι μπορεί από το χαμό που προκαλούν ο Dashforth και (αν παίζετε διπλό) το sidekick του, ο Scampwick. Ολα αυτά παρουσιάζονται εκπληκτικά όμορφα, ερωτεύσιμα θα μπορούσα να πω σε σημείο που δεν χορταίνεις να τα παρακολουθείς.

Μάλιστα το concept της θεατρικής παράστασης δε σταματά μόνο στο τεχνικό κομμάτι, αλλά συνεχίζεται ακόμα βαθύτερα στο gameplay του παιχνιδιού, καθώς, εφόσον όλα είναι ένα θέατρο, δεν υπάρχουν μπάρες υγείας ούτε σκοτώνεται κάποιος τελικά. Το όλο ζουμί βρίσκεται στη διάθεση (mood) του κοινού που πλήρωσε εισιτήριο για να σας δει. Σκοπός σας λοιπόν είναι να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του κοινού σε υψηλά επίπεδα, εκτελώντας όσο το δυνατό πιο εντυπωσιακά combos, χωρίς παράλληλα να τρώτε «ξύλο» ή να αφήσετε να περάσει αρκετή ώρα δίχως να δείρετε κάποιον, γιατί τότε το κοινό αρχίζει να απογοητεύεται και να γιουχάρει! Αν το θέαμα που προσφέρετε είναι φτωχό, τότε η αυλαία θα πέσει άδοξα. Αν αντίθετα είστε αρκετά καλός, οι επευφημίες του κοινού θα σας δώσουν ώθηση να παρουσιάσετε ένα ακόμα καλύτερο show και φυσικά να λάβετε μια καλύτερη αξιολόγηση στο τέλος της εκάστοτε πίστας.

Foul Play Snap2Οσο περισσότερο θέαμα προσφέρετε, τόσο περισσότερο το κοινό θα σας λατρεύει!

Σε αυτή τη «ρωμαϊκού τύπου» διασκέδαση, ο Dashforth έχει στο παλμαρέ του ένα σεβαστό ρεπερτόριο κινήσεων για να ξεδιψάσει το φιλοθεάμον κοινό του, που εμπλουτίζεται όσο εξελίσσεται το παιχνίδι, με το οποίο είναι εφικτό να εκτελέσετε συνεχή combos άνω των 200 χτυπημάτων σε μία μόλις σκηνή! Το μεν παλιό καλό button-mashing θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε αρκετά στο παιχνίδι, αλλά δεν θα μπορέσετε να φτάσετε τον Dashforth στο επόμενο επίπεδο, το οποίο προέρχεται από τα challenges. Σε κάθε stage καλείστε να ολοκληρώσετε τρία challenges, από τα πιο απλά (π.χ. «νικήστε τελευταίο τον αρχηγό της πίστας») μέχρι τα πιο σύνθετα («εκτελέστε ένα 150άρι combo σε μία μόνο σκηνή»), με τα οποία, εκτός από ηθική ικανοποίηση, αποκτάτε πρόσβαση σε κάποια επιπλέον perks που μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε ευκολότερα τις επόμενες πίστες. Τα challenges θα προκαλέσουν τις ικανότητες σας, ενώ πολλές φορές είναι ιδιαίτερα απαιτητικά καθώς αρκεί ένα απλό χτύπημα από κάποιον εχθρό ή μια άστοχη κίνηση για να χαλάσετε ένα combo… 149 χτυπημάτων!
 
Παρά την όποια απογοήτευση που θα νιώσετε, το Foul Play καταφέρνει να σας φτιάχνει ευθύς αμέσως τη διάθεση, χάρις στο πολύ καλό μηχανισμό μάχης, ο οποίος δεν γίνεται άδικος και επιβραβεύει την επιμονή και τις προσπάθειές σας. Είναι ιδιαίτερα απολαυστικό να βλέπετε επί της οθόνης ένα φανταστικό κοινό να φωνάζει και να πετάει τα καπέλα του ψηλά κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα πετυχημένο σετ κινήσεων που κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό combo. Νιώθετε ότι όντως κάποιος θαυμάζει τις ικανότητες σας και τις εκφράζει με το καλύτερο τρόπο (ό,τι πρέπει για νάρκισσους).

Foul Play Snap3Tell me why I have to be a Powerslave…

Από την άλλη, δε γίνεται να μην επισημάνουμε και κάποιες αδυναμίες που το εμποδίζουν να φτάσει στη κορυφή των side scrolling beat’ em up. Κατ’ αρχήν, όπως ισχύει σχεδόν όλα τα παιχνίδια του είδους, πάσχει από την ασθένεια της επανάληψης, μόνο που εδώ τα συμπτώματα είναι εντονότερα. Οι περισσότεροι εχθροί, παρ΄ όλο που εμφανισιακά διαφέρουν, πρακτικά είναι οι ίδιοι με απλά άλλο skin, τα bosses ακολουθούν παρόμοια μοτίβα επιθέσεων και ως επί το πλείστον είναι ακίνδυνα, ενώ το συνεχές πάτημα των κουμπιών που απαιτείται ενδέχεται να κουράσει τα δάκτυλά σας. Πραγματικά είναι αδύνατο να παίξετε συνεχόμενα για πάνω από μία ώρα, καθώς το πιθανότερο είναι ο αντίχειρας σας να μην αντέχει άλλο να πατάει ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ τα κουμπιά του gamepad (μη διανοηθείτε να παίξετε με πληκτρολόγιο). Επίσης το online game είναι εντελώς broken, καθώς ποτέ δεν βρίσκει ελεύθερο παίκτη για να παίξετε διπλό (αν και αυτό λογικά στο μέλλον θα διορθωθεί με κάποιο patch) και η διάρκειά του είναι μάλλον μικρή, καθώς αρκούν 3,5 με 4 ώρες για να δείτε τους τίτλους τέλους.

Εν κατακλείδι, πέρα από τα προαναφερθέντα σφάλματά του, το Foul Play είναι ένας άξιος εκπρόσωπος του είδους, πλημμυρισμένος με έντονες στιγμές καταιγιστικού ξύλου και με ένα πανέξυπνο concept να υποστηρίζει την όλη προσπάθεια, ενώ αν συνδυαστεί με την ανάλογη παρέα, είναι ικανό να προσφέρει άφθονες δόσεις αγνού fun και εντυπωσιακών combos. Αν είστε οπαδοί των beat’ em ups, τσεκάρετε το οπωσδήποτε.

Pros

  • Πανέξυπνο concept, εντυπωσιακά υλοποιημένο
  • Πολύ όμορφος τεχνικός τομέας
  • Κυριολεκτικά ασταμάτητη δράση για μέχρι δύο παίκτες…

Cons

     

Cons

  • …που μπορεί να βασανίσει τους αντίχειρές σας
  • Η επανάληψη κάνει έντονα τα σημάδια της
  • Το online game απλά δεν λειτουργεί

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

  1. Το είχα αγνοήσει ελαφρώς αυτό. Λουκουμάκι φαίνεται για sale, αλλά ξενέρωσα Α.Σ.Χ.Η.Μ.Α. εκεί με το broken online. Private συνδέεσαι κανονικά; Αν ναι, δεν τρέχει κάτι. Αν όχι, δυστυχώς προσπερνώ χωρίς δεύτερη σκέψη, μέχρι κι αν αλλάξει κάτι. Καλώς ή κακώς, τέτοια games παίζονται ΜΟΝΟ παρέα με το αγαπημένο μπαλοζωάκι της επιλογής σου, πχ γκου.

  2. Δεν κατόρθωσα να το δοκιμάσω σε private match, καθώς δεν το είχε και κανένας άλλος :p, αλλά είτε με quick match είτε ψάχνοντας χειροκίνητα, δεν εμφανίζονταν ποτέ παίκτες. Μία ματιά που έριξα πάντως στο steam forum (”http://steamcommunity.com/app/244810/discussions/0/864979455445320626/”), υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ακόμα και σε private matches.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek