REVIEWS

FOOTBALL MANAGER 2019

Μεταγραφές ουσίας και όχι εντυπώσεων

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το φθινόπωρο φεύγει και το Football Manager έρχεται. Έτσι λοιπόν οι απανταχού προπονητές της κερκίδας έχουν την τέλεια δικαιολογία για να κλειστούν στα σπίτια τους, να καθίσουν μπροστά από τον υπολογιστή με ένα ζεστό ποτήρι καφέ/τσάι/σαλέπι/whatever και να ξεκινήσουν το ετήσιο προσκύνημά τους στην εικονική γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας, όπου η αγαπημένη τους ομάδα δεν έχει στον πάγκο τον μυρωδιά που προσέλαβε στην πραγματική ζωή, μόνο και μόνο για να φέρει παλτά και να παίζει το λάθος σύστημα, αλλά τους ίδιους. Τι νομίζετε, είναι τυχαίο ότι το Football Manager κυκλοφορεί κάθε χρόνο μετά την παρέλαση;

Αχ ρε Αλαφούζο, αχ…

Η φετινή έκδοση του παιχνιδιού ακολουθεί τον συνηθισμένο κύκλο στον οποίο φαίνεται πως έχει κατασταλάξει εδώ και κάποια χρόνια η Sports Interactive. Τον ένα χρόνο έχουμε την προσθήκη ορισμένων έξτρα χαρακτηριστικών και τον επόμενο έχουμε “γυάλισμα” του παιχνιδιού και βελτιώσεις των επιμέρους στοιχείων του. Φέτος βρισκόμαστε στο δεύτερο μέρος του εν λόγω κύκλου, ήτοι στη σεζόν του γυαλίσματος και των βελτιώσεων των ήδη υπάρχοντων συστημάτων. Ο κύκλος των reviews του υπογράφοντος ακολουθεί την ίδια λογική, διότι συνήθως επιβραβεύω τους developers για την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και την επόμενη χρονιά γκρινιάζω λόγω της απουσίας περαιτέρω βελτιώσεων. Άρα φέτος είμαστε στη χρονιά της γκρίνιας. Και όμως, δεν θα γκρινιάξω! Ο λόγος για αυτή την, εφάμιλλη των “εμπνεύσεων” του Rian Johnson, ανατροπή των δεδομένων ακολουθεί αμέσως.

Τα βήμα-προς-βήμα tutorials για τους νέους παίκτες είναι μια ευχάριστη προσθήκη.

Το Football Μanager 2019 δεν έχει κάποιο νέο στοιχείο που να λειτουργήσει ως “κράχτης” για την προσέλκυση των κατόχων της προηγούμενης έκδοσης, όπως έγινε πέρυσι με το καινούριο σύστημα του Squad Dynamics, καθώς κάποιες δευτερεύουσες προσθήκες όπως η εισαγωγή του VAR ασφαλώς δεν αρκούν για να δελεάσουν όσους έχουν γράψει ήδη πολλαπλές σεζόν στο FM2018. Ωστόσο, οι στοχευμένες μικρές αλλαγές σε μια σειρά κομβικών στοιχείων, η ειλικρινής προσπάθεια για την προσέλκυση νέου κοινού μέσω των εκτεταμένων tutorials και, κυρίως, ο επανασχεδιασμός του interface στον τομέα της τακτικής και της προπόνησης, μαζί με την εμφανή πρόοδο στην απεικόνιση των αγώνων, έχουν συνολικά ως αποτέλεσμα μια έκδοση του Football Manager που φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη πρόσφατη χρονιά που θυμάμαι, “ρέει” πιο γρήγορα, πιο ευχάριστα, πιο ουσιαστικά, χωρίς να σπαταλά τον χρόνο του παίκτη σε οτιδήποτε δεν θέλει ο ίδιος να εντρυφήσει.

Υπάρχει αισθητή βελτίωση στη λεπτομέρεια της απεικόνισης και αρκετά νέα animations.

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη έρχεται με τον ουσιώδη επανασχεδιασμό της οθόνης τακτικής όπου, εκτός της προσθήκης νέων επιλογών για τη διαμόρφωση του γενικού αγωνιστικού στυλ μιας ομάδας, έχει γίνει σημαντική ανακατανομή των πληροφοριών και των επιλογών με τρόπο που έχει λογική, είναι εύγλωττος και πιο ξεκούραστος στο μάτι. Πλέον θα κληθείτε να στήσετε το αγωνιστικό προφίλ που επιθυμείτε ορίζοντας τον τρόπο συμπεριφοράς, ανάπτυξης και μαρκαρίσματος σε τρεις διαφορετικές φάσεις του παιχνιδιού: Όταν η ομάδα σας έχει την μπάλα, όταν βρίσκεται σε φάση άμυνας και στο transition. Μάλιστα η κάθε ενότητα έχει τις δικές της υποενότητες που ασχολούνται με συγκεκριμένο κομμάτι της επίθεσης ή της άμυνας.

Πλούσιες επιλογές με παραστατική απεικόνιση του τρόπου παιχνιδιού στο γήπεδο. Άψογα!

Ο νέος αυτός τρόπος παρουσίασης καθιστά πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης αγωνιστικής φιλοσοφίας και σαφώς πιο άμεση τη σύνδεση μεταξύ των όσων σχεδιάζετε επί χάρτου με τα όσα βλέπετε στο χορτάρι. Βεβαίως εάν δεν επιθυμείτε να τροποποιήσετε σε τέτοιο βαθμό και βάθος την τακτική σας, υπάρχουν αρκετές έτοιμες προεπιλογές βασισμένες σε δημοφιλείς τρόπους παιχνιδιού ώστε να μην χάνετε άσκοπα χρόνο.

Πολύ καλύτερη φέτος η οθόνη τακτικής, χαίρεσαι να βγάζεις συστήματα.

Ανάλογο λίφτινγκ είχαμε στην οθόνη της προπόνησης αλλά και στην παρακολούθηση της προόδου και εξέλιξης των ποδοσφαιριστών σας. Η κάθε ημερολογιακή ημέρα χωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές ζώνες, στις οποίες μπορείτε να ορίσετε την εκτέλεση προπονητικών προγραμμάτων με στόχο τη βελτίωση ατομικών χαρακτηριστικών, της συνοχής της ομάδας ή διάφορων στοιχείων του αμυντικού και επιθετικού παιχνιδιού της. Και εδώ οι απαραίτητες πληροφορίες παρέχονται με απλό και ξεκάθαρο τρόπο ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε τον προπονητικό πρόγραμμα εις βάθος, έχοντας πάντα κατά νου τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και τον βαθμό καταπόνησης που αυτές προκαλούν. Εξυπακούεται ότι, εάν δεν ενδιαφέρεστε για αυτά τα θέματα, όλα τα σχετικά καθήκοντα μπορούν να ανατεθούν στην ομάδα των συνεργατών σας. Πάντως πρέπει να πω ότι η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη μετά από δέκα και πλέον χρόνια που το σύστημα της προπόνησης κατάφερε να μου κινήσει το ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό.

Η δουλειά (στην προπόνηση) κάνει τους άντρες.

Οι παραπάνω αλλαγές, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες μικροβελτιώσεις σε όλους τους τομείς, κατάφεραν να δώσουν στο Football Manager μια φρεσκάδα και ταχύτητα που είχε χαθεί μετά τον προηγούμενο επανασχεδιασμό και την προσθήκη διάφορων νέων χαρακτηριστικών. Αν θυμάστε από προηγούμενα reviews, είχα σταθεί πολύ στο παραφορτωμένο interface και είχα τονίσει την αναγκαιότητα της ριζικής τροποποίησής του, ιδίως στο κομμάτι των tactics. Ήταν μάλιστα τόσο έντονη η κριτική μου σε αυτό το θέμα που αισθάνομαι ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση για τις ουσιώδεις βελτιώσεις της φετινής έκδοσης. Ακόμη και κάποια μικρά πραγματάκια, όπως η δυνατότητα για “αυτόματο” (και προπαντώς σωστό) rotation της ενδεκάδας σας σε ματς μικρότερης σημασίας, βοηθά πολύ στην διατήρηση του ρυθμού και στην αποφυγή χασίματος χρόνου. Μάλιστα, λόγω αυτών των αλλαγών ακόμα και το πλήρες παιχνίδι (όχι η έκδοση touch) είναι απολύτως playable και μέσω controller στην τηλεόραση, αν έχετε τέτοια βίτσια.

Γενικά το interface έχει πολλές οθόνες για πληροφορίες με μία ματιά, μειώνοντας τα περιττά κλικς.

Πάμε τώρα και στο φλέγον ζήτημα της μηχανής απεικόνισης των αγώνων. Όχι, μην περιμένετε τεράστιες αλλαγές, ναι, υπάρχει ουσιώδης βελτίωση. Παρατήρησα εμφανώς μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα γραφικά των αγώνων και ασφαλώς έχει γίνει προσπάθεια ώστε να απεικονίζονται πιο ρεαλιστικά οι κινήσεις των παικτών μέσω της προσθήκης περισσότερων animations. Έχει περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο της περιστροφής των παικτών γύρω από τον άξονά τους σαν αρνιά στη σούβλα, οι παίκτες φαίνεται να αντιδρούν πιο ορθολογικά και να παίρνουν καλύτερες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, ενώ σε γενικές γραμμές οι αγώνες είναι πιο ρεαλιστικοί και τα σκορ πιο λογικά.

Ο Μπουζούκης και οι νεαροί του Παναθηναϊκού πρωταγωνιστούν και στο FM 2019.

Εκεί που χρειάζεται ακόμα δουλειά είναι στα ball physics, διότι η μπάλα συνεχίζει να θυμίζει ορισμένες φορές αερόμπαλα παραλίας, και οπωσδήποτε στον συγχρονισμό μεταξύ των κινήσεων των παικτών και της επαφής τους με τη μπάλα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έλλειμμα ρεαλισμού στην match engine οφείλεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι πολλές φορές οι παίκτες αντιδρούν με καθυστέρηση στη μπάλα (π.χ. η μπάλα χτυπάει στον τερματοφύλακα, απομακρύνεται και μετά αρχίζει να εκτελείται το animation της απόκρουσης) ή ο τρόπος εξέλιξης της φάσης προδίδει το προσχεδιασμένο του πράγματος (π.χ. μια πάσα έρχεται προς τον επιθετικό ο οποίος έχει ξεκινήσει και τελειώσει το animation του σουτ πριν η μπάλα φτάσει σε αυτόν, ενώ ο τερματοφύλακας βουτάει αστραπιαία προς την σωστή γωνία ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου μετά το ακούμπημα της μπάλας από τον επιθετικό, προτού δηλαδή θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε μη υπεράνθρωπος γκολκίπερ να αντιληφθεί την πορεία της μπάλας).

To μόνο ουσιαστικό πρόβλημα της match engine είναι ο συγχρονισμός και η έγκαιρη χρήση κάποιων animations.

Τα παράπονά μου πάντως εξαντλούνται εδώ. Συνολικά, και παρά το γεγονός ότι το Football Manager 2019 δεν έχει ουσιώδεις προσθήκες σε επίπεδο νέων λειτουργιών, έμεινα σχεδόν απόλυτα ικανοποιημένος από την φετινή έκδοση και ένιωσα μια διάθεση και όρεξη να ρίξω ώρες στο παιχνίδι που είχα ξεχάσει σχεδόν από τις εποχές του CM. Οι αλλαγές βοήθησαν ώστε το FM2019 να γίνει πιο γρήγορο, πιο απλό, πιο κατανοητό και πιο φρέσκο, χωρίς να χάσει τίποτα σε βάθος και ρεαλισμό. Προτείνω ανεπιφύλακτα την αγορά και ελπίζω ότι όλες οι μελλοντικές εκδόσεις θα επανασχεδιαστούν με βάση την ίδια φιλοσοφία και με την ίδια επιτυχία.

Ευχαριστούμε την Zegetron, διανομέα του Football Manager 2019 στην Ελλάδα, για την παροχή του review code.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Μεγάλη μπάλα

Ο επανασχεδιασμός κομβικών στοιχείων και η βελτίωση του ρεαλισμού της match engine έχει ως αποτέλεσμα το καλύτερο και πιο ευχάριστο Football Manager των τελευταίων ετών.

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly