SPECIALS

GMN ή αλλιώς Geek Movie Nights!

Εδώ και καιρό στριφογυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα να κάνω ένα αφιέρωμα σε κάποιες cult ταινίες που αξίζει να φιλοξενηθούν στο ragequit.gr. Έκανα μια σχετική λίστα και ξεχώρισα εύκολα αρκετούς τίτλους που θα ξεκουράσουν πληκτρολόγια, ποντίκια και καρπούς…

Ομολογώ ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία δύσκολα θα εντοπίσει κανείς αριστουργήματα και ερμηνείες αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Ακόμα και όπου η σκηνοθεσία είναι υποτυπώδης, όταν η θεματολογία κεντρίζει όσους ενστερνίζονται την υπολογιστική κουλτούρα, τότε η ταινία αναδεικνύεται σε μαγνήτη αλλά και έναυσμα για πειραματισμό;)
Οι τίτλοι πολλοί. Από το κλασικό Tron και το ατμοσφαιρικό Tron Legacy στο πρόχειρο αλλά εθιστικό Pirates of Silicon Valley οι διαφορές είναι μεγάλες αλλά το θέμα ένα: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ και HACKING!
Μαθήματα social engineering (κοινωνικής μηχανικής για να μην ξεχνιόμαστε) και μεταφορές βιντεοπαιχνιδιών στη μεγάλη οθόνη (μη μου θυμίσει κανείς το Max Payne) συμπληρώνουν τη γκάμα των ταινιών και δεν πρέπει να φανεί παράξενο αν δίπλα από το Ghost in the Wires και το WarGames συναντήσει κανείς το Catch Me If You Can. Ελπίζω να καταλαβαίνετε το γιατί. 

Για να ξεκινήσω διάλεξα την ταινία Hackers του 1995 σε σκηνοθεσία Iain Softley όπου όπως μαρτυράει ο τίτλος ασχολείται με την hacking κουλτούρα όταν η λέξη hacker παρέπεμπε σε ένα πανέξυπνο αλλά επικίνδυνο για την κοινωνία “υποκείμενο”.

01Το εξώφυλλο της ταινίας μυρίζει cult…

Όσοι την έχουν δει σίγουρα δεν μπορούν τα ξεχάσουν την περίεργη ομορφιά της Jolie (ω ναι). Η ταινία δεν είναι θησαυρός τεχνικών λεπτομερειών και μεθόδων. Και ευτυχώς βέβαια. Κάτι τετοιο θα κούραζε ιδιαίτερα και επιπλέον δε είναι ο σκοπός της. Αυτό που ξεχωρίζω προσωπικά είναι η απόδοση της κουλτούρας όσων βλέπουν το PC ως κάτι περισσότερο. Που μετράνε την ελευθερία σε MHz και ουσιαστικά οδήγησαν ή έστω ακολούθησαν την ψηφιακή επανάσταση. Ο όρος hacker δεν αποδίδεται μόνο σε αυτόν που μπορεί έξυπνα να υποτάξει τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα στις επιθυμίες του. Δεν είναι απαραίτητα κακός (το αντίθετο μάλιστα) ούτε παντρεμένος με το PC του. Hackers υπήρξαν πάντα απλά η ηλεκτρονική και ψηφιακή τεχνολογία τους έδωσε τα μέσα που πάντα ζητούσαν.

02‘Eτσι είναι οι Hacker(!);

Στην ταινία μας τώρα. Επειδή κάποιοι δεν θα την έχουν δει, θα αποφύγω τα spoiler και θα περιοριστώ σε μια γενική περιγραφή και σε  κάποια ιστορικά -για τα δεδομένα των υπολογιστών- σημεία. Η πλοκή έχει ως εξής: Νεαρός τον οποίο υποδύεται ο John Lee Miller συλλαμβάνεται για ηλεκτρονικό έγκλημα και του απαγορεύεται η χρήση υπολογιστή και τονικού τηλεφώνου μέχρι το 18ο έτος της  ηλικίας του. Φυσικά παραβιάζει την απαγόρευση και σύντομα μπλέκει με παρέα κομπιουτεράδων. Οι γνώσεις τους, προσφέρουν φοβερές δυνατότητες να σπάνε το σύστημα αλλά και πλάκα. Εύκολα όμως βρίσκονται σοβαρά μπλεγμένοι. Η ταινία ξεχωρίζει καθαρά τους καλούς από τους κακούς hacker αλλά δε θα μπω στη διαδικασία να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς του τύπου whitehat γιατί μόνο παρεξηγήσεις μπορούν να προκαλέσουν. Πολύ ενδιαφέρουσα η σκηνή με τους τηλεφωνικούς θαλάμους σε ρόλο modem και cult το σημείο όπου η hacker Angelina (ω ναι ξανά) περιγράφοντας το PC της αναφέρει ότι η αρχιτεκτονική RISC θα αλλάξει τα πάντα!

03Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα όπως έλεγαν κάποιοι

Όσοι δελεαστείτε και δείτε την ταινία μην περιμένετε σεναριακές λεπτομέρειες ακριβείας. Ρίξτε λίγο τα σινεφίλ κριτήριά σας και απολαύστε την PC cultίλα των 90’s. Δε θα πω περισσότερα αλλά περιμένω απόψεις και προτάσεις για τη λίστα ταινιών του ragequit.gr.

8 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Follow on Feedly
elGreek