SPECIALS

Τί ακριβώς συμβαίνει με τη μετοχή του GameStop;

Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας τις τελευταίες ημέρες κάποια είδηση για «τους gamers του reddit» που «προκάλεσαν απώλειες δισεκατομμυρίων» σε χρηματιστηριακούς κολοσσούς της Wall Street μέσω της μετοχής του GameStop. Κάποιοι γέλασαν με αυτήν την είδηση, κάποιοι έκλαψαν (ειδικά οι χρηματιστές-επενδυτές της Wall Street), κάποιοι δημιούργησαν memes, κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως μπορούν κι αυτοί να βγάλουν κάνα λεφτό από την ιστορία, φέρνοντας μνήμες από την εγχώρια σκανδαλώδη χρηματιστηριακή τρέλα του 1999. Όμως… τί ακριβώς συμβαίνει, και πώς κατάφεραν οι «σπασίκλες του reddit» να γονατίσουν το «χρηματιστηριακό κατεστημένο»;

Ακολουθεί μια σύντομη και ολίγον μπακαλική εξιστόρηση του θέματος (δεν είμεθα οικονομολόγοι ή χρηματισταί, άλλωστε), συγκεντρώνοντας αποσπάσματα από πολλές διαφορετικές πηγές ανά το ίντερνετ. Απλά για να μπορεί ο καθένας να έχει άποψη και να κρίνει τα γεγονότα (και τα αποτελέσματα αυτών), αλλά και για μελλοντικό reference.

STONKS


Το Χρηματιστήριο, λοιπόν, έχει κατά βάση στον πυρήνα του μια απλούστατη λογική: όταν αγοράζεις μετοχές μιας εταιρείας, και στη συνέχεια η αξία των μετοχών αυτών ανεβαίνει, κερδίζεις χρήματα επειδή η αξία της μετοχής καταλήγει να είναι υψηλότερη σε σχέση με το ποσό που κατέβαλες για να την αποκτήσεις. Αντιστοίχως, αν η αξία των μετοχών πέσει σε σχέση με την τιμή αγοράς, χάνεις χρήματα.

Υπάρχει όμως και μια επενδυτική τακτική γνωστή ως Short Selling («Ανοιχτή Πώληση» εις την Ελληνικήν). Στα πλαίσια αυτής της τακτικής, ο εμπλεκόμενος κερδίζει χρήματα όταν η αξία των μετοχών πέφτει.

Για παράδειγμα, ένας επενδυτής «δανείζεται» μετοχές από κάποιον, με τη δέσμευση να τις επιστρέψει όλες στον αρχικό τους ιδιοκτήτη μετά από Χ χρονικό διάστημα, και τις πουλάει. Αν μέσα σε αυτό το Χ διάστημα η τιμή των μετοχών πέσει, ο «short seller» θα έχει κέρδη, μιας και θα κληθεί να ξαναγοράσει και να επιστρέψει στον δανειστή μετοχές χαμηλότερης αξίας σε σχέση με την αξία τους όταν τις «δανείστηκε» αρχικά. Ένα από τα ζητήματα αυτής της τακτικής όμως, είναι το ότι επενδυτικά funds πολλές φορές καταλήγουν να χρησιμοποιούν ύπουλα μέσα προκειμένου να κρατάνε τις τιμές των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα και να θησαυρίζουν (το χρηματιστήριο είναι ανήθικο, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ). Αλλά παρ’ όλα αυτά, ο «νόμος» του Short Selling είναι πως, όσες μετοχές δανειστείς, τόσες ακριβώς πρέπει να επιστρέψεις όταν παρέλθει το Χ συμφωνημένο διάστημα. Το κρατάμε αυτό.

Κάπου εδώ ξεκινάει ουσιαστικά η ιστορία μας. Ένα επενδυτικό fund ονόματι Melvin Capital χρησιμοποιούσε τακτική Short Selling για να θησαυρίζει από τη μετοχή του GameStop (μετοχή «GME» για συντομία), και μάλιστα κατ’ εξακολούθησιν. Αρχικά δανείστηκε και πούλησε μετοχές GME όταν η τιμή τους ήταν 20 δολάρια, μετά ξανά όταν η αξία τους ήταν στα 10 δολάρια, και μετά ξανά όταν έπεσε στα 4 δολάρια, βγάζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων. Και μάλιστα ήταν τέτοια η απληστία του fund, που κατέληξαν να έχουν στην κατοχή τους… το 140% των μετοχών του GameStop – ήταν τόσο βέβαιοι για τα υπερκέρδη τους, που κατέληξαν να εμπορεύονται με εικονικές μετοχές που, θεωρητικά, δεν υπήρχαν καν.

Κάπου εδώ εισέρχεται στο προσκήνιο το WallStreetBets, ένα επενδυτικό subreddit. Παρατηρώντας την παραπάνω κατάσταση, αποφάσισαν να περιμένουν για το επόμενο Short Selling που θα επιχειρούσε η Melvin Capital κατά το οποίο θα πουλούσαν όλες τις GME μετοχές τους με στόχο να τις ξαναγοράσουν όταν η αξία τους θα έπεφτε ακόμα περισσότερο, όπως και έγινε. Έτσι, όταν η Melvin πούλησε τις GME μετοχές της για το επόμενο Short, οι Redditors ξεκίνησαν να αγοράζουν μανιωδώς, οδηγώντας την αξία της μετοχής, αντί να πέσει, να αυξηθεί κατακόρυφα, κόντρα στις προβλέψεις της Melvin και των αναλυτών.

WallStreetBets

Θυμηθείτε όμως τι λέγαμε παραπάνω για το Short Selling: όσες μετοχές «δανειστείς» και πουλήσεις, τόσες ακριβώς πρέπει μελλοντικά να ξαναγοράσεις και να επιστρέψεις στον δανειστή. Έτσι, ενώ η Melvin πούλησε μετοχές αξίας 100 εκατομμυρίων, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των μετοχών μετά την παρέμβαση των redditors, θα ήταν αναγκασμένη μελλοντικά να ξαναγοράσει και να επιστρέψει τον ίδιο αριθμό μετοχών πληρώνοντας ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, τα οποία προφανώς θα μεταφράζονταν σε ζημία και πρωτοφανείς απώλειες.

Αρχικά τα στελέχη της εταιρείας σκέφτηκαν το απλούστατο: είναι μια φούσκα, η τιμή θα ξαναπέσει, οπότε ΑΣ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ Short Selling της μετοχής GME για να ρεφάρουν τις απώλειες. Όμως όσο το θέμα αυτό αποκτά διαστάσεις, περισσότερος κόσμος αρχίζει να αγοράζει μετοχές GME, και έτσι η μετοχή δεν πέφτει – ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ. Και τότε η Melvin επιχειρεί ΞΑΝΑ να Shortάρει, δανειζόμενη λεφτά από άλλους επενδυτές. Όμως η τιμή ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ. Από τα 4 δολάρια που ήταν η αξία της στο ξεκίνημα αυτής της ιστορίας, η μετοχή GME κατέληξε να έχει αξία άνω των 150 δολαρίων πριν λίγες ημέρες.

WallStreetBets Reddit post

Τότε σκάνε στο προσκήνιο και «μεγάλοι παίκτες» όπως ο Elon Musk, ο οποίος έχει τους λόγους του να μισεί τους Short Sellers επειδή έχουν παίξει περιστασιακά τα παιχνίδια τους και με την μετοχή της Tesla. Έτσι, με ένα απλό tweet του Musk η αξία της GME ανεβαίνει από τα 150 δολάρια στα 230.

Παράλληλα, οι μεγάλοι παίκτες εξακολουθούν να αγοράζουν GME μαζί με τους μικροεπενδυτές, ανεβάζοντας την αξία της αυτή τη στιγμή στα 370 δολάρια. Δεν τους νοιάζει το ότι «αγοράζουν ακριβά» – το μόνο δεδομένο είναι πως, βάσει των κανόνων του Shorting, η Melvin και τα αντίστοιχα με αυτήν funds θα είναι αναγκασμένοι να ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΞΑΝΑ τις μετοχές αυτές, όσο υψηλή κι αν είναι η αξία τους. Κάτι που λογικά θα οδηγήσει στη χρεοκοπία και την καταστροφή τους.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω: η Melvin να έχει (προς το παρόν) απώλειες κοντά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να αναγκάζεται να δανειστεί άλλα δις δολάρια για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις τρεχούμενες συναλλαγές της, οι επενδυτές να κλαίγονται σε όλα τα κανάλια ζητώντας κρατικό bailout και κατηγορώντας «τους αυτιστικούς neckbeard εθνικιστές του reddit», και το Discord να κλείνει τον server του WallStreetBets επικαλούμενο «παραβιάσεις του κανόνα λειτουργίας και συμπεριφοράς».

Και σε αυτό το σημείο λίγο-πολύ βρισκόμαστε σήμερα. Οι «αυτιστικοί gamers» ρήμαξαν τα άπληστα funds που θησαύριζαν από τη μετοχή του GameStop, οι οικονομολόγοι του Harvard σκίζουν τα πτυχία τους και παρακαλούν το κράτος να τους σώσει… και το GameStop έχει σχέδια να γίνει το Amazon του Gaming.

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως; Θα δείξει. Λογικά η μετοχή θα ξεφουσκώσει νομοτελειακά, αφού έχει οδηγήσει μερικά funds στο φούντο. Ίσως μετά οι «αυτιστικοί gamers» καταπιαστούν με άλλη μετοχή (κάτι που ξεκίνησε ήδη με τη μετοχή της BlackBerry), ίσως βρουν άλλο τρόπο για να watch the world burn. Αλλά για κάποιο λόγο, εξακολουθεί να έχει πλάκα η όλη ιστορία. Κυριολεκτικά, ένα μάτσο redditors που βαριούνταν, επιχειρούν να ανατρέψουν το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ενδιαφέροντες καιροί, το δίχως άλλο.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

kara

Lich
Joined
Dec 15, 2012
Messages
7,189
 

Eaglos

Hobgoblin Captain
Joined
Jan 3, 2020
Messages
351

To Discord κλείνει το WallStreetBets, το RobinHood μπλοκάρει τους χρήστες από το να
πουλάνε μετοχές της GameSpot


Ξεχειλίζει η Δημοκρατία.


 
Last edited:

lelos kounelos

Ancient Red Dragon
Joined
Dec 9, 2012
Messages
10,342
Το 2021 εχει ξεκινησει πολυ δυναμικα και με σκοπο να χτυπησει αγρια, οσους νομιζουν οτι τα εχουν δει ολα.
Απο χρηματιστηριο δεν σκαμπαζω αλλα γνωριζω την υπαρξη των ατομων απο αναφερει το αρθρο απο το info war.
Ειναι φουκαραδες και λοιποι κουβαδολογοι που προσπαθουν να πιασουν την καλη, αλλα οι μηχανισμοι του συστηματος εχουν ειδικο αποχυμωτη για αυτους. Εκαναν την Οκτωμβριανη του επανασταση; Αυτο που ειδα, απο τα αρθρα του eaglos, ειναι οτι το συστημα ξεκινησε την αποπαρασιτωση και το reboot ειναι κοντα.
 

mike299

Half-Ogre
Joined
Jun 16, 2015
Messages
678
"Ακολουθεί μια σύντομη και ολίγον μπακαλική εξιστόρηση του θέματος (δεν είμεθα οικονομολόγοι ή χρηματισταί, άλλωστε)"

Είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου.
Μετά από τόσα 4Χ, country management, city management, WC management games, πιθανότερο είναι να γνωρίζεις περισσότερα σχετικά με διαχείριση οικονομικών από τους οικονομολόγους!

Πολύ επεξηγητικό άρθρο btw. Well done (y)
 

Eaglos

Hobgoblin Captain
Joined
Jan 3, 2020
Messages
351

"Facebook spokeswoman Kristen Morea said, “This group was removed for violating our Community Standards, unrelated to the ongoing stock frenzy.” She did not respond to requests to elaborate."

"The notification, seen by Reuters, said without detail that the group violated policies on “adult sexual exploitation”."

Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

 
Last edited:

Northlander

Tarrasque
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,632
Αγοράστε μετοχές της αλυσίδας multiplex κινηματογράφων AMC όσο προλαβαίνετε. Σε τρία χρόνια που θα σταματήσει το lockdown, όλος ο κόσμος θα θέλει να πηγαίνει κινηματόγραφο.
 
Back to top button
elGreek