Captain's LogEDITORIALS

Epic, Valve, exclusives και “ανταγωνισμός”

Νέα "ήθη" από το Epic Games Store

Ακόμη και αν ασχολείστε επιδερμικά με το PC gaming, γεγονός μάλλον απίθανο από τη στιγμή που είστε αναγνώστης του Ragequit.gr, είναι σίγουρο ότι μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο κάπου έπιασε το αυτί σας ορισμένες επίκαιρες λέξεις: Epic Games Store, moneyhats, exclusives, Valve, ποσοστά κλπ. Αν η Epic Games, δημιουργός του δημοφιλέστατου Fortnite και της Unreal Engine, είχε σκοπό να δημιουργήσει φασαρία και να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω στο νέο δημιούργημά της, τότε αναμφίβολα το πέτυχε. Ξεκινώντας ένα μπαράζ ανακοινώσεων από τα Game Awards και συνεχίζοντας να απασχολεί την επικαιρότητα με διάφορους τρόπους, η Epic κατάφερε να φέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το νέο της κατάστημα ψηφιακής διανομής με το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τον αναμφισβήτητο κυρίαρχο του χώρου, το Steam της εξίσου γνωστής σε όλους μας Valve, με πρωταρχικό στόχο όπως φαίνεται να προσελκύσει τους developers στην υπηρεσία της με διάφορα μέσα.

Η επιτυχία του Fortnite προμήθευσε την Epic με την οικονομική άνεση ώστε να υλοποιήσει την στρατηγική της αγοράς exclusives.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο επιχειρεί να ρίξει την πύλη του κάστρου της Valve είναι το αρκετά πιο γενναιόδωρο ποσοστό διαμοιρασμού εσόδων σε σχέση με το καθιερωμένο από τους περισσότερους μεγάλους “παίκτες” της αγοράς. Η Valve, όπως και άλλες εταιρίες (Sony, Microsoft, Apple Google κλπ.) παρακρατούν το 30% των χρημάτων από κάθε πώληση software μέσω των υπηρεσιών τους. Η Epic αντίθετα παρακρατεί 12%, αφήνοντας το υπόλοιπο 88% στα χέρια των developers. Ενώ στον χώρο του PC gaming υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες με μειωμένο ποσοστό, π.χ. το itch.io που επιτρέπει στον developer να αποφασίσει ο ίδιος για το πόσο θέλει να πληρώσει και το Discord Store που χρεώνει πλέον μόλις 10%, το κατάστημα της Epic δημιούργησε κύματα και τράβηξε την προσοχή όλων, με θετικό και αρνητικό τρόπο, λόγω της απόφασης της εταιρίας να… πριμοδοτήσει developers με σεβαστά ποσά ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους αποκλειστικά μέσω του Epic Games Store για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, αποκλείοντας έτσι το Steam και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.

Έκτοτε έχει ξεκινήσει μια διαρκής και αρκετά σκληρή “μάχη” σε διάφορες γωνιές του internet μεταξύ των υπέρμαχων της πολιτικής της Epic και των αντιφρονούντων. Τα βασικά επιχειρήματα του υπέρ της Epic στρατοπέδου βασίζονται στη λογική ότι η Valve έχει ένα ουσιαστικό μονοπώλιο στην αγορά παιχνιδιών για PC, ότι έχει αναπαυθεί στις δάφνες της και δεν προσφέρει όσα θα έπρεπε και ότι χρειάζεται να εμφανιστεί κάποιος ισχυρός ανταγωνιστής που θα φέρει μια μεγαλύτερη ισορροπία για το καλό των developers και φυσικά των gamers. Αυτός ο ανταγωνιστής, σύμφωνα με τους οπαδούς της, είναι η Epic, η οποία μέσω των πολλών χρημάτων που έχει κερδίσει από το Fortnite έχει την οικονομική ισχύ για να κοντράρει την Valve. Όσο δε για το φλέγον ζήτημα των αγορασμένων timed exclusives, οι υπέρμαχοι της εταιρίας θεωρούν ότι είναι μια λογική και θεμιτή πολιτική διότι η Epic, ως νεοεισελθούσα στον χώρο της ψηφιακής διανομής, οφείλει να ανταγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο την καθεστηκυία δύναμη της Valve και να “αναγκάσει” τους καταναλωτές να έρθουν στο κατάστημά της, ειδάλλως αυτοί θα συνεχίσουν να επιλέγουν το Steam.

Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που δέχθηκε την… επιχορήγηση της Epic ήταν το DarkSoulοειδές Ashen.

Προσωπικά τάσσομαι στο άλλο στρατόπεδο της εν λόγω διαμάχης, αυτό των επικριτών της Epic, διότι πιστεύω ότι αυτού του είδους ο τεχνητός ανταγωνισμός δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στον PC gamer και μάλιστα ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά στο PC gaming μεσοπρόθεσμα. Θα εξηγήσω τη θέση μου αναφέροντας αρχικά ότι δέχομαι εν μέρει τη θέση της άλλης πλευράς περί μονοπωλίου της Valve στην αγορά του PC gaming. Όχι διότι πληρούνται απαραίτητα οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χρήση αυτού του χαρακτηρισμού σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του, αλλά με βάση την πραγματικότητα που λέει ότι το Steam είναι μακράν η νούμερο ένα επιλογή για τους περισσότερους publishers, developers και gamers. Δέχομαι επίσης το γενικό αξίωμα ότι ο ανταγωνισμός ωφελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων τον καταναλωτή, με την απαιραίτητη υποσημείωση ότι αυτός ο ανταγωνισμός διεξάγεται με τέτοιους όρους ώστε να προσφέρει στον απλό gamer απτά και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

Ποιος είναι λοιπόν ο “σωστός” ανταγωνισμός, ο πιο συμφέρων για τα δικαιώματα του καταναλωτή; Κατά τη γνώμη μου είναι ο ανταγωνισμός κατά τον οποίο οι εταιρίες κοντράρονται μεταξύ τους ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό παροχών σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Οποιαδήποτε εταιρία εισέρχεται στην αγορά του PC gaming και επιχειρεί να κερδίσει χρήματα προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες, καλύτερες τιμές ή κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν προσφέρονται αλλού, θεωρώ ότι συμβάλλει με θετικό τρόπο στην αύξηση του ανταγωνισμού και στη βελτίωση των παροχών προς τους καταναλωτές. Αντίθετα, η Epic Games επέλεξε να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς από το Steam και τις άλλες υπηρεσίες, όχι με τον θετικό τρόπο της προσφοράς επιπλέον κινήτρων και παροχών στους gamers αλλά με τον αρνητικό τρόπο της αφαίρεσης της διαθεσιμότητας ορισμένων παιχνιδιών από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Ο δεύτερος πυλώνας της τακτικής της Epic είναι η παροχή δωρεάν games κάθε δύο εβδομάδες και ένας από τους δωρεάν τίτλους είναι το Thimbleweed Park.

Νομίζω επομένως ότι η διαφορά μεταξύ του ανταγωνισμού με θετικό τρόπο και του ανταγωνισμού με αρνητικό τρόπο είναι ξεκάθαρη. Ο πρώτος προσφέρει επιπλέον παροχές και επιλογές στους καταναλωτές, ο δεύτερος αφαιρεί. Η Epic θα μπορούσε να κοντραριστεί με το Steam επιλέγοντας τον “δρόμο της αρετής”, προσφέροντας καλύτερες τιμές και προηγμένες υπηρεσίες σε σχέση με τον ανταγωνιστή της. Αντίθετα, επέλεξε να “υποχρεώσει” τους πελάτες να προτιμήσουν το κατάστημά της, φροντίζοντας να εξασφαλίσει δικαιώματα αποκλειστικής διάθεσης κάποιων παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο Metro:Exodus. Κατά συνέπεια, οι παίκτες που θα ήθελαν να αγοράσουν αυτά τα παιχνίδια υποχρεούνται να τα προμηθευτούν μέσω μιας υπηρεσίας η οποία δεν προσφέρει ούτε στο ελάχιστο τη λειτουργικότητα και τα features του Steam, του GOG και άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών.

Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται από τους περισσότερους υπερασπιστές αυτής της πολιτικής της Epic είναι ότι η στρατηγική της εξασφάλισης exclusives χρησιμοποιείται κατά κόρον στο console gaming και είναι μια θεμιτή κίνηση όταν μία νεοεισερχόμενη στο χώρο εταιρία επιχειρεί να κερδίσει γρήγορα μερίδιο αγοράς. Προσθέτουν, δε, τα ίδια άτομα ότι ακόμη και αν η Epic προσέφερε εξαρχής έναν πλούτο υπηρεσιών και παροχών, οι περισσότεροι πελάτες θα συνέχιζαν να προτιμούν το Steam καθαρά λόγω συνήθειας ή εξαιτίας της ήδη πολύχρονης χρήσης της υπηρεσίας και της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού παιχνιδιών σε αυτή. Απαντώ λοιπόν ως εξής: Καταρχάς, δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θεωρείται θεμιτή πρακτική στο console gaming. Ο συγκεκριμένος χώρος, στον οποίο κυριαρχούν κλειστές υπηρεσίες οι οποίες αποκλείουν εξαρχής την οποιοδήποτε δυνατότητα ανταγωνισμού στην ίδια πλατφόρμα, έχει ένα καθόλου μικρό ιστορικό πρακτικών οι οποίες στοχεύουν στην αφαίμαξη των πελατών με κάθε τρόπο και την διεκδίκηση μεριδίου αγοράς πάση θυσία. Οι πρακτικές που ακολουθούνται εκεί δεν έχουν θέση στο PC gaming, μια από τη φύση της ανοικτή πλατφόρμα με ισχυρό το στοιχείο του ανταγωνισμού.

Όσο δε για το επιχείρημα ότι η Epic δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει εύκολα και γρήγορα μερίδιο αγοράς με άλλο τρόπο, λέω απλώς ότι… δεν με νοιάζει. Δεν είμαι μέτοχος της Epic ούτε έχω ξάδερφο τον Tim Sweeney για να με ενδιαφέρει αν η Epic θα αποκτήσει μεγάλο μερίδιο αγοράς ή όχι. Σαν απλός καταναλωτής και PC gamer, με ενδιαφέρει να μπορώ να επιλέξω πού θα δώσω τα χρήματά μου χωρις να υποχρεώνομαι τεχνητά να πληρώσω μια υπηρεσία που πιστεύω οτι δεν αξίζει τα λεφτά της. Η Valve χρειάστηκε αρκετά χρόνια μέχρι να πείσει τους πελάτες και τους developers ότι είναι η καλύτερη επιλογή για διανομή και αγορά παιχνιδιών. Η Epic θα πρέπει να είναι έτοιμηνα αφιερώσει τον ίδιο χρόνο, κόπο και χρήμα ώστε να καταφέρει κάποια στιγμή να θεωρείται άξιος αντίπαλος του Steam και να διεκδικήσει πελάτες οι οποίοι θα προτιμούν το Epic Games Store έναντι του Steam με τη θέλησή τους, επειδή προσφέρει ανώτερο επίπεδο υπηρεσιών, και όχι επειδή θα είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιήσουν επειδή το παιχνίδι που θέλουν δεν υπάρχει αλλού.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

11 Comments

 1. Αν και μου αρέσει η τοποθέτησή σου, δεν ξέρω, δεν το σκέφτηκα ποτέ τόσο πολύ.

  Έχω ξεπεράσει προ πολλού το σύνδρομο του ‘Θέλω τα πάντα σε μια ωραία συλλογή για να τα κοιτάζω και να χαϊδεύω ικανοποιημένος τα μουστάκια μου. Αν ένα παιχνίδι αξίζει, θα το ακολουθήσω/παίξω οπουδήποτε διατίθεται. Δεν μου έχει τύχει ποτέ δηλαδή να αγοράσω παιχνίδι βάσει πλατφόρμας. Ούτε βέβαια και με έχει παιδέψει ποτέ κάποια πλατφόρμα (το GFWL δεν μετράει, το λογίζουμε ως κακό ανέκδοτο).

  1. Δεν είναι το θέμα καν η μια πλατφόρμα για όλο το PC Gaming ( πράγμα που και κακό θα ήταν, και αντιτίθεται στην φύση της πλατφόρμας. Όπως σωστά επισημαίνει ο Admiral, αντί να δώσει σωστά κίνητρα (προσφορές, χαρακτηριστικά, ποιότητα υπηρεσιών κ.ά ), προσπαθεί να επιβληθεί δίνοντας λεφτά σε λιγότερο οικονομικά εύρωστους δημιουργούς για αποκλειστικότητες περιορισμένου χρόνου. Κονσολάδικες μαλακίες δλδ. Αντί να στρωθεί να βγάλει κάνα Unreal ή κάτι άλλο, να μας πέσουν τα σαγόνια στο πάτωμα, και να μας πει, only on Epic Store μάγκες και μάγκισσες, και BTW, έχει και άλλα καλούδια (πχ mods, matchmaking, patching, κτλ) και τσούκου τσούκου (όπως πχ η Ubi, η CDPR, και άλλοι) να τραβήξει κόσμο, ο Sweeney απλά πετά λεφτά στους πεινάλες devs.

   Επί της ευκαιρίας, αν θέλετε να διαχειρίζεστε όλη την βιβλιοθήκη από ένα πρόγραμμα, υπάρχει το πολύ αξιόλογο Playnite. Είναι και ανοικτού κώδικα.

   1. Μην αμφιβάλεις καθόλου πως η νέα Unreal ετοιμάζεται πυρετωδώς. Έχει πολλά κάστανα στη φωτιά η Έπικ. Αυτή τη στιγμή, με ποκερική ορολογία, ‘τραμπουκίζει’.

    Έχει χαρτί για κάψιμο και κάθεται στο τραπέζι και βλέπει κάθε φύλλο. Γιατί την παίρνει. Η αντεπίθεση των άλλων θα είναι το ενδιαφέρον. Σαν καταναλωτές αυτό που μας συμφέρει είναι να υπάρχουν 4-5 μαγαζιά και να ανταγωνίζονται ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΑ για τα ευρώ μας. Τότε έχουμε το μέγιστο όφελος.

    1. Έχω την εντύπωση πως ο vtheo εννοεί νέο παιχνίδι Unreal. Engine δε νομίζω να δούμε πολύ σύντομα (δεν αμφιβάλλω ότι ήδη εργάζονται σε αυτή όπως και έκαναν και στις προηγούμενες βέρσιονς που τις ετοίμαζαν χρόνια πριν), αφού η 4 στέκεται πολύ καλά ακόμα.

     Πάντως ναι, αν η πλατφορμα τους είχε έστω μερικά από τα features που της λείπουν αυτή τη στιγμή και ένα νέο Unreal με εμφατικό SP campaign και multi για συμπλήρωμα, όπως το Doom (2016), θα ήταν ισχυρό δέλεαρ να την χρησιμοποιήσεις.

 2. Σωστός Αλέξανδρε, ειδικά στην προτελευταία παράγραφος είπες ακριβώς ό,τι σκεφτόμουν. Μπορεί να μην είναι παράνομο αυτό που κάνει η Epic αλλά σίγουρα είναι αθέμιτο και ανήθικο, με κανένα όφελος για εμάς, τους καταναλωτές. Ελπίζω το Metro να πουλήσει πολύ καλύτερα όταν επιστρέψει Steam, για να πάρουν ένα ηχηρό μήνυμα όλοι οι devs όσο και η Epic και να προσπαθήσει να βελτιωθεί μέσα από ορθά μονοπάτια.

 3. ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ADMIRAL! ΠΕΣ ΤΑ! Ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν έχω παλαβώσει εντελώς και λόγο της ενήλικης ζωής έχω γίνει μπαρμπάδι που του φταίνε όλα και γκρινιάζω σαν κανάς γέρος.

  Άντε γιατί οι κρυφοκονσολάδες έχουν χωθεί ανάμεσά μας και προσπαθούν να μας καταστρέψουν την πλατφόρμα με κάτι τέτοιες παπαριές και αποκλειστικά.

 4. “Ελπίζω το Metro να πουλήσει πολύ καλύτερα όταν επιστρέψει Steam, για να πάρουν ένα ηχηρό μήνυμα όλοι οι devs όσο και η Epic και να προσπαθήσει να βελτιωθεί μέσα από ορθά μονοπάτια.”

  Βασικά, ελπίζω να γίνει ακριβώς το αντίθετο!! Η κυκλοφορία στο steam να είναι τόσο χάλια, ώστε ούτε το γενναιόδωρο bonus του Epic Store, να μην καλύψει την χασούρα. Αλλιώς το φαινόμενο θα διογκωθεί, γιατί οι publishers θα τα παίρνουν από παντού!!

  1. Αν πατώσει στο Steam και ταυτόχρονα έχει πουλήσει καλά στο Epic, αυτό που θα καταλάβει η Deep Silver/Koch Media και ο κάθε ΑΑ (και κάτω) developer/publisher είναι πως τα φράγκα είναι στο Epic και τα παιχνίδια τους θα συνεχίζουν να πηγαίνουν εκεί χωρίς να χρειάζεται να τους πείσει ιδιαίτερα ο Sweeney. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω.

   1. Προφανώς και ισχύει αυτό, εάν τα κέρδη από το Epic ισοσκελίσουν την (προβλεπόμενη) απώλεια εσόδων από το Steam. Θα το ξανασκεφτούν, αν στο τέλος δεν καλύψουν αυτή τη διαφορά , ενώ αν έχουν επιτυχία και στο Steam θα φανεί σαν επιβράβευση απο τους καταναλωτές που προτιμούν αυτό το κατάστημα, ακόμα και αν οι καταναλωτές αυτοί χρειάστηκε να περιμένουν ένα χρόνο για να αγοράσουν το παιχνίδι.

 5. Καλό το τζαμπέ και θα το εκμεταλλευτώ αναλόγως αλλά όσο η Epic κάνει καγκουριές τύπου κονσόλας τόσο δε θα βλέπει τα χρηματά μου, ούτε αυτή αλλά ούτε και οι οίκοι εκείνοι που θα κλειδώνουν τα παιχνίδια τους εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL