Borracho's CantinaEDITORIALS

Οδύσσεια 2014 : Η Επιστροφή Του Γιωτά

Σε περίπτωση που έχει απομείνει κάποιος αμύητος τρωγλοδύτης ο οποίος δεν βίωσε την αγνή λογοτεχνική χαρά της αυθεντικής Οδύσσειας, συνιστώ ανεπιφύλακτα να ρίξει ένα βλέφαρο, καθώς θα επεξηγηθούν αρκετά –αλλά σίγουρα όχι όλα- από τα κουσούρια του γράφοντος. Μετά από δυόμιση περίπου χρόνια πιστής υπηρεσίας, η Gigabyte GTX 760-Σκυλί-Από-Τη-Μαύρη-Κόλαση, έφτασε στο απελπιστικό σημείο να δίνει μονάχα περίπου 30FPS σε Ultra Settings στο φρικτά unoptimized και πανηγυριώτικα προγραμματισμένο, Assassin’s Creed: Unity, τον φετινό λόγο ύπαρξης δηλαδή κάθε σοβαρού ανθρώπου.

Odyssey3Ο Άγιος Βασίλης φέτος είχε μεγάλα σχέδια για εμάς…

Κάποιοι στενόμυαλοι, συντηρητικοί και οπωσδήποτε κοντόφθαλμοι γκέημερς, έσπευσαν να κουνήσουν το κεφάλι και να πουν «Περιμένετε για τα οκτώ πρώτα patches», «Σας το λέγαμε εμείς», «Ubisoft τώρα, εγγύηση…μετά το πρώτο τρίμηνο.» και άλλα τέτοια φαιδρά και ορθολογικά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως κατόπιν ώριμης και ενδελεχούς σκέψης, κατέληξα πως δεν υπήρχε κάτι λογικότερο από το να αγνοήσω όλα αυτά τα μεστά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και να επενδύσω στο εντυπωσιακότερα σπάταλο βαβαβούμ που μπορούσα να αδράξω. Έτσι. Για τον Άρνο και την Επανάσταση.

Ανοίγοντας λοιπόν τους λογαριασμούς που διατηρεί η Telltale (μεγάλη η χάρη της) στο όνομά μου (από καθαρή αγάπη, φιλία και επαγγελματική εκτίμηση, προφανώς), μέτρησα τα φασούλια, αποφάσισα πως η ιδανική δίαιτα είναι μισό βραστό μακαρόνι την ημέρα –η τέχνη θέλει θυσίες- και επένδυσα στον πανέμορφο Κοκκινόλευκο Δράκο της MSI GTX 970 Gaming.

Φήμες που θέλουν την εν λόγω επιλογή να προέρχεται κατόπιν επίμονης πλύσης εγκεφάλου από γνωστό-άγνωστο συνάδελφο, ο οποίος επί μέρες με ανάγκαζε να παρακολουθώ βιντεάκια στο YouTube με την συγκεκριμένη κάρτα σε λειτουργία και μουρμούριζε «Φίλε κοίτα το δράκο…αναβοσβήνει! Και αν θες, τον προγραμματίζεις κιόλας!» ελέγχονται ως ακραία αναληθείς. Έτερες κακοήθεις φήμες που με θέλουν να αγοράζω την κάρτα για να αποφύγω πριονίσματα και μερεμέτια στο πιστό μου κουτί, ελέγχονται επίσης ως ανυπόστατες. Όλοι ξέρουμε εξάλλου, πως το πριόνι είναι ο καλύτερος φίλος του ανδρός. 

Odyssey5Να εδώ, στην άκρη θα κόψουμε λίγο και θα χωρέσει μια χαρά φίλε φίλε στο κουτί σου, μην ακούς τί λένε!

Όπως είχα γράψει και στην αρχική Οδύσσεια, το παρόν άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση hardware παρουσίαση. Γι’ αυτά έχουμε τους εκλεκτούς συναδέλφους Nitro και GrMadness. Μετρήσεις, στατιστικά και τέτοια περίπλοκα, θα βρείτε εκεί. Όχι. Η Οδύσσεια λειτουργεί ως ιδανικός μπούσουλας για τον εσωτερικό μας μπέμπη, ο οποίος θέλει το μεγαλύτερο δυνατό λαλά, το θέλει χθες και δεν αγχώνεται ιδιαίτερα να συντονίσει την ψυχή του με το Ιερό Πνεύμα Του Μεγάλου Overclocked Δράκου.

Αφού έχουμε λοιπόν στα χέρια μας το Σκοτεινό Αντικείμενο Του Πόθου, πρώτο μας μέλημα είναι να αποσυνδέσουμε τα πάντα από το κουτί του Παιδιού μας. Ανακρίβειες που θέλουν τον υπολογιστή να είναι απλώς ένα άψυχο εργαλείο, προέρχονται από αρνητές, αιρετικούς και λοιπά υποκείμενα χαμηλοτάτης ηθικής υποστάθμης. Ανοίγουμε το κουτί, φταρνιζόμαστε τελετουργικά τέσσερις φορές από τα κύματα σκόνης που σηκώνονται και επιθεωρούμε βαθιά ικανοποιημένοι τη γλυκιά λασπόπαστα που αρχίζουν να σχηματίζουν τα σιελοσταγονίδιά μας με την αγνή, οικιακή σκόνη που γεμίζει τον υπολογιστή. Θιβετιανοί γέροντες έχουν αναφέρει πολλές φορές πως η συγκεκριμένη πάστα πετυχαίνει εκπληκτικά overclocking αποτελέσματα, διατηρώντας την θερμοκρασία του υπολογιστή σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τρόπο σχεδόν θαυματουργικό.

Odyssey8Φροντίστε το περιβάλλον εργασίας σας να είναι άνετο και καλά στοκαρισμένο.

Οι τύψεις μας οδηγούν στο να συνδέσουμε τη Μπελίντα Τη Σκούπα (ανιψιά του ένδοξου Μπάμπη, ο οποίος έπεσε τελικά ηρωϊκά μαχόμενος ενάντια στους Κροκόδειλους Κάτω Από Τον Καναπέ, μια όμορφη μέρα του Ιούνη) και να ρουφήξουμε από μακριά και χωρίς σε καμία περίπτωση να έρθει σε επαφή με τα εξαρτήματα του υπολογιστή όσο περισσότερα μούσια μπορούμε από το κουτί. Παλεύουμε γύρω στα τέσσερα λεπτά με την Gigabyte 760 GTX μέχρις ότου θυμηθούμε το μαγικό κλιψάκι της motherboard μας, το λύσιμο του οποίου καθιστά την προσθαφαίρεση καρτών, παιχνίδι.

Καταριόμαστε σιωπηλά την άβυσσο της γιωτιάς μας και τοποθετούμε ευλαβικά την παλιά κάρτα στην αντι-στατική σακούλα, προκειμένου να βρει τον δρόμο της για τα χέρια του αγοραστή μας. Είναι πολύ σημαντικό –και οικονομικό- από την στιγμή που αποφασίζουμε να ταχθούμε στον Ιερό Μοναχισμό Του Γκέημινγκ, τα ακριβά περιφερειακά που αγοράζουμε, να φροντίζουμε να τα αγοράζουμε στην αρχή του κύκλου ζωής τους και να παίρνουμε καλές εκδόσεις. Έτσι, διατηρούμε το μέγιστο της μεταπωλητικής αξίας τους όταν τρία χρόνια αργότερα οποιοδήποτε κακό port αρνείται να παίξει σε Ultra ρυθμίσεις με 124 FPS minimum. Because fuck logic, είμαστε ωραίοι.

Odyssey7Λογικός Άνθρωπος Και GTX 970 Που Αγοράστηκε Για To Unity-Οικογενειακόν Ενθύμιον 2014

Έχοντας πλήρη επίγνωση των βαθύτατων ψυχοκοινωνικών διαταραχών μας, τοποθετούμε ευλαβικά την νέα κάρτα στο κουτί. Με τη μαγεία των clips και έχοντας αυτή την φορά προσέξει τις διαστάσεις που αναγράφει το εγχειρίδιο του κουτιού του υπολογιστή μας αναφορικά με το μέγιστο υποστηριζόμενο μήκος GPU τοποθετούμε την Θαυματουργή Ρουκέτα της MSI στο κουτί. Συνδέουμε τις δυο εξόδους προς το τροφοδοτικό μας και κάνουμε το σταυρό μας. 

Odyssey11Ο Δράκος όχι μόνο είναι ζωντανός και μιλάει, αλλά θα γίνει και ο καλύτερος νέος σας φίλος.

Κλείνουμε το κουτί γιατί αισθανόμαστε τυχεροί και συνδέουμε ξανά τα πάντα. Ξεφυσάμε με ανακούφιση όταν καμιά σπίθα δεν πετάγεται από το τροφοδοτικό για να βάλει φωτιά στο δωμάτιο. Έτσι, παράλογα. Βέβαιοι πως όλα είναι μια φρικτή πλάκα και δεν θα αξιωθούμε ποτέ να βιώσουμε την Άζωη Ασκητική του Ασασσίνου όπως τόσο θερμά ονειρευόμαστε.

Και πατάμε το power on, τσιρίζοντας υστερικά σαν κοριτσάκια και βέβαιοι πως *τώρα* σίγουρα θα πάρουμε φωτιά. Αντ’ αυτού, ρετάρει σκληρά ο υπολογιστής, η οθόνη παίρνει σήμα και μπαίνουμε σε ένα φρικτό desktop που τρέχει σε γλυκιά 640 Χ 480 ανάλυση. Ξέρουμε πως τίποτε δεν έχει πάει φρικτά στραβά. Περνάμε τους μαγικούς τελευταίους drivers της Nvidia, χτυπάμε και το απαραίτητο restart.

Odyssey12Γιατί μπορεί benchmarks να μην έχουμε, έχουμε όμως καλλιτεχνική άποψη να φάει ο κάθε χειριστής αλυσοπρίονου του χωριού.

Παραδόξως, τα πάντα δουλεύουν. Ως προνοητικοί και κυρίως μεθοδικοί επιστήμονες, εγκαθιστούμε και ένα καλό overclocking πρόγραμμα (το Afterburner της MSI είναι εξαιρετικό) και τσιτώνουμε το base clock ως τα 1500 Mhz και την RAM από 7Ghz στα 8. Η κάρτα όχι απλώς δεν ανεβάζει μισό βαθμό θερμοκρασία, αλλά σχεδόν παρακαλάει να την τσιτώσουμε και άλλο. Είμαστε όμως γνωστικά παιδιά και ξέρουμε πως θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα «ταπεινά» νούμερα.

Και μας έρχεται ένα δάκρυ συγκίνησης. Χαϊδεύουμε με τρεμάμενο δάχτυλο του shortcut του Unity στην επιφάνεια εργασίας μας. Που τόσο μας πλήγωσε όταν από το μενού ακόμη έδειχνε επαίσχυντα frame drops σε κονσολάδικα βάθη αίσχους. Ξέρουμε όμως. GTX 970 πουσαρισμένη και Patch 3 τώρα. Και πατάμε Play. Και είναι πανέμορφο. Και τρέχει στα 60 FPS. Και η κάρτα είναι αθόρυβη, κούλ, παγωμένη, πανίσχυρη. Ο Λευκός Δράκος πάλλεται και γουργουρίζει ικανοποιημένος στα σπλάχνα του Υπολογιστή. Το Παρίσι είναι ολοζώντανο. Το Oculus Rift μας κλείνει το μάτι από τη γωνία του καλοκαιριού του ’15. Η κάρτα στα benchmarks της δεν περιλαμβάνει καν την FullHD (1080p) ανάλυση γιατί απλά δεν έχει νόημα, τα νούμερα είναι τόσο υψηλά που οι αξιολογήσεις ξεκινάνε από 1440p και πάνω.

Έχουμε μετατρέψει έστω και για λίγο, τον υπολογιστή μας σε διαστημόπλοιο. Η νύχτα μόλις ξεκινά και δεν με γελούν τα αυτιά μου, καμπάνες είναι αυτές που ακούγονται.

{youtube}Sh1ZMa_66XQ{/youtube}

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

42 Comments

  1. Χαχαχα, είσαι Θεός, πραγματικά ! Προσκυνώ !!! Καλορίζικη, καλοφόρετη, καλόκαυτη, καλοδούλευτη και πολυταξιδεμένη (στα games) !!

    Υ.Γ. Η ψύκτρα της CPU σου, δε θα έπρεπε να είναι ανάποδα να φυσάει τον αέρα προς τα έξω; Γιατί εγώ έτσι την έχω. Ας μας φωτίσει κάποιος. Εκτός αν έτσι όπως την έχεις, για κάποιο λόγο, φυσάει προς τα έξω.

  2. Τα ανεμιστηρακια απο τη μια πλευρα τραβανε αερα και απο την αλλη φυσανε. Τα γυρνας οπως σε βολευει για να επιτυχεις το επιθυμητο αποτελεσμα. Στην προκειμενη περιπτωση ο Borrachoς το εχει σε pull configuration. Δηλαδη τραβαει αερα καπως μεσα απο τη ζουγκλα καλωδιων που εχει, και τον φυσαει προς το exhaust fan, το οποιο βγαζει τον ζεστο αερα εξω απο το κουτι.

  3. Και εγω σε pull config το εχω το δικο μου Hyper 212 Evo. Με βαση καποια benchmarks που εχω κοιταξει, εαν εχεις καλο airflow, το pull προσφερει ιδια αποδοση οπως και σε push/pull config.

    Τουλαχιστον εγω που το δοκιμασα σε pull και push/pull ειχα τις ιδιες idle και load θερμοκρασιες. Η διαφορα ηταν 1-2 βαθμοι που ειναι αμελητεο.

  4. To πρόβλημα για μένα δεν είναι το full load αλλά το idle για μένα. Δουλεύουν minimum στις 1500 RPM και (ανάλογα τι θόρυβος παράγεται από το υπόλοιπο κουτί σου) όσο να πεις ακούγεται. Τις κατέβασα στις 1100 πειράζοντας το bios αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο μέσος χρήστης εύκολα (ή που θα έπρεπε να κάνει αν προτιμάς).

    Το σίγουρο είναι πως δεν σταματάνε τα ανεμιστήρια τελείως σε idle όπως στην MSI και έχοντας 3 μικρότερους ανεμιστήρες έναντι 2 μεγαλύτερων θα κάνει θεωρητικά περισσότερο θόρυβο. Αλλά μη νομίζεις ότι ξεπερνούν αυτές οι κάρτες τους 70 βαθμούς για να χρειάζονται πολλές στροφές στους ανεμιστήρες.

    Στις επιδόσεις και στο o/c είναι η καλύτερη κάρτα με διαφορά για τον πολύ απλό λόγο ότι ψύχει καλύτερα τα VRMs. Διαφορά που αν πειράξεις και το BIOS και περιορίσεις το TDP limit μεγαλώνουν σημαντικά.

  5. Με το OC Guru της Gigabyte δεν μπορεις να ορισεις τις στροφες? Εγω στη δικια μου 760 που εχω τωρα μπορω, νομιζω :p

    Επειδη σκοπευω μαζι με την 970 να τσακωσω και το H90 της Corsair, ψαχνω οσο το δυνατον πιο αθορυβη λειτουργεια σε idle καταστασεις, γιαυτο και τεινω προς την MSI. Απο την αλλη, σκεφτομαι να τσακωσω οποια ειναι σε stock μολις γυρισω απο το ταξιδι μου γιατι δεν μπορω να περιμενω αλλο :p

  6. Από περιέργεια το έβαλα και δε πειράζεις ακριβώς τις στροφές αλλά ποσοστό % (όπως και στο Afterburner). Το minimum είναι ορισμένο 1500 rpm και 34%.

    Σε κάθε περίπτωση αν η αθόρυβη λειτουργιά σε idle είναι σημαντική για σένα η MSI είναι μονόδρομος.

  7. οταν ειδα την φωτογραφια με το ποτο διπλα στην καρτα με επιασε πανικος. δεν μπορω να βλεπω υγρα διπλα σε hardware.
    νοιωθω σαν την παρθενα που πρεπει να ανεβει σε ποδηλατο με στενη σελα σε κακοτραχαλο δρομο.
    R.I.P μπαμπη 🙁
    ο θορυβος του pc ειναι μια πολυ tricky κατασταση. Η καθε περιπτωση ισως ειναι μοναδικη και σιγουρα οχι universal.

  8. You make me sad, brother Borracho.

    Νόμιζα πως όλοι οι καμμένοι του ντουνιά ξέρουν πως ο σωστός τρόπος να γιορτάσεις το νέο Κτήνος, είναι να λιώσεις μια indie καμενιά που τρέχει και σε κομπιουτεράκι Casio, όχι ΑΑΑ φλωριές με το καλημέρα…

  9. Αποτελεί κοινό μυστικό πως πήρα 970 γιατί δεν ήμουν σίγουρος αν θα παίζει καλά το 8 Bit My Mother Does Not Know Me Hero των Nosuch Developers, αλλά μου υποσχέθηκαν σκόντο από τη Ubisoft αν διαφήμιζα το ματρακά τους. Διαπλεκόμενα πάνω απ’ όλα 🙂

  10. ρε ποζερά, κοντευω να ξερω καλυτερα το σπιτι σου απ το δικο μου….
    ω φιλεεεεε, το φιλί του κλιμτ κι ετσι…..
    γκομενοπαγιδα για τις ψιλοκουλτουρέ υπάρξεις κλπ κλπ…
    εξτρα ποιντς για τα τιραντέ φανελάκια. ΜΟΝΟ τέτοια φοράμε. τέλος.

    σε άλλα νέα: περασε ο Προαιωνιος Εχθρος απο διπλα και του λεω: κοιτα, ο μπορατσος…..
    απαντησε: Καλος ειναι, μωρέ…. (προφανως σε σχεση με οσα ειχα πει …)
    μπορατσε, πηρες το σήλ οφ απρουβαλ.
    αραγες, δε θα σας συστησω ποτές. (μπορει να βριζουμε πατοκορφα σ ολα τα θρεντς τον Π.Ε. αλλά πως να το κανωμε? η ζήλια ειναι ομορφο κι αναγκαιο συναισθημα…)
    καλα που λες… κατσε πρωτα να σου συστησω εμενα και βλεπωμε…

  11. Δώσε θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Π.Ε Αδερφέ Μπρούς και επίσης ανάφερε πως πλέον είμαι ταγμένος αποκλειστικό στην Άζωη Φλόγα του Γκέημινγκ. Το πάρτι τελείωσε, τώρα έχουμε μόνο Όκιουλους για ΠΑΝΤΑ!

  12. Ροκοχιπστερας με το ice tea να περιμενει στο ποτηρι του whiskey και ενας μαηκλ τζακσονας ζωγραφισμενος στον τοιχο.
    Αν σε δω σε καμια ερμου με ενα βιβλιο αναποδα, κασκολ και δερματινο (που θα γραφει ενβιντια) τοτες δεν θα παραξενευτω :p
    (Ps. Τα γαντια που ειναι????????)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL