EDITORIALSIt’s over 9000!

Αγοράστε μνήμη, ΤΩΡΑ!

Οk, no need to panic…Δεν είναι και είδος πρώτης ανάγκης, ούτε θα αδειάσουν ξαφνικά τα ράφια των καταστημάτων από μνήμες. Και σε καμία περίπτωση δε θα δούμε τραγικές αυξήσεις όπως συνέβη με τους σκληρούς δίσκους το 2011, όταν και οι πλημμύρες στην Ταϊβάν διέκοψαν τη λειτουργία των εργοστασίων της Seagate και της Western Digital για εβδομάδες. Αλλιώς δε θα καθόμουν να γράφω το κείμενο, θα έτρεχα ήδη να αγοράσω κάνα Terabyte DDR3 για να την μοσχοπουλήσω σε λίγο καιρό.

Ωστόσο, είναι η πραγματικότητα και άρχισε να διαφαίνεται από τις αρχές Δεκέμβρη του περασμένου έτους. Μετά την κατρακύλα που ξεκίνησε το 2010, η τιμή των DRAM chips (DDR2/DDR3) κάθε μήνα έπεφτε…κάθε μήνα χτυπούσε ιστορικά χαμηλά, μιας και η παραγωγή ήταν μεγάλη, η ζήτηση μειωνόταν χρόνο με το χρόνο, ενώ οι κατασκευαστές του χώρου ήταν πολυάριθμοι και οι συνθήκες τέτοιες που προκάλεσαν σφοδρό ανταγωνισμό μεταξύ τους. Και αφού κανείς τους δεν είχε να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο για να ξεχωρίσει, μοιραία οι τιμές βρέθηκαν σε απίστευτα επίπεδα. Τα 2 GB DDR3 μνήμης έφτασαν να πωλούνται λιανική έναντι μονοψήφιων ποσών (!) και πραγματικά δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για οποιονδήποτε χρήστη, ακόμα και για τα πιό lowend συστήματα, να μην έχουν 4 ή 8 GB DDR3 RAM (και όχι ό,τι κι ό,τι…στα 1333 και 1600 MHz). Η κατάσταση αυτή διαιωνιζόταν για αρκετό καιρό και είχε δύο σοβαρές επιπτώσεις:

ram 2

Στην καπιταλιστική οικονομία κάποιοι επιβιώνουν και κάποιοι όχι…

Πρώτον, ξεχάσαμε τελείως το «έξοδο» της μνήμης όταν στήναμε ένα PC…Αμελητέο και καθώς τα 1600 MHz με τα τυπικά latencies αρκούσαν για τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών, δε χρειαζόταν να ψάχνουμε εξεζητημένα kits «επιδόσεων». Όλοι ήμαστε χαρούμενοι και πολύ άνετοι πλέον, αφού με ελάχιστα χρήματα είχαμε 8 και 16 GB RAM, ικανά να σηκώσουν οποιαδήποτε εφαρμογή και παιχνίδι σε διάφορους συνδυασμούς (αν η CPU και η GPU το επέτρεπαν). Αυτή είναι η “καλή” όψη του νομίσματος.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Στην οποία είδαμε τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν, τρίμηνο με το τρίμηνο, όλο και μεγαλύτερες απώλειες εσόδων, αφού με κανένα τρόπο, «φυσικό» ή «τεχνητό» δε μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές. Και φυσικά μετά από αρκετά τρίμηνα οικονομικών απωλειών, άρχισαν οι ανακατατάξεις. Προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να μην φουσκώσουν περισσότερο τα φέσια τους, ο κλάδος έπρεπε να περάσει μια διαδικασία σμίκρυνσης. Έτσι, γνωστοί κατασκευαστές συγχωνεύθηκαν, αλληλοαπορροφήθηκαν, πούλησαν μερίδιά τους σε τρίτους (funds), ένωσαν τις δυνάμεις τους εν πάση περιπτώσει, ώστε να μην οδηγηθούν στην αφάνεια.

 • Η Hynix το 2010 έβαλε πωλητήριο και το 2012 πούλησε το 20% της στο SK Group
 • Η Elpida το 2012 έκανε αίτηση χρεωκοπίας με υποχρεώσεις σχεδόν 5,5 δις δολλαρίων και πωλήθηκε στη Micron
 • H Qimonda μας άφησε χρόνους από το 2009

Οι κατασκευαστές που φαίνονται σε κάπως καλύτερη μοίρα μέχρι στιγμής και άντεξαν στις πιέσεις λόγω του μεγέθους τους, είναι η Micron, η Kingston και η Samsung, Όπως και μετά από το τέλος κάθε είδους «κρίσης», κάποιοι βγαίνουν στον αφρό και κάποιοι χάνονται για πάντα στο βυθό. Έλαβε, έτσι, χώρα μια «εκκαθάριση» του κλάδου αυτού, με τον πλέον φυσιολογικό τρόπο για την οικονομία. Παράλληλα, οι εναπομείναντες μεγάλοι παίκτες άρχισαν να μειώνουν σταδιακά την παραγωγή τους ώστε να μειωθούν αντίστοιχα και τα stocks και να συγκρατηθούν οι τιμές. Μικρότερη προσφορά=μεγαλύτερη τιμή. Simple as that (μερικές φορές).

ram 3

Τα high-end kits αφήνουν μεγάλο περιθώριο κέρδους…αλλά ποιός τα αγοράζει;

Και από τα τέλη του 2012, η RAM πήρε την ανιούσα, όπως ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Οι τιμές αυξάνονται γρήγορα και σταθερά, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα είδαμε ποσοστά 11-13% πάνω στη τιμή των 2/4 GB DDR3 1600 MHz modules. Με αυτό το ρυθμό, μέσα στο 2013 θα χρειαζόμαστε 60-80 € για 8 GB μνήμης, τη στιγμή που τώρα τα βρίσκουμε με 40 €. Είναι μια ρεαλιστική πρόβλεψη, που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί, δυστυχώς για τους καταναλωτές. Ας μη ξεχνάμε όμως πως οι έως τώρα τιμές ήταν αφύσικα χαμηλές και μακροπρόθεσμα θα οδηγούσαν σε μεγάλυτερα προβλήματα, αφού θα έμεναν 1-2 εταιρείες στο χώρο και θα είχαμε ολιγοπώλιο ή μονοπώλιο. Το price fixing της περασμένης δεκαετίας στοίχισε πολύ σε όλους τους καστασκευαστές και οδήγησε στην σημερινή κατάσταση σε μεγάλο βαθμό…

Το γενικό συμπέρασμα που μας αφορά είναι το εξής: Αν σκοπεύατε να αγοράσετε RAM τώρα ή κάποια στιγμή μέσα στο έτος, αγοράστε την ΤΩΡΑ. Πάρτε 8 ή 16 GB και ας μη στήσετε άμεσα το νέο PC σας, θα τα χρησιμοποιήσετε όταν έρθει ή ώρα και θα έχετε γλιτώσει πολύτιμα €. Ακόμα και αν διαψευσθούν οι αναλύσεις και οι τιμές ανέβουν ελάχιστα, πάλι κερδισμένοι θα είστε, ούτως ή άλλως όλα τα kits έχουν εγγύηση εφ’όρου ζωής και δε χάνουν την αξία τους όταν κάθονται σε ένα ράφι, αχρησιμοποίητα. Σε αντίθετη περίπτωση, μη διανοηθεί κανείς να γκρινιάξει για τις τιμές της RAM τους επόμενους μήνες, εμείς προειδοποιήσαμε. Μετά βγάλτε τα πέρα με τον Καράμπελα, δε θα σας βοηθήσω.

Cheers maties.

9 Comments

 1. Μαθήματα βασικής πολιτικής οικονομίας παραδίδει ο Δημήτρης, με πρόφαση την αναβάθμιση PC!!:)
  Χαχα, ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου Δημήτρη, και μιας και μιλάμε για μνήμες, πρόσφατα αναβάθμισα το PC του αδερφού μου με 8GB της GSkill στα 1333MHz στα 50 ευρώ. Πώς το αξιολογείς σαν αγορά σε θέμα κόστους/απόδοσης;
  http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.552238

 2. Εξαρτάται τι παίζεις και σε τι ρυθμίσεις. Αν και για το 99% των παιχνιδιών αρκούν τα 4GB μνήμης συστήματος, κάποια όπως Battlefield 3 και Planetside 2 ήδη διψάν για παραπάνω. Στο τέλος του χρόνου θα βγουν και οι νέες κονσόλες, με ατελείωτη RAM σε σχέση με τα Xbox360 και PS3. Δική μου εκτίμηση, όταν αρχίσουν να βγαίνουν multi-plarform games που θα μπορούν να εκμετταλευτούν πραγματικά τη RAM του PS4/NextXbox, και τα 8GB για gaming PC θα αρχίσουν να φαίνονται λίγα. Το θέμα είναι πότε θα συμβεί αυτό. Πιστεύω, κατά τα τέλη του 2014…

 3. Μπα, 8 gb μου φαίνονται υπεραρκετά για τουλάχιστον 5-6 χρόνια ακόμα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει ακόμα παιχνίδι που να έχει στα recommended specs 6 gb. Άλλωστε τα 8 που έχει το ps4 το χρειάζεται κυρίως για τις διεργασίες (media center, blu-ray, streaming, το να παίζεις ενώ κατεβάζεις κτλ.) όπως και για την μείωση των loading times στα παιχνίδια που στο ps3 ήταν τραγικοί (ακόμα παιχνίδια που δεν ήταν οπτικές πανδαισίες, έμπαινες σε menu να κάνεις save και μετά quit και exit στο μενού της κονσόλας και η όλη διαδικασία διαρκούσε πάνω από λεπτό…).
  Τα μόνα παιχνίδια που ίσως με κάνουν να αναβαθμίσω (μνήμη και gpu) είναι το Witcher 3 (μέτριες πιθανότητες) και το Cyberpunk (σχετικά υψηλές πιθανότητες).

 4. Για μένα τα 4 GB ήδη αρχίζουν να κρίνονται οριακά για σύστημα με Windows 7, τα προγράμματα που όλοι μας τρέχουμε στο παρασκήνιο λίγο-πολύ (anti-virus, dropbox, διάφοροι clients γενικά) και βαριά games, Aero theme κ.λπ….Το sweet spot για την περίοδο που διανύουμε είναι τα 6 GB ενώ για τα επόμενα 1-2 χρόνια θα περάσουμε στα 8 GB. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να προβλέψουμε αν θα είναι αρκετά τα 8 GB σε 5-6 (!) χρόνια όμως, είναι πολύ μεγάλος χρονικός ορίζοντας. Για μένα πάρτε τώρα ένα κιτάκι 8 GB να είστε ξέγνοιαστοι για την επόμενη 3ετία.

  Ας μη ξεχνάμε ότι οι developers συχνά γίνονται “άπληστοι” όσον αφορά τα hardware resources…Και πατάνε στο ότι υπάρχουν π.χ. φθηνές μνήμες αυτή τη στιγμή, ή δυνατές CPUs, ώστε να ασχολούνται όσο θα έπρεπε με τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων αυτών από τις εφαρμογές τους. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε δυνατότητα για πολύ ισχυρότερο hardware απ’ότι πριν 2-3 χρόνια π.χ., αλλά αντίστοιχα αρκετά πιό απαιτητικές εφαρμογές (ενώ θα μπορούσαν να είναι λίγοτερο απαιτητικές).

 5. 50/8 = 6,25 ευρώ/GB, οπότε η αγορά που έκανες είναι πολύ συμφέρουσα. Δε θα έβλεπες και τρελή διαφορά με τα 1600 MHz έτσι κι αλλιώς, δε χάνεις πολλά.

  Ωστόσο υπάρχουν και 1600άρια 8 GB κιτάκια στην αγορά με τα ίδια λεφτά πάνω κάτω (και σε αντίστοιχα latencies).

 6. Για σίγουρα άνετη χρήση, τώρα, θες τουλάχιστον 4 GB, αν έχεις 64bit Windows. Απ όσο εμπειρία έχω, μνήμη και σκληρός, πάντα βοηθάνε, έστω και λίγο το σύστημα, σε όλα. Πάντως, χαμηλές τιμές υπάρχουν μόνο στην DDR3, αν έχετε 2, όπως εγώ, βλέπετε ήδη ανεβασμένες τιμές.

 7. Έβαλα μια παραγγελία για της κοπελιάς μου το σύστημα να βάλω 1 των 4άρων ακόμα επάνω, τι ψυχή έχουν 25€ να πάει στα 8 να είναι κομπλέ, σκέφτομαι να τσιμπήσω και εγώ άλλα 8GB αλλά μάλλον θα πάρω τα 1600 modules αφού έτσι και αλλιώς τα δικά μου εκεί τα έχω και τρέχουν και ας λένε ότι φτάνουν 1866

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL