Captain's LogEDITORIALS

Χρειάζεται το PC gaming τη δική του E3;

Η Electronic Entertainment Expo (E3) έχει καθιερωθεί ως το ετήσιο πανηγύρι των video games, η κεντρική εκδήλωση στην οποία οι περισσότερες εταιρίες βάζουν τα καλά τους και παρουσιάζουν σε όλους εμάς, τους gamers, τα παιχνίδια που πρόκειται να παίξουμε τον ερχόμενο χειμώνα και ακόμα πιο μετά. Την περισσότερη φασαρία την κάνουν συνήθως οι… γνωστοί ύποπτοι, οι κονσολοκατασκευαστές Microsoft και Sony καθώς και οι 2-3 μεγαλοpublishers που έχουν απομείνει. Κάθε χρόνο “απολαμβάνουμε” παρουσιάσεις γεμάτες επίπλαστη χλιδή, μεγάλα και παχιά λόγια, δευτεροκλασάτους celebrities να υποκρίνονται ότι νοιάζονται για το gaming και “gameplay trailers” που οι επιτελείς των εταιριών ορκίζονται σκίζοντας τα ρούχα τους ότι απεικονίζουν κανονικό gameplay και τρέχουν σε realtime σε console hardware. Το όλο σκηνικό της Ε3, συμπεριλαμβανόμενων και των κλακαδόρων “δημοσιογράφων” του gaming που βρίσκονται εκεί περισσότερο για να γεμίζουν τα αμφιθέατρα και να μαζεύουν διαφημιστικά μπιχλιμπίδια και όχι για ουσιαστική δουλειά, έχει καιρό τώρα που με έχει απωθήσει.

E302

Δεν βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρακολούθηση μιας εκδήλωσης που βασίζεται τόσο πολύ στην υπερβολή και την παραπλάνηση του κοινού, θεωρώ χαμένο χρόνο να ξοδεύω χ ώρες παρακολουθώντας παρουσιάσεις ώστε να διυλίσω από αυτές τα μερικά λεπτά ουσίας που όντως με ενδιαφέρουν. Η έκθεση Ε3, ειδικά από πέρυσι όταν και ανακοινώθηκαν επισήμως οι κονσόλες νέας γενιάς, εκφυλίστηκε σε ένα διαγωνισμό μετρήματος του μήκους των γεννητικών οργάνων των Sony και Microsoft. Κοινώς, όλοι μας στηνόμαστε στις οθόνες μας για να μάθουμε “ποιος την έχει πιο μεγάλη”. Οι δυο τους διαξιφίζονται σε κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή, ξοδεύουν αφειδώς χρήματα για να εξασφαλίσουν “αποκλειστικότητες” διάρκειας ενός μήνα, παρουσιάζουν ως περιφανή θρίαμβο την οποιαδήποτε διαφορά στην ανάλυση ή το framerate και ωθούν τους gamers σε ατέρμονους fanboy wars χωρίς καμία απολύτως ουσία, αφού με μια ψύχραιμη ματιά ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει οτι οι δύο συγκεκριμένες gaming platforms μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, από το hardware που διαθέτουν μέχρι τις πολιτικές τους στο online και τη βιβλιοθήκη παιχνιδιών τους. Η μεταξύ τους κόντρα μού φέρνει πάντοτε στο μυαλό ένα χαρακτηριστικό κλιπάκι από το Futurama, όπου οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Γης (και οι δύο τους κλώνοι του ίδιου ανθρώπου) τσακώνονται μεταξύ τους:

{youtube}f69PnAUwv-E{/youtube}

Δε διαφωνώ λοιπόν με τον αγαπητό κατά τα άλλα Phil Spencer: H E3 είναι όντως μια εκδήλωση για κονσόλες, αφού οι Sony και Microsoft ξοδεύουν μπόλικο χρήμα προς αυτό τον σκοπό. Έξω όμως από τα φώτα των προβολέων, μακριά από τις χλιδάτες παρουσιάσεις, το PC gaming καταφέρνει να έχει πάντοτε έντονη αν και αθόρυβη παρουσία. Φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η αγαπημένη μας gaming platform κατάφερε σεμνά και ταπεινά να αναδειχθεί κατά τη γνώμη μου στον πραγματικό νικητή της Ε3, αν πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί τέτοιος. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών που παρουσιάστηκαν θα κυκλοφορήσει σε PC, οι περισσότερες παρουσιάσεις έγιναν (παρά τα αντιθέτως λεγόμενα) εμφανώς σε PC hardware, τα πραγματικά console exclusives μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού και οι παραδοσιακοί PC developers συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αγορά με μια τεράστια γκάμα από games. Από όποια άποψη και να το δει κανείς, τo PC gaming προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία παιχνιδιών, τις περισσότερες επιλογές, τη μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Όχι άσχημα για μια gaming platform που διάφοροι ειδήμονες είχαν βιαστεί να ανακηρύξουν “νεκρή”, έτσι;

E301

Στο ερώτημα του αν το PC gaming χρειάζεται τη δική του Ε3 έτσι ώστε να ξεφύγει από τη σκιά των game consoles, προσωπικά απαντώ αρνητικά. Όχι γιατί μου αρέσει να βλέπω την αγαπημένη μου gaming platform να μένει στο παρασκήνιο προς όφελος των μηχανημάτων των Sony και Microsoft αλλά γιατί, όπως εξήγησα νωρίτερα, οι εκδηλώσεις αυτού του είδους με κουράζουν. Δε θέλω να δω το ίδιο ακριβώς πράγμα όπου τη θέση των Sony, Microsoft και EA θα πάρουν η Valve, η CD Projekt και η Paradox. Η Ε3 στους σημερινούς καιρούς του Twitch ,του Youtube και των social media μοιάζει ολοένα και περισσότερο ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα απολίθωμα από μια εποχή όπου οι εκδηλώσεις αυτού του είδους ήταν η μοναδική συγκεντρωτική πηγή πληροφόρησης για τους διψασμένους gamers. Οι δημιουργοί έχουν πλέον δεκάδες τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό τους και τα πολυδάπανα πάρτι τύπου Ε3 επιβιώνουν πια περισσότερο ως έθιμο, γιατί “έτσι γίνεται κάθε χρόνο” και όχι γιατί έχουν κάτι το ουσιαστικό να προσφέρουν.

E303

Τι θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει; Νομίζω οτι η προσέγγιση της Nintendo, η οποία προτίμησε να διοργανώσει ένα “digital event” προβάλλοντας video με παρουσιάσεις νέων παιχνιδιών, μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την φασαριόζικη Ε3 χωρίς οι gamers να χάσουν κάτι από την εμπειρία της συμμετοχής σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο gaming. Θα ήθελα πολύ να δω μια ψηφιακή εκδήλωση για το PC gaming η οποία θα μεταδιδόταν μέσω streaming παγκοσμίως και στην οποία οι PC developers θα μπορούσαν να παρουσιάσουν στο κοινό τα παιχνίδια τους, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους gamers μέσω ερωταπαντήσεων και να αναλύσουν τη διαδικασία, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το game development. Μια τέτοια εκδήλωση θα ήταν χρήσιμη και για τους gamers, οι οποίοι θα μάθαιναν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο του development, αλλά ιδίως για τους developers οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να μάθουν εγκαίρως τι ζητά ο PC gamer από τα παιχνίδια του. Ιδίως για τους developers που ασχολούνται με τις PC versions των multiplatform games η όλη εμπειρία θα ήταν σαφώς διδακτική και θα τους επέτρεπε να προσθέσουν στα παιχνίδια τους επιλογές που θεωρούνται εκ των ουκ άνευ αλλά συχνά απουσιάζουν, παραδείγματος χάριν οι ρυθμίσεις του FOV και η απενεργοποίηση του mouse acceleration.

Γνωρίζω οτι πολλοί gamers αγαπούν με πάθος την Ε3 και την περιμένουν κάθε χρόνο με μεγάλη ανυπομονησία, ουσιαστικά όμως δεν αγαπούν την έκθεση αυτή καθεαυτή αλλά την ενημέρωση για τα επερχόμενα games, επομένως ο ίδιος στόχος μπορεί να επιτευχθεί -και μάλιστα ακόμα καλύτερα- μέσω μιας άλλης οδού. Η Ε3 ως θεσμός δεν χρησιμεύει σε τίποτα άλλο παρά ως αφορμή για την ομφαλοσκόπηση της βιομηχανίας του gaming και για το γλοιώδες, αυτοϊκανοποιητικό χαριέντισμα μεταξύ εταιριών και “δημοσιογράφων”. Όχι, πιστεύω πως οι PC gamers ούτε χρειάζονται ούτε θα πρέπει να επιθυμούν κάτι αντίστοιχο.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

5 Comments

  1. Άρθρο για την Ε3 και καμία αναφορά στα booth babes; Tέτοιες ηρωικές μάχες δώσαμε όταν πήγαν να τα κόψουν ένα καιρό.

    Btw, η E3 για ‘μένα σημαίνει καταιγισμό game videos, τίποτα παραπάνω. Βλέπω αυτά που με ενδιαφέρουν και πάω παρακάτω. Οι ίδιες οι παρουσιάσεις και το γενικότερο “πανηγύρι” μου είναι αδιάφορα. Εκτός αν το γυρίσουν σε pits με λάσπη και gladiator babes που θα εκπροσωπούν τις εταιρίες και θα παλεύουν για τις αποκλειστικότητες. Αλλά χλωμό…

  2. Ο,τι ειπε ο Soad. Βλεπω τα games που προκειται να κυκλοφορησουν και παω παρακατω. Πχ τρομερη εκπληξη για εμενα φετος ηταν το Tom Clancy’s Rainbow Six : Siege. Παει για διπλη αγορα και φουλ multiplayer ανετα. Κατα τα αλλα, το Pc ειναι σαν τη μεταλ μουσικη, δεν πεθαινει ποτε!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek