EDITORIALSShot in the Dark

Ports…Ports everywhere!

Ενα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που αντιμετωπίζουμε εδώ και κάμποσα χρόνια οι PC gamers είναι η μάστιγα των ports. Ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάω. Για τα multiplatform παιχνίδια που, προκειμένου να είναι αξιοπρεπής η απόδοσή τους στο, προ 8ετίας, hardware των X360-PS3, οι developers αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού τους, με αποτέλεσμα το ισχυρότερο σύγχρονο hardware των PC’s να μην εκμεταλλεύεται στο βαθμό που θα όφειλε. Αυτό θα ήταν ως ένα σημείο ανεκτό, αν δεν υπήρχαν οι χειρότερες περιπτώσεις του είδους, τα λεγόμενα “straight ports”, όπου συχνά οι developers δεν κάνουν καν τον κόπο να αλλάξουν την ανάλυση, το interface (οι PC users είναι μαθημένοι στο mouse/keyboard συνδυασμό) ή έστω τα εμφανιζόμενα κουμπιά στο menu. Πρόσφατο παράδειγμα, το Dark Souls. Enough said.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, με τα περισσότερα παιχνίδια να υπόκεινται περιορισμών μόνο στην απεικόνιση του οπτικού τομέα (πχ DirectX 9 εφφέ αντί για τα πλουσιότερα DirectX 11) που στην τελική δεν επηρεάζει σημαντικά την εμπειρία του παιχνιδιού. Υπάρχουν άλλωστε και τρανταχτές εξαιρέσεις, όπως το Crysis 3 ή το Far Cry 3, που η PC έκδοση διαθέτει περισσότερα και εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά από την έκδοση των X360/PS3 – όπως ανέκαθεν θα έπρεπε να γινόταν. Λέτε λοιπόν οι εταιρίες να έμαθαν τα λάθη τους και να αρχίσουν να σέβονται περισσότερο το πολυπληθές κοινό των PC;

ShotintheDark7 1Το Brutal Legend, αν και ήρθε από το πουθενά, ήταν αξιοπρεπές port.

Κατά τη γνώμη μου, όχι. Εχω ένα μικρό προαίσθημα ότι ένας καινούριος κύκλος παρόμοιων ports πιθανότατα θα ξεκινήσει, με την έλευση και καθιέρωση των PS4 και Xbox 720 (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) στο gaming στερέωμα. Μπορεί στο άκουσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών του PS4 να χαμογελάσαμε, γιατί πρακτικά το νέο μηχάνημα της Sony είναι περισσότερο ένα «καμουφλαρισμένο» PC με custom-made λειτουργικό (όπως φημολογείται ότι θα είναι και το νέο Xbox) παρά κάτι εντελώς καινούριο, δεν σημαίνει όμως ότι οι όποιες μεταφορές υπάρξουν, θα υλοποιούνται στους υπολογιστές μας χωρίς προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα PC με, λόγου χάρη, Windows λειτουργικό κάνει εντελώς διαφορετική διαχείριση των πόρων του (μνήμη, CPU, GPU) από μία κονσόλα που είναι προορισμένη να προσφέρει gaming ψυχαγωγία, ενώ το hardware, ως γνωστόν, δεν είναι ποτέ σταθερό: διαφορετικές μάρκες mobo, GPU, CPU, σκληροί δίσκοι και δεν συμμαζεύεται.

Κατά συνέπεια, δεν θα αρκούν ένα-δύο κλικ στον compiler του εκάστοτε περιβάλλοντος προγραμματισμού για να μετατραπεί ένα λογισμικό από PS4 έκδοση σε PC έκδοση. Οπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον, θα χρειάζεται επιπλέον δουλειά από τις ομάδες ανάπτυξης, τόσο για να διατηρήσουν την πολυπόθητη συμβατότητα με όλους τους κατασκευαστές hardware όσο και για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα προϊόν που θα είναι προσαρμοσμένο στις (διαφορετικές) ανάγκες ενός PC user. Αυτό σημαίνει περισσότερες εργατοώρες και φυσικά περισσότερα χρήματα που, κακά τα ψέμματα, λίγοι publishers είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν. Γιατί να το κάνουν, λοιπόν;

ShotintheDark7 2Το Crysis 3 ήταν ξεκάθαρα ανώτερο από τις άλλες εκδόσεις. Με το ανάλογο τίμημα σε hardware βέβαια…

Δυστυχώς, τα ports ήταν και θα είναι η εύκολη λύση για το εύκολο κέρδος. Εφόσον υπάρχουν κολοσσοί όπως η Sony και η Microsoft, που κατά κάποιον τρόπο «διαφεντεύουν» τη gaming βιομηχανία, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αφήσουν τις τεράστιες επενδύσεις τους πάνω στα νέα Playstation και Xbox αντίστοιχα, να πάνε χαμένες. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι, όσα μελλοντικά “next-gen” παιχνίδια καταλήξουν να γίνουν multiplatform (καθώς στην αρχή της ύπαρξης τους, θα έχουμε σίγουρα πολλά exclusives ή/και timed-exclusives), δεν θα βλέπουμε για αρκετά χρόνια ανώτερες PC εκδόσεις, όχι επειδή δεν θα υπάρχει το ανάλογο hardware (κάθε άλλο), αλλά διότι οι Sony/Microsoft δεν θα «επιτρέψουν» στους publishers να υπάρχει καλύτερη έκδοση από τα νεοφερθέντα μηχανήματά τους. Αλλιώς, ποιος ο λόγος ύπαρξής τους;

Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά η ιστορία έχει τη τάση να επαναλαμβάνεται και νομίζω ότι το πυρίτιο των PC μας θα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου για αρκετά χρόνια ακόμα… Εκτός και αν το Steambox της Valve κάνει τελικά την έκπληξη και αλλάξει τα δεδομένα. Ιδωμεν!

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

11 Comments

 1. Σποτ ον κείμενο Γιώργο!
  Νομίζω ότι τα περισσότερα κακά/ μέτρια ports τα είδαμε στο διάστημα 2006 (αρχή της τρέχουσας γενιάς δηλ.) -2009. Σίγουρα τα πρόχειρα ports δεν πρόκειται να εκλείψουν, αλλά τουλάχιστον σε τίτλους όπως RE revelations, Castlevania LoS 2, Dark Souls 2 κτλ. που οι pc εκδόσεις αναπτύσσονται ταυτόχρονα με των κονσολών, είμαι αισιόδοξος. 😀

 2. Για Windows PC και ΧΒΟΧ, η ανάπτυξη γίνεται μέσω του DirectX. Για αυτά τα 2 οπότε, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πολύ ζήτημα. Το PS4 όμως, θα έχει τις διαφορές του, λόγω πιο γρήγορης, αν και βελτιστοποιημένης για γραφικά, μνήμης. Επίσης, δεν ξέρουμε τι API θα δουλεύουν όσοι κάνουν παιχνίδια για αυτό, αν και συνήθως πάνε σε OpenGL, ή κάτι παρεμφερές και προσαρμοσμένο για την κονσόλα.
  Το WiiU, έχει ARM επεξεργαστή, αλλά AMD GPU. Από την άλλη, δεν κάνουν και ουρά οι third party τίτλοι εκεί.
  Γενικά, η καραμέλα “υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί software/hardware, κάπου ανήκουν σε παλιότερες εποχές. Καλώς ή κακώς, ΑMD, Intel, Nvidia, ακολουθούν κάποια πρότυπα. Αν δεν έχεις κάνα golden boy πάνω από το κεφάλι σου, και δεν κάνεις μαλακίες με τα λεφτά που παίρνεις, μια χαρά παιχνίδια βγάζεις.

 3. Επίσης πολλά κακά ports βγήκαν από εταιρίες που δίνουν έμφαση κυρίως στις κονσόλες (πχ Capcom). Οπότε ίσως είναι λογικό το ότι τους βγαίνουν λίγο σαλάτα, καθώς δεν ασχολήθηκαν και ποτέ σοβαρά με τα PC.

 4. Νομίζω οτι δεν πρόκειται να ξαναδούμε ποτέ ανάλογο φαινόμενο με την τριετία 2006-2009. Οι εποχές έχουν αλλάξει, τότε η retail αγορά ήταν παντοδύναμη και μπορούσε να επιβάλλει τη θέλησή της. Σήμερα με την εξάπλωση της ψηφιακής διανομής δε μπορεί κανείς να επιχειρήσει αντίστοιχο “αποκλεισμό” και να ελπίζει σε επιτυχία.

  Αυτό για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούν οι PC gamers είναι η σειρά περισπούδαστων “αντικειμενικών” αναλύσεων από μεγάλα αμερικανικά sites για το μέλλον του PC gaming. Κατά διαβολική σύμπτωση οι συζητήσεις αυτές ξεκινούν πάντα όταν έχουμε κυκλοφορία νέων game consoles, παρά το γεγονός οτι όσοι είχαν κάνει δυσοίωνες προβλέψεις έχουν αναγκαστεί να φάνε τα γραπτά τους. Λες και το κάνουν επίτηδες για να στρέψουν τον κόσμο προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όχι φυσικά οτι υπονοώ κάτι, απλώς καταγράφω γεγονότα 🙂

 5. H Capcom είχε κακή φήμη αλλά τελευταία κάνει εξαιρετική δουλειά. Από το Resident Evil 5 και μετά όλες οι PC versions των παιχνιδιών της ήταν παρα πολύ καλές από τεχνικής απόψεως, αν εξαιρέσουμε το GFWL το οποίο πλέον εγκατέλειψαν.

 6. Αποκλεισμό, όπως τον εννοείς, πιθανότατα όχι. Δε νομίζω όμως να δούμε στο εγγύς μέλλον developers να υποστηρίζουν τόσο φανατικά το PC. Εδώ, ως και ο Adam Badowski της CD Projekt RED, είπε ότι προς το παρόν τα PC είναι η lead platform γι’ αυτούς, στο μέλλον όμως πιθανόν αυτό να αλλάξει…

 7. Heavy Metal and PC gaming are never gonna die 😀

  Μην τσιμπάτε στα καλόπαιδα των site, και αγοράζετε όποτε μπορείτε παιχνίδια. Άμα δουν ότι όταν κάνουν κάτι σωστά το στηρίζουμε, θα μείνουν στην μητέρα πλατφόρμα, για να δανειστώ την έκφραση του Μποράτσου :).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL