EDITORIALSWord of Manos

The Spoiler Files Vol. 1 : Case of “Chaos on Deponia”

ΠΡΟΣΟΧΗ, ακολουθούν πάμπολλα spoilers για τον αναφερόμενο τίτλο. Διαβάστε το κείμενο μόνο αν έχετε ολοκληρώσει το παιχνίδι, ή αν έχετε κολλήσει σε κάποιο σημείο, που βλέπετε να αναφέρεται παρακάτω με κεφαλαία γράμματα…

H ενασχόλησή μου με τη νεότερη δημιουργία της Daedalic Entertainment μου έδωσε την καλύτερη αφορμή για την εκκίνηση του “Spoiler files”, του σχολιασμού δηλαδή ορισμένων σημείων σε adventure games, που σχετίζονται με τους γρίφους που περιλαμβάνουν. Κάθε φορά που θα έχω ανάλογο ερέθισμα, θα προκύπτει και μία νέα υπόθεση προς σχολιασμό. Πάμε λοιπόν;

1. ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ

Την τιμητική του δε θα μπορούσε παρά να έχει ο συγκεκριμένος γρίφος, ο οποίος, όπως αναφέρω και στο review, ακροβατεί μεταξύ του πανέξυπνου και του εντελώς ακραίου και άκυρου. Η μεγάλη ένστασή μου, αναφορικά με την ύπαρξή του, έγκειται σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι υπήρχαν πάμπολλες επιλογές που είχε ο παίκτης, προκειμένου να ακούγεται κάτι άλλο κι όχι η μουσική από το market, της οποίας ο ρυθμός μπερδεύει τον Rufus. Ο ξιφίας που κουβαλά στο inventory έπαιζε μουσική, όντας στον τοίχο της ταβέρνας, αν τον κουνούσε, έχοντας έναν motion sensor προσαρμοσμένο πάνω του. Δε θα μπορούσε λοιπόν δίπλα από το Weapon shop της Bambina να τον τοποθετήσει ο ήρωάςμας στην είσοδο της κόκκινης σωλήνας, δένοντάς τον στο σπαθί-ανεμοδείκτη ακριβώς πάνω από αυτή,και συνδέοντας στη συνέχεια κίτρινη με κόκκινη σωλήνα δίπλα από τον φαρμακοποιό, να επιτύχει να ακούγεται κάτι άλλο;
 
Ύστερα, το αναμμένο κερί εντός της ταβέρνας, θα μπορούσε άνετα με κάποιου είδους χρήση να δημιουργήσει ωτοασπίδες για τον Rufus. Δε θα ήταν πολύ πιο λογικό; Τέλος, από τη στιγμή που ο φαρμακοποιός αναφέρει ξεκάθαρα ότι τη μουσική στην αγορά την καλύπτουν μόνο οι ιαχές του πλήθους όταν υφίσταται μία platypus bataka μάχη, γιατί να μην επεδίωκε ο Rufus να δημιουργήσει παρεξήγηση ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες, ώστε να καταλήξουν να λύσουν διά αυτού του τρόπου τις διαφορές τους;

Αναφέρω και στο review, ότι η επιλογή κλεισίματος της μουσικής από τον παίκτη, σχεδόν καταστρέφει το immersion. Σκεφτείτε το λίγο: Παίζοντας το Chaos on Deponia, θεωρητικά δεν είσαι ο παίκτης που ελέγχει και κατευθύνει τον Rufus, αλλά ο ίδιος ο Rufus. Καλείσαι να ταυτιστείς μαζί του, να πράξεις σαν να ήσουν εσύ εκεί κι όχι σαν ένας τρίτος παρατηρητής. Συνεπώς, η παρέμβαση στα game settings είναι εντελώς άκυρη και αποκολλά μονομιάς τον παίκτη από τον πρωταγωνιστή. Χώρια που είναι πάρα πολύ πιθανό να κοστίσει σε πολλούς ένα πλήθος χαμένων ωρών, όσο θα ψάχνουν να βρουν τι δεν έχουν κάνει, εντός του κόσμου του παιχνιδιού. Κατανοώ ότι αν κάποιος το βρει από μόνος του, πιθανώς θα το κατευχαριστηθεί και θα το θεωρήσει ιδιοφυές, αλλά, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, όπως και να έχει, προσωπικά το κρίνω φοβερά τραβηγμένο και άστοχο σημείο.  

sha2Σουσάμι άνοιξε…

2. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ PLATYPUSES

Η όλη σύλληψη της ιδέας περί των συγκεκριμένων πλασμάτων, είναι υποδειγματική. Έχουμε από νωρίτερα αντιληφθεί ότι κάτι πρέπει να πράξουμε με τα αυγά που βρίσκουμε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία, αλλά ο τρόπος που καταφέρνουμε να εκκολαφθεί καθένα από τα platypuses, με τη βοήθεια και του σχετικού οδηγού, αγγίζει τα όρια του ευφυούς παραληρήματος από μεριάς των δημιουργών και οδηγεί σε έναν εκπληκτικό, σύνθετο, γρίφο. Ολοκληρώνοντάς τον, δε γίνεται να μη νιώσει ο παίκτης μία απέραντη ικανοποίηση.

3. Ο JANOSCH, Η ΠΡΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΤΟΥ RUFUS

Πόσο απολαυστικό είναι να πρέπει να καταφέρεις να φτιάξεις εκείνο το πλάνο, με χρήση των κατάλληλων φράσεων, που θα επιτρέψουν στον Janosch να ξεστομίσει όλο το σχέδιο δράσης χωρίς να ψευδίσει, οδηγώντας έτσι σε ασυγκράτητα γέλια τον ήρωα μας; Ευφυές, κεφάτο και επίσης πολύ γουστόζικο σημείο!

4. ΟΙ ΤΗΛΕΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Μετά από αλλεπάλληλες χρήσεις και έχοντας φτάσει στο σημείο να καταλάβεις ότι δε καταφέρνεις τίποτα, παρά μόνο άσκοπους κύκλους και συνεχείς επαναλήψεις, συνειδητοποιείς ότι ο βάτραχος μπορεί να μην είναι ικανός να ανοίξει μία πόρτα, αλλά ευχαρίστως τρώει τη μύγα, αν κι εφόσον αυτή βρίσκεται στον διπλανό τηλεμεταφορέα, ανοίγοντας το δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έξοχο!

sha3Όλη η ιστορία, αλλά και ο οδηγός περί platypuses, είναι ίσως το σήμα κατατεθέν του Chaos on Deponia

Η DAEDALIC ENTERTAINMENT ΚΑΙ Η LUCASARTS…

Αφού, λόγω τεχνοτροπίας στα παιχνίδια της και γενικότερου στυλ δημιουργίας, πολλοί παρομοιάζουν τη συγκεκριμένη εταιρεία με τον κολοσσό του παρελθόντος στα point and click adventure games, τρεις αναφορές σε παιχνίδια εκείνης, από μεριάς των Γερμανών σχεδιαστών, δε θα μπορούσαν να λείπουν. Η όλη ιδέα του σύνθετου γρίφου με τα platypuses αλλά και η δυνατότητα να διαλέξουμε με ποια εκ των τριών προσωπικοτήτων της Goal θα εκκινήσουμε την προσπάθειά μας, παραπέμπει στο Day of the tentacle, όπου κι εκεί είχαμε τρεις ήρωες, σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους μεταξύ τους και μπορούσαμε παρομοίως να εκκινήσουμε την επίλυση των διαφόρων γρίφων από όπου τα καταφέρναμε καλύτερα.

Σε κάποια στιγμή ο Janosch, απευθυνόμενος στον Rufus, κλείνει τον διάλογό τους με το κλασσικό και αξέχαστο «Viva La Revolution». Τάφε έφη Manny Calavera, από το αλησμόνητο Grim Fandango. Η προσπάθεια του ήρωά μας να κρατήσει ζωντανό το zebrafish, συνδυάζοντάς το με το ποτήρι του νερού, μέχρι να φτάσει στο ενυδρείο του Captain Seagull, δε μπορεί παρά να θυμίσει τους παλαιότερους τις εναλλαγές που έκανε στα ποτήρια της μπύρας ο Guybrush Threepwood, από το Secret of monkey island, όσο κουβαλούσε το υγρό που τα διάβρωνε.

Όμορφοι παραλληλισμοί και υπέροχες αναφορές, που δείχνουν ότι ορισμένα αξέχαστα σημεία παλαιοτέρων τίτλων εξακολουθούν να εμπνέουν νεότερους σχεδιαστές παιχνιδιών.Δεν πρέπει να πέφτουμε στο λάθος να τα ερμηνεύουμε ως αντιγραφές, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε όπως ακριβώς είναι, δηλαδή ένας μικρός φόρος τιμής από τον νεότερο προς τον παλαιότερο…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

10 Comments

  1. Να προσθέσω στο πλαίσιο του σχολιασμού τον απαράδεκτο γρίφο baby dolphins/cat food/rocket dolphins. Μοιάζει απίστευτο η εταιρία που παρουσίασε το Secret World να προβεί σε κάτι τόσο άκομψο/προσβλητικό και μάλιστα στη συνέχεια να ρίχνει και το “don’t try this at home” μετα τα credits λες και θα δοκίμαζα κάτι παρόμοιο στα δελφίνια που έχω κρυμμένα στην πίσω αυλή μου, έλεος. Πάντως η παρουσίαση μου άρεσε και τα “spoiler files” πολύ καλή ιδέα με άρωμα ’90s, τότε που ρωτούσαμε ακόμα…”εσύ πως το πέρασες το σημείο που…κλπ κλπ” Keep up the good work!

  2. Να προσθέσω στο πλαίσιο του σχολιασμού τον απαράδεκτο γρίφο baby dolphins/cat food/rocket dolphins. Μοιάζει απίστευτο η εταιρία που παρουσίασε το Secret World να προβεί σε κάτι τόσο άκομψο/προσβλητικό και μάλιστα στη συνέχεια να ρίχνει και το “don’t try this at home” μετα τα credits λες και θα δοκίμαζα κάτι παρόμοιο στα δελφίνια που έχω κρυμμένα στην πίσω αυλή μου, έλεος. Πάντως η παρουσίαση μου άρεσε και τα “spoiler files” πολύ καλή ιδέα με άρωμα ’90s, τότε που ρωτούσαμε ακόμα…”εσύ πως το πέρασες το σημείο που…κλπ κλπ” Keep up the good work!

  3. Ήταν όντως λιγάκι τραβηγμένος ο εν λόγω γρίφος, αλλά ακριβώς επειδή αποτελούσε κομμάτι ενός ξεκάθαρα χιουμοριστικού και θεότρελου παιχνιδιού, νομίζω περνάει αρκετά στο ντούκου.
    Ας πούμε, εμένα με είχε ενοχλήσει σαφώς πιο πολύ ο ανάλογος -με το ποντίκι- γρίφος του Nibiru, αν έχεις παίξει το παιχνίδι και θυμάσαι σε τι αναφέρομαι…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek