SPECIALS

Μήπως η Valve το παράκανε;

Ο μήνας Οκτώβρης για το Counter-Strike: Global Offensive είναι ήδη πολύ δυναμικός. Αρχικά είχαμε το νέο, ότι θα μπορούμε επιτέλους ξανά, να κάνουμε γκραφιτάκια στους χάρτες του δημοφιλούς FPS. Έπειτα, ήρθε η ανανεωμένη Inferno. Μια πίστα που έχει αφήσει ιστορία και που πλέον φαίνεται πιο όμορφη από ποτέ. Πραγματικά, ήθελα πολύ να γράψω μια παρουσίαση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Inferno, αλλά… δε μπορώ με τίποτα, να μην γράψω τις σκέψεις μου για την επαναφορά των graffiti.

Όποιος έχει ασχοληθεί με τη σειρά Counter-Strike, θα θυμάται σίγουρα πως είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε graffiti με spray σε τοίχους, πατώματα κλπ, στους χάρτες του παιχνιδιού. Ειδικά σε lan parties, πολλές φορές όλο αυτό είχε τη φάση του και το γέλιο με τα tags πάνω σε πτώματα ή με τα custom made σχέδια που περνούσαμε στο παιχνίδι. Δυστυχώς, στο Global Offensive, η Valve αποφάσισε να αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα, με τους παίκτες να ζητούν την επιστροφή, ουκ ολίγες φορές.

cs graffiti 1Όταν τα custom made graffiti χάριζαν άφθονο γέλιο!

Ώσπου ήρθε ο Οκτώβριος του 2016. Η Valve ανακοινώνει την επιστροφή των sprays και ένας μικρός πανικός χαράς κατακλύζει τη κοινότητα του παιχνιδιού. Όχι όμως για πολύ. Πιστή στο αγαπημένο της είδος κέρδους, η εταιρεία ρίχνει τα sprays στον λάκκο των microtransactions. Θέλεις να κάνεις γκραφιτάκια; ΟΚ, κανένα πρόβλημα. Πλήρωσε και θα μπορείς να κάνεις όσα θες. Αμ δε! Ακόμα και αγοράζοντας αυτή τη δυνατότητα, έχουμε περιορισμένο αριθμό χρήσης αυτής.

Ας δούμε πως δουλεύει το όλο σύστημα λίγο πιο αναλυτικά και αφήνοντας τα τεχνικά λάθη (που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι game breakers) γιατί θεωρώ πως σύντομα θα λυθούν με κάποιο update. Οι παίκτες μπορούν να αποκτήσουν sprays με τρεις τρόπους: από το Steam Market, από Community Artists graffiti boxes (με ποσοστά από την αγορά να πηγαίνουν φυσικά, πάλι στη Valve) και δωρεάν, εβδομαδιαία, ως επιβράβευση για ranking up. Με μια βόλτα στο Market του ατμού, βλέπουμε ότι υπάρχουν σχέδια που φτάνουν σε τιμή, ακόμα και τα οκτώ δολάρια. Φυσικά υπάρχουν και τα commons, που είναι πολύ χαμηλότερα σε τιμή. Μπορείτε να δείτε όλα τα σχέδια πατώντας εδώ.

Όλα τα παραπάνω σχέδια όμως, ακόμα και αυτά των οκτώ δολαρίων έχουν περιορισμένο αριθμό χρήσης. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μόλις πενήντα φορές και μετά, πολύ απλά, χάνονται από το inventory μας. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μία φορά σε κάθε γύρο ή κάθε 45 δευτερόλεπτα και θα μένουν εκεί για επτά λεπτά.

cs graffiti 2Πολλά από τα σχέδια, έχουν κυκλοφορήσει ήδη σε stickers.

Θα μου πει κάποιος, «εντάξει μωρέ πως κάνεις έτσι, δε χάνεις και τίποτα, δε δίνει πλεονέκτημα σε κάποιον που τα έχει». Συμφωνώ, όχι ολοκληρωτικά, αλλά συμφωνώ. Για όσους όμως ακολουθούν το παιχνίδι από εποχές mod και 1.5, για αυτούς τους ρομαντικούς οπαδούς του Counter-Strike, είναι μαχαίρι στη καρδιά η επαναφορά ενός αγαπημένου feature, επί πληρωμή. Και άντε να δεχτώ να πληρώσω μισό δολάριο για το αποκτήσω, δεν είναι δα και τόσο μεγάλο ποσό. Για πενήντα χρήσεις μόνο; Όχι ευχαριστώ. Μήπως τελικά η Valve το παράκανε αυτή τη φορά ή είμαι εγώ περίεργος και ιδιότροπος;

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

  1. yep, κάναν μεγάλη μαλακία οι τύποι. Το ότι δεν μπορείς να βάλεις sprays ούτε καν σε public servers (non-competitive) είναι βασικό μειονέκτημα σε σχέση με το CS: Source.

  2. Δεν ξέρω τί είναι πιο γελοίο. Ότι χρεώνουν κάτι που θέλαν τόσο οι φανς επειδή μυρίστηκαν εύκολο χρήμα ; Η τσιμπημένη τιμή κάποιον από αυτών; ή το ότι μπορείς μόνο 50 φορές να τα χρησιμοποιήσεις και μετά ξανα-πλήρωνε… Το χειρότερο είναι ότι πολλοί θα σπεύσουν να τα αγοράσουν , και έτσι θα πάρουν το “καλό” παράδειγμα και άλλες εταιρίες.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN