REVIEWS

LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM – EPISODE 2

Περιπλανώμενε αναγνώστη, στο προηγούμενο επεισόδιο του Life Is Strange Before the Storm εξέφρασα την ανησυχία μου για την γενικότερη χρησιμότητα των prequel, ειδικά όταν μια ιστορία έχει ειπωθεί πολύ καλά και έχει κάνει τον πλήρη αφηγηματικό της κύκλο, ελπίζοντας σε μια καλύτερη εξέλιξη. (Ακολουθούν αποκαλύψεις που αφορούν την Original σειρά LiS και το πρώτο επεισόδιο του BtS.)

Δυστυχώς το πρώτο μέρος της τριλογίας του BtS λειτούργησε περισσότερο σαν εισιτήριο για το θεματικό πάρκο των παραδόξων της Arcadia Bay. Μας έφτασε μέχρι την κουρτίνα, μέχρι ακριβώς εκεί που επιτρέπεται να βαδίσει ο απλός διαβάτης αλλά δεν την τράβηξε για να μας πάει στα παρασκήνια, εκεί που ελλοχεύουν τα πραγματικά τέρατα και οι τρόμοι της επαρχιακής πόλης. 

before the storm ep2 01Η αίσθηση της ανησυχίας πάντα παρούσα στην Arcadia Bay.

Το λέω αυτό χωρίς να κυριολεκτώ για τα πολλά αληθινά εγκλήματα, εννοώντας μάλλον το βαθύτερο κομμάτι των χαρακτήρων, πρωταγωνιστών και περιφερειακών φιγούρων του δράματος. Κανένας στην Arcadia Bay δεν έχει την πολυτέλεια να είναι καλός ή κακός, άγιος ή δαίμονας.

Στο δεύτερο επεισόδιο, πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι γυρνώντας τα μάτια προς τα πάνω, ξεφυσώντας και ειρωνευόμενος, σαν αληθινός έφηβος. “Καταραμένε Μποράτσε, απόμεινα να κάνω ανέμπευστα fetch quests, εμπλεκόμενος σε ένα μισοβρασμένο teen drama!” έκρωζα ως αλλόφρων. Για τα 2/3 του επεισοδίου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πραγματικά έφτασα στο σημείο να βαρεθώ και να κοιτάζω άπραγος τους unskippable διαλόγους περιμένοντας να τελειώσουν. Όταν δε έφτασα μπροστά σε ένα σακίδιο (δώρο της Rachel με την πλούσια γκαρνταρόμπα στην Chloe), και αντίκρισα μια εκτρωματική in-game προτροπή για αγορά έξτρα εμφανίσεων, άφρισα.

before the storm ep2 03Η βαλίτσα της ντροπής.

Παρ’όλα αυτά, μετά από την επιστροφή της Chloe στους κοιτώνες του Blackwell, και ενώ έχει αποβληθεί ήδη από το σχολείο στα πρώτα λεπτά του δευτέρου επεισοδίου, ο αργός και φλύαρος ρυθμός της σκηνοθεσίας έδωσε τη θέση του σε μια εξαιρετική και ανατριχιαστική κορύφωση που πλησίασε μπορώ να πω το επίπεδο της αρχικής σειράς. Οι χαρακτήρες αφέθηκαν στην δυναμική της πόλης, όχι την μεταφυσική, αλλά την πιο τρομακτική, ανθρώπινη. Οικονομικά προβλήματα, βία, διαφθορά με έντονο το κόντραστ της εφηβικής ζωντάνιας.

Όπως και στο προηγούμενο επεισόδιο με την παρτίδα D’n’D, εδώ έχουμε μια κορυφαία σκηνή με την παράσταση του Tempest του Σαίξπηρ από τον σχολικό θίασο. Καθ’όλη τη διάρκεια του επεισοδίου έχει εξελιχθεί πλήρως η μυστηριακή γοητεία της Rachel Amber και έχει δέσει ιδανικά με την πύρινη αθωότητα της νεαρής Chloe. Σε συνδυασμό με την κληρονομιά και τον απόηχο των γεγονότων της αρχικής σειράς (τον σπαραγμό της Chloe για την απώλεια της Rachel Amber στο στέκι τους) επιτέλους αρχίζουμε να πιστεύουμε το πόσο ξεχωριστή υπήρξε μέσα στην απόλυτη μοναξιά της Chloe.

before the storm ep2 05Στοιχειωτικές στιγμές γεμάτες ένταση.

Ενώ στα πρώτα 2/3 το επεισόδιο σπαταλάει τον χρόνο του προσπαθώντας κυρίως να ενώσει τελείες από το prequel στο original, στο φινάλε χτίζει αυθεντική ένταση και ρεαλιστικούς όσο και καταραμένους χαρακτήρες. Εν τέλει εντόπισα πόσο χαρισματική αλλά και ανθρώπινα εγωιστική υπήρξε η Rachel Amber και αναγνώρισα το αποτύπωμα που άφησε πάνω στην ψυχή της Chloe Price. Παρότι ο ρυθμός των γεγονότων (σε μόλις 2 μέρες) είναι λιγάκι υπερβολικός, η χημεία τους τελικά κρίνεται αυθεντική και αντάξια των φυλλαδίων που πέταγαν ολούθε στο Life is Strange. Μικρότερα θέματα όπως η πίεση της νεολαίας για την «αριστεία» και την επιτυχία ή η οικονομική πίεση στους γονείς για να γίνει αυτό προσθέτουν και τον τόνο διακριτικής κριτικής που ήταν παρόντας και στο original. Πέρα από το “χρέος” να βγάλει περιεχόμενο, η Deck Nine κατάφερε να δώσει και τον δικό της αυθεντικό τόνο.

Ευχαριστούμε την CD Media για την διάθεση του review κώδικα του Life is Strange: Before the Storm

Pros

 • Ενδιαφέρον Soundtrack με γουστόζικες επιλογές.
 • Καταφέρνει να φτάσει σε ένα ανατριχιαστικό φινάλε αντάξιο του αρχικού τίτλου.
 • Εξαιρετική εξέλιξη χαρακτήρων για την Rachel και την Chloe με πραγματική χημεία.
 • Η θεατρική παράσταση και η ένταση που μεταφέρει.

Cons

 • Πολύ αργό ξεκίνημα.
 • Οι επιλογές δεν αλλάζουν πολλά στην εξέλιξη της ιστορίας.
 • Μηδαμινή πρόκληση στους γρίφους, απίστευτο hand-holding.
 • Δαπανά πολύ χρόνο προσπαθώντας να ενώσει τελείες.
 • Λείπει ένα Skip Scene Button.
 • Μπαούλο με “micro-transactions” εντός παιχνιδιού.

RATING - 80%

80%

Σπύρος Μπλιάγκος

He entered the PC Gaming world at a very young age, thanks to the archetypal, larger Cool CousinTM and an Amstrad CPC, with a short break between 1995-1999. He is steeped in nihilistic thoughts, which he tries unsuccessfully to cover up, seeking answers to age-old questions across all genres.

4 Comments

 1. Σπύρο σχεδόν με κάνεις να θέλω να το δω σε (τεράστια φυσικά) έκπτωση. Άπειροι πόντοι για το “μπαούλο της ντροπής” 😀

 2. Ούτε καν, εδώ το πρώτο δεν κατάφερε να με κερδίσει και να συνεχίσω πέρα από το πρώτο επεισόδιο…

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN