Ενδιαφέρουσα σύμπτωση – μόλις χθες βράδυ είδα τον τέταρτο ("canon") τερματισμό του
Forgotten City (στο Game Pass βεβαίως βεβαίως).
Ρε συ Στέφανε, ώρες ώρες είναι λες κι έχεις αυτό το σύνδρομο "μάγκες, ανακάλυψα διαμαντάκι που οι κακοί μαρκετίστες και ΑΡΔ του χώρου μάς το κρύβανε επιμελώς, για τσεκάρετε!". Π.χ. αυτό εδώ που γράφεις είναι εντελώς ανακριβές:
...με σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία στον mainstream ειδικό τύπο....
Στο Metacritic έχει reviews από IGN, Gamespot, PC Gamer, Game Informer, Kotaku, Polygon, RPS κι ένα σωρό άλλους. To σκορ του: 84/100.
Επίσης θυμάμαι να διαβάζω άρθρα για το παιχνίδι όταν ήταν ακόμα mod του Skyrim αλλά και αφότου έκανε την μετάβαση σε standalone, και γενικά δεν το κράτησε κανείς κρυφό. Τι στην ευχή περίμενες για να θεωρήσεις ότι του δώσανε την προβολή που άξιζε;
Στο διά ταύτα τώρα, αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο Forgotten City είναι το πόσο στιβαρό, πόσο compact είναι σαν εμπειρία. Αν και time loop παιχνίδι, δεν χασομεράει, δεν σε βάζει να κάνεις ή να ακούς τα ίδια και τα ίδια, το level design είναι γεμάτο διασυνδεδεμένα περάσματα και shortcuts, μέχρι κι έναν ψευδομηχανισμό fast travel έχουν βάλει για να μειωθεί ο χρόνος στα πήγαινε-έλα.
Εξίσου καλοφτιαγμένο και το gameplay, ναι μεν κατά 60-70% συζητάς απλά με κόσμο, αλλά παράλληλα υπάρχουν σημαντικά διαστήματα εξερεύνησης και δράσης.
Το ιστορικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο σε κάποια σημεία σε βάζει πραγματικά να προβληματιστείς ή να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες online, οι χαρακτήρες έχουν διακριτές και αρκετά ενδιαφέρουσες (αν και συχνά στερεοτυπικές) προσωπικότητες, γενικά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.
Πάντως, στο τέλος συνειδητοποίησα ότι το παιχνίδι περισσότερο με εντυπωσίασε τεχνικά, δηλαδή στο πως είναι δομημένα τα quests, η πλοκή και το level design, παρά σαν σεναριακή ιδέα. Είχα μια αποστασιοποίηση όσο έπαιζα, απλά με ενδιέφερε να λύσω τον γρίφο και να κοιτάξω πίσω από την κουρτίνα, κι όχι να γίνω μέρος του κόσμου του ή να βρω μια δίκαιη λύση στα προβλήματά των κατοίκων. Δεν ξέρω, μπορεί να ήταν καθαρά δικό μου θέμα αυτό, κι όχι του παιχνιδιού.
Όπως και να'χει, όποιος διαθέτει Game Pass οφείλει να το δοκιμάσει.
8/10