Επιτέλους τέλος το Ghost of Tsushima.
Τα έχω πει σε δόσεις, να τα πω κι εδώ πιο συγκεντρωτικά: ένα πολύ καλό παιχνίδι τοποθετημένο σε έναν ψιλο-ανούσιο ανοικτό κόσμο.
Έχει πολλά πράγματα να κάνεις, αλλά τίποτα ν' ανακαλύψεις. Τι εννοώ: πέρα από τα side-quests, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα collectibles/power ups διάσπαρτα στον -τεράστιο- χάρτη. Αλεπούδες, shrines, bamboo strikes, θερμές πηγές κτλ. Όποτε, λοιπόν, ο παίκτης βλέπει ένα "σκοτεινό" σημείο στο χάρτη και λέει "ας πάω κι εκεί να δω τι υπάρχει", νομοτελειακά θα συναντήσει ένα απ'όλα αυτά και ΠΟΤΕ κάποιο μοναδικό σκηνικό: ένα απρόσμενο boss, μια μυστηριώδη σπηλιά, ένα ιδιαίτερο encounter ή loot, κάτι τέλος πάντων. Απλά καθαρίζεις μέρος της λίστας σου και πας παρακάτω. Ε αυτό δεν είναι εξερεύνηση, αλλά "σκούπισμα" του χάρτη. Στο expansion κάπως προσπάθησαν να το διορθώσουν, αλλά too little too late.
Είναι κρίμα, πάντως, γιατί κατά τα άλλα το παιχνίδι έχει τρομερά στοιχεία: στιβαρή ιστορία με δραματικές τροπές που όντως τις νιώθεις, πανέμορφα τοπία, ωραία μουσική και κορυφαία voice-overs – γενικά είναι ένα ποιοτικότατο AAA με το σχεδόν αναπόφευκτο πλέον "φούσκωμα" του gameplay, που καταλήγει να σε κουράζει και να αποδυναμώνει τη συνολική εμπειρία. Δεν βοηθάνε και οι επαναλαμβανόμενοι εχθροί, που είναι απλά 10 παραλλαγές Μογγόλων μαχητών/bandits με ελαφρώς διαφορετικό οπλισμό και πανοπλία. Meh.
Επειδή απόλαυσα μεγάλα κομμάτια της εμπειρίας, του βάζω ένα τιμιότατο 8/10 αλλά αρκετές από τις ώρες που αφιέρωσα (75+) ήταν στα όρια της αγγαρείας.
Τώρα λιώνω στο Tainted Grail: Conquest, το νέο μου ναρκωτικό.
Αν είστε φίλοι του υπο-είδους (turn-based, deckbuilder roguelite) δύσκολο να απογοητευτείτε. Το -θεοσκότεινο- lore και το storytelling είναι άκρως ικανοποιητικά, υπάρχουν quests που εξελίσσονται όσο τρώτε ξύλο προχωράτε από run σε run, χαρακτήρες που σταδιακά έρχονται στο hub κι έχουν τις δικές τους ιστορίες να πουν, απρόσμενα encounters, γενικά μπόλικο περιεχόμενο να ανακαλύψεις. Όσον αφορά το gameplay, έχω ξεκλειδώσει σχεδόν όλες τις κλάσεις κι ακόμα προσπαθώ να βρω την αγαπημένη μου μπας και ξεπεράσω το τρίτο boss (τέσσερα υποτίθεται πως είναι όλα, αλλά κάτι μου λέει ότι στο βάθος περιμένει και πέμπτο). Γενικά υπάρχουν 3-4 "αρχετυπικές" classes και άλλες τόσες παραλλαγές που χρησιμοποιούν τις ίδες ή παρόμοιες κάρτες/skills, συνεπώς ο συνολικός αριθμός είναι λίιιιγο παραπλανητικός. Όχι ότι με χαλάει, σιγά μην καθόμουν να μάθω 10 εντελώς διαφορετικές κλάσεις. Το σημαντικό είναι ότι το gameplay διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ τους και όλες έχουν δυνατά σημεία και κουσούρια, ανάλογα και με τους εκάστοτε εχθρούς.
Επίσης, πολύ θετικό στοιχείο είναι το εκτενές meta-progression, δηλαδή οι μόνιμες αναβαθμίσεις που "κουβαλάς" μαζί σου σε επόμενα runs, κάτι που δίνει αξία ακόμα και στις πλέον αποτυχημένες απόπειρες.
Ελπίζω να μην απαιτεί τρελά deckbuilding skillz για να τερματιστεί, ως τώρα περνάω υπέροχα αλλά φοβάμαι ότι η ημι-casual προσέγγισή μου ίσως δεν αρκεί για να δω το φινάλε. Send prayers.