What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Ανασταίνοντας έναν Pentium III

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Από μια μικρή έρευνα που έκανα, όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε πυκνωτές.



Πρέπει να τσεκάρω ξανά εξονυχιστικά τη μητρική....
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Η περαιτέρω, σημερινή, ενασχόληση απέφερε περισσότερα και χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρόβλημα λοιπόν οφείλεται 100% σε πυκνωτές. Προσπαθώντας να εκκινήσω εκ νέου το motherboard, την πρώτη φορά που το έβαλα μπρος πρόλαβα να δω να βγαίνει σπίθα από τον συγκεκριμένο πυκνωτή που έχω κυκλώσει με κόκκινο παρακάτω, ενώ αμέσως μετά μύρισε καμμένο.

pic1_zpsep5jwarr.jpg


pic2_zpsp7qmcg9j.jpg


Από εκεί κι έπειτα η μητρική ξεκινούσε μόνο με τον επεξεργαστή και μία SDRAM κουμπωμένα πάνω της. Μόλις έκανα ότι έβαζα τη Voodoo 3 στην AGP θύρα, δε ξεκινούσε ούτε ο ανεμιστήρας της CPU. Για καλή μου τύχη βρήκα site στο οποίο τύπος έχει προβεί σε πλήρες recap της ΑΒ-ΒΗ6, όπου αναφέρει αναλυτικά και τους 37 πυκνωτές της εν λόγω motherboard

Enide!

τους οποίους και σημείωσα με διαφορετικά χρώματα στις παρακάτω φωτογραφίες.

pic4_zpsubu2jtam.jpg

pic5_zpspfutzifz.jpg


Σκέφτομαι λοιπόν για αρχή να αλλάξω το σύνολο των μεγάλων πυκνωτών που βρίσκονται στην πλάτη της CPU μεταξύ των οποίων είναι και αυτός που είδα να κάνει τσαφ και σίγουρα, αν δεν είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος, έχει μερίδιο ευθύνης για το όλο πρόβλημα.

pic3_zpsfl7gnaoc.jpg


Σύμφωνα με τo thread στο enide.net είναι 5 x 1000uF/10V (D=8mm) + 6 x 1000uF/6.3V Low ESR (D=8mm) + 2 x 470uF/16V (D=8mm).

Κάπου εδώ προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: Υπάρχει κανείς εδώ που να ξέρει από recapping, ώστε -με το αζημίωτο φυσικά- να κάνει την αλλαγή, μπας και τη σώσουμε τη motherboard;

BTW, να και το revision του board.

pic6_zpscfiwwe6w.jpg


Ως εκ τούτου αυτό που αναγράφεται εδώ

* Coppermines over 700 MHz only with BH6 V1.1/V1.2

είναι λάθος, αφού εμένα βλέπει (έβλεπε δηλαδή) κανονικά τον Coppermine 1GHz.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,655
Οποιοσδήποτε κάνει επισκευές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (τηλεοράσεις, dvd, στερεο κτλ) θα μπορέσει να κάνει άνετα αυτή την αλλαγή. Το θέμα είναι αν θα μπορέσεις να βρεις κανένα ανοιχτό αυτή την περίοδο.
Χαλασμένοι πυκνωτές, κλασική περίπτωση βλάβης. Το ίδιο έκανα και εγώ στην οθόνη μου και δουλεύει άψογα ακόμη.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Πάντως ήδη έκανα παραγγελία σε μαγαζί και για τους 37 πυκνωτές, έναντι του ποσού των... 4.07€ + έξοδα αποστολής. Δε συζητώ καν αν αξίζει τον κόπο να κάνω απόπειρα να σώσω το board.

Α ρε γαμώτο, να μην έχω ασχοληθεί ποτέ με το "σπορ". Ρε μπας και είναι η κατάλληλη στιγμή-αφορμή να κάνω την αρχή;;;;
 

tinapeis

Mind-flayer
Joined
Nov 29, 2015
Messages
2,000
Γιο, το πτυχειο μου ως ηλεκτρονικος με καλει....electronicsense is tingling!!!

Ναι ρε συ πυκνωτες πηνια αντιστασεις ειναι φτηνα, αλλα για να κανεις αλλαγη θα χρειαστεις και αλλα εργαλεια που θα σου κανουν τη φαση πιο ευκολη. Για να το κανεις αυτο θα χρειαστεις:


  • Σταθερο χερι (το μονο που μου ελειπε απο φοιτητης ακομη, τρεμω σαν να εχω παρκινσον γιαυτο επελεξα και τομεα αυτοματισμων σα εξειδικευση)
  • Κολλητηρι (και τα χειροκίνητα τα απλά κάνουν για μια φορα που το θες μη πας να δωσεις μια περιουσια)
  • Καλάι και σολντερινη (καλάι και για την αποκολληση των παλιων και για τη συγκολληση των καινουργιων, σολντερινη για καλυψη στο τελος των νεων για προστασια οξειδωσης)
  • Τρομπα κολλησης (αν και γινεται χωρις αυτη, βοηθά ΤΡΕΛΑ για να βγάζεις τα σκουπιδάκια απο το καλάι που θα έχουν μείνει οταν βγάζεις τους παλιούς)
  • Τσιμπιδακι ακριβειας (καλα δοκιμασε αν σε βολευει και των ματιων, ειναι για στριψιμο και σπρωξιμο των πυκνωτων πανω κατω)
  • δ) κοφτη


  • Πρωτα ελεγξε αν οι πυκνωτες που θες να αλλαξεις στη μητρικη εχουν φουσκωματα, αυτο ειναι μια αλλη καλη ενδειξη αν παει κατι στραβα
  • Επειτα τσεκαρε τη μερια που ειναι το θετικο/αρνητικο του καθε πυκνωτη για να μη τα μπερδεψεις. Συνηθως στο pcb εχουν σημαδια αλλα πολλες φορες ειτε αμελουν να τα βαλουν ειτε ειναι πολυ μικρα και δε φαινονται
  • Επειτα τσεκαρε απο κατω που ειναι οι κολλησεις οτι δεν εχεις κοντα smd κολλημενα (αν εχεις θελει ΠΟΛΥ προσοχη μην απο απροσεξια τα καταστρεψεις) και παρε σημειωσεις που ειναι ο καθε πυκνωτης.
  • Μετα χρησιμοποιησε το κολλητηρι ΚΑΙ το καλαι για να ξεκολλησεις σιγα σιγα το καθε πυκνωτη κουνωντας ταυτοχρονα ελαφρα δεξια αριστερα το σωμα του. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! οχι μονο κολλητηρι και ΠΟΤΕ απευθειας το κολλητηρι στο εξαρτημα (μονο μεσω του καλάι) γιατι παιζει να κανεις ζημια στο pcb απο θερμοκρασια.
  • Οταν αρχισει να λιωνει το καλάι που είναι πάνω στο pcb/εξαρτημα μεσω της επαγωγης με το καλάι που χρησιμοποιείς πάνω στο κολλητήρι σπρώξε για να βγει το εξαρτημα. Το βγαζεις και καθαριζεις τις τρύπες με τη τρόμπα.
  • Μετά βάζεις το νέο εξάρτημα, κολλάς πάνω στο pcb με το καλάι προσέχοντας να μην έχεις "ψυχρή" κόλληση δλδ να κολλήσεις το καλάι με το εξάρτημα χωρίς να έχει επαφή με το pcb, προσέχεις επίσης να μην κάνεις κανα βραχυκύκλωμα με άλλους κοντινούς αγωγούς εξαρτήματα.
  • Καθαρίζεις με ένα βουρτάκι (προτιμώ οδοντόβουρτσας) και περνάς λίγο σολντερίνη.

Καλή τύχη, είναι πιο απλό απόσο διαβάζεται!

Αν έχεις απορία πες!
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,655
Πολύ προσοχή με τους πυκνωτές. Μην ακουμπήσεις τους πόλους μεταξύ τους γιατί μπορεί να έχουν έχουν φορτίο. Φοράς πάντα προστατευτικά γυαλιά σε τέτοιες εργασίες.
Εγώ γιαυτό πήγα σε ηλεκτρονικό, αν σκάσει κάτι, να σκάσει στα μούτρα του. :ROFLMAO:
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Είχα σώσει μία παλιά οθόνη με αλλαγή ενός πυκνωτή, τελικά μας άφησε καιρούς 1 χρόνο αργότερα, αλλά ήταν πολύ μικρή η εργασία για το κέρδος που έχεις (να μην αγοράσεις νέο εξάρτημα). Και άκρως ενδιαφέρον. Προσεκτικά όντως με τους πυκνωτές, ιδανικά θέλεις έναν μετρητή να δεις αν έχουν ακόμη φορτίο.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Κι εμένα μου φαίνεται ενδιαφέρουσα η ενασχόληση, αλλά δυστυχώς απέχει παρασάγγας από την (πολύ πιο απλή) συναρμολόγηση ενός PC, την οποία και κατέχω σε ικανοποιητικό βαθμό....
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,420
Θα έλεγα να δοκιμάσεις το DIY recapping σε κάτι που δεν θα σε πείραζε αν χάλαγε, και το συγκεκριμένο μηχάνημα νομίζω ότι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Δες αν βρεις κάποιον ηλεκτρονικό, και ρώτα τι θα σου κοστήσει. Μπορείς να δεις και στο iamretro.gr αν υπάρχει κάποιο μέλος κοντά σου με τα απαραίτητα προσόντα για την δουλειά
Σε βάθος χρόνου πάντως, θα σε ωφελούσε να μάθεις να κάνεις recapping, γιατί είναι κάτι που ανεξαρτήτως ποιότητας πυκνωτών, συστήνεται να γίνεται ανά κάποιο διάστημα στα παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Σε βάθος χρόνου πάντως, θα σε ωφελούσε να μάθεις να κάνεις recapping, γιατί είναι κάτι που ανεξαρτήτως ποιότητας πυκνωτών, συστήνεται να γίνεται ανά κάποιο διάστημα στα παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Ισχύει 100%.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Επανέρχομαι, μήνες μετά, για να σας εξιστορήσω την -παλαβή- συνέχεια της όλης φάσης.

Η μητρική λοιπόν είχε, από καιρό, σταλεί στον nkary για recapping. O Νίκος άλλαξε, για αρχή, τους μεγάλους πυκνωτές (1000uF, 470uF) αυτής, αλλά η Abit ΑΒ-ΒΗ6 εξακολουθούσε να μη δίνει σημάδια ζωής, οπότε και του είπα -λόγω και της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, ελέω του πάχους των layers της μητρικής- να μην ασχοληθεί άλλο και να μου τη στείλει πίσω, καθαρά για.... μουσειακούς λόγους.

Στο μεταξύ είχα προμηθευτεί μία Asus P3B-F από Πολωνία, για να μπει στο Pentium 3 σύστημα, με την οποία και καταπιάστηκα τώρα με το δεύτερο lockdown. Έλα όμως που κι εκείνη στην αρχή αρνούταν να "δει" τον Pentium 3 1000 SL4KL, αλλά δούλευε κανονικά με έναν Pentium 3 600E SL43E!

Μοιραία λοιπόν σκέφτηκα μήπως είχε πρόβλημα ο επεξεργαστής, ενθυμούμενος μάλιστα ότι ξεκινούσε να λειτουργεί στην Abit αν δεν υπήρχε GPU στην AGP θύρα, ενώ μόλις έμπαινε εκείνη, δεν έπαιρνε καν μπρος. Σε μία απέλπιδα απόπειρα να τσεκάρω, μέσω της Abit, αν όντως η συγκεκριμένη CPU λειτουργούσε -και έχοντας τοποθετήσει και τη Voodoo3 πάνω- προς μεγάλη μου έκπληξη, το σύστημα ξεκίνησε κα-νο-νι-κό-τα-τα!!!

Μη πιστεύοντας στα μάτια μου, άρχισα να κουμπώνω πάνω RAM, AWE32, HDD και ξεκίνησα Win98SE εγκατάσταση, η οποία και ολοκληρώθηκε ταχύτατα, δίχως το παραμικρό πρόβλημα! Η δε Asus P3B-F -που στο μεταξύ επίσης "είδε" κανονικά τον 1000άρη Pentium 3- έχει κρατηθεί ως backup, έχοντας πάνω της ορισμένα spare parts που είχα, δηλαδή τον Pentium 3 600Ε, 64ΜΒ RAM, μία S3 Trio3D/2X 4MB και μία SΒ Vibra 16VX, έχοντας πάντως επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία Win98SE εγκατάσταση.

Τέλος καλό όλα καλά δηλαδή, με το μόνο που απομένει βέβαια να είναι η διαπίστωση της σταθερότητας έκαστου συστήματος, μέσω τρεξίματος ορισμένων games.

Tώρα, γιατί η Abit δε λειτουργούσε αρχικά μετά το recapping κι εν συνεχεία λειτούργησε, εξακολουθεί να αποτελεί ένα μέγα και άλυτο μυστήριο.... :LOL::LOL::LOL:
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,420
Νομίζω πως έχει να κάνει με το ότι η Voodoo 3 μπορεί να δουλέψει ακόμα και σε σύστημα με προβληματική υλοποίηση του AGP ( πχ Super Socket 7 ). Στην ουσία ήταν PCI κάρτες.
 

Chris2756

Blackguard
Joined
Nov 17, 2020
Messages
1,308
Ζηλευω, γαμωτο! Γιατι στην γειτωνια μου δεν πετανε και γιατι ποτε δεν μου εφερε καποιος, τετοια καλουδια?
ΟΚ δεν σνομπαρω τα σουπερ μοντερνα μηχανακια μας, αλλα και τα ρετρακια, εεεεε? Ο παλαιος ειν' αλλιως! Μπορει, οι των αντα, ναχουν διαφορετικη αποψη, εγω που ειμαι των,ηντα, εχω μια λατρεια
 
Top Bottom