What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Astronomy Domine

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Έχω κι εγώ έναν Barlow, γιατί όντως βολεύει πολύ στο να έχεις με π.χ. τρεις προσοφθάλμιους 6 μεγεθύνσεις. Αν δεν κάνω λάθος όμως στενεύει και το οπτικό πεδίο.

Σε περίπτωση που δεν τα έχεις, προτού πάρεις οτιδήποτε άλλο, τώρα που έρχονται Χριστούγεννα κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και πάρε το Nightwatch ή αν το έχεις διαβάσει το THE BACKYARD ASTRONOMER'S GUIDE. Εξαιρετικά βιβλία και τα δύο. Στην τελική το πιο ενδιαφέρον στην αστρονομία δεν είναι να παρατηρείς/φωτογραφίζεις αλλά να ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπεις.

Επίσης πριν από οποιαδήποτε ρομποτική καλό θα ήταν να μάθεις να κινείσαι στον ουρανό με έναν χάρτη. Είναι απερίγραπτη η χαρά του να καταφέρεις να βρεις ένα νεφέλωμα πραγματικά κρυμμένο σε κάποια γωνίτσα του ουρανού, με μόνο οδηγό έναν χάρτη και τα μάτια σου (και μάλιστα να μπορείς να το δεις μόνο με περιφερειακή όραση).
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
@Savatar αν θυμάμαι καλά διοπτρικό τηλεσκόπιο έχεις ε;

Χωρίς να έχω ιδέα από το κομμάτι της φωτογραφίας, μπορεί να λέω και μπαρούφες δηλαδή, αυτή την παραμόρφωση στα χρώματα (ακτίνες του αστεριού) είναι πολύ πιθανό να στην προσθέτουν τα οπτικά του τηλεσκοπίου. Τα διοπτρικά τηλεσκόπια έχουν περισσότερα οπτικά στοιχεία και εισάγουν περισσότερα σφάλματα.
Nope, καταδιοπτρικό είναι. Υποθέτω η "παραμόρφωση" στα χρώματα οφείλετε σε πολλούς παράγοντες : χάλια κάμερα (έχω από τις ποιο φτηνές που μπορούσα να βρω), έγχρωμη κάμερα (οι καλές αστροφωτογραφίες θέλουν ασπρόμαυρη κάμερα και τράβηγμα με φίλτρα (RGB ή στοιχείων) για να πάρεις το χρώμα ) , έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας στο Image editing αφού μαζέψεις τα δεδομένα κτλ.

@Stamatimenos όταν αρχίσεις να μπορείς να τραβάς long exposures αρχίζει το mindblown της φάσης, ακόμα και με χαμηλά exposures (8-16 secs) εμφανίζονται πολλάαααα πράματα που δεν βλέπεις (καλά το ξέρεις ήδη υποθέτω)!! Καλά, αν επενδύσεις σε καλή ρομποτική βάση να τραβάς exposures λεπτού+ μένεις με το στόμα ανοικτό! Εγώ για την ώρα παλεύω με ένα μοτεράκι του 40ευρου που για να καταφέρω να λοκάρω κάτι έστω για 8sec exposure γίνετε πόλεμος με ένα κάρο πατέντες (μονωτικές ταινίες, βίδες, σχοινιά κτλ.) κάνοντας τον τιραμόλα . Έχει την πλάκα του :p

Τα παραπάνω μου έχουν δημιουργήσει τον εξής προβληματισμό : αν έχεις οικονομική άνεση σκας 4-5 χιλιάρικα για ρομποτικό εξοπλισμό, πας σε ένα σχετικά σκοτεινό σημείο και κυριολεκτικά με το πάτημα μερικών κουμπιών έχεις θεαματικά αποτελέσματα ενώ αράζεις και πίνεις μπύρες. Αλλά, όπως και αρκετοί γράφουν στα αντίστοιχα φόρουμ, δεν είναι ποιο ικανοποιητικό να καταφέρεις κάτι (σίγουρα ποιοτικά πολύ χειρότερο, μην γελιόμαστε) χωρίς aut0-targeting κτλ. αλλά ψάχνοντας και παλεύοντας manual καταστάσεις? Έχει λίγο την αίσθηση "κυνηγιού" και εξερεύνησης, όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος Hank είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα όταν εντοπίζεις ένα σχεδόν αόρατο deep space αντικείμενο μόνος με οδηγό έναν χάρτη και τους αστερισμούς. Βέβαια ίσως να το νιώθω έτσι γιατί απλά δεν έχω την δυνατότητα να σκάσω τόσα χιλιάρικα για σοβαρό εξοπλισμό...χαχα!
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Είμαι απλός άνθρωπος, βλέπω μονωτική ταινία πατάω love.

Φαντάζομαι όλα έχουν την αξία τους, ακόμα και το να τραβάς φωτογραφίες χωρίς να εμπλέκεσαι καθόλου παρά μόνο στο post processing. Το θέμα είναι ότι αν δεν ξέρεις πρώτα να τα κάνεις όλα χειροκίνητα, γιατί να μην πας κατευθείαν στον γούγκλη και να ψάξεις την φωτογραφία. Η αίσθηση ότι κατάφερες κάτι είναι αυτό που κάνει την φωτογραφία σου ξεχωριστή. Και μην ξεχνάς ότι πολλές αστρονομικές ανακαλύψεις, γίνανε από ερασιτέχνες αστρονόμους που παρατήρησαν κάτι σε μια φωτογραφία που απλά δεν έπρεπε να είναι εκεί (το υγρό όνειρο όσων έχουν τηλεσκόπιο).

Αν πας κατευθείαν στο μέγιστο level, ναι μεν μπορείς να πεις ότι έριξες το τελευταίο boss αλλά έχεις χάσει όλο το lore.
 

Stamatimenos

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
3,612
@Hank Chinnaski Τα βιβλία τα έχω καιρό στο μάτι, αλλά πάντα τα λεφτά φεύγουν συνήθως σε games και βιβλία sci-fi/fantasy. Με χάρτη το έχω, πιστεύω, γιατί έκανα εξάσκηση από πιο μικρός με ένα planisphere/starwheel (δε θυμάμαι ακριβώς) που είχα πάρει από ένα κινητό πλανητάριο σε πανηγύρι. εδιτ: όχι σε πανηγύρι, στην Ονειρούπολη. Ε βασικά Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι.


@Savatar Το κατάλαβα από το κινητό, αλλά έχω δει και λήψεις φίλου που έχει καλούτσικη DSLR αλλά δεν έχει ακόμα αστροστάτη για να γουστάρει.

Θα συμφωνήσω ότι γουστάρω το κυνήγι και το ψαχτήρι και το "σημάδεμα" και φυσικά να βλέπω με το μάτι μου το σώμα, όχι σε οθόνη. αλλά όταν πας για φωτογραφία θέλεις να τελειώσεις. Έχει τη φάση του και το ένα και το άλλο, ανάλογα τη παρέα και το αν γουστάρουν ή βαριούνται και μπαίνουν taxisnet στο κινητό (ναι, έτυχε).
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Να πας χωρίς παρέα. :broeagle:

Τα βιβλία καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, από βασικές αρχές της αστρονομίας μέχρι εξοπλισμό και από λεπτομέριες σχετικά με την αστροπαρατήρηση μέχρι λίστες σωμάτων. Είναι καλογραμμένα και όσο πρέπει αναλυτικά (δεν είναι τυχαίο που όπου και να ρωτήσεις το NightWatch θα σου συστήσουν).

Τα πλανήσφαιρα είναι σημαντικό και απαραίτητο βοήθημα αλλά δεν είναι χάρτης. Είναι για να σου δείξουν τι μπορείς να δεις και σε ποιόν χάρτη να κοιτάξεις.

Το NightWatch έχει και χάρτες μέσα και το γεγονός ότι είναι δεμένο με σπιράλ το κάνει πολύ βολικό και για την διάρκεια της παρατήρησης (αρκεί να μην έχει πολλή υγρασία). Βάλε κι έναν κόκκινο φακό (απαραίτητο εξάρτημα που μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου) και είσαι κομπλέ.


NightWatch.jpg
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Εχτές βράδυ είχε υπέροχη βραδιά, πεντακάθαρο καιρό και καθόλου υγρασία (σήμερα φυσικά πάλι βρέχει...πφφ!) Έτσι άρπαξα την ευκαιρία και έστησα τα συμπράγκαλα στην αυλή. Στόχος ήταν η γειτονιά του Ορίωνα (M-42) ή ότι μπορούσα να βρω σαν νουμπάς τέλος πάντων. Αφού το χάζεψα για αρκετά λεπτά από το προσοφθάλμιο (μαγεία, δεν περιγράφετε, ειδικά αν πετύχεις τόσο καθαρό χειμωνιάτικο καιρό) έβαλα κάμερα και λάπτοπ. Κατάφερα μετά από αρκετές μάχες (ξέρετε, μονωτικές ταινίες, σπάγκους, κατσαβίδια και 2 γάτες να χοροπηδάν γύρω μου) κατάφερα και λόκαρα τον στόχο μας! Πρώτη φορά καταφέρνω να βρω νεφέλωμα (αν και του Ορίωνα είναι το ποιο εμφανές, ακόμα και με γυμνό μάτι το καταλαβαίνεις σε καθαρό καιρό) και όταν το είδα να εμφανίζεται στην οθόνη του λάπτοπ χόρευα από την χαρά μου!

Το πρώτο αποτέλεσμα ύστερα από τις κατάλληλες επεξεργασίες (τα λίγα που ξέρω τέλος πάντων) :
ORION A.png

Είναι ένα μικρό μέρος του Μ-42 στο νεφέλωμα του Ωρίωνα (δεν έχω εξοπλισμό για ποιο μεγάλο field of view) και συγκεκριμένα καμία 300 φωτογραφίες των 2 και 4 δευτερολέπτων (5-6 λεπτά συνολικό exposure time). Κάπως βρώμικη και αλήτικη, αλλά ακόμα δεν κάνω ούτε τα μισά από όσα πρέπει για καλά αποτελέσματα (μπέιμπι στέπς). Έτσι για την ιστορία το image stacking έγινε με το DeepSkyStacker και η επεξεργασία με το Gimp. Ελπίζω να έχω χρόνο την επόμενη φορά να τραβήξω πολύ περισσότερη ώρα δεδομένων να δω και τι διαφορά θα έχει ;)
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Από σεισμούς πώς τα πάει ο Άρης; Μήπως είναι καλύτερα εκεί;
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Εξαρτάται πόσους άριστους αστροναύτες (αριστροναύτες) θα μπορέσουμε να στείλουμε μέσω της ESA. Αν και εκεί δεν παίζει μπαλίτσα το Δ' Ερασιτεχνικό του Κούλη, διότι μπορεί να τινάξει το Orion Module καθοδόν και δεν έχουμε και καμία διαστημονομία να χτυπήσει κανέναν.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Καλά εννοείται ότι πρωθυπουργός στον Άρη θα είναι Μητσοτάκης.

Σταματάω τώρα το off-topic στο αγαπημένο μου θρεντ, πάω να κουνηθώ.
 
Top Bottom