Basketball is Life

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Το ακόμα πιο θλιβερό όμως στην όλη φάση είναι ότι, με τη νέα γένια που έρχεται, πολύ δύσκολα θα έχουμε ξανά τέτοια ευκαιρία για να διεκδικήσουμε μετάλλιο...
Και όμως, για όλους έχει ο Crom...

1000032998.jpg

Εγώ πάντως θα συμφωνήσω με αυτό που έγραψε κάποιος στο facebook. Μόνο ο Μπαρτζώκας θα μπορούσε χθες να κάνει κάτι απέναντι στον Αταμάν. Αλλά βλέπεις στην Ελλάδα δεν γίνεται να είναι προπονητής του Παναθηναικού ή του Ολυμπιακού παράλληλα και στην Εθνική. Το είδαμε με τον Πιτίνο τι είχε γίνει. Αντίθετα στη Τουρκία όταν ο Αταμάν ήταν στη Εφές, της Φενέρ έκαναν τουμπεκί για το καλό της εθνικής. Εδώ στην Ελλάδα τρωγόμαστε μεταξύ μας. Ο Σπανούλης έκανε καλή δουλειά και στην Εθνική και στην Μονακό άλλα έχει πολλά ψωμιά ακόμα να φάει και φάνηκε και χθες και στο τελικό της ευρωλίγκα. Θα είναι έκπληξη αν πάρουμε το χάλκινο μετά τα χθεσινά χάλια. Μακάρι να επανέλθουν ψυχολογικά αλλά σκούρα τα πράγματα. Η Φιλανδία είναι καλύτερη ομάδα από μας

Αυτή η ατάκα-λαστιχο από χτες με τον Σπανούλη και τα πόσα ψωμιά έχει να φάει, μάλλον τον δείχνει καταδικασμένο στους υδατάνθρακες για την υπόλοιπη ζωή του.

ξερεις τι γινεται τσοζεν? εγω δεν μπορω να δω την καλη δουλεια που λες οτι εχει κανει στην εθνικη. καποιοι μπορει να σκεφτουν οτι ειναι οπαδικο το θεμα μου, αδιαφορο, ας σκεφτει ο καθεις οτι θελει.

το προβλημα μου ειναι, θα το πω ευθεως, οτι ειναι "μικρη" προσωπικοτητα. δεν εχει υποβαθρο, γνωσεις, Γνωση και Μέτρο. η μεγαλη, ακομα μεχρι και υπερβολικη αυτοπεποιθηση που ΠΡΕΠΕΙ καποιος να εχει οταν ειναι αθλητης, δεν μεταφραζεται καλα οταν τελειωσει την αθλητικη του καριερα και πρεπει να μπαινει στο χρονοντουλαπο (λειπεις, ΑνΤρεα...pIPoBKX.png). π.χ. ναι, μπορει στο μελλον να γινει καλος προπονητης (ποσο καλος, δεν το ξερω) αλλά η ταπεινη μου γνωμουλα ειναι οτι επρεπε να μετρησει σωστα τον εαυτο του και ν αρνηθει την προταση ν αναλαβει την εθνικη. πιστευω οτι ισως να το εχει καταλαβει κι ο ιδιος πια. ηταν εξαιρετικα νωρις και μπορει να εκαψε και την ευκαιρια του... βεβαια πιθανως σκεφτηκε "εχω γιαννη, σλουκα, κατι θα κανω", αλλά δεν χρειαζεσαι μονο παικτες σ αυτο το επιπεδο.

και την καλη δουλεια που λες, δεν την εχω δει προπονητικα. ας πουμε δες ποσο τυχεροι ειμασταν φετος με τις εκπληξεις και τα σταυρωματα μεχρι να φτασουμε στον μικρο τελικο. οκ, αυτα συμβαινουν σε καθε τουρνουα, ισχυει, αλλά η τουρκια ηταν ο πρωτος "σοβαρος" αντιπαλος (δεν συζηταω για το επιπεδο της φετινης λιθουανιας καν. μετα και τον τραυματισμο γιοκουμπαιτις εμεινε με καλυτερο παικτη τον βαλαντσιουνας (ενταξει, ως παναθηναικος μιλω, αγιο ειχαμε... εχει γινει πιο βαρυς κι απο μενα (τροπος του λεγειν, σορυ γιονας...))).

επισης μ ενοχλουν πολυ:
1. οτι δεν πηρε κανενα μερος της ευθυνης στις χτεσινες δηλωσεις του, που το θεωρω μεγα σφαλμα και δειχνει πως σκεφτεται, αλλά μιλησε μονο για τους παικτες και
2. αυτο δεν τον αφορα ευθεως, αλλά εμμεσα και ειναι η ασυλια που απολαμβανει στον τυπο και τα σοσιαλ. αποθεωση/κριτικη α λα καρτ. μεχρι χτες βραδυ ηταν η "αρμαδα του σπανουλη" που μεταμορφωσε και καλα την εθνικη και ξαφνικα χτες εγινε η ομαδα "που δεν μπηκε ποτέ στο ματς" με "παικτες φαντασματα" και χωρις ευθυνη του προπονητη. και κρυφτηκε το βατερλω, αγωνιστικο και προπονητικο, με ατακες του στυλ: δεν συζηταμε για τον ημιτελικο, παμε για το χαλκινο...
μακαρι να το παρουμε και θα χαρω πολυ, κυριως για τον γιανναρο και καποιους αλλους παικτες, αλλά πονανε απο τωρα τα μυαλα μου μ αυτα που θα διαβασω μετά. και εκνευριζομαι που ολα τα στραβα θα μπουνε κατω απ το χαλί.

Όταν την έπεφταν τρεις στον Γιάννη και έκανε το τρελό συγκρουόμενο στο λούνα παρκ δεν φταίει ο Σπανουλης. Δεν τον έχω παρατηρήσει πολύ προπονητικά αλλά και με το Περιστέρι και την Μονακό αξιοπρεπής ήταν. Και η εθνική έδειχνε παιχνίδι το παιχνίδι βελτίωση. Σαφώς θέλει ακόμα εμπειρίες και συμφωνώ με τον @Χειρομαλάχτης οτι κακώς δέχθηκε τόσο νωρίς.

Χθες έμοιαζε λιοντάρια χριστιανοί. Δεν τους είχαμε αθλητικά, σωματικά και όπως φάνηκε ούτε στο mentality. Κάποια στιγμή μάρκαρε στο κατέβασμα ο Σενγκούν και απλώνε τα χέρια του και έπρεπε ο Σλούκας να κάνει 15 δρασκελιές παραπάνω. Γι αυτό το επίπεδο δεν κάνουν Θανάσης, Κατσίβελης. Κωστακούμπο Ντόρσει παίζουν καλά κάθε Πανσέληνο. Παπανικολάου Σλούκας Ρίτα χεϊγουορθ τελευταια έξοδος. Μήτογλου δεν ξέρω που ήταν, πάντως στο ευρωμπασκετ δεν πάτησε πόδι. Ο Σάμο ψήνεται κ δείχνει μέλλον. Για την κόμπρα δεν λέω τίποτα για να μην έρθω σε κόντρα με αυτά που έγραψα τις άλλες φορές. Αν προπονούσε αυτή την ομάδα ο Αταμαν, θα έπαιζε με τριάδα και θα αρνιόταν να χρησιμοποιήσει άλλους.

Βασικά υπέρβαση έκαναν κι ότι πήγαν στους 4 επιτυχία είναι. Βασικά με 2,5 (Γ. Αντετοκούμπο, Σλούκας και Παπανικολάου) παίχτες υψηλού επιπέδου δεν περίμενα να πάνε στον ημιτελικό. Όταν είχαμε την τύχη να έχουμε την ίδια εποχή Διαμαντίδη, Σπανούλη, Ζήση, Παπαλουκά τον playmaker των ψηλών Τσαρτσαρή, Φώτση και Κακιούζη το σηκώσαμε το Ευρωπαϊκό και πήγαμε και τελικό στο παγκόσμιο. Ε φέτος βλέποντας τους παίχτες δεν περίμενα να πάνε στην τετράδα.

Μια φορά είπα να δω το παιχνίδι με παρέα και προκόψαμε. Μύρισε τελικός με Ισπανία το 2006, τόσο ανήμποροι και χεσμένοι φαινόμασταν στο παρκέ. Δεν παρακολουθώ σχεδόν καθόλου ελληνικό πρωτάθλημα αλλά σήμερα ο Αταμάν με εντυπωσίασε. Έσβησε εντελώς τον Γιάννη, βραχυκύκλωσε την Εθνική πιέζοντας τους χειριστές μπάλας, όπου ούτως ή άλλως έχουμε θέμα, και έκανε περίπατο. Ο αριθμός λαθών, αρκετά εκ των οποίων αβίαστα και χωρίς πίεση, δείχνουν ομάδα σε τρικυμία. Άλλα τρία δεκάλεπτα να παίζαμε, τη νίκη δεν την παίρναμε.

Τη Φινλανδία δεν την έχω παρακολουθήσει καθόλου αλλά όπως το κόβω ή που θα παραδοθούμε αμαχητί μετά το ψυχολογικό άδειασμα ή που θα γίνει ντέρμπι. Γι' αυτούς είναι μια πρωτοφανής ευκαιρία για διάκριση και έχουν ήδη τρυπήσει ταβάνι οπότε λογικά θα παίξουν χωρίς άγχος. Εμείς μετά το χθεσινό πατατράκ παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο γιατί όλοι περιμένουν έστω το μετάλλιο της παρηγοριάς.

Last edited:
κανω προσπαθεια ρε πστ μου, δεν θελω να κατηγορω ασυστολα. αλλά δεν μπορω να μην κανω πολλαπλο φεισπαλμ, οταν, επι του πιεστηριου, διαβαζω αυτα:

1. «Το χάλκινο μετάλλιο θα είναι χίλια τα εκατό σαν χρυσό εάν το κερδίσουμε»

Β. Σπανουλης 13/9/2025

2. «Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για την ήττα από τους Τούρκους»

του ιδίου, επίσης 13/9/2025

οι ευθυνες μεγαλε, αναλαμβανονται εκεινη την ωρα. μετα το παιχνιδι. ειναι κατι που σου ρχεται αυθορμητα να πεις, επειδη το βιωσες, το εννοεις και θες να το εκφρασεις. οχι την επομένη οταν εχεις διαβασει την κατακραυγη απ τον απλο κοσμο και λιγους δυστυχως δημοσιογραφους στα σοσιαλ κι επειδη σε συμβουλεψαν απ την ομοσπονδια ή καποιοι δημοσιογραφοι κολλητοι σου (τους ξερουμε, "δημοσιογραφουν" σε γνωστο ημιθανες ιταλότιτλο σαιτ) να το κανεις... ελεος, μην μας αντιμετωπιζεις σαν χαχόλους. ελα τωρα που θα μας το παιξεις και εξυπνος, ελα σε παρακαλω (διαβαζεται με φωνη νικου αλεφαντου)....

καλα, για την πρωτη δηλωση δεν χρειαζεται να γραψω κατι. απ οτι φαινεται εχει χαθει η μαχη με την κοινη λογικη και την πραγματικοτητα, ζουμε σ ενα παραλληλο συμπαν αυτοθαυμασμου και μεγαλοπρεπειας. δεν ειναι κακο, αν εισαι μεχρι 10 χρονών.

Συμφωνώ απολύτως με τον φίλο μου τον Χειρομαλάκτη. Θέλω να προσθέσω στα παραπάνω και τα δικά μου πετραδάκια.
1. Ο Σπανούλης ήταν εγωιστής και εμμονικος και ως παίκτης. Είχε φανεί από τότε ο χαρακτήρας του. Αυτός ο χαρακτήρας δεν είναι για πολλά στην προπονητική. Ο προπονητής πρέπει μέσα του να σκέφτεται ότι είναι ο πιο χαζός στο δωμάτιο και μετά να βγαίνει στο παρκέ και να σαρώνει. Βλέπε Κλοπ. Από τα μικράτα μου που τον έβλεπα στο NBA, αυτή την εντύπωση είχα και δεν την αλλάζω. Άλλωστε θεωρώ πως εξαιτίας αυτού απέτυχε στους Rockets.
2. Προπονητικά δεν έχει προσφέρει τίποτα και αυτό φαίνεται κυρίως στις νίκες που έχει «άνεση» κινήσεων. Η ομάδα είναι η μπάλα στον Γιάννη και στον Σλούκα και πάμε. Καμια δοκιμή, κανένα σοβαρό πλάνο. Στα δύσκολα ματς, αν δεν μπορεί να παίξει ξύλο ο Γιάννης στην ρακέτα φωνάζει τον Σλούκα να βρει λυση. Φέτος ήταν από τις λίγες φορές που κάνει rotation και ακόμη δεν είμαι σίγουρος αν το κάνει με πλάνο ή στην τύχη.
3. Ο μόνος λόγος που προχωράει ως τώρα στην προπονητική είναι επειδή εξαργυρώνει το όνομά του ως παίκτης κι επειδή του έκατσε η χρονιά με το Περιστέρι, όπου οι συγκυρίες ήταν με το μέρος του. Είχε καλό προπονητικό τιμ και ο ανταγωνισμός των υπολοίπων ομάδων πλην των δύο μεγάλων ήταν ανύπαρκτος.

Προπονητής του καναπέ είμαι και μπάσκετ παίζω δύο φορές τον χρόνο, αλλά κατά την γνώμη μου τα παραπάνω βγάζουν μάτι.
Μετά και το φετινό τουρνουά θα ήθελα στην εθνική το Ντζίκιτς της Γεωργίας.

ετσι ακριβως χρονό, ειδικα το 3. οκ, πουλαει γενικως το "ματι του τιγρη", το παθος και το ρηφιουζ του λουζ και καλα. αλλά αυτα δεν μπορουν να σε κουβαλησουν για πολυ καιρο. τραβα κατσε στα θρανια ρε αθρωπε, (Σπανούλης, Ζήσης, Μάντζαρης, πήραν απευθείας το δίπλωμα προπονητικής α’ κατηγορίας χάρη στη μακρά θητεία τους στις εθνικές ομάδες (γκουλπ, ωραιο κριτηριο!!!!! 😲)) μαθε και ξαναελα ετοιμος. η μονακο ιμχο ηδη κλαιει για την αποφαση της, μονο τον μπαρτζωκα κερδισε (χαχ, χαχ) σε ματς - φωτια. ναι, επαιξε (χαμενο) τελικο, αλλά ακομα και στην γαλλια πηρε μηδεν τροπαια μ αυτην την πολυ καλα στημενη μονακο (βεβαια ας τον δουμε και φετος που θα χει απ την αρχη την ομαδα).

στο μονο που διαφωνω ειναι ποιον θελω. τον προπονητη της φινλανδιας θελω. στα ματακια μου Καλος προπονητης ειναι ο προπονητης που εκμεταλλευεται αριστα τα θετικα της ομαδας του και κρυβει τα αρνητικα της. μονο που βλεπεις το πως κινουνται συνεχεια χωρις την μπαλα και κοβουν μεσα στην ρακετα καθετα τα καθαροαιμα (μαρκανεν, χριστουλης κλπ) , παιρνουν την ασιστ τον καταλληλο χρονο και καρφωνουν, θα βγαλεις το καπελο στον τυπο αυτο. αυτο ειναι αποτελεσμα δουλειας κι η δουλεια φαινεται. ειπαμε, μονο η απειρια δεν κρυβεται, αλλα αυτην δεν μπορεις ετσι κι αλλιως να την κρυψεις. η πειρα αποκτιεται, δεν διδασκεται (ωπαααα, μ αρεσε αυτο, θα το λεω στις παρεες).

Μπορεί ο Σπανούλης να μην κάνει ή να μην είναι ικανός ως προπονητής αλλά θυμίστε μου τις πορείες της Εθνικής τα τελευταία 15 χρόνια. 2 φορές 5οι βγήκαμε και με καλύτερους παίχτες. Τις υπόλοιπες φορές αποτύχαμε. Μέχρι και τον Ιτούδη είχαμε αλλά και πάλι.... Μάλλον παίχτες δεν έχουμε. Η Τουρκία έστησε παγίδες και δεν υπήρχαν γκάρντς για να μπορέσουν να κατεβάσουν την μπάλα.

το καθε τουρνουα ειναι διαφορετικο, ρομπέν. η αποσταση της "αποτυχιας" (5-8) απ την επιτυχια που βλεπεις φετος (τετραδα) ειναι ενα ματς. το σταυρωμα των ομιλων. φετος μας ετυχε η λιθουανια λογω των τρελλων αποτελεσματων. πιστευεις οτι αν βρισκαμε για αντιπαλο τουρκια, γερμανια, σερβια, ακομα και γαλλια η σλοβενια θα περνουσαμε? υποθετικη η ερωτηση βεβαια, απλα δινει φουντ φορ θωτ.

επισης να κοιταμε και τι ροστερ και προπονητη ειχαμε καθε φορα και πως αντιμετωπιστηκε απ τον περιγυρο. π.χ. η αδυναμια μου και υποτιμημενος τρινκιερι εμεινε μονο 2 μηνες στο τιμονι.

υγ: αι σταντ (σελφ)κορεκτηντ. μου φανηκε εντελως τρελλο κι ετσι εψαξα πολλα λινκς. τελικα αντιθετα με οτι γραφω παραπανω οι σπαν, ζησης, μαντζαρης εδωσαν εξετασεις για το διπλωμα προπονητη, απλα απ οτι καταλαβαινω ειχαν καποια μπονους λογω παρουσιας στην εθνικη.

Διαφωνώ στο κλείσιμο του Γιάννη από τρεις κτλ. Όταν πας στο παιχνίδι σε τέτοιο επίπεδο έχεις μελετήσει δύο μέρες τι να κάνεις και πας βάσει πλάνου και εναλλακτικού σχεδίου. Περιμένεις σε όλο το τουρνουά ότι θα πάνε όλοι οι αντίπαλοι σε διπλές και τριπλές παγίδες στο Γιάννη. Προπονείς για spacing να έχει να σπάσει την μπάλα οπουδήποτε. Απλώς αόρατοι οι περιφερειακοί. Αντίστοιχα στην άμυνα, όταν βλέπεις ότι ο άλλος είναι καυτός γίνεσαι γάντι πανω του. Ο προπονητής έχει ευθύνη να σου δείξει ότι πρέπει να το κάνεις τώρα αντίθετα με το σχέδιο. Όχι να περιμένει 7 λεπτά ομοβροντίας σουτ για να πάρει timeout. Ο δε Σενγκουν έδινε ανενόχλητος 3-4 ασίστ μέσα στη ρακέτα, πού είναι το επιτελείο να διορθώσει άμεσα και να πει κάλυψη της βοήθεια (help the help); Το απόλυτο μηδέν διότι έχουμε μάθει ότι το μπάσκετ είναι hero ball, παλαιάς κοπής αντίληψη που πλέον έχει εξαλειφθεί.

Δεν με ενοχλεί τόσο η ήττα όσο ο τρόπος της και η συμπεριφορά που έδειξε η ομάδα. Ας έβαζε τον Θανάση νωρίτερα να δώσει τον απαραίτητο παλμό και να ξυπνήσουν οι υπόλοιποι.

Δεν είδα να προσπαθεί ο Γιάννης να πασάρει. Οπότε έμπαινε στις συμπληγάδες ή του την κλέβανε ή έκανε επιθετικό ή σουτ της κακιάς ώρας.

Και αν θέλουμε τρεις για να μην δίνει ασίστ ο Σενγκούν τότε καληνύχτα.

Τον Θανάση δεν τον βάζουν να παίξει ούτε στο σπίτι των Αντετοκούνμπο.

Το μπάσκετ μας έχει ξεπεράσει. Και επίσης, έχουμε διαχρονικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Και οι άλλοι παίζουν.

@Χειρομαλάχτης

Προφανώς και κάθε τουρνουά είναι διαφορετικό κι ότι αν πετύχεις κάποια υπερ-ομάδα θα αποκλειστείς πρόωρα. Και ναι πιθανόν αν είχαμε πετύχει Τουρκία, Σερβία, Γερμανία ή και Γαλλία να είχαμε αποκλειστεί. Μπορεί κι όχι. Αν κι άλλες φορές είχαμε βατό πρόγραμμα και στο τέλος δεν κάναμε κάτι. Το θέμα είναι ότι χωρίς υλικό έφτασε (χωρίς αξιόλογα guards εκτός του Σλούκα, χωρίς σουτέρ (μην μου πει κανένας για τον Ντόρσεϊ), ακόμα και χωρίς αξιόλογα 4αρι και 5αρι εκτός του Γιάννη) έφτασε εκεί που άλλες φορές με καλύτερο υλικό δεν τα κατάφερναν.

Ναι ίσως να μην κάνει κι αν συνεχίσει στην επόμενη διοργάνωση να αποκλειστούν από τους ομίλους.

Απλά κρίνω αυτά που εχουν γίνει. Κι από το 2009 αν θυμάμαι καλά δεν ήμασταν ξανά σε θέση να διεκδικούμε μετάλλιο.

Για τον Τρινκιέρι συμφωνώ ότι έπρεπε να του δώσουν περισσότερο χρόνο. Αν και δεν θυμάμαι να έμεινε μόνο 4 μήνες. Σ' ενα Ευρωμπάσκετ πήγε με την εθνική κι απέτυχε. Νομίζω ήμασταν κάτω από την δεκάδα. Κάποιοι ταιριάζουν με κάποιες ομάδες και κάποιοι όχι.

"....Αντρέα Τρινκιέρι

Η επόμενη λύση δόθηκε από την Ιταλία, με τον Αντρέα Τρινκιέρι να αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα το 2013, όμως το διετές συμβόλαιό του λύθηκε άρον άρον και σε λιγότερο από δύο μήνες παρουσίας στον πάγκο της ομάδας! Ο λόγος είναι η κατάταξη της ομάδας στο Εurobasket 2013 της Σλοβενίας, όπου έφτασε μέχρι τον δεύτερο γύρο και χαρακτηρίστηκε μεγάλη αποτυχία και εκδιώχθηκε...."

κερδισαμε στον πρωτο ομιλο (ειχε ενα συστημα τοτε που μετα τον πρωτο ομιλο, φτιαχνοταν δευτερος και κουβαλουσες τα πρωτα αποτελεσματα, ενα χαος...) σουηδια, ρωσια, τουρκια, χασαμε απο ιταλια και φινλανδια, μετα στον αλλο ομιλο κερδισαμε ισπανια και χασαμε απο κροατια, σλοβενια. δεν το λες τραγωδια, ενα ματς εκτος προγραμματος χασαμε, με την αδυνατη τοτε φινλανδια, αντε βαλε και την σλοβενια μεσα σ αυτα που επρεπε να παρουμε. και τον φαγανε στο χαλαρο.
(καλα, εννοειται οτι γκουγκλαρα. σιγα μην τα θυμομουνα).

επιασα τον τρινκιερι ενδεικτικα για να δουμε ποσο ρολο, ειδικα στο μπασκετ, παιζει ο περιγυρος, η δημοσιογραφικη ευνοια και γενικα εξωαγωνιστικα κριτηρια για την στελεχωση των εθνικων ομαδων.

11η βγήκε τότε σ' εκείνο το Ευρωμπάσκετ. Και με παίχτες όπως ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Μπουρούσης, ο Φώτσης, ο Πρίντεζης και στα 23 τους ο Σλούκας κι ο Παπανικολάου. Δεν το λες και επιτυχία. Τέλος πάντων. Κι εγώ θα ήθελα να τον δω περισσότερο αλλά μάλλον δεν ταίριαξε ποτέ ή όντως τον έφαγαν οι τριγύρω.

Και στο ποδόσφαιρο παίζει πολύ το εξωαγωνιστικό. Κάτσε και θα δεις τι θα γίνει με τον Ιβάν.

η δημοσιογραφικη ευνοια
Χαρακτηρικες οι ατάκες Ιωάννου για το ELO 9000 του προπονητή σε κάθε παιχνίδι πλην Τουρκίας.

Edit: ας μη γελιομαστε το παιχνίδι είχε τελειώσει προτού να ξεκινήσει μετά τις ευχές.

IMG_20250913_202605_720.jpg

αληθεια? ειπε τετοιο πραγμα? εκλεινα πολλες φορες την φωνη και δεν εχω ακουσει ολες του τις ραψωδιες. για πες....

Back