Μάλλον δεν έχεις δει τι παίζει από κοντά και μένεις στο τι γράφουν οι εφημερίδες για τον έναν ανώμαλο που έβγαλε καραμπίνα εκεί κάτω, ο αγρότης πρέπει να κολλήσει εργώσημα στο τέλος της χρονιάς και τους ψάχνουμε σαν τρελοί γιατί ΔΕΝ θέλουν να μπλέξουν με το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος.
Ακόμα και όσοι μένουν μόνιμα Ελλάδα προτιμούν να τα πάρουν στο χέρι τα λεφτά ανασφάλιστα και να τα κρύψουν στα στρώματα τους. Διάολε με τόσα που δίνω στον ΕΦΚΑ και εγώ το ίδιο θα έκανα, μιλάμε για ληστρική επιδρομή στα λεφτά που βγάζω με τον ιδρώτα μου.
+ αυτό που λέει ο Admiral για όσους έρχονται νόμιμα και πρέπει να φαίνονται όλα αυτά
Για εργόσημα και ασφάλιση δες το παραπάνω. Οι Μανωλάδες δεν θα κλείσω τα μάτια ότι δεν υπάρχουν, αλλά δεν είναι ο κανόνας.
Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κτήμα δεν πάνε μαζί, τουλάχιστον για αυτό που έχουμε μάθει εμείς που δουλεύουμε σε γραφεία και άλλες υπηρεσίες/δουλειές. Στο κτήμα θα λιώσεις γιατί έτσι είναι η δουλειά, είναι εξοντωτική δουλειά αλλά πληρώνει και αντίστοιχα.
Ανάλογα την εργασία μιλάμε για 35-40€ για 8-9 ώρες δουλειάς, από το πρωί στις 5 μέχρι τι 1-2 ανάλογα πόση ζέστη κάνει. Και φαγητό από την πλευρά του αγρότη.
Μερικοί δεν τους δίνουν φαγητό αλλά τους δίνουν κάτι παραπάνω γιατί αλλιώς υπάρχουν γκρίνιες και πάνε στους "καλούς εργοδότες" και καταλήγουν να μην έχουν εργάτες οι πρώτοι ή περιμένουν να τελειώσουν τα μαζέματα στους "καλούς" και μετά έρχονται να πάρουν και από εκεί. Με κίνδυνο να χαλάσει μέρος της συγκομιδής μέχρι τότε.
Όπως είπα δεν πάει να πει ότι όλα είναι ρόδινα, αλλά προσέχουν οι αγρότες ειδικά τους Αλβανούς εργάτες. Με τους εργάτες από Πακιστάν είναι πολύ άσχημα τα πράγματα από ότι βλέπω γιατί δεν είναι οργανωμένοι μεταξύ τους και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και τους εκμεταλλεύονται κάποια καθίκια. Δεν ξέρω τι παίζει όμως, ότι μαθαίνω λέω για αυτό, εδώ υπάρχουν κάποιοι αλλά υπάρχει μια προτίμηση τους εργάτες από Αλβανία, πολύ αποδοτικοί και ας κοστίζουν παραπάνω.