vtheofilis wrote:
Αναρωτιέμαι το εξής. Ποιος κλάδος μηχανικών είναι κλειστό επάγγελμα; Απ όσο ξέρω, πτυχίο θέλει μόνο, δεν υπάρχει πλαφόν για κάποια ειδικότητα μηχανικού.</blockquote>
Για πολλά από τα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν είναι μόνο άνοιγμα με την έννοια της άδειας άσκησης αλλά και το τι μπορούν να "υπογράψουν", για να το πούμε χοντρικά ή π.χ. τις απαιτήσεις που υπάρχουν για να πάρουν την άδεια. Ένας γεωπόνος για παράδειγμα δε μπορεί να κάνει έναρξη σε ένα χωριό νομίζω πρέπει να έχει 5000 κατοίκους, κάτι τέτοιο.
Άλλο ένα είναι κάποια "τεχνικά επαγγέλματα" που για να υπογράφεις χρειάζεσαι κάποιο είδους παλαιότητας, οπότε κάθε νέος στο χώρο θα πρέπει πρώτα να πιάσει δουλειά αλλού αντί να ξεκινήσει μόνος. Η παλαιότητα εκεί θα αντικατασταθεί από σεμινάρια κλπ.
Δε τα διάβασα όλα τα επαγγέλματα αλλά εμένα μου φαίνεται καλό.
Όντως μερικά από αυτά περιλαμβάνονταν και στα προηγούμενα μνημόνια αλλά δεν έγινε τίποτα, υπάρχει πολιτικό κόστος σε αυτά και κανείς δε θέλει να το αναλάβει μια που ρίχνει την αξία του πελατειακού κράτους, που είμαστε.
Το θέμα είναι πως τα μέτρα είναι αρκούντως σκληρά, π.χ. βλέπω το 100% προκαταβολή φόρου και με πιάνει κρύος ιδρώτας, ενώ η μη διευκρίνηση για το ΦΠΑ και ποιά θεωρούν "βασικά αγαθά" δεν βοηθάει.
Τώρα για τις δημόσιες παροχές δεν ξέρω αλλά κρίνοντας από το φαγοπότι στη ΔΕΗ κλπ δεν μου κάνει εντύπωση μεγάλη. Θα ήθελα να δώ όμως πως θα εφαρμοστεί γιατί π.χ. το δίκτυο θα ήθελα να παραμείνει δημόσια περιουσία. Τα καλώδια μόνο να βάλεις (το χαλκό) είναι κάτι πληρωμένο από εμάς και η αξία του κατ'εμέ ανυπολόγιστη. Δυστυχώςη ΔΕΗ ήταν μαύρη τρύπα χρημάτων.
Δε το διάβασα ολόκληρο αλλά θα το διαβάσω και θα επανέλθω.