What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Λίγα λόγια για την RAM

Arwindan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,963
Στο CPU-Z μου αναγνωρίζει κανονικά 8 GB σε dual channel. Όμως στο steam λέει 4GB (φαντάζομαι επειδή τραβάει τις πληροφορίες απευθείας από τα windows). Στο Catalyst Control Center λέει: Installed Physical Memory: 8GB, Total Physical Memory: 4GB και available physical memory 2.13GB.

Έχω δύο στικάκια των 4GB. Αυτά εδώ http://www.corsair.com/en-us/cmv4gx3m1a1333c9
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Προτείνω να κοιτάξεις τις θέσεις των modules. Ίσως χρειάζονται συγκεκριμένη σειρά. Μπορεί να το έχεις τσεκάρει ήδη, αλλά είναι κάτι που μέχρι πρόσφατα δε γνώριζα, οπότε μπορεί να έτυχε και σε σένα <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Arwindan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,963
Ναι τα έχω βάλει σύμφωνα με το manual της motherboard. Πριν λίγο τους άλλαξα και θέσεις αλλά πάλι τα ίδια. Θα δοκιμάσω να ξεκινήσω μόνο με ένα από τα δύο κάθε φορά.
 

Adhan

Connoisseur of Dismal Art
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
9,011
Κάνε ένα restart μήπως και διορθώθηκε κάτι, δες ταυτόχρονα στο bios πόσο σου εμφανίζει.
Με πιθανότητα να λέω κοτσάνα, μήπως χρειάζεται bios update για να το δουν τα Windows, καλού κακού ας απαντήσει και κανένας από τους συνήθεις υπόπτους...

Επίσης ρίξε μια ματιά κι εδω μήπως ταυτίζονται με την περίπτωσή σου (βλέπω ότι μπαίνουν στο msconfig)
http://www.tomshardware.co.uk/forum/287218-30-bios-recognizing-memory
http://www.tomshardware.co.uk/forum/270303-30-recognized-bios
 

Arwindan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,963
Έκανα πολλά restart και δοκίμασα και αυτό που λέει στα links. Τελικά από ότι φαίνεται έχει θέμα το νέο module που πήρα. Το pc δεν ανοίγει καθόλου μόνο με αυτό. Το περίεργο είναι ότι το CPU-Ζ αναγνώριζε 8GB σε dual-channel, ενώ και στο system information των Windows φαίνεται ότι έχω 8GB installed αλλά 4GB usable.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Η μετάβαση από τα 4 στα 8GB έγινε επιτυχώς. Τα νέα sticks συνεργάζονται μια χαρά με τα παλιά. Και στο memtest86+ δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα :cheers:
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


jimmy213 wrote:
Η μετάβαση από τα 4 στα 8GB έγινε επιτυχώς. Τα νέα sticks συνεργάζονται μια χαρά με τα παλιά. Και στο memtest86+ δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα :cheers:</blockquote>

:blink: !!!
Jimmy213 = Arwidan ? :spiteful:

 

Arwindan

Mind-flayer
Joined
Dec 3, 2012
Messages
1,963
Μπα δεν το νομίζω εγώ είμαι ακόμα με 4 και περιμένω να μου αντικαταστήσουν την καινούρια που είχα πάρει <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


Arwindan wrote:
Μπα δεν το νομίζω εγώ είμαι ακόμα με 4 και περιμένω να μου αντικαταστήσουν την καινούρια που είχα πάρει <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /></blockquote>

Ναι εχτές είχα "κεκτημένη ταχύτητα" !! Πόσταρα χωρίς να προσέχω ιδιαίτερα!! Μετά πρόσεξα πως και εσύ και ο Jimmy είχατε την πρόθεση να πάτε από τα 4 στα 8 GB !!
Sorry, βλακεία μου !! :blush: :oops:

 

Snipereye

Half-Ogre
Joined
Sep 17, 2013
Messages
657
Quiz:
Εκανα την πολυποθητη αναβαθμιση με 2 dimm των 4 gb το καθενα, τα βαζω μονα τους στο pc, τα αναγνωριζει, ανοιγει ο υπολογιστης και τρωει bsod μεσα σε ενα λεπτο μαξιμουμ. Το ιδιο με τα καινουρια 8gb και τα παλια 4 gb, τα αναγνωριζει κανονικα, τρεχουν μαλιστα στην ιδια ταχυτητα, αλλα τρωει bsod ο υπολογιστης μεσα σε ενα λεπτο.
Με τα παλια μονο, δουλευει κανονικα. Ειναι για πεταμα τα καινουρια dimm; Εχει κανεις καμια ιδεα;
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,033
Φυσικά και δεν είναι για πέταμα, απλά πιθανότατα δεν είναι συμβατά με το mobo σου. Τσέκαρες ότι τα specs των μνημών στο bios είναι τα σωστά; Δοκίμασες να κάνεις bios update; Ποια μητρική έχεις και τι RAM αγόρασες;
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Δοκίμασε τα εξής.

1. Κατέβασε την συχνότητα λειτουργίας των RAM με το να θέσεις στο BIOS τον αμέσως χαμηλότερο Divider (πχ, από 8χ σε 6.66χ). Δες αν στο κάνει πάλι. Αν όχι, μάλλον χρει'αζεται να τσιμπήσεις λίγο την τάση.

2. Τα Dimm έχουν ίδια χαρακτηριστικά, σωστά; Αν όχι, παίζει και να είναι εκεί το πρόβλημα.

3. Δοκίμασε να τρέξεις μόνο με 1 Dimm κάθε φορά, σε διαφορετικό slot, και δες αν έχεις πάλι πρόβλημα, αν ναι θα βρείς και τον ένοχο έτσι.

4. Αν τίποτα από αυτά δεν πιάσει, τρέξε http://www.memtest.org/" class="bbcode_url">memtest, θα βρείς τον ένοχο.

Εdit διότι το ξέχασα.

Specs please.
 

Snipereye

Half-Ogre
Joined
Sep 17, 2013
Messages
657
Μητρικη Asrock Socket 1155 Z68 Pro3 Gen3 (B3) GLan Audio Raid
Παλιες Ραμ Corsair Vengeance LP 4GB DDR3 Non ECC CL9 1600MHz (CML4GX3M2A1600C9) (Kit 2 x 2048)
Νεες Ραμ Corsair DDR3 8GB (2x4)Kit 1600MHz Vengeance cmx8gx3m2a1600c9
Τα dimm ειναι ιδια, ηταν σε κιτ 2χ4 gb.
Τα σπεκς στο bios και στο cpu-z ειναι σωστα, και με τις καινουριες μονες τους και με συνδυασμο, αλλα τα bsod συνεχιζουν.
Ειμαι ασχετος γενικα, οποτε bios update και divider δεν πειραξα.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,033
Χμμμ, οι μνήμες δεν περιλαμβάνονται στην http://www.asrock.com/mb/Intel/Z68%20Pro3%20Gen3/?cat=Memory" class="bbcode_url">compatibility list της μητρικής σου, οπότε <u>μπορεί</u> να πρόκειται περί ασυμβατότητας, αν και μιλάμε για dimms που είναι συμβατά με τα περισσότερα mobos. Βέβαια Asrock είναι αυτή, ποτέ δε ξέρεις μ' αυτή την εταιρεία...
 

Snipereye

Half-Ogre
Joined
Sep 17, 2013
Messages
657
Αυτη η compatibility list εχει τοσα λιγα dimms ομως ρε γαμωτο στα 8 γιγα. Λες να την πατησα ετσι; Τι να πω, ελπιζω απλα να εχουν προβλημα τα dimm και να μου τα αλλαξουν. Ευχαριστω παντως <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

Edit: Μολις παρατηρησα οτι οι παλιες μου ραμ, αυτες που δουλευουν κανονικα, δεν βρισκονται στη λιστα με τις υποστηριζομενες μνημες. :malakas: :smash:
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Είσαι σίγουρος ότι οι θύρες που βάζεις τις μνήμες είναι οι σωστές για dual channel? Ρωτάω γιατί εμένα μου έτυχε παλαιότερα... Τσέκαρε το manual της μητρικής
 

Snipereye

Half-Ogre
Joined
Sep 17, 2013
Messages
657
Το εχω τσεκαρει αυτο, σε ευχαριστω. Δεν υπαρχει προβλημα με το dual channel.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Μπορεί να το ξέρεις, αλλά για επιβεβαίωση:
1. Τα δύο dimm τα βάζεις στο ίδιο χρώμα, έτσι;
2. Αν είναι http://www.asrock.com/mb/Intel/Z68%20Pro3%20Gen3/" class="bbcode_url">αυτή η μητρική όπου όλα τα slots είναι μαύρα, τότε βάλε τα dimm πχ στο slot 0 και στο 2 (δηλαδή θα έχουν ένα κενό slot ανάμεσα τους).

Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και bios update (αν και 3 updates έχει βγάλει). Δεν είναι κάτι το δύσκολο, μην σε αγχώνει.

EDIT
Επίσης, προσωπικά πάντα, δεν θα στηριζόμουν στην compatibillity list.
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Ο Μάνος το είπε ήδη πολύ σωστά. Το QVL είναι απλά μπούσουλας, αν δεν υπάρχει υποστήριξη για συγκεκριμένα modules, <u>μπορεί</u> να υπάρχει θέμα. Όσες υποστηρίζονται, είναι στο 100% συμβατές, οι υπόλοιπες μνήμες λιγότερο (το πόσο δεν το γνωρίζω).
 

Snipereye

Half-Ogre
Joined
Sep 17, 2013
Messages
657
Jimmy θενκς, μια χαρα τα ειχα βαλει. Φραπε, ισχυει, και αυτες που εχω δεν υπαρχουν στη λιστα με τις υποστηριζομενες. Παιζει να βρηκα τι παιζει, οι καινουριες ραμ ηθελαν 1,65 βολτ ταση, και διαβασα οτι ο 2500κ ο επεξεργαστης μου δεχεται μεχρι 1,50 βολτ, +- 5%. Οποτε ισως φταιει αυτο, θα δουμε αυριο που, ελπιζω, θα μου τις αλλαξουν στο καταστημα.
 
Top Bottom