What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Λίγα λόγια για την RAM

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Αν δε σου τις αλλάξουν ή πούλα τες όπως είναι ή προσπάθησε να δώσεις περισσότερο ρεύμα με overclock? Αν γίνεται...
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935


Snipereye wrote:
Jimmy θενκς, μια χαρα τα ειχα βαλει. Φραπε, ισχυει, και αυτες που εχω δεν υπαρχουν στη λιστα με τις υποστηριζομενες. Παιζει να βρηκα τι παιζει, οι καινουριες ραμ ηθελαν 1,65 βολτ ταση, και διαβασα οτι ο 2500κ ο επεξεργαστης μου δεχεται μεχρι 1,50 βολτ, +- 5%. Οποτε ισως φταιει αυτο, θα δουμε αυριο που, ελπιζω, θα μου τις αλλαξουν στο καταστημα.</blockquote>

Αδελφέ, τώρα είδα το πόστ. Άλλο το voltage του CPU, άλλο της RAM. Yποθέτω πως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανεβάσεις βήμα βήμα το RAM Voltage (ή όπως αλλιώς το λέει η ASrock)

Η διαδικασία είναι απλή, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι κάτι.

Στο BIOS βλέπεις ποιό είναι το voltage για την RAM. Ανεβάζεις στην αμέσως επόμενη τιμή, save&exit, έλεγχος μέσω gaming πως δουλεύει. Eπανάληψη μέχρι να πετύχεις σταθερότητα. Αυτό που θεωρώ πιθανό σενάριο είναι να τροφοδοτείται η RAM με 1.5v που είναι και η πιο διαδεδομένη λειτουργική τάση, οπότε στην περίπτωσή σου δεν τροφοδοτείται επαρκώς και παρουσιάζει αστάθεια.

Λογικά, θα φάς μπλέ ρυζόγαλα μέχρι να φτάσεις στο 1.65v, αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταθεροποιηθούν και με λιγότερο. Find it. Have fun. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

 

Pain

Death Knight
Joined
Nov 3, 2014
Messages
3,210
H απορία μου πάντα ήταν: Με τα BSODs που τρώει κανείς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας (ή αντίστοιχων), δεν υπάρχει θέμα; Δεν λέω πως κάποιος πρέπει να φοβάται μην τυχόν και καταστρέψει το σύμπαν, αλλά τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν γενικώς;
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,032


Alucard wrote:
Αν δε σου τις αλλάξουν</blockquote>

Δε θα του τις αλλάξουν, αν οι μνήμες λειτουργούν κανονικά και πρόκειται περί ασυμβατότητας. Σε άλλο μηχάνημα τις δοκίμασες Snipereye;




Pain wrote:
H απορία μου πάντα ήταν: Με τα BSODs που τρώει κανείς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας (ή αντίστοιχων), δεν υπάρχει θέμα; Δεν λέω πως κάποιος πρέπει να φοβάται μην τυχόν και καταστρέψει το σύμπαν, αλλά τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν γενικώς; </blockquote>

Προφανώς δεν είναι ό,τι καλύτερο να καταλήγεις να τρως BSODs, αλλά ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά εξαιτίας αυτών ουσιαστικά είναι πολύ μικρός.



 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Τutor mode on

Τα μπλέ ρυζόγαλα (εφεξής καλούμενα BSOD) ως γνωστόν δείχνουν κάποιο πρόβλημα στο σύστημα.

Όταν ξεκινάς να υπερχρονίζεις, πρακτικά ωθείς το σύστημα εκτός λειτουργικών προδιαγραφών, σε επίπεδο hardware συνήθως (η GPU έχει και άλλες παραμέτρους, δεν θα επεκταθώ εδώ). Οι BSOD που εσύ ο ίδιος πρακτικά προκαλείς, είναι εντελώς ακίνδυνες. Απλά το υποσύστημα του οποίου οι παράμετροι λειτουργίας πειράχτηκαν (άυξηση συχνότητας λειτουργίας για παράδειγμα) δεν είναι σταθερό.

Ανεβάζεις ρεύμα για να σταθεροποιήσεις την νέα συχνότητα. Ένα βήμα την φορά, με trial and repeat, μέχρι να έχεις ακριβώς το ρεύμα που απαιτείται για σταθερή λειτουργία. Μέχρι να το πετύχεις, αντιλαμβάνεσαι πως πιθανότατα οι BSOD που θα δείς μαζεμένες δεν τις έχεις δεί ποτέ στην ζωή σου. Αλλά δεν είναι βλαβερές για το σύστημα. Το οποίο, ακόμα και σε stock, ΔΕΝ είναι 100% σταθερό.

Tutor mode off
 

Snipereye

Half-Ogre
Joined
Sep 17, 2013
Messages
657
Διαβασα σε διαφορα φορουμ ψαχνοντας, οτι σε αυτον τον επεξεργαστη, ραμ με 1,65 βολτ μπορει να προκαλεσουν μεγαλο προβλημα, δειτε ας πουμε εδω τελευταιο ποστ http://www.overclock.net/t/1056353/1-65v-ram-for-a-i5-2500k
Οι ραμ τωρα ειναι στο καταστημα και 'ελεγχονται για μπλε οθονες'.
Τι να πω, φανταζομαι το ιδανικοτερο για μενα θα ειναι να παρω καποιες με 1,5 βολτ ταση. Ελπιζω να μην μου λενε μ@λ@κιες, γιατι η πλακα ειναι οτι για αλλες ραμ πηγαινα, και παρασυρθηκα απο το κλασικο 'ιδιες ειναι ουσιαστικα, μην ανησυχεις, απλα αυτες που θελεις δεν τις εχω αυτη τη στιγμη'.
Μανο, οι ιδιοι μου ειπαν και κατα την αγορα και οταν τις εδινα για να τις τσεκαρουν, οτι αν υπαρχει θεμα ασυμβατοτητας θα μου τις αλλαξουν. Λες να με δουλεψαν μες στη μουρη μου;
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,032


Snipereye wrote:
Μανο, οι ιδιοι μου ειπαν και κατα την αγορα και οταν τις εδινα για να τις τσεκαρουν, οτι αν υπαρχει θεμα ασυμβατοτητας θα μου τις αλλαξουν. Λες να με δουλεψαν μες στη μουρη μου;</blockquote>

Kοίτα, αν όντως πρόκειται για περίπτωση ασυμβατότητας, το κατάστημα <u>δεν υποχρεούται</u> να σου τις αντικαταστήσει, μια και μιλάμε για λειτουργικό προϊόν, οπότε ο πωλητής δε φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι πιθανώς δε δουλεύει σωστά στο δικό σου PC. Μακάρι όμως να ισχύσει και ν' αποδειχθεί και στην πράξη αυτό που σου είπανε.

 

Snipereye

Half-Ogre
Joined
Sep 17, 2013
Messages
657
Τελικα μου τις αλλαξαν, και απο οτι φαινεται μαλλον αυτο που ανεφερα με την ταση ηταν το προβλημα. Πλεον και τα 12 gb τρεχουν μια χαρα. Φερτε μου το witcher τωρα!
 

sisyfos12

Commoner
Joined
Dec 19, 2012
Messages
22
αγόρασα πρόσφατα την ASUS M5A99X EVO R2.0
www.e-shop.gr/asus-m5a99x-evo-r20-p-PER.522974.

Στα χαρακτηριστικά της γράφει για την RAM:

4 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 2133(O.C.)/1866/1600/1333/1066 MHz ECC, Non-ECC, Un-buffered Memory
Dual Channel Memory Architecture

Tι μνήμες πρέπει να πάρω? Σε μεγάλη συχνότητα πχ. 2133 ή σε μικρότερη με μικρότερα timings?

πχ. 1. http://www.e-shop.gr/corsair-cmy8gx3m2a1866c9b-vengeance-pro-8gb-2x4gb-ddr3-1866mhz-c9-dual-channel-kit-p-PER.549500
2. http://www.e-shop.gr/gskill-f3-14900cl8d-8gbxm-8gb-2x4gb-ddr3-pc3-14900-1866mhz-ripjawsx-dual-channel-kit-p-PER.556259

ή σε 2133 όπως: 1. http://www.e-shop.gr/gskill-f3-17000cl9d-8gbsr-8gb-2x4gb-ddr3-pc3-17000-2133mhz-sniper-dual-channel-kit-p-PER.556268
2. http://www.e-shop.gr/corsair-cmy8gx3m2b2133c9r-vengeance-pro-8gb-2x4gb-ddr3-2133mhz-c9-dual-channel-kit-p-PER.549505

Ο επεξεργαστής είναι ο FX-8350.
Δηλαδή τι πρέπει να προτιμήσω μεγάλη συχνότητα η μικρότερη με χαμηλότερα timings. Μήπως πρέπει να δω και σε ακόμα μικρότερη συχνότητα ή η όσο μεγαλύτερη συχνότητα τόσο καλύτερα?

Τα παραπάνω πχ είναι ενδεικτικά δεν ξέρω και πολλά απλά διάβασα το άρθρο και προβληματίστηκα. Φτιάχνω έαν μηχάνημα κομμάτι-κομμάτι και θέλω να γίνει καλό. Πιθανόν να ασχοληθώ και με OC αργότερα.
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα τις G.Skill Ripjaws. Αν και δεν παθαίνει τίποτα ο επεξεργαστής, όταν δουλεύει παραπάνω από τα όριά του, στο site της AMD λέει ότι "μπορεί να βλάψει στον επεξεργαστή". Έτσι κι αλλιώς, οι 8άρες 1866 με τις 9άρες 2133 δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά που να την καταλάβεις. Κάνε τη διαίρεση 8/1866 και 9/2133 να το δεις και μόνος σου. Μιλάμε για απείρως ελάχιστο χρόνο διαφορά <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /> Τις συγκεκριμένες Ripjaw ήταν να τις πάρω και γω, αλλά βρήκα άλλες. Να ξέρεις πάντως πως από Αθήνα σε άλλο κατάστημα είναι στα 80-82 ευρώ, αν σε βολεύει
Σώσε τα λεφτά για κανέναν SSD <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Adhan

Connoisseur of Dismal Art
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
9,009
Εγώ θα πήγαινα για μια από τις πρώτες. 1866 με cl9 δε βρίσκεις συχνά, άσε που είναι στο 1.5v σε σχέση με το 1.65 που έχουν οι άλλες οπότε ακόμα καλύτερα αν μετά τις υπερχρονίσεις.
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Ψιλοάκυρη ερώτηση: αν αλλάξω μόνο τη ραμ σε ένα πισι μετά χρειάζεται να γίνει φορματ ή δεν υπάρχει θέμα?
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Την βάζεις και παίζει. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Ααα ναι, κι αν η ΡΑΜ έχει υψηλότερα Hz απ' αυτά που υποστηρίζει η μητρική δεν υπάρχει θέμα έτσι? Απλώς λειτουργεί με χαμηλότερες επιδόσεις?
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Απλά θα κατεβάσει αυτόματα την συχνότητα, σε κάποια λειτουργική. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το OC... :whistle:
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Οκ κομπλέ! Η μητρική που σκέφτομαι να τη βάλω είναι 7ετίας, οπότε θα προτιμήσω να μην πειραματιστώ, δεν θέλω να την τινάξω στον αέρα <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /> Άσε που δεν το χω ξανακάνει οπότε φοβάμαι μην κάνω καμιά βλακεία...
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
Ποιά μητρική και ποιά RAM; Μην πας να βάλεις DDR3 σε μητρική που παίρνει DDR2, ξέρω 'γω...
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Μητρική είναι η abit ip35 pro και RAM έχω 4GB στα 1600Mhz αν δεν κάνω λάθος... Τώρα για μάρκα δε θυμάμαι, θα κοιτάξω να σου πω. Βασικά σκέφτομαι να πάρω 8GB για το πισι εδώ και το 4άρι που έχω να το βάλω στο πισι των δικών μου που έχει την παραπάνω μητρική, γιατί με τα 2 γκίγκα που έχει τώρα ζορίζεται αρκετά (αν και προφανώς δε φταίνε μόνο οι RAM...)
 

grmadness

Death Knight
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,935
DDR 2 παίρνει. <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 
Top Bottom