What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Linux corner

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
προειδοποιουν ρε φιλε, βαλε ενα σποιλερ ναπουμε εκει, μου βγηκε ο καφες απο την μυτη και εκανε πλατσα το πληκτρολογιο.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,365

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,817


Σημαντική λεπτομέρεια. Όταν λέει ότι τα παιχνίδια έχουν φτιαχτεί για τα windows υπονοεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι suboptimal για τα windows. Αυτό είναι λάθος. Η αλήθεια είναι ότι αν τα παιχνίδια το διόρθωναν θα είχαν καλύτερες επιδόσεις και στα windows.

Επίσης το ζήτημα δεν είναι στην ποσότητα μνήμης που δεσμεύεται αλλά στον βλακώδη τρόπο που το κάνουν.
 
Last edited:

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
Αφου τραβηξα τον σταυρο του format, Εφερα το Gimp στα μετρα μου. Απο καιρο, το χειριστο γραφικο περιβαλλον ειναι σημαδι οτι η ομαδα του gimp εχει εναν σπιουνο αναμεσα τους. Θα σε βρω ρε ουστη...
Το καλο ειναι οτι τουτη τη φορα, το g'mic που ειναι ενα απο τα καλυτερα Plugin επαιξε χωρις να ανεβασω πιεση.
Το κακο ειναι οτι το Resynthesizer που ειναι φιλτρο με @@ και οχι @@ φιλτρο, δεν ηθελε να παιξει. Ζηλευεις photoshop; ε; ζηλευεις;

Παλαιοτερα, γινοταν ολο και δυσκολοτερο να περαστει και τωρα, απλα δεν γινεται. Ξετυλιξα ενα κουβαρι που θελει τελος στην υποστηριξη κατι-τετοιο-τελος παντων, με python και διαφορα κομπλεξ απο gnome.
Δεν ξερω τι παπαριες ειναι αυτες που εμφανιζονται καθε φορα που κανω format/update. Εχεις ενα προβλημα που ειναι καθαρα απωλειας υποστηριξης και καθως ψαχνεις την λυση, ανακαλυπτεις οικογενειακα δραματα.

Απο οτι καταλαβα, οχι μονο με το gimp και συνεργατες, παιζει ενα γενικο οικονομικο ζορι και το πληθος δεν μπαινει σε κοπο να βοηθησει μακροπροθεσμα.

Η λυση, για να μην ριχνω κλαμα και παραπονο. Κατεβασα το gimp + filters σε μορφη appimage και τα φιλτρα ειναι ηδη μεσα. κατεληξα με δυο gimp 2.10.25 με φιλτρο + 2.10.30 χωρις.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,911
To gimp είναι τελειωμένο σε θέμα UI... χρόνια τώρα, ΔΕΝ θέλουν, απλά.

Πέρα από αυτό, τι θα γίνει θα γίνει επιτέλους βιώσιμο το linux? Μας έχει βγάλει τη μπαναγία η MS :p
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
Μια χαρα βιωσιμο ειναι το linux, εκτος και αν εννοεις να σου δωσουν δωρεαν adobe εργαλεια.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,911
Μια χαρα βιωσιμο ειναι το linux, εκτος και αν εννοεις να σου δωσουν δωρεαν adobe εργαλεια.
όχι εννοώ να μπορέσουν να τρέξουν τα πράγματα που χρειάζομαι.

Affinity suite, printer drivers, vinyl cutter drivers και διάφορα τέτοια.

Ίσως είναι βιώσιμο να τρέξω VM με τα windows 10 για αυτά και να έχω κανονικά κάποιο distro.
Σίγουρα είναι κάτι που θα μελετήσω ξανά το 2025 που θα λήξει η υποστήριξη των W10.

Μέχρι στιγμής η MS έχει χάσει την μπάλα ολότελα με το OS της και κάνει δοκιμές ακόμα και για κανονικές διαφημίσεις μέσα στα windows 11... η φόλα που έχει φάει από το android δεν την πτοεί φαίνεται.
  • All Devices: Android leads the pack with around 41.6%, followed by Windows at 29.02%, iOS at 18.18%, and macOS at 6.1% [Wikipedia].
  • Desktops: Here, Windows reigns supreme with roughly 73%, followed by macOS at 16%, and Linux at around 5.5% (including ChromeOS) [Wikipedia].
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,817
όχι εννοώ να μπορέσουν να τρέξουν τα πράγματα που χρειάζομαι.

Affinity suite, printer drivers, vinyl cutter drivers και διάφορα τέτοια.
αυτά ακούγονται απολύτως εφικτά και σχετικά εύκολα μέσω VM.

Πάρε έναν καινούργιο δίσκο, κάνε εγκατάσταση πχ Manjaro φτιάξε και ένα VM για windows και κάνε τις δοκιμές σου να ξέρεις.

Εκτός από την λύση με το VM mπορεί ούτως ή άλλως να υποστηρίζεται το υλικό σε λίνουξ και ο κόσμος θα έπρεπε και να το λαμβάνει υπόψιν όταν αγοράζει. Και για το λογισμικό σε όποιον βαθμό κανείς μπορεί θα πρέπει τουλάχιστον να ενδιαφέρεται να χρησιμοποιεί και τις ελεύθερες επιλογές πχ Inkscape.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,911
αυτά ακούγονται απολύτως εφικτά και σχετικά εύκολα μέσω VM.

Πάρε έναν καινούργιο δίσκο, κάνε εγκατάσταση πχ Manjaro φτιάξε και ένα VM για windows και κάνε τις δοκιμές σου να ξέρεις.

Εκτός από την λύση με το VM mπορεί ούτως ή άλλως να υποστηρίζεται το υλικό σε λίνουξ και ο κόσμος θα έπρεπε και να το λαμβάνει υπόψιν όταν αγοράζει. Και για το λογισμικό σε όποιον βαθμό κανείς μπορεί θα πρέπει τουλάχιστον να ενδιαφέρεται να χρησιμοποιεί και τις ελεύθερες επιλογές πχ Inkscape.
οι ελεύθερες επιλογές είναι αστείες για δουλειά, δεν θέλω να μειώσω την άριστη δουλειά που έχουν κάνει σε αυτές, αλλά ούτε έιναι, ούτε θα γίνουν τώρα κοντά production ready. Για το σπίτι και για χόμπι καλές είναι, αλλά μέχρι εκεί.

Φαίνεται ότι το VM είναι πράγματι η μόνη λύση, έχω βάλει elementaryOS σε ένα παλιό macbook και κάνω πειράματα εδώ στο γραφείο που έχω και τα αντίστοιχα μηχανήματα. Θα του περάσω ένα VM τώρα κοντά με w10 να δω τι γίνεται, θα έχει ενδιαφέρον γιατί η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ είναι πολύ απαιτητικά τα γραφιστικά, αλλά το lag με πεθαίνει.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
οι ελεύθερες επιλογές είναι αστείες για δουλειά,
Ισως στον τομεα σου. Ακομα δεν εχω φτασει τον καφε στην μεση και δεν εχω τελειωσει την ιεροτελεστια με τα 8 τσιγαρα για να ξεκινησω τα link σεντονια.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,817

Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιος ποστάρει και ξέρει το αντικείμενο.

Το factorio είναι από τις καλύτερες, ίσως η καλύτερη περίπτωση ιθαγενούς υποστήριξης λίνουξ, και φαίνεται από το "extra mile" να υποστηρίξει wayland και pipewire.

Εγώ θα προσέθετα ότι αν θέλεις να υποστηρίξεις Mac το λίνουξ ουσιαστικά έρχεται τζάμπα καθώς είναι ούτως ή άλλως πιο αποδοτικό να σπάσεις την δουλειά στα δύο, πρώτα αποδέσμευσης από τα windows με την έκδοση λίνουξ (η δουλειά αυτή έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνει) και μετά να κάνεις το υπόλοιπο πηγαίνοντας στο Mac. Το λίνουξ έχει το στοιχείο ότι στέκεται πρακτικά στα μισά τού δρόμου και δεν είναι μια μακρινή παράκαμψη σε άσχετη κατεύθυνση.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,817
Για την ιστορία θα επαναλάβω συνοπτικά την άποψή μου για το αν πρέπει να βγάζουν ιθαγενή εκτελέσιμα.

Όποιος φτιάχνει την δική του μηχανή θα πρέπει να βγάζει λίνουξ έκδοση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για πολλούς λόγους (αυτού τού είδους η απεξάρτηση κάνει καλύτερη ακόμα και την windows έκδοση). Το factorio είναι τέτοια περίπτωση που έχει την δική του μηχανή και με υποδειγματικό τρόπο το παλεύει να το κάνει σωστά.

Όποιος δεν κάνει τέτοιου είδους δουλειά και χρησιμοποιεί μια έτοιμη μηχανή, πρέπει να ρίξει μια ματιά πόσο εύκολο είναι να βγάλει έκδοση για λίνουξ. Όλες σχεδόν οι μηχανές υποστηρίζουν λίνουξ αλλά όχι με την ίδια ευκολία. Αν είναι εύκολο, είναι πολύ καλό να το βγάζει. Αν είναι δύσκολο τότε είναι γενικά καλύτερα να μην χάσει τον χρόνο του και να αφήσει την υποστήριξη λίνουξ στο Proton (και μπορεί όμως να ρίξει μια ματιά τι πρέπει να προτιμήσει και τι να αποφύγει ώστε να είναι καλύτερη η υποστήριξη μέσω Proton)
 
Last edited:

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
Σε αλλα νεα, δικα μου. Σταματησα τα πειραματα και κουμπωσα το Cinnamon. To monitor που εχω συνδεσει στο laptop, ξεκινησε με την σωστη αναλυση, με το που πατησα το mirror. Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να πω κατι αλλο. 1920x1080 αναλυση..... επιτελους.
Καποιες μικρες λεπτομερειες εδω και εκει δειχνουν οτι το δουλευουν το θεμα και ολα κυλουν χωρις κολληματακια κτλ που βιωσα με τις αλλες εκδοσεις.

Επομενο format 2032.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
έβαλες LMDE; έχει cinnamon για default.
Φιλε το κατεβασα το LMDE, μαζι με το Cinnamon και τα εβαλα σε εναν εξωτερικο δισκο. Δεν ειχα στο προγραμμα να κανω χθες την εγκατασταση αλλα το MATE αρχισε να μου σπαει τα @@ η task bar. Eπειδη ειμαι κουνελος, εβαλα στο usb το Cinnamon και νομιζα οτι εκανα εγκατασταση το LMDE. Το καταλαβα νωρις αλλα βαριομουν να μπω παλι στην διαδικασια με το usb stick.
Οτι θα το δοκιμασω ειναι σιγουρο αλλα οχι τις επομενες μερες.
Για την ωρα, ειμαι πολυ ευχαριστημενος με την νεα εγκατασταση.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
Φιλαρακι, να χαλαρωσω λιγο απο τις ταλαιπωριες και τα format και θα το κουμπωσω το LMDE. Σου υποσχομαι οτι θα κανω κανονικο review. Λογικα, μετα θα επιστρεψω σε οτι εχω τωρα. Δεν πιστευω οτι το LMDE εχει να μου δωσει κατι περισσοτερο.
 
Last edited:

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,911
Να σας πω ρε μάγκες, θέλω να βάλω στο workstation linuxάξι να αρχίσω τα πειράματα για να δω αν είναι βιώσιμο μετά το 2025 να δουλέψω εκεί και ότι θέλει win είτε wine είτε VM με W10.

Έχω 4 δίσκους επάνω, ένα nvme που έχει τα w10 και έχω στην σύνταξη τον παλιό Samsung 850 evo 256GB.
Έλεγα να πάω να βάλω στον δεύτερο το linuxάκι και να παίζω όποτε έχω λίγο χρόνο να στήσω την φάση να δω.

Τελευταία φορά που έκανα κάτι τέτοιο μου τα έκανε λίγο πτάνα με το GRUB bootloader και μου έκανε overwrite τον bootloader των windows 7 (τόσο παλιά) οπότε αν ήθελα να διώξω το linux μου έμενε το GRUB αντί να bootάρει απευθείας windows. Τι παίζει με αυτό τώρα;

Εγώ θέλω be default να μπαίνει w10 και να πατάω κανά F8 boot menu αν είναι να μπουκάρω linux, γίνεται κάτι τέτοιο χωρίς βάλε βγάλε δίσκους; δεν σκοπεύω να βγάλω τον m.2
 
Top Bottom