What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Linux corner

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,475
αυτα τα μαγειρεματα υπαρχουν απο καιρο. παρε κοσμε δωρεαν 10αρια, ειναι ενα απο τα συστατικα του μαγειρεματος.<br>τα 8αρια που ηταν και μεγαλο ναυαγιο, εδειξαν οτι ο κοσμος δεν ακουλουθει τυφλα τα windows. anyway ειδαν κατι εκει στις γραφειαρες της microsoft; θελουν να φτιαξουν ενα linux κλιμα με spyware οπως το Ubuntu; δε πα να βαλουν και την εικονα του linus στο start menu. <br>ηταν και θα ειναι εχθρος του λινουξ. οχι επειδη ειναι κακοι ανθρωποι αλλα επειδη γουσταρουν παρτυ με ναρκωτικα και γκομενες με σιλικονες.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Σε άλλα νέα, σήμερα ένιωσα για τα καλά τι ήθελε να πει ο Torvalds με το περιβόητο<br><span class="bbcode_spoiler"><img src="https://i.makeagif.com/media/3-16-2016/LE0NZ0.gif" alt="LE0NZ0.gif" class="bbcode_img" /></span><br><br>Ανεκδιήγητη η nVidia. Μόλις τέλειωσα το στήσιμο νέας εγκατάστασης φουλ έξτρα, από themes μέχρι IDEs, πάω να βάλω official driver και σου τα κάνει λαμπόγυαλο. Login loop μετά το reboot.<br><br>Σώθηκε με ctrl + alt + f1 > login από εκεί και μετά:<br><br>sudo apt purge nvidia-*<br>sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa<br>sudo apt update<br>sudo apt install nvidia-375<br><br>Το παραθέτω σε περίπτωση που κάποιος πάει να ασχοληθεί με νέους drivers nVidia. Μην κάνετε το λάθος. Έβαλα πάλι xorg.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Αναπόφευκτο νταμπλ ποστ:<br><br>Κυκλοφόρησε ο 4.12 kernel, που δίνει πολλά νέα features και hardware support σε ΠΟΛΥ πράμα.<br><br>Περισσότερα για το τι νέο φέρνει, εδώ: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux-412-features&num=1" class="bbcode_url">The Many New Features Of The Linux 4.12 Kernel
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
Πολύ καλό update το 4.12<br>Πρέπει να γυρίσω σε κανά arch.. έχω βαρεθεί να περιμένω πότε θα ***** στην canonical να πάρω νέo version.<br>Π.χ. τώρα είμαι στον 4.10  :throw:<br><br>Μητσάκο, μη γκρινιάζεις για την nVidia! έχω amd, 150 εκατομμυρια φορές χειρότεροι -αν υπάρχουν εξ αρχής- drivers.<br>Ειδικά την ιστορία με τον fglrx... ήμουν ικανός να τους στείλω γράμμα με άνθρακα μέσα.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
<blockquote><br>Πρέπει να γυρίσω σε κανά arch.. έχω βαρεθεί να περιμένω πότε θα ***** στην canonical να πάρω νέo version.<br></blockquote><br>Βάλε Manjaro να βρεις την υγειά σου :thumbsup:
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
<blockquote><br>Πολύ καλό update το 4.12<br>Πρέπει να γυρίσω σε κανά arch.. έχω βαρεθεί να περιμένω πότε θα ***** στην canonical να πάρω νέo version.<br>Π.χ. τώρα είμαι στον 4.10  :throw:</blockquote><br><br>Δεν μπορώ να πω πως αργεί ιδιαίτερα η Canonical. Πριν κάνω το update, έτρεχα 4.11.8. Τσέκαρε το http://www.omgubuntu.co.uk/2017/02/ukuu-easy-way-to-install-mainline-kernel-ubuntu" class="bbcode_url">Ukuu για να παίρνεις Ubuntu kernel updates.<br><br>Όσο για τις κάρτες γραφικών, πλέον είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η αλήθεια βρίσκεται στις Intel ενσωματωμένες. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που μάλλον και η επερχόμενη αναβάθμισή μου θα είναι Skylake/Kabylake κι όχι Ryzen, όσο κι αν θα το ήθελα.
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
<blockquote><br>Βάλε Manjaro να βρεις την υγειά σου :thumbsup:<br></blockquote><br><br>Cool φιτσουρ ο graphical installer αλλά δε με ψήνει. Κομμάντ λάιν ιζ φορ ριαλ μεν!  :pcmr:<br><br><blockquote><br><br>Δεν μπορώ να πω πως αργεί ιδιαίτερα η Canonical. Πριν κάνω το update, έτρεχα 4.11.8. Τσέκαρε το http://www.omgubuntu.co.uk/2017/02/ukuu-easy-way-to-install-mainline-kernel-ubuntu" class="bbcode_url">Ukuu για να παίρνεις Ubuntu kernel updates.<br><br>Όσο για τις κάρτες γραφικών, πλέον είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η αλήθεια βρίσκεται στις Intel ενσωματωμένες. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που μάλλον και η επερχόμενη αναβάθμισή μου θα είναι Skylake/Kabylake κι όχι Ryzen, όσο κι αν θα το ήθελα.<br></blockquote><br><br>Γενικά το αποφεύγω μιας και οι εκδόσεις οι νεότερες δεν είναι τόσο δοκιμασμένες και σταθερές. Και για το πισι μάστερ γορκστέισο στη δουλειά δε θέλω εκπλήξεις! ( fglrx γκούχου)<br>Ναι οι intel θα ήταν και η δική μου επιλογή. Αν όχι τότε nvidia.<br>Μακρυά από amd.<br><br>
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
Δεν είσαι υποχρεωμένος να πας με graphical installer. Μπορείς και με κονσόλα να κάνεις setup. Εγώ το Manjaro το είπα επειδή αναφέρθηκες σε arch linux.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,475
τι arch λετε ρε παιδες; σε λιγο τι; θα ζητατε review για φουσκωτα φλαμινγκο;<br>
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,432
Μπορεί η Intel να έχει την φήμη του πιο απροβλημάτιστου driver, αλλά αφενός έχει τα λιγότερα πρόσθετα χαρακτηριστικά, αφετέρου για όποιον ενδιαφέρεται για σοβαρό 3D, οι iGPU είναι ανέκδοτο.<br><br>Κοιτώντας το Phoronix πάντως, η AMD έχει κάνει άλματα στο Linux, και προοδεύει διαρκώς. Οπότε δεν θα έλεγα ότι ισχύει το "άμα θες να βάλεις Linux, θες Nvidia ή Intel".  Η ATI το είχε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων της, αλλά εδώ και καιρό η AMD ασχολείται σοβαρά.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,696
<blockquote><br>Μπορεί η Intel να έχει την φήμη του πιο απροβλημάτιστου driver, αλλά αφενός έχει τα λιγότερα πρόσθετα χαρακτηριστικά, αφετέρου για όποιον ενδιαφέρεται για σοβαρό 3D, οι iGPU είναι ανέκδοτο.<br><br>Κοιτώντας το Phoronix πάντως, η AMD έχει κάνει άλματα στο Linux, και προοδεύει διαρκώς. Οπότε δεν θα έλεγα ότι ισχύει το "άμα θες να βάλεις Linux, θες Nvidia ή Intel".  Η ATI το είχε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων της, αλλά εδώ και καιρό η AMD ασχολείται σοβαρά.<br></blockquote><br><br>Η mesa έχει κάνει άλματα γενικότερα (και αυτό αφορά και intel και AMD, απλώς οι AMD έχει και ισχυρές κάρτες, εννοώ δεν είναι θέμα τόσο «η AMD έχει κάνει άλματα», η AMD δεν βλέπω ακόμα να ασχολείται σοβαρά, απλώς επωφελείται από την πρόοδο τής mesa, επίσης έκανε την σωστή κίνηση να αξιοποιήσει και η ίδια την mesa αντί να επιμείνει στον fglrx )<br><br>Τώρα εγώ ποτέ δεν έλεγα intel ή nvidia, αυτό που εγώ πάντα έλεγα (πάντα σημαίνει τα τελευταία 3 χρόνια) είναι ότι σε λάπτοπ μόνο intel και σε σταθερό όλα βγάζουν νόημα αλλά για ισχυρές gpu μόνο nvidia. Αυτό το μόνο nvidia για ισχυρές gpu από φέτος αρχίζει να μην είναι τόσο απόλυτο. η mesa έχει σχεδόν φτάσει την nvidia και φαίνεται ότι η έκδοση 17.2 θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική επιτέλους.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Καλά, το laptop μόνο Intel, όταν μιλάμε για Linux, είναι αξίωμα. Γενικά, με Linux σοβαρά δεν ασχολείται ούτε η nVidia, ούτε η AMD. Λογικό, γιατί δεν είναι gaming πλατφόρμα. Με iGPU σε Linux πρακτικά δε χάνεις τίποτα, γιατί δεν κάνεις (συνήθως) και τίποτα που να χρειάζεται το κάτι παραπάνω σε ισχύ γραφικών. Δε χρησιμοποιείς Linux για rendering και για gaming. Οπότε, η Intel είναι η πιο ωφέλιμη επιλογή.<br><br>Ίσως το μοναδικό segment της αγοράς που δεν έχει κατακτήσει το Linux είναι τα desktop PCs, κι αυτό γιατί δεν έρχεται προεγκατεστημένο στη συντριπτική πλειοψηφία των ΟΕΜ μηχανημάτων, τα οποία και κυριαρχούν στην αγορά.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
<blockquote><br>...Δε χρησιμοποιείς Linux για rendering και για gaming. Οπότε, η Intel είναι η πιο ωφέλιμη επιλογή...<br></blockquote><br>Στην δουλειά έχουμε δοκιμάσει το ίδιο rendering σε 3 διαφορετικά μηχανήματα (Windows, Mac, Linux). Το linux κέρδισε κατά κράτος. Δεν μιλάμε φυσικά για real time rendering αλλά για post rendering. Το σημαντικό στα παιχνίδια είναι το real time rendering που εκεί όντως υπερτερούν τα windows αλλά δεν πιστεύω πως είναι θέμα λειτουργικού. Είναι αυτά που αναφέρατε (drivers της κάρτας γραφικών κ.τ.λ.)<br><br><br><blockquote><br>Ίσως το μοναδικό segment της αγοράς που δεν έχει κατακτήσει το Linux είναι τα desktop PCs, κι αυτό γιατί δεν έρχεται προεγκατεστημένο στη συντριπτική πλειοψηφία των ΟΕΜ μηχανημάτων, τα οποία και κυριαρχούν στην αγορά.<br></blockquote><br>Το μεγαλύτερο όπλο των linux συστημάτων (πολυφωνία) είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Ενώ υπάρχουν ενεργές 5-6 διανομές windows, 2-3 σε mac, σε linux έχεις πάρα πάρα πολλές επιλογές και αυτό που έχει δείξει η πράξη είναι πως ο μέσος χρήστης ... μπερδεύεται! (https://distrowatch.com/)<br>Επίσης, το linux δεν έχει από πίσω μια μεγάλη εταιρία για να κλείσει deal με την HP ή την Dell (το προσπάθησε η Canonical). Έτσι πράγματι ισχύει αυτό που λες. Για να πάρεις ένα desktop pc συνήθως πρέπει να "φορτωθείς" και ένα λειτουργικό windows...<br><br>Η αλήθεια είναι πως αν δεν στηρίξουν οι εταιρίες κατασκευής καρτών γραφικών και οι εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, το linux θα παραμείνει έξω από την πίτα των games...
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Σαφώς και δεν είναι θέμα λειτουργικού, αλλά support. Το market share που αφορά το 3D σε Linux είναι πολύ μικρό και δεν υπάρχει DirectX στο οικοσύστημα, οπότε ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί!<br><br>Δεν είναι μόνο τα πολλά distros το θέμα, είναι πως, αν εξαιρέσεις IT/server administration περιβάλλον (πχ RedHat), δεν υπάρχουν εμπορικές λύσεις σε Linux, άρα δεν υπάρχει dedicated support. Και δεν μπορεί να βασιστεί μια επιχείρηση σε google searches για troubleshooting. Ο μέσος οικιακός χρήστης από την άλλη, δεν εγκαθιστά καν λειτουργικό, χρησιμοποιεί ότι βρίσκει έτοιμο στο, επίσης prebuilt, μηχάνημα που αγοράζει, οπότε αν είχε επιτευχθεί η διείσδυση του Linux σε έτοιμα ΟΕΜ συστήματα, θα χρησιμοποιούσε ότι distro έβαζε ο retailer. Σιγά μην έψαχνε εναλλακτικές! Επίσης, ο μέσος οικιακός χρήστης, δεν είναι gamer, δεν τον απασχολεί το 3D.<br><br>Μακάρι το Linux να μείνει εκτός πίτας games, γιατί τα τελευταία, όσα κι αν τα αγαπάμε, είναι Δούρειος Ίππος. Δεν είναι ανάγκη όλα τα λειτουργικά να παίζουν μπάλα παντού. Τη μέρα που ένα Linux σύστημα θα είναι εφάμιλλο ενός Windows στο gaming, πολύ πιθανό να κληρονομήσει και πολλά από τα στραβά του δεύτερου, από malware μέχρι κρυμμένες data mining πρακτικές στις EULAs.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
<blockquote><br>Μακάρι το Linux να μείνει εκτός πίτας games, γιατί τα τελευταία, όσα κι αν τα αγαπάμε, είναι Δούρειος Ίππος. Δεν είναι ανάγκη όλα τα λειτουργικά να παίζουν μπάλα παντού. Τη μέρα που ένα Linux σύστημα θα είναι εφάμιλλο ενός Windows στο gaming, πολύ πιθανό να κληρονομήσει και πολλά από τα στραβά του δεύτερου, από malware μέχρι κρυμμένες data mining πρακτικές στις EULAs.<br></blockquote><br>Το πρόβλημα είναι καθαρά προσωπικό. Θα ήθελα να έχω (σοβαρό) gaming σε linux, για να μην συντηρώ 2 μηχανήματα στο σπίτι (ένα για να κάνω την δουλειά μου και ένα για το gaming).
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Μια αλλαγή που θα έπρεπε να γίνει, είναι ο τρόπος εγκατάστασης (μπορεί να έχει αλλάξει και να μην το ξέρω). Γιατί να μην μπορώ απλώς να επιλέξω τον δίσκο ή το partition που θέλω να μπουν, όπως κάνω με τα windows;<br><br><blockquote><br>Η αλήθεια είναι πως αν δεν στηρίξουν οι εταιρίες κατασκευής καρτών γραφικών και οι εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, το linux θα παραμείνει έξω από την πίτα των games...<br></blockquote><br>Μα έχουν μικρό market share, γιατί να ασχοληθούν οι developers;<br><br><span class="bbcode_spoiler">Την πιο πάνω πρόταση την λέω ειρωνικά μιας και είναι η ίδια πρόταση που λένε κάποιοι για τα windows mobile.</span><br><br>Κάτι τελευταίο. Mint KDE ή Manjaro KDE (έβαλα KDE μιας και έχουν και οι δύο τέτοιο, δεν ξέρω τις διαφορές με τα άλλα desktops); Πώς πρέπει να διαλέξω;
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
<blockquote><br>Κάτι τελευταίο. Mint KDE ή Manjaro KDE (έβαλα KDE μιας και έχουν και οι δύο τέτοιο, δεν ξέρω τις διαφορές με τα άλλα desktops); Πώς πρέπει να διαλέξω;<br></blockquote><br>Το mint είναι βασισμένο πάνω σε ubuntu οπότε έχεις τα καλά και τα κακά του ubuntu. (Έχει τεράστια κοινότητα από πίσω και οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις, θα βρεις λύση)<br>Το manjaro είναι πάνω σε arch linux. Το προτιμώ.<br><br>Επίσης αρκετό ενδιαφέρον έχει και το Open SUSE (υπάρχει και αυτό με KDE desktop https://en.opensuse.org/KDE). Θα στο πρότεινα, αν ψάχνεσαι με ασφάλεια υπολογιστών-δικτύων. (το έχω βάλει πρόσφατα στο σπίτι, αλλάζοντας από manjaro και για την ώρα είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ταχύτητα και την σταθερότητα του)
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
To Manjaro πατάει στο Arch, το Mint στο Debian. Είχα Manjaro KDE στο laptop για κάποιους μήνες, πολύ καλό και σταθερό, αλλά έχει χτυπητά μειονεκτήματα, πχ κάθε φορά που εγκαθιστάς μια εφαρμογή, γίνεται built from source και είναι πολύ χρονοβόρο σε σχέση με Ubuntu ή γενικότερα Debian based. Η πιο βασική διαφορά ωστόσο είναι πως το Arch είναι https://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release" class="bbcode_url">rolling και το Debian fixed release. Το rolling σημαίνει διαρκή updates, αλλά κίνδυνος απώλειας σταθερότητας και μετά ψάξε βρες τι σου διέλυσε το σύστημα. https://fossbytes.com/rolling-release-vs-fixed-release-distros-which-linux-distributions-are-better/" class="bbcode_url">Εδώ λέει ωραία πραγματάκια. Θα πρότεινα κάτι Debian based, γιατί μπορείς να προσθέσεις repositories για ότι σε ενδιαφέρει και να έχεις κι εκεί τα τελευταία updates.<br><br>Επίσης, το σύστημα εγκατάστασης σε Linux είναι πολύ ανώτερο, γιατί είναι security oriented και σε τεράστιο βαθμό αλεξίσφαιρο. Σαν root κάνεις ότι θες, αλλά θες μόνο εσύ να έχεις root δικαιώματα στο σύστημά σου. Δεν είναι λογικό κάθε user account να μπορεί αν αλωνίζει στο σύστημα. Συν το ότι σαφώς και μπορείς να επιλέξεις που εγκαθιστάς τι, όταν μιλάμε για εφαρμογές, σχεδόν όλα σου δίνουν τη σχετική δυνατότητα στο makefile. Απλά όχι μέσω GUI.<br><br>Edit: Με πρόλαβε ο Νικόλας! Βλέπεις από τις δύο διαφορετικές απαντήσεις, πως δεν υπάρχει καλύτερο/χειρότερο, είναι απλά θέμα προτίμησης!
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Έχω δοκιμάσει ελαφρώς Ubuntu και Mint (ξέρω ότι το δεύτερο βασίζεται στο πρώτο) αλλά στην ουσία δεν ξέρω τίποτα. Δεν ξέρω τα θετικά/αρνητικά του Ubuntu (εκτός του ότι δεν μου άρεσαν και γι&#039; αυτό δοκίμασα Mint) ή του Arch. Οπότε μάλλον μόνο με δοκιμές θα βρω τι μου ταιριάζει.<br><br>Για να μην σβήσω τα παραπάνω, ευχαριστώ mits@ko για την απάντησή σου. Είναι και πιο λεπτομερείς. Ναι, όντως τα root δικαιώματα σου δίνουν τον έλεγχο του συστήματός σου.<br><br>Ναι, δεν ήθελα απάντηση του στυλ "το Χ μαμάει". Είναι σαν τις γλώσσες προγραμματισμού. Απλώς δεν ήξερα πώς να επιλέξω. Οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναβάλω Mint για να ασχοληθώ περισσότερο μαζί τους και θα δω αν μου κάνουν.<br><br>Υ.Γ.: Σε fresh σύστημα, βάζουμε πρώτα τα windows και μετά linux distro για το dual boot ή το ανάποδο; Είχα διαβάσει ότι είναι καλύτερος ο bootloader των linux (?).
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,655
<blockquote><br>Το μεγαλύτερο όπλο των linux συστημάτων (πολυφωνία) είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους.<br></blockquote><br><br>Τι εννοείς? Μίλα ξεκάθαρα.<br><br><span class="bbcode_spoiler"><img src="http://futurist.se/gldt/wp-content/uploads/12.10/gldt1210.png" alt="gldt1210.png" class="bbcode_img" /><br><br>Ήταν καιρός που ήθελα να το βάλω στο interesting stuff. :blush2:</span>
 
Top Bottom