What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Linux corner

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα κάνω ένα μικρό side-project και θα μετατρέψω το laptop σε Linux station. Θέλω να αρχίσω να προγραμματίζω λίγο, και ήταν κάτι που το είχα κατά νου καιρό τώρα.<br><br>Mint είπαμε?
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Θα σου έλεγα Ubuntu LTS, με το Mint close second. Ειδικά για προγραμματισμό. Είναι πολύ βασικό να έχεις το πιο stable environment possible κι εύκολη πρόσβαση σε troubleshooting/tutorials. Το Ubuntu σε αυτά παραμένει πρώτο, ως πιο διαδεδομένο.
 

blender5d

Umber Hulk
Joined
Dec 15, 2016
Messages
894
Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το Kubuntu (https://kubuntu.org/).<br>Θα συμφωνήσω με τον μητσάκο ότι το ubuntu είναι αρκετά διαδεδομένο οπότε και το community του είναι αρκετά δυνατό.<br>Ένα linuxMint με cinnamon γραφικό περιβάλλον (αν το αντέχει ο υπολογιστής σου) είναι κατά την γνώμη μου, κλάσεις ανώτερο από οποιοδήποτε windows λειτουργικό.<br><br>Παρόλα αυτά, θα σου πρότεινα και το manjaro (βασισμένο σε arch linux) (https://manjaro.org/). Έχει rolling release φιλοσοφία, οπότε το βάζεις και ξενοιάζεις  :thumbsup:<br><br>Γενικά μιλώντας, αν το linux είχε την απαιτούμενη προσοχή από τις εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, δεν θα είχαμε λόγο να μιλάμε για άλλο λειτουργικό σύστημα.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
To rolling release είναι ακριβώς το αντίθετο του stable environment πάντως <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />. Προτιμότερες οι fixed release διανομές σε τέτοιες εφαρμογές, για προφανείς λόγους. Αν θες απλά να πειραματιστείς, δε σε χαλάει το Arch-based, αν όμως έχεις απόλυτη ανάγκη από σταθερότητα κι αναφερόμαστε σε επαγγελματικό περιβάλλον, τότε Debian-based fixed release διανομές. <br><br>Πολύ ωραίο το Manjaro, το είχα με KDE, αλλά δύο χτυπητά μειονεκτήματα: 1) είναι rolling (<img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />) 2) καλό-χρυσό το AUR, αλλά αυτό το build everything from source είναι ΠΟΛΥ χρονοβόρο.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Μου έχει λείψει το manjaro ρε γαμώτο. Τα έχει παίξει ο δίσκος που τα έβαλα και αναγκαστικά είναι αποσυνδεδεμένος τώρα :&#039;(
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Θα δώσω specs όταν γυρίσω, αλλά όταν μιλάμε για προγραμματισμό μην φαντάζεστε εξωφρενικά πράγματα. Η τελευταία φορά που ππρογραμματισα ήταν σε Perl δέκα χρόνια πίσω. Εντελώς νηπιακά βηματα comicού επιπέδου μέχρι να μάθω να χειρίζομαι Python. Θέλω να δω αν το πανεπιστήμιο δίνει MATLAB για Linux αν και θέλω να την αποφύγω (δυστυχώς είναι πολλοί που τη χρησιμοποιούν παρότι σιχτιριζουν κάθε εξάμηνο σε νέο update).
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,669
Η άποψή μου για τις διανομές:<br><br>Fedora: Είχα πολύ καλή εμπειρία από κάποιες απόψεις. Θεωρώ ότι υπερέχει για κάποιον που θέλει να πειραματιστεί με το λίνουξ (σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε εντελώς άσχετος, είτε είναι ο μέγιστος γκουρού). Αλλά η δύναμή της είναι και η αδυναμία. Εξαμηνιαίες εκδόσεις... Οπότε δεν μπορώ να το προτείνω σαν κύριο λειτουργικό ή σαν βασικό μακροπρόθεσμο εργαλείο<br><br>Debian: (ή άμεσα παράγωγα, όχι ubuntu) Τέλεια ως σταθερή διανομή (για δουλειά). Δεν είναι καλό για πειραματισμούς. Δεν θα το προτιμούσα ως το κύριο λειτουργικό μου<br><br>Arch: Δεν μπορώ πλέον να φανταστώ ότι το κύριο λειτουργικό μου δεν θα είναι βασισμένο στο Arch... Από την άλλη η δύναμή του είναι και η αδυναμία του (είναι ρέουσα διανομή). Το ίδιο το Arch είναι εντελώς ακατάλληλο για αρχάριους ακόμα και αν θέλουν να ασχοληθούν αλλά το manjaro είναι πολύ εύκολο. Σε κάθε περίπτωση αν δεν είστε λίγο ψυχωτικοί με τις αναβαθμίσεις, αποφύγετε ρέουσα...<br><br>Ubuntu: Την βλέπω ως περίπου ενδιάμεση λύση όλων τών παραπάνω. Βγάζει εξαμηνιαίες εκδόσεις αλλά είναι κατώτερες από το Fedora. Αναβαθμίζονται αλλά είναι κατώτερο από το Arch, Έχει επιλογή για LTS αλλά είναι κατώτερο από το Debian. Πάντως είναι βασική επιλογή για κάποιον που δεν θέλει να επιλέξει.<br><br>***************<br>Το MATLAB υπάρχει βεβαίως και για λίνουξ, κανονικά θα πρέπει να το δίνουν. Προσωπικά θεωρώ πολύ ανώτερο το pylab αλλά συχνά κανείς πρέπει να δουλέψει το εργαλείο που δουλεύουν και οι γύρω του. Αν κάποιος απλώς θέλει να τρέξει κώδικα MATLAB το octave είναι συμβατό και από αρκετές πλευρές και καλύτερο.<br><br>
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
<blockquote><br>Το MATLAB υπάρχει βεβαίως και για λίνουξ, κανονικά θα πρέπει να το δίνουν. <br></blockquote><br><br>Τις περισσότερες φορές θα δώσουν Mac, Win και ίιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιισως Linux. Και πάλι είναι κάτι με το οποίο δεν θέλω να ασχοληθώ, αλλά πρέπει, οπότε δεν είναι προτεραιότητα. Άθλιο πρόγραμμα, τακτικές Apple από την διανέμουσα εταιρεία που καταλήγουν να σου χαλάνε κώδικες που έγραψες πριν ένα χρόνο κτλ.
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
Βόρειε, για το φίδι το κολοβό (Πάιθον) χρησιμοποιείς το https://www.jetbrains.com/pycharm/" class="bbcode_url">PyCharm;<br>Έχει και free έκδοση, αξίζει αν προτιμάς IDE για τη δουλειά!
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
Να στάξω εδώ λίγο φαρμάκι για AMG GPU.<br><br>Λοιπόν για κάποιο ηλίθιο λόγο είχα στο pc της δουλειάς μια R7 250 (η οποία αν θυμάμαι καλά ήταν rebranded παλαιότερης γενιάς)<br>και 3 οθόνες, τρέχοντας linux. 2 χρόνια με αυτό το setup είχα περάσει χίλια μύρια προβλήματα με τους drivers.<br><br>Βλέπετε, αυτή η κάρτα δε βγάζει ανάλυση για να σηκώσει 3 1080p οθόνες, και για να έχω 3 οθόνες είχα ενεργοποιήσει ένα mode της μητρικής<br>που χρησιμοποιεί και την onboard κάρτα γραφικών.<br><br>Έ, αυτό μέχρι χθες που τα είδε όλα κωλυόμενα το gnome shell και δε bootαρε.<br>Ήδη πολυλογώ αλλά η ουσία της υπόθεσης είναι ότι έβαλα μια nvidia gtx 750 και βρήκα την υγειά μου.<br><br> :smash: :smash:
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,669
<blockquote><br>Να στάξω εδώ λίγο φαρμάκι για AMG GPU.<br></blockquote><br>Άσχετη απορία. Είχες radeon ή amdgpu [ή ακόμα χειρότερα είχε ξεμείνει σε κανένα catalyst;]
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
<blockquote><br><blockquote><br>Να στάξω εδώ λίγο φαρμάκι για AMG GPU.<br></blockquote><br>Άσχετη απορία. Είχες radeon ή amdgpu [ή ακόμα χειρότερα είχε ξεμείνει σε κανένα catalyst;]<br></blockquote><br><br>amdgpu είχα.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,422
Σε Mint oi OS της AMD δεν μου έκαναν νούμερα όσον αφορά την σταθερότητα.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,669
<blockquote><br>amdgpu είχα.<br></blockquote><br><br>όσο ξέρω η amdgpu δεν θεωρείται τόσο αξιόπιστη όσο η radeon. Είχες λόγο που την χρειαζόσουν;
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
Δε θυμάμαι γιατί είχα amdgpu. Νομίζω αυτός ο driver ενδείκνυτο για την κάρτα;<br><br>Το πρόβλημα το είχα γιατί έχω 3 οθόνες. Δουλεύοντας μαζί με την onboard gfx τα έβρισκε σκούρα.<br><br>Και επίσης, άσχετο με το driver, είχε πρόβλημα το jogl (μια java βιβλιοθήκη που είναι dependency σε ένα πρόγραμμα που φτιάχνουμε) με Mesa driver και AMD κάρτες γενικά (αλλά εκεί φταίει το παρατημένο jogl).
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,669
<blockquote><br>Δε θυμάμαι γιατί είχα amdgpu. Νομίζω αυτός ο driver ενδείκνυτο για την κάρτα;<br></blockquote><br><br>Μόνο η AMD το λέει αυτό...<br><br>Την amdgpu την φτιάχνει η AMD λειτουργεί μόνο με gcn κάρτες. Την radeon την φτιάχνει η κοινότητα τού ανοικτού λογισμικού χωρίς ουσιαστικά την βοήθεια τής amd (καλύτερα όμως από nouveau που πρέπει να κάνουν αντίστροφη μηχανική και ουσιαστικά αντιμετωπίζουν εμπόδια) και τρέχει σε όλες τις κάρτες. Και οι δύο τρέχουν την mesa, η amdgpu έχει και την επιλογή να τρέξει amdgpu-pro. Η amdgpu θεωρείται [από ποιους; citation needed  :pP] πολύ λιγότερο αξιόπιστη και καλύτερα κανείς απλά να αφήνει την radeon που συνήθως είναι και το default. Από την άλλη η amdgpu προχωράει ταχύτερα σε κάποια νέα χαρακτηριστικά οπότε αν κάποιος τα θέλει τότε πρέπει να πειραματιστεί. Γενικά όσο έχω καταλάβει καλύτερα κανείς να μην κάνει κανένα κόπο και να αφήνει την radeon να κάνει την δουλειά της.
 

Ultimus

Umber Hulk
Joined
Nov 30, 2012
Messages
884
Αχα! Και εγώ νόμιζα ότι ο amdgpu (όχι ο amdgpu pro) ήταν ο open source  :silly:<br>Τώρα έχω τον proprietary της nvidia, 2 μέρες τώρα δε μου έχει κάνει νερά (με την amd συχνά με πετούσε έξω από το session το gnome, έπρεπε να ξανακάνω login).<br>
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,669
<blockquote><br>Αχα! Και εγώ νόμιζα ότι ο amdgpu (όχι ο amdgpu pro) ήταν ο open source  :silly:<br></blockquote><br>O amdgpu τυπικά είναι open source. Ωστόσο τον φτιάχνει η ίδια η AMD και όχι η κοινότητα.<br><br>Ουσιαστικά με την amd στο λίνουξ κανείς έχει μπόλικες επιλογές<br><br>α) radeon + mesa<br>Είναι οι οδηγοί που φτιάχνει η κοινότητα. Αυτό τρέχει λογικά παντού και είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Υποστηρίζει και gcn (radeonsi)<br><br>β) amdgpu + mesa<br>Οι οδηγοί που φτιάχνει η ίδια η amd πάνω στούς οποίους μπορεί να πατήσει η mesa και τυπικά αυτός είναι ένας ανοικτού κώδικα συνδυασμός. Υποστηρίζει μόνο gcn και ενδεχομένως δεν είναι τόσο σταθερό όσο η radeon.<br><br>γ) amdgpu + amdgpu-pro<br>Εναλλακτικά μπορεί να τρέξουν και οι κλειστοί amdgpu-pro (ακόμα χειρότερα)<br><br>δ) catalyst<br>Οι παλιοί κλειστοί οδηγοί. Ακόμα χειρότερα. Επιπλέον Δεν υποστηρίζονται καθόλου πλέον στο λίνουξ, Οπότε απαιτούν παλιότερους πυρήνες και Xorg. Στην πράξη αν κάποιος θέλει να τούς τρέξει πρέπει να βάλει Ubuntu 14.04.<br><br>Συγκριτικά στην nvidia κάποιος έχει δύο μόνο επιλογές (ανοικτούς neuveau - mesa ή κλειστούς nvidia και γενικά προτείνεται η nvidia) και στην intel υπάρχει μόνο μία επιλογή οι ανοικτοί οδηγοί με την mesa. <br><br>Οι intel αν εξαιρέσεις ότι στο λίνουξ δεν παίζει d3d11 φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα windows και το ίδιο ισχύει και για την mesa σε amd. Οπότε η mesa εκτός από nvidia είναι πλέον πολύ ισχυρή επιλογή.<br><br>Επίσης η mesa δεν πρέπει να συγχέεται με την vesa. Η vesa είναι επίσης ανοικτοί οδηγοί που κανονικά πρέπει να τρέχουν σε όλες τις κάρτες γραφικών αλλά δεν προσφέρουν καμμία επιτάχυνση. Υπάρχουν καθαρά σαν εφεδρικοί για να έχεις εικόνα αν οι άλλοι οδηγοί στραβώσουν.<br><br>Η mesa είναι ανοικτοί κώδικα υλοποίηση τών API πχ OGL, Vulkan ακόμα και D3D που απαιτεί όμως και wine γιατί έχει windows εξαρτήσεις.<br><br>https://en.wikipedia.org/wiki/Mesa_(computer_graphics)<br><br>https://en.wikipedia.org/wiki/Free_and_open-source_graphics_device_driver
 
Top Bottom