<blockquote>Αδερφέ Kaidan, πότε είχε ο άνθρωπος την δυνατότητα να διάβασει χιλίαδες διαφορετικές απόψεις επί ενός θέματος; Πότε είχε την πληροφορία τόσο εύκολα προσβάσημη; (...) Συγνώμη αλλά θεωρώ το ίντερνετ ότι καλύτερο μπορώ να δώσω στο γιο μου από άποψη τεχνολογίας. Ένα μέσο από το οποίο μπορεί να μάθει, βρει, ακούσει, δει, μελετήσει ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ, μέσα από πολλές διαφορετικές πυγές. Θα μπορέσει να διαβάσει ιστορία από όλες τις πλευρές και πάει λέγοντας. Και ναι, κάθε νέα γενιά είναι κατα πολύ εξυπνότερη από τη προηγούμενη, ειδικά στο καιρό της τεχνολογίας που ζούμε.</blockquote><br>Τον συγκεκριμένο Κασιμάτη (υπάρχει http://www.biblionet.gr/author/6321/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82" class="bbcode_url">και άλλος) χθες τον έμαθα, οπότε δεν ξέρω όλο το εύρος των απόψεων του, και pokemon go δεν έχω παίξει ποτέ στη ζωή μου. Έχω δει να streamάρουν pokemon go για ~15 λεπτά για να δω τι φρούτο είναι. <br><br>Πρέπει διάφοροι σε αυτό το θέμα να καταλάβουν πως αυτού του είδους οι απόψεις δεν είναι σε καμία περίπτωση παράξενες. Τέτοιες απόψεις, περί αποχαύνωσης του λαού από παρόμοια πράγματα, έχουν εκφράσει οι περισσότεροι που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την πολιτική σε θεωρητικό επίπεδο π.χ. για να πω έναν πάρα πολύ γνωστό: ο Noam Chomsky. Οπότε δεν είναι τόσο περίεργο όσο μπορεί να ακούγεται σε έναν μέσο άνθρωπο το να πιστεύει και να λέει κάποιος κάτι τέτοιο. Επίσης, μεγάλο μέρος της συζήτησης μου θυμίζει μια γνωστή μου που το μόνο που είχε να γράψει στο facebook της για το Brexit ήταν (direct quote, ούτε καν μετάφραση δεν κάνω για τους ντόπιους ιθαγενείς) "When Donald Trump congratulates you, you know something's went wrong!". Στην συγκεκριμένη περίπτωση η συζήτηση περί της συζήτησης που έγινε μεταξύ κ.Κασιμάτη και Τσοκ έχει ξεφύγει απ'τα πλαίσια της εντελώς και έχει γίνει σε μεγάλο μέρος του thread μια επίθεση προς το πρόσωπο του.<br><br>Δεν ξέρω τι μπορεί να είπε ο κ.Κασιμάτης για το Internet αλλά το internet είναι το κέντρο της ημιμάθειας (η πληροφορία δεν είναι γνώση) και της αυτοπροβολής της γνώμης, φάτσας, ξεχειλωμένου εγώ του καθένα τυχαίου κλπ κλπ κλπ. Έχει κάνει μεγάλη μερίδα του κόσμου ημιμαθείς ξερόλες που έχοντας διαβάσει μερικά άρθρα διαγώνια νομίζουν πως επιβάλλεται να εκφέρουν γνώμη επί παντός επιστητού. Δεν έχει ξυπνήσει (έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που εμφανίστηκε) τις μάζες που το χρησιμοποιούν από τίποτα, έχει θετικά και αρνητικά όπως έχουν θετικά και αρνητικά η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Μερικά απ'τα αρνητικά είναι αυτά που ανέφερα παραπάνω. Επίσης, δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί έχεις τυφλή πίστη στις ανώτερες γνώσεις, ευφυΐα κλπ των νεωτέρων γενιών. Ούτε καν ξέρω ακριβώς τι εννοείς νεότερη γενιά π.χ. εγώ στα 30κάτι μου τι είμαι;; Όπως και να'χει, υπάρχουν μερικά δεδομένα όμως που δύσκολο να αγνοήσει κανείς... Κάποιες απ'τις προηγούμενες γενιές (αυτές οι κατακαημένες γενιές που δεν είχαν internet) είχαν κερδίσει <b>πολλά </b>εργατικά, πολιτικά, ατομικά κλπ δικαιώματα, οι νεώτερες γενιές (σε γενικές γραμμές πάντα) το μόνο που ξέρουν (που τους το έχουν μάθει οι Δυτικές ελίτ δηλαδή, δεν το μάθανε τυχαία) είναι τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό δείγμα, δεν είναι ούτε δείγμα πως το internet μας ξύπνησε (ή θα μας ξυπνήσει ποτέ στο μέλλον) απ'τον λήθαργο ούτε πως οι νεώτερες γενιές έχουν κάποιου είδους ανώτερο επίπεδο γνώσης και ευφυίας.<br><br><br>Τέλος, όσων αφορά τώρα το "Να τους κόψουμε και την διασκέδαση λοιπόν;;" (...) <b>Όχι</b>, αλλά μια άλλη κοινωνία (με άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, άλλη τηλεόραση κλπ κλπ) θα μπορούσε συντριπτικά να απορρίπτει ανούσια κενά καταναλωτικά πράγματα. Οι Δυτικές (ή Δυτικοποιημένες) κοινωνίες είναι που βάζουν στον άνθρωπο την ιδέα του να δικαιολογεί την κατανάλωση εντελώς ανούσιων σκουπιδιών ως ένα είδος ατομικής ελευθερίας.<br><br>ΥΓ. Στον γιο σου αν θέλεις, όπως έγραψες, να μελετήσει κάτι τότε κατά την γνώμη μου δώσε του βιβλία.