What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Οδηγός Overclocking AMD με ολίγη από Intel

shredder

Death Knight
Joined
Sep 17, 2013
Messages
4,414
Τον ξαναεβαλα στα 4.2 γιατι αρχισε να κανει επανεκινησεις στα παιχνδιαι μετα απο λιγη ωρα και να αναβοσβηνει η οθονη ακομα σε απλα προγραμματα οπως word. Στα 4.2 που τον εχω 1 εβδομαδα δεν εχει παρουσιασει κανενα προβλημα πουθενα. Ελπιζω να μην εγινε ζημια και αυτο να το εκανε επειδη δεν αντεχει στα 4.4 με stock coller.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Για αστάθεια τον τσέκαρες πριν βάλεις το multi εκεί που το έβαλες;<br>Χασταγκ NOHOPE
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,431
Καλά ρε Φραπέ, τόσο κλωτσομπουνίδι τρώει το PC όποτε ο Σρέδερ κολλάει σε κάνα γρίφο και δεν έχει πέσει ποτέ, και συ τολμάς να μιλάς για αστάθεια; Σε λίγο θα του πεις πως το PC του έχει και ακράτεια...
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Γιατί άραγε? Αφού ο ίδιος ο Αναντ (ο Βισβαναθαν) τα κατάφερε! Μπορεί να &#039;τανε και ο Νακαμούρα παρέα για το ροκ.<br>Θα υπερχρονίσεις με βάση δυο εικόνες στο Anandtech? Σοβαρά τώρα?<br>Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να γίνει και με το στοκ υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Μα έχω την εντύπωση πως οι συνθήκες ήταν ανεξέλεκτες εδώ.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,655
solaufein το οτι παρακαλουθείς και Starcraft 2 και Chessbase μαζί με όλα τα νέα για το ζατρίκιον με κάνει να ανησυχώ ότι μοιάζουμε πολύ. Για το δικό σου καλό το λέω.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,256
Σρεντερ, ρίξε μια νυχιά στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού και πάρε απευθείας φάση από εκεί ΠΑΝΩ στον επεξεργαστή.<br><br>Φοβάμαι μην το κάνει <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

shredder

Death Knight
Joined
Sep 17, 2013
Messages
4,414
Μεχρι 4.2 δεν εχει προβλημα. Θα τον εχω στα 4.2 μεχρι να τον αλλαξω.
 

erevos

Blackguard
Joined
Jul 19, 2014
Messages
1,324
Ερώτηση για Ryzen overclocking:<br>Γίνεται να έχεις και OC και να χαμηλώνει ρολόγια σε idle κατάσταση; Ψάχνω την επιλογή Cool & Quiet στο bios και δεν την βρίσκω. <br>Στα ιντερνέτια βρίσκω αντικρουόμενες πληροφορίες. O ένας λέει ότι δεν γίνεται, ο άλλος λέει ότι γίνεται, ο παράλλος λέει ότι γίνεται με offset voltage.<br>Έχω την ίδια μητρική με τον καρπαζοεισπράκτορα των χελονονιντζακίων (Asus Prime X370-Pro).
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
πριν λιγες μερες αποφασισα τελικα να καμω το οβερκλοκι του i5 4690k μου.<br>φωναξα φιλο/συγγενη με γνωση στο θεμα (ελπιζω να μην ηταν ο τεχνικος του σρε, επρεπε μαλλον να ρωτησω...) για βοηθεια και ξεκινησαμε το θεαρεστο εργο. η μαμα ειναι η GIGABYTE GA-Z97X-SOC και περασαμε και την hyper 212x πριν την δουλεια (ζορικο πραμα, νομιζα για καποιο δικο μου λογο οτι ξερω γω θα την βιδωσουμε η κατι τετοιο απο πανω. ποσο νεωπας θεε μου, οεο. ξεβιδωνεις καρτες, βγαζεις τη μομπο περνας την ψυκτρα απο κατω, ξανα κουμπωνεις, προσεχεις να βιδωσεις και να στηριξεις σωστα, ξαναφορας τις καρτες και μετα προχωρας. ωστοσο, για τα λεφτα της θηριο μου φαινεται η 212x. κανει δουλιτσα.)<br><br>με τα πολλα ξεκινησαμε, μη σου λεω λεπτομερειες αχρηστες, υπερχρόνισε λιγο και τις μνημες ο φιλος, και καταλήξαμε σε 4,8 Ghz. πολυ μου φανηκε και μ αρεζε το νουμερο, μπραβο στον 4690k, τ αξιζε τα λεφτα του. η λεπτομερεια που ΕΠΙΤΗΔΕΣ σου κρυβω, ωστοσο, αγαπητε αναγνωστη ειναι οτι οταν τελειωσαν ολ αυτα το cpu-z εδειχνε<b> 1.502 v στο cv</b>.  :blush1: :facepalm: :seriouslyno:<br>το μηχανημα σταθεροτατο εν τω μεταξυ. και το πιο σημαντικο? οι oχι ακριβως idle θερμοκρασιες (δηλ. με ανοιχτα 4-5 tabs ιντερνετ και συγχρονως minimized το titan quest AE, αυτο ειχα προχειρο για δοκιμη απο παλια εγκατεστημενο), ηταν στα επιπεδα των 26 - 30 βαθμων και στους 4 πυρηνες. υπεροχα.<br>ελα ομως που κατι μ ετρωγε. εψαξα εκει στα τομςχαρντγουερ, εκαμα γκουγκλαρισμα και ειδα οτι απαντες συστηνουν μαξ 1,3 με 1,4 mv βαρια, στα ρευματα της cpu. <br><br>ετσι εκαμα πετρα την καρδια, μπηκα στο μπαιος και το γυρισα στα 4,6 γκιγκα, οπότε αυτόματα κατεβηκε το vcore στο 1.362 (που κι αυτο δεν το λες και χαμηλο συμφωνα με οσα διαβαζω..)<br><br>τι θελω να ρωτησω τωρα? μην ντραπειτε, πειτε μου κοφτα και ξεκαθαρα. ΕΚΑΜΑ ΜΑΛΑΚΙΑ? μπορουσα να το κρατησω στο 1,5??<br>θελω να πω, για να εχει και μια σοβαρη νοτα το ποστ, το 1,5 που ακριβως κανει ζημια? πηδαει το αναμενομενο λαιφσπαν του επεξεργαστη ετσι κι αλλιως ή δεν πειραζει και τοσο πολυ ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ με χαμηλες θερμοκρασιες οπως στην περιπτωση μου? <br>αυτό.<br>θενκς ιν αντβανς.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,431
1.5v σε i5-4690k  <img src="/boggle.gif" width="" height="" alt="o_O" title="o_O" class="bbcode_smiley" /> <img src="/boggle.gif" width="" height="" alt="o_O" title="o_O" class="bbcode_smiley" /> <img src="/boggle.gif" width="" height="" alt="o_O" title="o_O" class="bbcode_smiley" />?<br><br>Χαρούμενος να είσαι που δεν σου έμεινε στο χέρι. <br><br>Καλά, ίσως είμαι υπερβολικός, αλλά να ξέρεις, η ίδια η Intel αναφέρει πως πάνω από τα 1.4v υπάρχει πιθανότητα η CPU απλά να πεθάνει στα καλά καθούμενα. Πόση είναι αυτή η πιθανότητα δεν ξέρω, πόσο τυχερός νιώθεις;<br><br>Ακόμα κι αν δεν καεί, η μείωση της διάρκειας ζωής της CPU πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό ίσως να μην είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται, γιατί η λειτουργική διάρκεια ζωής μιας CPU είναι τεράστια (εδώ έχω Celeron 333Mhz που δουλεύει ακόμα μια χαρά και μάλιστα κλοκαρισμένος στα 400), αλλά και πάλι, γιατί να το ρισκάρεις;<br><br>Επίσης, ΔΕΝ έχεις χαμηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή είναι πολύ χαμηλές, αλλά μετρήσεις θερμοκρασίας στο "περίπου idle", ή ακόμα και με 60% cpu load δεν λένε τίποτα. Άμα δεν τρέξεις benches να πάνε το CPU usage στο 100%, δεν ξέρεις τι γίνεται. <br><br>Επειδή έχουμε την ίδια CPU, αλλά έτσι κι αλλιώς ισχύει γενικά, να ξέρεις πως υπάρχει ένα "σκαλοπάτι" στα volt που απαιτούνται μετά από κάποια συχνότητα. Δηλαδή για 4.2Ghz μπορεί να φτάνουν 1.2v, για 4.3Ghz να θέλει 1.22v, και για 4.4Ghz ξαφνικά να θέλει 1.33v.<br><br>EDIT: Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος από αυτά που γράφεις, αλλά μου δίνεται η εντύπωση πως ο "φίλος που ξέρει από αυτά" απλά έδινε τιμές στη συχνότητα που ήθελε να πιάσει η CPU, και επιτυχημένο overclock θεωρούσε το να κάνει boot ο επεξεργαστής, άντε και να τρέξει ο internet browser. Δεν γίνονται έτσι τα σοβαρά overclock, χωρίς manual setting στα voltages, και χωρίς πολύωρο stability test για κάθε 0.1Ghz που κερδίζεις. <br><br>
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
ναι, εχεις απολυτο δικιο στο εντιτ. <br>και αυτο εγινε με κυριως δικη μου ευθυνη, γιατι ο ανθρωπος δεν ειχε και τοσο πολυ χρονο και πιεστικες οικογενειακες υποχρεωσεις. οπότε δεν επαιξε καθολου manually με τα ρευματα, αλλά κραταγε το προτεινομενο vcore που εδινε καθε φορα η mobo με δικη μου παραινεση. <br>χμμμ, οπότε ισως να μπορω/πρεπει να κατεβω κι απ το 1.362. θα το ψαξω αφου τρεξω κανενα σοβαρο μπεντς και πιο απαιτητικα παιγνιδια, άι γκές.<br><br>και σε μια χαρουμενη νοτα, κι επειδη συνηθως ειμαι ατυχος στα χαρντγουερικα θεματα, μαλλον θα πρεπει να ειμαι και ευτυχης που η cpu δεν ξεψυχησε σ αυτο το διαστημα..<br>φιού. δατ γουώς κλόους.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,431
Το 1.362v είναι μάλλον πολύ χωρίς υδρόψηξη. Καλή-χρυσή η Hyper-212, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος πως θα πλησιάζει/περνάει τους 80C σε αυτά τα ρεύματα.<br><br>Κατέβασε αν θες το https://rog.asus.com/rog-pro/realbench-v2-leaderboard/" class="bbcode_url">ASUS Realbench για δοκιμές. Δεν έχει σημασία που η μητρική δεν είναι ASUS. Γενικά το benchmarking δεν μπορείς να το αποφύγεις αν αποφάσισες να κλοκάρεις, όχι φυσικά για να κάνεις κόντρες στα leaderboards, αλλά για να ελέγχεις την σταθερότητα του συστήματος. Το Realbench πάντως δεν κρατάει πάνω από 5 λεπτά.<br><br>Με τα voltages στο auto, η μητρική κατά 99% δίνει παραπάνω (ως και ΠΟΛΥ παραπάνω) voltage από όσο είναι απαραίτητο για τη δεδομένη συχνότητα. Το σωστό manual setting θέλει ψάξιμο και δοκιμές.<br><br>Πάντως αν και δεν ρώτησες, θα σου πω την προσωπική μου άποψη. Είναι τώρα αυτές ιστορίες για ανθρώπους που έχουν αφήσει πίσω την πρώτη νιότη; Εγώ (αφού πρώτα έκαψα τoν πρώτο μου i5-4690K και η Intel έκανε ένα μήνα να μου στείλει καινούργιο) λέω όχι. Βάλε τον να τρέχει στα 4.2Ghz που τα έχει υπεράνετα ακόμα και με λιγότερο από 1.2v, γιατί είναι κρίμα να μείνει και stock ενώ πλήρωσες για K μοντέλο, και την κόψη του ξυραφιού των επιδόσεων άσε να την κυνηγάνε οι πιτσιρικάδες...
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,333
<blockquote>Βάλε τον να τρέχει στα 4.2Ghz που τα έχει υπεράνετα ακόμα και με λιγότερο από 1.2v, γιατί είναι κρίμα να μείνει και stock ενώ πλήρωσες για K μοντέλο, και την κόψη του ξυραφιού των επιδόσεων άσε να την κυνηγάνε οι πιτσιρικάδες...<br></blockquote><br><br>Ωραίος!! 4.3 σταθερά εδώ και καιρό ο δικός μου i5 2500K. Με voltage στο auto!! Και με αερόψυξη!!.
 

devilride

Blackguard
Joined
Aug 4, 2013
Messages
1,326
παλιοασχετοι...<br>αν δε μιλησει ο σρου ντου , εγω δεν εμπιστευομαι κανεναν σας... :devil:
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
καλα, γκου, μαζι σου σε ολα, εκτος απ αυτο με την πρωτη νιοτη. <br>γιατι δεν ειναι θεμα αριθμων, αλλά μυαλοψυχής και ωριμοτητας. οπότε εχω να σου δηλωσω οτι θα ειμαι πρωτη νιοτη, (μη σου πω και πρηάλφα βερσιον) μεχρι το χρονικο τέλος.<br>ασχετο.<br>
 

razvedchiki

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,740
μπος επειδη και μενα με ενδιαφερει να κανω οβερκλοκινγκ στο μελλον ειδες διαφορα στην αποδοση στα παιχνιδια?υποθετω στα παλια οπως το titan quest δεν θα δες τιποτα.
 

shredder

Death Knight
Joined
Sep 17, 2013
Messages
4,414
<blockquote><br>παλιοασχετοι...<br>αν δε μιλησει ο σρου ντου , εγω δεν εμπιστευομαι κανεναν σας... :devil:<br></blockquote><br><br>Εγω δεν εχω κανει κανενα overclock στον ryzen γιατι δεν χρειαζεται. Ειναι οκταπυρηνο τερας. Στον 2500κ του εκανα μετα απο 5+ χρονια. Ηταν πολυ απλο. Εβαλα το multipiler οσο πιο ψηλα γινεται. Και μετα απο μερες αρχισε να μυριζει καμμενο ωσπου ΜΠΑΜ! καηκε το τροφοδοτικο. Μετα δεν ξαναασχοληθηκα με overclock. Δεν πειραξα καθολου το voltage γιατι μπορει να καει αμεσως αν αυξησουμε εστω και λιγο την ταση ρευματος. Του ειχα κανει overclock μεχρι εκει που αντεχε χωρις να αυξησω το ρευμα. Γι αυτο σας συμβουλευω ολους οτι overclock και αν κανεται ΠΟΤΕ μην πειραζετε το ρευμα!  Μπορει να χρειαστει και μεγαλο ανεμιστηρακι .
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
γκάιε, δεν εχω παιξει και τιποτα.. ειμαι και τεμπελης περιωπης. βαριεμαι να ξαναβαλω γουιτσερ ας πουμε.. αλλά γιατι να μη δω διαφορα? γι αυτο γινονται τα οβερκλόκια.
 

Brother Bruce

Lich
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,443
αμαν, τωρα διαβασα το ποστ του σρε. δεν το ξερα και ΠΕΙΡΑΞΑ το ρευμα. περιμενω ν ακουσω το μπαμ οπου ναναι.
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,333
<blockquote>Και μετα απο μερες αρχισε να μυριζει καμμενο ωσπου ΜΠΑΜ! καηκε το τροφοδοτικο</blockquote><br><br>Επειδή, οι τάσεις που τροφοδοτείται το τροφοδοτικό, είναι σχεδόν τρεις τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από τις τάσεις που τροφοδοτείται ο επεξεργαστής, μάλλον δεν έφταιγε το OC. Τα παλιά και φτηνά (κινεζιές) τροφοδοτικά, χαλάνε πολύ εύκολα. (Συνήθως σκάνε οι πυκνωτές, αν δεν κάνω λάθος).  Το γεγονός ότι τον χρησιμοπόιησες αργότερα, μάλλον με επιβεβαιώνει.<br>
 
Top Bottom