Να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου;Μήπως το πάμε στο άλλο άκρο με την αποθέωση των σύγχρονων adventures;
Θέλω να πω,μήπως πάνω στην προσπάθειά μας να αποδείξουμε ότι το είδος δεν έχει πεθάνει,όπως ισχυρίζονται πολλοί "άνθρωποι του χώρου" (φυσικά δεν ισχύει και προσωπικά είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο) τα παραλέμε λιγάκι;ΟK,κανείς δε λέει ότι παιχνίδια όπως τα Whispered World και Night of the Rabbit που αναφέρθηκαν είναι άσχημα (τουναντίον,ειδικά για το δεύτερο),αλλά καλύτερα από το Loom;Εδώ μπαίνει το κριτήριο της υποκειμενικότητας και το τι προτεραιότητες έχει ο καθένας όταν αξιολογεί έναν τίτλο.Σίγουρα έχει επέλθει εξέλιξη στο είδος,ιδιαίτερα στον τεχνικό τομέα και στον τομέα του gameplay,αλλά αυτό κάνει αυτόματα ένα παιχνίδι καλύτερο;Επεκτείνοντας αυτήν τη λογική σε άλλα είδη,μπορεί να καταλήξουμε σε συμπεράσματα του τύπου "Το Rage είναι καλύτερο του Doom" (τελείως πρόχειρο παράδειγμα).
Αυτό που εννοώ είναι πως δεν παίζει ρόλο σε ένα παιχνίδι μόνο η εξέλιξη της τεχνολογίας και της λογικής του gameplay του.Βέβαια μπορείς να το δεις ψυχρά και να πεις ότι ένας τίτλος είναι τα επιμέρους κομμάτια του.Αλλά μπορείς να το δεις και σαν εμπειρία και τι αναμνήσεις σου άφησε.Για να φέρω ένα παράδειγμα πάνω στο είδος,αν με ρωτήσει κάποιος ποιο θεωρώ το καλύτερο adventure με βάση τη συνολική δουλειά που έχει γίνει σε αυτό,θα απαντούσα το Pandora Directive.Αν όμως με ρωτούσε ποιο είναι το καλύτερο adventure που έχω παίξει θα απαντούσα χωρίς δισταγμό το Last Express (ή το Fate of Atlantis,ανάλογα τι ορίζουμε ως adventure).Με βάση τον πρώτο τρόπο,στη ρητορική ερώτηση που έκανε ο Μάνος,θα συμφωνούσα σαφώς μαζί του.Αν το δούμε όμως λιγότερο ψυχρά το ζήτημα,νομίζω ότι κανένα από τα δύο games δεν μπορεί να συγκριθεί σαν εμπειρία με το πολύ μικρό και "ρηχό" Loom (το οποίο όλως παραδόξως το έπαιξα τα Χριστούγεννα κολλητά με το Whispered World και το πάρα πολύ ωραίο Inner World,που είχε πάντως κάποιους τρελούς γρίφους),και το Whispered World είναι μάλλον χειρότερο από το Full Throttle (το Night of the Rabbit είναι τελείως άλλη ιστορία).Φυσικά αυτό δεν αποτελεί θέσφατο.Υπάρχουν games της εποχής εκείνης (Sam & Max,The Dig τα πρώτα που μου έρχονται) που προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά.
Φυσικά όλα αυτά δεν τα λέω για να υπερασπιστώ τις λίστες ή κάτι τέτοιο.Άλλωστε παρουσίες όπως Walking Dead και Gone Home,προσποιούμαι ότι δεν υπάρχουν καν.Εννοείται επίσης πως ο καθένας δικαιούται την άποψή του και είναι σεβαστή.Just my two cents.
ΥΓ. Μάνο,συμφωνώ με τα περισσότερα points σου.Απλά,το GK2 το αναφέρουν κι οι δυο (μάλλον διάλεξαν ένα παιχνίδι από κάθε σειρά).Επίσης,το remake ίσως να θεωρείται ως το ίδιο με το αρχικό παιχνίδι (που στην ουσία είναι κιόλας).Εκεί που μου έπεσαν τα μαλλιά πάντως ήταν στη λίστα του RPS,όπου επελέγη το (καλό,αλλά όχι εξαιρετικό για μένα) UaKM αντί του Pandora DIrective.