What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Pen n Paper RPGs και τα σχετικά

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,664
^Κακό το παραπάνο βίντεο, ο τύπος είναι ξεκάθαρα biased και ρίχνει λάσπη για να ρίξει. Η Wizards έχει κάνει πάρα πολλές άτυχες επιλογές (και τις επαναλαμβάνει) αλλά δεν μπορείς να λες ότι η 5E είναι "πολύ εύκολη, οι χαρακτήρες γίνονται overpowered, η μάχη είναι clunky" (σαν να έμεινε στην 4η έκδοση) ενώ το Pathfinder είναι στο "beloved world of Golarion".
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,154
^Κακό το παραπάνο βίντεο, ο τύπος είναι ξεκάθαρα biased και ρίχνει λάσπη για να ρίξει. Η Wizards έχει κάνει πάρα πολλές άτυχες επιλογές (και τις επαναλαμβάνει) αλλά δεν μπορείς να λες ότι η 5E είναι "πολύ εύκολη, οι χαρακτήρες γίνονται overpowered, η μάχη είναι clunky" (σαν να έμεινε στην 4η έκδοση) ενώ το Pathfinder είναι στο "beloved world of Golarion".

για πες τώρα που σε βρήκα :p τι προτείνεις για κάποιον που ξεκινάει dnd από τα άπειρα book που υπάρχουν αφού έχει διαβάσει πρώτα τους βασικούς κανόνες κτλ?
 

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,086
Αν εννοεις για ετοιμη (και οφισιαλ) περιπέτεια, σιγουρα η Lost Mine of Phandelver προτείνεται 100% σε αρχαριους dm και παικτες.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,664
Δώσε μου λίγο χρόνο και θα σου απαντήσω, σήμερα το βραδακι μάλλον. Το Lost Mine of Phaldever starter pack ίσως να μην έχει νόημα πλέον διότι βγάζουν expanded περιπέτεια!
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,664
Double post

Θα ήθελα τώρα να γράψει και κάποιος πιο έμπειρος με το dnd να μας πει το πιο θεωρεί αναγκαίο book για να αρχίσει κάποιος καθώς και το πιο θεωρεί ότι αν διαβάσει όλα τα παραπάνω σε πιο book story να προχωρήσει
Εξαρτάται τι στόχους έχεις. Θα σου έλεγα να ασχοληθείς αποκλειστικά και μόνο με το Player's Handbook το οποίο περιγράφει τη μάχη, εξοπλισμό και δίνει πολύ υλικό για το πώς θα φτιάξεις το χαρακτήρα σου.

Το The Lost Mines of Phandelver είναι ίσως από τις καλύτερες περιπέτειες. Τώρα ποιο book story είναι το ιδανικό είναι ξεκάθαρα θέμα προτίμησης και μόνο. Επιγραμματικά θα σου πω τι τρέχει μέχρι τώρα αλλά και ποιο είναι το σχέδιο.

Μέχρι στιγμής
Η Wizards έβγαζε adventure modules για τα adventure leagues αλλά και για τα quarterly revenues. Κάθε ιστορία που έχει βγάλει εστιάζει σε ένα ευρύτερο "είδος" εχθρού. Για παράδειγμα:
  • Out of the Abyss - Demons
  • Hoard of the Dragon Queen/Rise of Tiamat - Dragons
  • Dragonlance - Dragonlance
  • Descent into Avernus - Devils/Hell (prequel του Baldur's Gate 3). Αξιόλογο campaign, αλλά έχει πολλά σημεία που είναι σχετικά άνισα και είναι στη διακριτική ευχέρεια του DM. Κάναμε 2.5 χρόνια να το ολοκληρώσουμε, θεωρώ ότι έπρεπε να είναι περισσότερο μονόδρομος/γραμμικό στην αρχή για να έχουν οι παίκτες κάποιο μπούσουλα. Laughs were had, lessons learned, tears were shed, friendships were made, eldritch blast should be banned.
  • Curse of Strahd - Gothic Horror (Vampires) και μακράν το καλύτερο adventure module ενώ είναι ταυτόχρονα το χειρότερα γραμμένο βιβλίο (για την ιστορία διαβάζω τώρα για την επόμενη περιπέτεια του party μας που θα τρέξουμε πάνω σε Foundry VTT)
  • Μικρές περιπέτειες σφηνάκια όπως το Mysteries of Candlekeep, Heists, Tales of the Yawning Portal που βοηθάνε σε one-shots και ωραία σκηνικά για 2-3 sessions.
  • Baldur's Gate 3 - ακόμη και αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται στο ευρύτερο αφηγηματικό τόξο της Wizards και ενσωματώνει τα Illithids (Mind Flayers) μαζί με τα Githyanki, το Spelljammer και ίσως το Planescape (τα δύο τελευταία είναι δικές μου εικασίες αλλά διάβασε παρακάτω)
Το μέλλον
H Wizards έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα επαναφέρει τον Vecna ως κορύφωση ενός τεράστιου arc από προϊόντα, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει(!). Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για αποφυγή spoilers, αλλά ακόμη και το expansion module του Phandelver έχει να συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση (time travel, horror, ancient evil). Το Planescape έχει επίσης ήδη ανακοινωθεί και είμαι προετοιμασμένος για μεγάλη απογοήτευση, καθώς το αυθεντικό υλικό ήταν γεμάτο από φιλοσοφικές αναφορές που προϋπόθεταν την αποδοχή της ταυτότητας μέσω των διαφορών, ακόμη και των ακραίων θεωριών, πράγμα που δεν συνάδει με την τωρινή στρατηγική της εταιρείας που θέλει να εξαλείψει τις διαφορές θεωρώντας του πάντες ίδιους. Εν πάσει περιπτώσει, το διαφαινόμενο μέλλον είναι ότι θα έχουμε 2-3 περιπέτειες που έχουν να κάνουν με extraplanar travel, time travel και θα κορυφωθεί με την επάνοδο του Vecna στο προσκήνιο. Σε αυτό μπορεί να δούμε και διάφορους NPC που έχουν συμπεριληφθεί σε παλαιότερα modules (π.χ. Arkhan the Cruel στο Descent of Avernus/Critical Role).

Από τις κριτικές που έχω να προσάψω στην 5Ε είναι η πλήρης αποστροφή της στο alignment system (Lawful Good, Chaotic Neutral, Neutral Evil κτλ.). Επίσης στα πλαίσια της προσέγγισης του μεγάλου τμήματος της βορειοαμερικάνικης αγοράς, έχουν προσαρμόσει όλη τη στρατηγική τους στο inclusiveness και όλοι μπορούν να είναι όλα, που αφαιρεί πάρα πολύ από το χαρακτήρα του παιχνιδιού. Οι φυλές δεν έχουν πλέον ουσιαστικές διαφορές και αντί να οδηγούν σε κάποιο RP με βάση τη λογική, μπαίνεις σε τρυπάκια που αγγίζει τις παρυφές του woke inclusiveness αντί να δοθεί έμφαση στο diversity και γιατί αυτές οι διαφορές οδηγούν σε ενδιαφέρουσες καταστάσεις RP ή όχι.

Προσωπικά θα σου πρότεινα να εξετάσεις το Player's Handbook και μόνο (το Dungeon Master's Guide είναι στην καλύτερη περίπτωση οδηγός με απόλυτες γενικεύσεις μέσα, το Monster Manual είναι αχρείαστο για νέους παίκτες). Έπειτα να βρεις ένα group που θέλει να κάνει κάποιο one-shot για να δοκιμάσεις το σύστημα. Η 5Ε δίνει περισσότερη έμφαση πάντως στο RP από ότι στη μάχη και αυτά που λέει ο φίλος στο βίντεο είναι biased/based παπάντζες, αφού η πέμπτη έκδοση είναι πολύ low magic items σύστημα με ελάχιστο power creep, όπως είναι το Pathfinder/4E/3.5E κτλ.

Αν θέλεις για καθαρά narrative driven συστήματα, τότε υπάρχει και το Numenera που είναι αξιόλογο με πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και υποσυστήματα (και ένα βιντεοπαιχνίδι, αλλά δεν είμαι σίγουρος).
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,154
Ας γράψουμε τώρα λίγο και για το άλλο το αρχαιότερο rpg το Runequest.
Το site είναι εδώ


Υπάρχει και εδώ όπως συμβαίνει σήμερα σε σχεδόν όλα τα rpg ένα starter πακέτο



ενώ φυσικά για να εμβαθύνει κάποιος θα χρειαστεί το core rulebook


και στο site τους υπάρχει ένας mini οδηγός για το πως θα ξεκινήσει καποιος να παίζει


και φυσικά υπάρχουν book για όλα τα είδη από την περιγραφή του συστήματος μαγείας μέχρι και quest κτλ.


Από τι βλέπω στο site τους έχουν και επανέκδοση του αρχικού book με τους κανόνες τους 1978


από τι διαβάζω η βασική διαφορά με το dnd πέρα από το ενιαίο κόσμο που έχει το runequest είναι ότι το level up skill system βασίζεται στην χρήση και όχι στο level up των χαρακτήρων κάτι που το βρίσκουμε και σε πολλά σύγχρονα rpg ψηφιακά game.
 
Last edited:

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,154
Η Modiphius έχει δύο quickstart pdf free καθώς είναι δύο νέα rpg που το ένα θα μπει σε λίγο στο kickstarter ενώ το άλλο έχει κυκλοφορία σε δύο μήνες



γενικά αυτή η εταιρεία έχει κάποια φοβερά rpg που όταν βρω χρόνο θα γράψω ένα post
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,154
Nα δούμε λίγο άλλη μια εταιρεία που έχει βγάλει φοβερούς τίτλους και δεν είναι άλλη από την free league - fria ligan


Οι τίτλοι της είναι το Borg και το spinoff cy borg και pirate borg που βγαίνει σε κανά μήνα




M%C3%96RK-BORG-English-Cover.jpg




Το dark miedeval Symbaroum ένας από τους πιο γνωστούς της τίτλους με φοβερά book και ένα πλούσιο starter pack. Υπάρχει ακόμα και έκδοση με τους 5E κανόνες που χρηματοδοτήθηκε στο kickstarter


To nordic horror Vaessen και forbidden lands


nordiska-va%CC%88sen-strid.jpg



Τα space Coriolis



αλλά και το rpg στον κόσμο του alien και εδώ όλα τα πακέτα τα starter pack είναι υψηλής ποιότητας και πλούσια σε περιεχόμενο




το fantasy setting dragonbane


ενώ υπάρχουν και οι award winning τίτλοι Mutant Year Zero αλλά και το Tales from the loop

kap_2.jpg




Aλλό ένα φοβερό rpg βασισμένο στον κόσμο του Tolkien και εδώ το πακέτο του starter pack είναι φοβερα πλούσιο με χάρτες κτλ αλλά και τα υπόλοιπα book είναι πλούσια σε περιεχόμενο


TheOneRing_Orc_patrol_small.jpg


και τέλος το Twillight 2000 σε ένα μετααποκαλυπτικό κόσμο warrior game. Δυστηχώς από τι βλέπω δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη η retail έκδοση που ηταν μια από τις πιο πλούσιες σε περιεχόμενο της εταιρίας

 
Last edited:

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,431
H Free League έχει πολύ ωραίους κόσμους - πού χρόνος να τα δοκιμάσεις όλα. Έχουμε ασχοληθεί μέτρια με Vaesen (έχει αρκετά stories που βγαίνουν άνετα σε 2-3 sessions και μπορείς να τα παίξεις μεμονομένα, ή μπορείς να τα πάρεις σερί ως campaign, ώστε να μπει ως μηχανισμός και η αναβάθμιση του keep για να δίνει permanent buffs στην ομάδα), έχουμε στο πρόγραμμα για "κάπου μέσα στο 2024" την d20 έκδοση του Symbaroum. Έχω ένα μέτριο ενδιαφέρον για το Alien, αλλά αυτό που βρίσκω πραγματικά intriguing είναι το Mork Borg, αλλά είναι αρκετά ιδιαίτερο και το regular party μου δεν ενδιαφέρεται... θα βγω στα γεράματα να ψάχνω νέους φίλους για party, εκεί μας καταντήσανε.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,154
Για το Mythic σύστημα το Magazine 22 έχει ένα φοβερό solo setting σε ένα πειρατικό νησί

Journey To The Isle Of Kitra

 

Getta Robo

Gelatinous Cube
Approval of the Admiral
Joined
Nov 21, 2022
Messages
164
Επειδή έγινε η αναφορά, έχω να πω ότι οι μεταφράσεις του Θανάση Βέμπου για το Vampire the Masquerade (και τα βιβλία του P'n'P και τα clan novels) πραγματικά "τα σπάνε". Καλύτερη κωμωδία και από τις μεταφράσεις του Ανούμπιθ για τα Forgotten Realms...
Vampire the Masquerade Reviced Introductory Cover Greek.jpg

μου πηρε μερικα χρονια, ευτυχως ομως βρεθηκε μαζι με το PDF. Φυσικα ψηφιοποιηθηκαν και διαφυλαχθηκαν αμφοτερα.
 
Top Bottom