Ποια διανομή χρησιμοποιείτε;

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Αμήν και πότε, περιμένω τη νέα έκδοση Pop! εδώ και χρόνια.

Η System 76 μόλις πριν από λιγο ανέβασε στο site της την νέα stable έκδοση του Pop! OS

Η έκδοση έρχετε με το νέο desktop environment COSMIC (v. Epoch 1), με Linux kernel 6.17.9 και τους τελευταίους drivers τοσο για AMD (Mesa 25.1.5-1), όσο και για NVIDIA (580).

Δεν το είχα ακούσει, φαίνεται ενδιαφέρον. Αν όντως βάλεις το Cosmic πες μας εντυπώσεις.

Δοκίμασα χθες και σημέρα το Cosmic Desktop. Και μιας και το είχα πάρει απόφαση να δοκιμάσω κάτι άλλο, τραβηξα τα backup μου, έβγαλα τα στικάκια από το συρτάρι και έτοιμος για φορμάτ και νέες περιπέτειες.

Αρχικά εγκατέστησα το Pop OS να δω πως έρχεται από την μαμα εταιρεία. Είναι όμορφο, είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο, αλλά έχει ακόμα πολλά bugs. Πχ το application button δεν λειτουργούσε μετά από κάποιο στιγμή, ούτε μπορούσα να ανοίξω το πάνελ με το keyboard shortcut. Ή σε tiling mode κουνώντας τον music player να εξαφανίζονται τα play/stop/pause κουμπιά κτλ. Εγκατέστησα και steam και προσπάθησα να τρέξω 2 παιχνίδια (Skyrim και No Mans Sky). Και τα 2 είχαν θέματα. Κάποιες φορές δεν έμεναν σε full-screen mode, έκαναν αυτόματα minimize στο τασκ. Τα in games menus δεν λειτουργούσαν, δεν μπορούσες να τα επιλέξεις κτλ.

Μετά λέω ας δοκιμάσω το Cosmic με το CachyOS. Δυστυχώς (ή και ευτυχώς) το συγκεκριμένο distro δεν μπόρεσα να το εγκαταστήσω. Δοκίμασα 5-6 φορές, η εγκατάσταση του λειτουργικού κολλούσε για ώρα στο 15% και μετά μου έβγαζε σφάλμα και abort installation. Και ξανα μανα restart το πι-σι, γιατί αλλιώς με απλό ξανατρέξιμο του installer δεν μπορούσε καν να κάνει φορμάτ τον δίσκο. Το έψαξα στο ιντερνετς, υπάρχει σαν πρόβλημα που το συνάντησαν και άλλοι. Κάτι με την συνδεση στους cachyos servers. Υπήρχε διαθέσιμο troubleshooting, αλλά δεν μπήκα στην διαδικασία να λύσω το πρόβλημα. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τα λύνει αυτός που διανέμει το λειτουργικό και όχι ο χρήστης.

Όλη αυτή η διαδικασία με έκανε να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο το Fedora το οποίο είναι rock solid, που λένε και στο χωριό μου. Τουλάχιστον από την εμπειρία που έχω αποκομίσει εγώ σαν άπειρος χρήστης λινουξ. Οπότε επιστροφή σε Fedora.

Όταν έβαλα Fedora στο πι-σι μου ήταν στην έκδοση 36 αν θυμάμαι καλά και δεν είχα ξανακάνει φορματ από τότε. Κάθε φορά που έβγαινε νέα έκδοση, έκανα το update μέσα από το λειτουργικό χωρίς κανένα πρόβλημα. Κατέβασα λοιπόν το νέο .iso με την καινουρια έκδοση (43) και διαπίστωσα πως έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Προς το καλύτερο.

Το GUI του installer έχει αλλάξει, είναι πολύ πιο απλό και κατανοητό για κάποιον άπειρο χρήστη, με ξεκάθαρα και απλά βήματα και επιλογές. Και μόλις μπεις για πρώτη φορά στο λειτουργικό σου δίνεται πλέον η επιλογή να ενεργοποιήσεις τα rpm-fusion repositories, χωρίς να χρειάζεται να το κάνεις μέσω terminal (και ένας νέος χρήστης παλιά δεν θα ήξερε καν οτι μπορεί/πρέπει να το κάνει για να εγκαταστήσει κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές). Και το fluthub είναι ενεργοποιημένo από μόνο του επίσης. Με λίγα λόγια η καλύτερη out of the box linux εμπειρία που είχα ποτέ.

Το Gnome είναι το desktop που μου αρέσει πιο πολύ από όλα τα διαθέσιμα που υπάρχουν για το λινουξ. Κυρίως γιατί είναι "καθαρό" και απλό. Αλλά μου αρέσει και η ιδέα του tiling. Ναι, ξέρω υπάρχουν και tiling windows manager διαθέσιμοι όπως το Sway ή το Hyprland, αλλά το Cosmic δείχνει να παντρεύει το Gnome με το tiling, και όντως το κάνει, αλλά θέλει ακόμα τον χρόνο του, μέχρι να διορθώσει τα bugs που έχει.

Όπως και να χει αυτή ήταν η πολύ περιορισμένη εμπειρία μου με το Cosmic και μπορεί κάποια πράγματα να τα έκανα κι εγώ λάθος. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κάνας σουπερ λινουξ user. Η εμπειρία μου με το αντικείμενο είναι ελάχιστη.

Σόρρυ για το σεντόνι:p

@ebon page ευχαριστούμε πολύ για τις εντυπώσεις! Το Fedora πώς το βρίσκεις για gaming;

Το Fedora πώς το βρίσκεις για gaming;

Όταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια αποφάσισα να παρατήσω τα windows και να πάω στα λινουξ, δοκίμασα αρχικά κάποιες διανομές τους πρώτους 2-3 μηνες, αλλά τελικά κατέληξα στο Fedora. Δουλέυω δηλαδή σχέδον όλο αυτό τον καιρό με την συγκεκριμένη διανομή. Τα είχα βάλει τότε και δεν ξανα έκανα φορμάτ μέχρι χθες.

Δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα προβλημα με τα παιχνιδία. Όλα τα παιχνιδια της βιβλιοθήκης μου στο steam τρέχουν απροβλημάτιστα. Ένα - δυο προβληματάκια που έτυχε να συναντήσω (θα βρείτε και σχετικά ποστ στο λινουξ troubleshooting τοπικ που έχουμε εδώ στο φορουμ) σχετίζονταν με το ίδιο το steam και όχι με την διανομή. Και τα έλυσα απλά απενεργοποιώντας κάποιες επιλογές στα settings του steam.

Γενικά η επειρία μου με την συγκεκριμένη διανομή είναι πάρα πολύ θετική. Τα σετάρισα μια φορά στην αρχή και μετά δεν ξανα ασχολήθηκα με το λειτουργικό.

@ebon page ευχαριστούμε πολύ για τις εντυπώσεις! Το Fedora πώς το βρίσκεις για gaming;

Το bazzite είναι Fedora based, και έχει ότι χρειάζεται για gaming εγκατεστημένο!!! Μια χαρά δουλεύει με nVidia (με κάποια bugs στο gamescope, αλλά στο desktop δεν το χρησιμοποιώ) ενώ υποστηρίζει εξαιρετικά το Legion Go.

Εάν μου στείλει κάτι ο Θείος του νίτρου, στο βαζζιτε το τρέχω για περισσότερη ασφάλεια!!!!! :p :p :p :p

Το Fedora πώς το βρίσκεις για gaming;
Μάλλον πρέπει να το ξαναπώ. Η κάθε διανομή είναι γενικής χρήσης λειτουργικό. Και επίσης οι διαφορετικές διανομές δεν είναι διαφορετικά λειτουργικά. Είναι το ίδιο λειτουργικό. Το ίδιο λογισμικό είναι και αλλάζει η διαχείρηση τού λογισμικού μόνο.

Τώρα το Mint για παράδειγμα πάει συντηρητικά οπότε αν θες να έχεις πχ RDNA4, VRR, HDR με το Mint θα κάνεις την ζωή σου πολύ πιο δύσκολη, όχι πιο εύκολη (παλιότερα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα γιατί ήθελες οπωσδήποτε τελευταία έκδοση Mesa). H Nobara είναι ουσιαστικά Fedora απλά επιχειρεί να δώσει καλύτερo "out of the box". H Fedora βγάζει έκδοση κάθε έξι μήνες και έχει σύγχρονο λογισμικό οπότε είναι ελκυστική επιλογή αλλά εδώ και τόσα χρόνια μια χαρά δουλεύει η συνεχής αναβάθμιση με το Arch χωρίς να υπάρχουν εκδόσεις. Επίσης σε κάποια πράγματα το Arch είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολο. To CachyOS προσφέρει εύκολη εγκατάσταση και επίσης βελτιστοποιήσεις κάνοντας compile για συγκεκριμένες σύγχρονες αρχιτεκτονικές αλλά από την άλλη αν πας με κανονικό Arch έχεις πλήρη έλεγχο. Πχ στην εγκατάσταση τού κανονικού Arch κάνεις προσάρτηση τού δίσκου μετά chroot στον δίσκο και εγκαθιστάς τα πακέτα τού Arch. Αυτό που περιγράφει ο ebon page που τού συνέβη στο cachyos, δεν ξέρω γιατί συνέβη αλλά είναι αδύνατο και σαν ιδέα να συμβεί στην «κανονική» εγκατάσταση Arch.

Μεγαλύτερη σημασία στην πραγματικότητα έχουν κάποιες περισσότερο «πολιτικές» επιλογές. Πχ snaps για το Ubuntu.

Last edited:
Το GUI του installer έχει αλλάξει, είναι πολύ πιο απλό και κατανοητό για κάποιον άπειρο χρήστη, με ξεκάθαρα και απλά βήματα και επιλογές. Και μόλις μπεις για πρώτη φορά στο λειτουργικό σου δίνεται πλέον η επιλογή να ενεργοποιήσεις τα rpm-fusion repositories, χωρίς να χρειάζεται να το κάνεις μέσω terminal (και ένας νέος χρήστης παλιά δεν θα ήξερε καν οτι μπορεί/πρέπει να το κάνει για να εγκαταστήσει κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές). Και το fluthub είναι ενεργοποιημένo από μόνο του επίσης. Με λίγα λόγια η καλύτερη out of the box linux εμπειρία που είχα ποτέ.
δεν τις ήξερα αυτές τις αλλαγές. Και το Debian έχει βελτιώσει πάρα πολύ την ootb εμπειρία.

Αυτό που περιγράφει ο ebon page που τού συνέβη στο cachyos, δεν ξέρω γιατί συνέβη αλλά είναι αδύνατο και σαν ιδέα να συμβεί στην «κανονική» εγκατάσταση Arch.

Για να εγκαταστησεις το cachyos πρέπει να είσαι συνδεδεμένος στο ιντερνετ. Διαφορετικά ο installer δεν ξεκιναει, σου πετάει μηνυμα πως πρέπει να είσαι online.

Από όσο κατάλαβα, βλέποντας το installation log, κάπου εκεί στο 15% που κολλούσε και η εγκατάσταση, αρχίζει και σκανάρει/αξιολογεί/προσπαθεί να βρει τους servers του cachyos για να συνδεθεί και να τραβήξει τα απαιτούμενα δεδομένα. Αλλά κάπου σκαλώνει και δεν καταφέρνει να συνδεθεί με κανέναν.

άλλο ένα βίντεο για το cachy...

Πάντως να πω ότι ένας καινούργιος χρήστης καλό είναι να θέλει να μάθει πέντε πράγματα διαφορετικά δεν θα πάει καλά εκτός αν είναι εξαρτημένος από κάποιον που ξέρει, αυτό δουλεύει αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται το επιθυμητό.
Το EndeavourOS κάνει τα σημαντικά για να είναι φιλικό στούς καινούργιους. Το CachyOS κάνει το λίγο επιπλέον ώστε να περνάει τυπικά το τεστ που βάζει αλλά νομίζω ένας καινούργιος χρήστης έτσι και αλλιώς θα πρέπει να μην φοβάται να μάθει κάτι καινούργιο, διαφορετικά ούτε το CachyOS θα πάει καλά. Οπότε εγώ δεν βλέπω καμμία ουσιώδη διαφορά στο EndeavourOS και το CachyOS για την καταλληλότητα για καινούργιους χρήστες.

Last edited:

Μού την σπάει λιγάκι όταν έχουν πολύ μπλα-μπλα χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά το θέμα. Κατά τα άλλα καλή παρουσίαση.

Να ξεκαθαρίσω πάντως ότι το store είναι το flathub.
Flathub - Apps for Linux

είναι το ίδιο store που έχει το SteamOS και είτε είναι ήδη ενεργοποιημένο είτε μπορεί να ενεργοποιηθεί σε οποιαδήποτε διανομή. Το Bazaar είναι απλώς η γραφική εφαρμογή για να το δουλεύεις (To SteamOS χρησιμοποιεί το Discover για γραφική εφαρμογή αλλά το store είναι το ίδιο)

Προσωπικά, στο Mint είμαι καλά. Ναι, είναι λίγο πίσω στις εκδόσεις λογισμικού, αλλά όχι κάτι δραματικό. Αν είχα βέβαια πιο καινούργιο υλικό ή ασχολιόμουν με νέες ΑΑΑ κυκλοφορίες, μπορεί να είχα άλλη άποψη.
Με δεδομένο ότι βασίζεται στο Ubuntu, που με την σειρά του βασίζεται στο Debian ( μια από τις παλαιότερες διανομές ), ακόμα και αν κάτι δεν υπάρχει στα αποθετήρια, ή είναι υπερβολικά παλιό, είναι εύκολο να προσθέσω αποθετήρια. Πχ έτσι πέρασα το OpenFOAM.

Πέρα απο λογισμικό σε .deb πακέτα, υποστηρίζει εξ' όρισμού και Flatpak, και μπορώ να περάσω και AppImages μέσω του Gearbox. Προτιμώ τα deb, γιατί είναι μικρότερα σε όγκο και ανανεώνονται μέσω των αναβαθμίσεων του συστήματος, αλλά για κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιώ τα άλλα 2 ( πχ έχω περάσει το FreeCAD με AppImage. )

Το γιατί εξακολουθεί ο κόσμος να το προτείνει σαν "beginner friendly" παραμένει μυστήριο για μένα.

Τυχαιοτητα και απειρες χαμενες ωρες. Ολα τα θεματα των linux distros σε ενα βιντεο.

Last edited:
Τυχαιοτητα και απειρες χαμενες ωρες. Ολα τα θεματα των linux distros σε ενα βιντεο.
όχι, αυτό δεν είναι θέματα τών linux distros.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά ένα μέρος είναι η ότι όταν κάνεις δοκιμές πάντα εξ ορισμού έχεις το απρόβλεπτο και αυτό δεν έχει σχέση με το λειτουργικό. Αλλά κατά ένα άλλο μέρος και αρκετά μεγάλο τα προβλήματα που αντιμετώπισε είναι αποκλειστικότητες τού Ubuntu. Καμμία άλλη διανομή δεν τα έχει! Πραγματικά το Ubuntu είναι εξαιρετικά κακή επιλογή ειδικά για αρχαρίους και εξαιρετικά κακή πρόταση προς αυτούς. Έμπειροι χρήστες μπορούν να τα καταφέρουν αλλά εκεί μένω με την απορία "why?".

θυμάμαι και τον SAMTIME που είχε την άτυχη επιλογή να δοκιμάσει πρώτα Ubuntu σε αυτόν το 100% τών προβλημάτων και δυσκολιών ήταν εξαιτείας το Ubuntu. Αργότερα ξαναδοκίμασε με Mint και φυσικά είχε πολύ καλύτερη τύχη.

Back