What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,678
"Πλημμύρες", "Πυρκαγιές", "Κλειστή η Ερυθρά Θάλασσα", "Πρέπει να χάσει ο Πούτιν", φαντάζομαι η δικαιολογία είναι κάπου εκεί.

Ίσως όταν θα φτάσει το average πιτόγυρο στα 5 ευρώ να ρίξουν το φταίξιμο στην άνοδο των λιπασμάτων.
 

munkinnousu

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Dec 6, 2014
Messages
1,548
Ουπς
Οι ρουκέτες των Χούθι αγαπητέ.
 

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Aug 3, 2023
Messages
1,890
Σταματηστε μιζεροι! Ειμαστε στη σωστη μερια της ιστοριας, φτιαχνουμε το δικο μας επος με το νεο κωλοκοτρωκουλη!!!
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,489
Σταματηστε μιζεροι! Ειμαστε στη σωστη μερια της ιστοριας, φτιαχνουμε το δικο μας επος με το νεο κωλοκοτρωκουλη!!!
όχι όχι σωστό είναι το κώλος και κοτρόνα. Απλά δεν τα βάζουμε μαζί και περιγράφουν ακριβώς τον μητσικώστα.
 

asparagus_12

Gelatinous Cube
Joined
Nov 26, 2019
Messages
181
Η αγροτική παραγωγή σε αυτή τη χώρα έχει τελειώσει προ πολλού. Και μάλιστα όσοι βάζανε άσχετο με τη γεωργία κόσμο, τάχα μου σαν διέξοδο από την ανεργία ή σαν ευκαιρία μέσα στην οικονομική κρίση, να βάζει αλόες, ρίγανες, ιπποφαή, φουντουκιές Ιταλίας και δεν ξέρω κι εγώ τι, με κάτι δημοσιεύματα αισθητικής Lifo του στύλ: "η 28χρονη πρώην τραπεζική υπάλληλος που τα παράτησε όλα κι έγινε η βασιλισσα της αρμπαρόριζας στην Άνω Καρδιτσομαγούλα" θέλουν σκότωμα δια ανασκολοπισμού. Κι επειδή το έχουν κάνει και πολλοί γεωπόνοι, ντρέπομαι κι εγώ ,ως πάλαι ποτέ γεωπόνος, για λογαριασμό τους. Ντροπιάζουν αυτή την υπέροχη επιστήμη, τη μητέρα των επιστημών και ξεφτιλίζουν τον όρκο που δώσαμε όταν πήραμε πτυχίο.

Την Κυριακή συνέτρωγα με φίλο αγρότη που καλλιεργεί 200 στρέμματα βαμβάκι. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ζούσες άνετα με αυτά τα στρέμματα. Τώρα, ειδικά μετά την καταστροφική περσινή σαιζόν στο βαμβάκι, έχει πιάσει δουλειά σε βενζινάδικο για να τα βγάλει περα. Τι πετρέλαια, τι λιπάσματα, τι φάρμακα , τι νερό, τι το ρεύμα, τι οι αβαρίες που τυχαίνουν, όλα όχι στον Θεό, αλλά να απορείς ποιος θα μείνει να καλλιεργεί. Ήδη γνωστό εκκοκιστήριο της περιοχής έχει αρχίζει και αγοράζει τη γη από αγρότες που τα παρατάνε και πουλάνε τα χωράφια.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,280
@asparagus_12 Μιας και είσαι γνώστης, γιατί δεν κάνουμε επιτέλους την μεταστροφή από το μπαμπάκι σε κάτι άλλο; Είναι κάτι για το οποίο διαβάζουμε χρόνια δεξιά κι αριστερά, από σχετικούς και μη, αλλά δεν βλέπω καμιά αλλαγή. Κάτι πήγε να γίνει με την αλλαγή στις επιδοτήσεις, αλλά έμεινε πραγματικά ημιτελές.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,671
Διότι τα πορτοκάλια της Ελλάδας είναι τα καλύτερα, αλλά πρέπει να αγοράζεις Ισπανίας, οπότε πάρε επιδότηση να καλλιεργήσεις μπαμπάκι.
 

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Aug 3, 2023
Messages
1,890

Αραγε θυμαται κανεις αυτον τον εξευτελισμο που επεβληθη σε συνανθρωπους μας απο τον λοβερδο και τον τοτε και νυν μπατσο-υπουργο;

Βγηκε σημερα η καταδικαστικη αποφαση για καταπατηση ανθρωπινων δικαιωματων
 

asparagus_12

Gelatinous Cube
Joined
Nov 26, 2019
Messages
181
Κανονικά στην Ελλάδα δεν έπρεπε να καλλιεργούν βαμβάκι, ειδικά στα βόρεια όπως εδώ στη Ροδόπη. Δεν κάνει το κλίμα, είναι κρύο. Θα μου πεις κρύο στην Ελλάδα; Ναι, δεν είναι πχ Αίγυπτος, ούτε κάποιες περιοχές της Τουρκίας. Επίσης, είναι πολύ ενεργοβόρος καλλιέργεια, θες σε νερό, θες σε ένταση εργασίας, θες σε μηχανήματα, θες σε εισροές (λιπάσματα κλπ). Μόνο το ρεύμα που πληρώνουν για να ποτίζουν είναι αστρονομικό πια. Αυτό που είναι ακόμα χειρότερο είνα πως άντε καλλιεργείς βαμβάκι, το βγάζεις και του πουλάς αμεταποίητο και άρα σε χαμηλή τιμή ή καλυτερα με πολύ χαμηλότερο όφελος από το αν το έκανες κάτι ως πρώτη ύλη. Αλλά τι να το κάνεις που όλες οι κλωστοϋφαντουργίες κλείσανε; Υπάρχει το κωμικοτραγικό φαινόμενο εδώ στη Ροδόπη, όλα σχεδον τα εσώρουχα και τα μακό να είναι τούρκικα, αλλά με βαμβάκι που καλλιεργείται στην περιοχή. Δηλαδή, το καλλιεργούν, το μαζεύουν και το πουλάνε έτσι όπως είναι στην Τουρκία. Δε θα αναφέρω και τα προβλήματα που προκαλει η μονοκαλλιέργεια, γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα.

Θα μου πεις και τι άλλο να καλλιεργήσεις, ειδικά όταν όλο το σύστημα είναι προσανατολισμένο εκεί στο βαμβακι. Τι μηχανήματα, τι πομονες, τι πλατφόρμες, τι επιδοτησεις, τι εκκοκιστήρια, τι οι φαρμακολιπασματάδες. Ασε που δεν είναι εύκολο να αποκτήσεις το know-how για μια καινούρια καλλιεργεια, ειδικά όταν καλλιεργείς κάτι συγκεκριμένο για δεκαετίες και ούτε να βγεις από το comfort zone. Φαύλος κύκλος με άλλα λόγια. Ειδικά, οταν η εναλλακτική είναι τα φούμαρα με τα αρωματικά και τα τοιάυτα. Τους κοροϊδέψαν εδώ σε Ξάνθη-Ροδόπη και βαλανε φουντουκιες ιταλικες με δέκα ευρώ το δέντρο (κανονικά κόστιζε 2-3) και συμβολαιακή γεωργία. Χώρια το αποικιοκρατικό συμβόλαιο που υπογράψανε, το δέντρο ( θάμνος για την ακρίβεια) το πολλαπλασιάζουν οι Ιταλοί με ιστοκαλλιέργεια και έχει προβλήματα συμβατότητας να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα, δεν πιάνουν, αρρωσταίνουν κλπ. Από την άλλη τα ακτινίδια είναι μία σοβαρή καλλιέργεια, αλλά με ειδικές κλιματολογικές κι εδαφικές προϋποθέσεις.
 

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,540
αλλά να απορείς ποιος θα μείνει να καλλιεργεί
Το ξένο fund, όταν αγοράσει όλα τα χωράφια, θα προσλάβει τους πρώην αγρότες για 150Ευρώ το μήνα. Φαντάζομαι ότι έχει γινει και σε άλλες μπανανίες.
 

asparagus_12

Gelatinous Cube
Joined
Nov 26, 2019
Messages
181
Το ξένο fund, όταν αγοράσει όλα τα χωράφια, θα προσλάβει τους πρώην αγρότες για 150Ευρώ το μήνα. Φαντάζομαι ότι έχει γινει και σε άλλες μπανανίες.
Ένα ωραίο παράδειγμα για το τι γίνεται όταν η γεωργία καθορίζεται από τις πολυεθνικές και τα funds, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις είναι η περίπτωση της καλλιέργειας πατάτας στο Περού. Γι'αυτή την περίπτωση έκανε πολύ σοβαρή έρευνα ο εξαιρετικός γεωπόνος-κοινωνιολόγος Jan Douwe van der Ploeg, και είχα την τύχη να συμμετέχω κι εγώ.

Το Περού είναι η κοιτίδα της καλλιέργειας πατάτας, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες πατατόσπορου . Οι ιθαγενείς κάτοικοι είχαν αναπτύξει μία τρομερή τοπική γνώση πάνω στην καλλιέργεια της πατάτας, κάτι που είναι γνωστό με τον όρο art de la localite. Περιλαμβάνει όχι μόνο τις τεχνικές γνώσεις για την καλλιέργεια (πχ ποια ποικιλία σε ποιο χωράφι, το έδαφος, το νερό κλπ), αλλά και κοινωνικοοικονομικές (πχ ο καταμερισμός και η ένταση της εργασίας σε άμεση προσαρμογή με το τοπικό οικοσύστημα και κοινωνικό περιβάλλον, η διατροφική επάρκεια, οι σχέσεις μεταξύ των αγροτών κλπ) καθώς και ανθρωπολογικές (πχ ο σεβασμός της καλλιέργειας απέναντι στην Pacha Mama, τη μητέρα Γη θα λέγαμε).

Υπήρχε, λοιπόν, ένα σύστημα που αναπαραγόταν αφ'εαυτού κάθε χρόνο και που εξασφάλιζε τη διαιώνιση αυτής της τοπικής γνώσης, τη διαβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους καθώς και την ομαλή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών . Σε κάποια φάση πριν από δεκαετίες ήρθε μία γνωστή Αμερικάνικη πολυεθνική που ήλεγχε κι ελέγχει σχεδόν την παγκόσμια αγροτική παραγωγή και είπε: έλα ρε φίλε τώρα με τους Ινδιάνους, τις πατσες μαμες και τα 453 είδη πατάτας, τι χαζομάρες είναι αυτές. Εμας εδώ οι γενετιστές μας έχουν δημιουργήσει πατατούλα ωραιότατη να την πιες στο ποτήρι. Κοίτα, κυβέρνηση του Περού, δεν ξέρω τι θα κάνεις, αλλά θα μας δώσεις το μονοπώλιο στην πώληση πατατόσπορου και να ξεχάσετε αυτά τα δικά σας τα ντόπια. Διαφορετικά, οι ΗΠΑ θα κόψουν την οικονομική βοήθεια προς εσάς κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα κάνουμε και τα στραβά μάτια με τα κομμούνια του Sendero Luminoso και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας).

Απέκτησαν λοιπον το μονοπωλιο και άρχισε μία τρομερή εκστρατεία διαφήμισης κι επιβολής του στους πατατοπαραγωγούς. Όχι με απαγορεύσεις κλπ, αλλά του στυλ; πάρτε τον αμερικάνικο πατατόσπορο και σας δίνουμε και χρήματα από την αγροτική τράπεζα, ή πάρτε τον πατατόσπορο και θα περάσει ο δρόμος από το χωριό σας, ή σε αμετανόητους έλεγαν πάρτε τον πατατόσπορο γιατί υποψιαζόμαστε ότι ανήκετε στο Sendero Luminoso και θα έρθουν οι παρακρατικοί να σας κάνουν ό,τι και στο διπλανό χωριό. Τον πήραν λοιπόν και άρχισαν να τον καλλιεργούν. Ομως ο Αμερικάνικος πατατόσπορος δεν ηταν προσαρμοσμένος στο τοπικό οικοσύστημα. Επίσης ήθελε πάρα πολυ νερό, λιπάσματα, φάρμακα κλπ (εισροές που δεν είχαν με τις δικές τους ποικιλίες. Επίσης ο αμερικάνικος πατατόσπορος δεν μπορούσε να κρατηθεί από την τρέχουσα καλλιέργεια για να σπαρεί και την επόμενη χρονιά. Εντάξει μωρέ δεν πειράζει ελάτε να αγοράσετε σπόρο, λιπάσματα, φάρμακα, παρτε και μια αυξηση στην τιμή του νερού. Ναι ξέρετε εμεις δεν τα χρησιμοποιούσαμε ολα αυτά μέχρι τώρα και από πού θα τα αγοράσουμε; A μην ανησυχείτε, θα τα πάρετε από την εταιρεία που σας δίνει τον πατατόσπορο. Τι δεν έχετε λεφτά. Δεν πειράζει, η αγροτική μας τράπεζα που διευθυντής της είναι άνθρωπος της αγαπημένης μας εταιρείας θα σας δώσει δάνεια και θα τα ξεπληρώσετε από τα πολλά λεφτά που θα πάρετε, όταν πουλήσετε τη σοδειά σας. Ναι, αλλά εμείς μέχρι τώρα δεν πουλούσαμε τις πατάτες, τις κρατούσαμε για να φάμε και για να τις ανταλλάξουμε με πράγματα που θέλαμε. Δεν πειράζει, τώρα θα τις πουλάτε στην αγορά. Βέβαια, καλό θα είναι να τις πουλάτε στην εταιρεία που σας έδωσε το δάνειο και στις τιμές που θα σας δίνει, αν θέλετε βέβαια. Και αν δε θέλουμε; Ε τότε δε θα πάρετε δάνειο βρε αχάριστοι, άντε τώρα παλιοκομμούνια.

Για να μην τα πολυλογώ (που ήδη το έχω ξεσκίσει), προκλήθηκε ένας φάυλος κύκλος. Πήραν τον αμερικάνικο πατατόσπορο που ήθελε πολλά φάρμακα/λιπάσματα/νερά και άρα πολλά λεφτά για να καλλιεργηθεί και δεν έπιανε κιόλας, χρεώθηκαν με τα πρώτα δάνεια, μετά όταν πήγαν να πουλήσουν τη σοδειά υποχρεώθηκαν ουσιαστικά να τη δίνουν για ένα κομμάτι ψωμί σε εταιρείες που έλεγχε η πολυεθνική και μην μπορώντας να ξεπληρώσουν τα πρώτα δάνεια και καθώς δεν μπορούσαν να κρατήσουν σπόρο για να καλλιεργήσουν, υποχρεώθηκαν να πάρουν καινούρια δάνεια. Και αυτό συνέβαινε κάθε χρόνο για πολλά χρόνια.

Τι συνέπειες είχε όλο αυτό. To name a few που λέμε και στη Λάρισα: χάθηκε για πάντα η τοπική γνώση καλλιέργειας των εκατοντάδων ποικιλιών πατάτας των Άνδεων. Έγιναν πλήρως εξαρτώμενοι σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας (σπόρος-εφόδια-πώληση) από την πολυεθνική. Αλλά ακόμα και αν με κάποιο τρόπο θέλανε να σπάσουν αυτή την εξάρτηση, δεν μπορούσαν γιατί είχαν ξεχάσει ή δεν ξέραν πια οι νεότεροι πώς να καλλιεργούν τους δικούς τους σπόρους. Καταδικάστηκαν σε μία κατάσταση αιώνιας φτώχειας που ουσιαστικά ζουν για να ξεπληρώνουν το δάνειο της προηγούμενης χρονιάς. Λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που απαιτεί ο Αμερικάνικος πατατόσπορος έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό το οικοσύστημά τους, ενώ ο καρκίνος θερίζει (έχουν εντοπιστεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και σε έμβρυα που κυοφορούν γυναίκες αγροτών). Ολόκληρο το γεωργικό σύστημα είτε μιλάμε για κρατικές γεωργικές υπηρεσίες είτε μιλάμε για γεωπόνους προσαρμόστηκε στη μονοκαλλιέργεια του αμερικάνικου πατατόσπορου. Και κάτι ακόμα που έχει σημασία: λόγω της εξαθλίωσής τους, λόγω του ότι δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές του, λόγω του ότι χάσανε την περηφάνια να καλλιεργούν τη γη τους σύμφωνα με την arte de la localite, μεταβλήθηκαν σε αυτό που η αγροτική κοινωνιολογία ονομάζει Invisible men, δηλαδή σε αόρατους ανθρώπους, άνθρωποι που υπάρχουν βιολογικά, αλλά είναι αόρατοι ουσιαστικά, γιατί κανείς δεν του βλέπει, κανείς δεν τους πάιρνει στα σοβαρά, γιατί ούτε τα παιδιά τους δεν μπορούν να ταϊσουν, γιατί έχουν χάσει τη γη τους, άρα δεν είναι αγρότες, αλλά σκλάβοι. Έτσι, υπάρχουν πολλές αυτοκτονίες ανάμεσα στους αγρότες αλλά και σε μέλη των οικογενειών τους, γιατί πολύ απλά τη ζωή ως αόρατοι άνθρωποι δεν μπορούν να την αντέξουν

Χίλια συγνώμη για το κατεβατό, δε θα επαναληφθεί.
 
Last edited:

Norshgaath

Mind-flayer
Approval of the Admiral
Joined
Aug 3, 2023
Messages
1,890
To name a few
1706097021255.png

Περα απο τη πλακα, ευχαριστουμε για την εμπεριστατωμενη καταγραφη ενος γεγονοτος.
Αυτα, που οντως συμβαινουν σε ευρεια κλιμακα σε ολα το καπιταλιστικα κρατη, καλο ειναι να λεγονται και να αποτυπωνονται με οσο τις δυνατον περισσοτερες λεπτομερειες για να ξεφευγουμε και λιγο απο την νεοφιλελε προπαγανδα
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,280
@asparagus_12 Ορεξη να χεις, να μας γράφεις τα ίδια και περισσότερα.
Αν δεν κάνω λάθος, το ίδιο δεν συμβαίνει και με την συμβολαιακή γεωργία στην Ελλάδα και ΕΙΔΙΚΑ με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία;
Ημουν σε κάτι σεμινάρια του γεωπονικού της Αθήνας και μια καθηγήτρια εκεί, που δουλεύει και για Αθηναϊκή, μας το παρουσίαζε ως ότι καλύτερο έχει συμβεί στην ελληνική γεωργία γιατί θα δώσει λύση στα οικονομικα προβλήματα των αγροτών. Fast forward λίγα χρόνια μετά και όσοι από την κωπαιδα μπήκαν εκεί, είναι φεσωμενοι για να βγάζουν στα δημητριακα που τους ανέθεσαν και προκοπή δεν βλεπουν. Η τιμή που τους έταξαν μπλέχτηκε με κατι «να ξέρετε, η παγκόσμια αγορά…». Πλέον δεν ξέρω που βρισκονται αλλά ευγνωμονώ για μια και μόνη φορά τον συνεταιρισμό μας εδώ, που πήρε την μοναδική σωστή του απόφαση εδώ και 50 χρόνια να μην κάνει κάτι παρομοιο με τον ελαιώνα μας.

Η ίδια καθηγήτρια μετέπειτα, δεν θυμαμαι ποια ήταν, μαζί με έναν Κύπριο εξυπνάκια, ονόματι Κίμωνα Γεωργίου, του προγράμματος, μας έλεγαν ότι αυτή η τροφή που απαιτεί τόσα σκευάσματα θα πρέπει να προορίζεται για τον απλό λαό. Τα βιολογικά, θρεπτικά και ποιοτικά προϊόντα, αφορούν μια άλλη κοινωνική τάξη, μην μπερδεύεστε καλέ. Τότε τα θεώρησα απλως πληρωμενες ιδέες των χορηγών του προγράμματος που σιγά μην εδραιωθούν στην ελληνικη κοινωνία. Μετά πήγα στην Αμερική και το είδα με τα μάτια μου. Τώρα το βλέπω κι εδώρα καθημερινά.

Σε αλλά νέα,
 

asparagus_12

Gelatinous Cube
Joined
Nov 26, 2019
Messages
181
@Chronomancy : Δεν έχω παρακολουθήσει παρά μόνο ακροθιγώς την περίπτωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και τη συμβολαιακη γεωργία που εφάρμοσε με το κριθάρι. Η συμβολαιακή γεωργία θεωρητικά είναι ένα εργαλείο που υποτίθεται λύνει το πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων και απαλλάσσει του παραγωγούς από το να βρίσκουν αγορές για τα προϊόντα τους. Στην πράξη δε δουλεύει καθόλου έτσι, ουσιαστικά γίνεται όχημα υποδούλωσης των παραγωγών, γιατί πολύ απλά στο δίπολο πρόβατο (παραγωγός)/ λύκος (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), το πρόβατο είναι πάντα ο αδύναμος κρίκος και αυτό που θα φαγωθεί στο τέλος. Υποτίθεται ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο που εξασφαλίζει τον παραγωγό και του παρέχει σιγουριά. Όμως στην πράξη και οι όροι του συμβολαίου είναι δυσμενείς για τον παραγωγό (ειδικά τα ψιλά γράμματα) γιατί επιβάλλουν κάτι μονοψώνια (πχ αγορά εφοδίων από εκεί που σε υποχρεώνει η εταιρεία), υποχρέωση να πουλάς μόνο στην εταιρεία και σε χαμηλές τιμές που καθορίζει η εταιρεία και που ελάχιστα ή και καθόλου δε διαφοροποιούνται σε βάθος χρόνου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας και ζωής, ποιοτικός έλεγχος που καθορίζεταια από την εταιρεία χωρίς συμμετοχή του αγρότη και άντε ψάξε εσύ γιατί πχ τα ρόδια σου απο κατηγορία Α που ήξερες ότι ήταν, τα πετάξαν σε κατηγορία χυμοποίησης (βέβαια η εταιρεία θα τα πουλήσει ως κατηγορία Α αν και τα αγόρασε στην ξεφτίλα για χυμό). κλπ. Επίσης, το συμβόλαιο αποδεικνύεται συνήθως γράμμα κενό που το αλλάζει η εταιρεία κατά το δοκούν και με οποιαδήποτε πρόφαση και άντε μετά εσύ παραγωγέ βγάλε άκρη με τα σαϊνια τους δικηγόρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ή της Τράπεζας Πειραιώς.

Με τη συμβολαιακή γεωργία οι παραγωγοί επί της ουσίας χάνουν κάθε δικαίωμα και γίνονται δουλοπάροικοι. Μία απάντηση στη συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή στο πρόβλημα της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων είναι οι συνεταιρισμοί και μάλιστα state of the art παραδείγματα συνεταιρισμών που δουλεύουν καλά είναι αυτοι στα προϊόντα PDO/ΠΟΠ. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτούς τους συνεταιρισμούς των ΠΟΠ οι παραγωγοί με τη διαμεσολάβηση ειδικών σχηματίζουν πρώτα από ολα τον λεγόμενο Code of Conduct, δηλαδή ένα βιβλίο κανόνων καθολικά αποδεκτό από όλους που καθορίζει τα πάντα στην παραγωγή (και όταν λέμε τα πάντα, είναι τα πάντα, από το πώς παράγουν , από το ποιος κάνει τι και πότε, πού πουλάνε, ποιους εξωτερικούς συνεργάτες θα έχουν, πώς καθορίζονται οι τιμές, ποιος παίρνει τι κλπ κλπ). Ουσιαστικά, σχηματίζουν οι παραγωγοί μία καλοκουρδισμένη μηχανή που σχεδόν όλα είναι ξεκάθαρα, γιατί είναι οι ίδιοι που φτιάξανε τους κανόνες και για το δικο τους όφελος. Ναι, στην Ελλάδα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν μία αμαρτωλή ιστορία απο πίσω τους, αλλά δε θα πετάξουμε και το μωρό μαζί με το νερό που έκανε μπάνιο. Το θέμα είναι να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα των συνεταιρισμών, να παραδειγματιστούμε απο σωστούς συνεταιρισμούς και όχι να ρίξουμε τους παραγωγούς στα νύχια της συμβολαιακής γεωργίας.

Μετά λύπης μου διαβάζω αυτό που γράφεις για την καθηγήτρια του ΓΠΑ που έχει γίνει κήρυκας της συμβολαιακής μαζί με τον Κύπριο (για να επιβεβαιωθεί το ρητό όπου λαμογιά και Κύπριος). Στην εποχή μου στο alma mater μου το Γεωπονικό οι καθηγητές να μεν κάνανε καμιά παραποντιά του στυλ να πηδάνε φοιτήτριες για να τις περνάνε ή κάνανε λέκτορα έναν τυχαίο με αντάλλαγμα να πουλήσουν οι αδερφές του λέκτορα έκταση στον Διόνυσο για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά ήταν σοβαροί επιστήμονες και κρατούσαν τις εταιρείες μακριά από το πανεπιστήμιο. Βλέπω ότι το ΓΠΑ με αυτά που λές, καθώς και με τα hubs/clusters αγροτικής επιχειρηματικότητας που έχει κάνει εκεί στη Βοιωτία, αντί να αντιγράφει τα καλά του Wageningen στην Ολλανδία, να εφαρμόζει τα άσχημα και να μετατρέπεται σε τσίρκο για εταιρείες.

Αυτό που ξεχνάει η κυρία καθηγήτρια (αν θέλεις και το θυμασαι, στείλε μου το όνομά της) είναι ότι η γεωργία είναι πρωτίστως πολιτική πράξη που η άσκησή της αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει το ζειν του ανθρώπου μέσω της τροφής, των πρώτων υλών για ρούχα κλπ, το ευ ζειν σε ένα ισορροπημένο φυσικό περιβάλλον και κυρίως την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των ανθρώπων ως μονάδων και ως κοινωνικών συνόλων. Ας διαβάσει ξανά τα λόγια του Θεόφραστου για το τι είναι γεωργία, ας πάει να δει την προτομή του Φραγκόπουλου έξω από το εργαστήριο Χημείας που αυτοκτόνησε εκεί επί Χούντας γιατί ήθελε να δώσει παράδειγμα στους φοιτητές ότι πρέπει να ζουν ελεύθεροι, ας διαβάσει τι κάνανε στην Κούβα (και δεν εξετάζω το πολιτικό σύστημα της Κούβας) με τη γεωργία τους που όταν ανατράπηκε η Σοβιετική Ένωση και το νήσι μπήκε στη λεγόμενη Periodo Especial, από το μηδέν κυριολεκτικά ξαναφτιάξαν όλο το συστημα της γεωργία τους (με έμφαση στην αστική γεωργία/organoponicos κλπ), ώστε η χώρα και ο λαος να ξεφύγει από την πείνα που είχε προκαλέσει αυτή η περίοδος και προκειμένου η χώρα και οι άνθρωποι να παραμείνουν ανεξάρτητοι και να μη γίνουν ξανά μπανανία (για όποιον θέλει υλικό για την αστική γεωργία στην Κούβα μπορώ να του στείλω, γιατί τα είδα από κοντά έστω και στα πλαίσια 6μηνου internship ως μεταπτυχικακό φοιτητάριο).

Αν και στα Ισπανικά, μπορεί να πάρει κάποιος μία ιδέα:

 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,678


Φτωχότερο το πολιτικό τοπίο.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Χάνει η ελληνική πολιτική σκηνή, κερδίζουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
 
Top Bottom