Το είδα λοιπόν κι εγώ το Blade Runner 2049.<br><br>8.75/10.<br><br>Ο ρυθμός που κάνει τον Αγγελόπουλο και τον Αντονιόνι να μοιάζουν βιντεοκλιπάδες δεν είναι για όλους. Και επιτέλους, μια παραγωγή επιπέδου blockbuster που δεν ενδιαφέρεται και δεν προσπαθεί να είναι για όλους.<br> <br>O Ryan Gosling θεωρώ πως ήταν η ιδανική επιλογή, είχε δείξει ήδη από το Drive πως μπορεί να παίξει με σιωπές, και να σε πείθει για την εσωτερική του πάλη ενώ είναι πρακτικά ανέκφραστος. Ελάχιστοι άλλοι ηθοποιοί μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο - ίσως ο Φασμπέντερος, ίσως και ο Eddie Redmayne.<br><br>Κρατάει αρκετά από τα στυλιστικά στοιχεία της πρώτης ταινίας - δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πυραμιδοειδή κτήρια, και ο χρυσαφένιος φωτισμός στα corporate headquarters - αλλά ταυτόχρονα έχει και δική της ταυτότητα. Εντύπωση μου έκανε ο σχεδόν αποστειρωμένος φωτισμός στις περισσότερες σκηνές, cyberpunk neon lighting δεν υπήρχε.<br><br>Θα έλεγα πως είναι και σεναριακά άψογο* - και θα έβαζα ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία, γιατί sci-fi σενάρια χωρίς κάτι τρύπες ΝΑ με το συμπάθιο, είναι πιο δυσεύρετα από unobtanium - αν δεν είχα ένα θέμα με το motivation που δίνει ο ίδιος ο Wallace για τις πράξεις του. Δεν βγάζει κανένα νόημα, και μπορώ να το δεχτώ μόνο υπό το πρίσμα ότι προσπαθεί απλά να δικαιολογήσει το god complex του - αλλά αν αυτή ήταν η πρόθεση του σεναριογράφου/σκηνοθέτη, έπρεπε να φανεί πιο ξεκάθαρα.<br><br>* Σεναριακά άψογο δεν σημαίνει πρωτότυπο και ρηξικέλευθο και θα λύσει το πρόβλημα επισιτισμού της ανθρωπότητας εις τους αιώνες των αιώνων αμήν, τουλάχιστον όχι για μένα. Σημαίνει πως έχει εσωτερική συνοχή, δεν αφήνει τρύπες και αναπάντητα ερωτήματα δεξιά-αριστερά (συχνά προσπαθώντας να μας πει πως το κάνει και καλά από άποψη), αποφεύγει σκηνοθετικές ευκολίες και φτηνούς εντυπωσιασμούς όταν είναι εις βάρος της λογικής και γενικά σέβεται τη νοημοσύνη του θεατή. Ό,τι δεν έκανε το Alien: Covenant ας πούμε, που παρόλα αυτά παραμένει καλή sci-fi ταινία, βασιζόμενη σε άλλους παράγοντες. <br><br><blockquote>Προτείνω να τη δείτε με official ελληνικούς υπότιτλους. Ακόμα γελάω με μία μετάφραση.<br></blockquote><br><br>Για πες, για πες, γιατί κάνω συλλογή γελοίες μεταφράσεις (το Valerian μου χάρισε μερικά διαμάντια, και ήταν ο μόνος λόγος που άξιζε την θέαση) αλλά εδώ μου ξέφυγε.