η αλήθεια είναι ότι το bitcoin είναι ψιλοσταθερό και στάνταρ σαν νόμισμα πλέον, τα αλεξίπτωτα και τα NFT είναι για να γελάμε.
αλεξίπτωτα = airdrops?
---------------------------
Υπάρχουν 3, 4 drivers για την ανάπτυξη του χώρου κατά την γνώμη μου.
Πρώτο είναι ο οικονομικός κύκλος του Bitcoin. Τα λεγόμενα halving timings. Είχα ποστάρει εδώ το 22 για τις
"αλγορυθμικές φούσκες" σε αυτό το thread. Το halving είναι φέτος 16 Απριλίου. Κατά μέσο όρο το μόνο το retail αποροφάει 700 coins την μέρα, ενώ παράγονται 900. Μετά τον απρίλη θα παραγόνται 450 coins/day. Επίσης το 80% του αποθέματος έχει να κουνηθεί από cold storage εδώ και 6 μήνες. -Supply shock factor- το μαρκετ προτρέχει και κάνει price in το γεγονός από πέρσι.
Δεύτερος λόγος ότι πλέον υπάρχουν λογιστικά πρότυπα εγκραφών του asset σε οικονομικές καταστάσεις εταιριών. Παράλληλα βλέπουμε και τις πρώτες νομοθεσίες μεγάλης κλίμακας για την χρήση του Bitcoin χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ξεκινάει η ίδια η Visa τα crypto swaps για αγορές κτλ.
Τρίτος λόγος είναι χρηματοοικονομικός. Επειδή ομολογουμένως η μεταβλητότητα καλά επιβιώνει στο B (και γενικά στα markets) παρ' όλο που είμαστε σε περιόδο ποσοτικής σύσφιξης (σταθερά υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών). Παρ όλα αυτά h χρηματηστιριακή οικονομία δεν συσφίγγει

. Βλέπουμε ο S&P 500 να έχει κάνει νέα ιστορικά υψηλά και το Μ2 money dollar stock supply να αυξάνεται μετα την πτώση του 2023. Που σημαίνει ότι δίνονται και ευνοϊκά δάνεια τα οποία διοχοτεύονται στις αγορές στους select few).
Ο πραγματικός πληθορισμός είναι αναμφίβολλα ψηλά παρ' όλη την πτωτική πορεία του CPI. Στα τρόφημα π.χ. είναι πάνω απο 50% (σε σχέση με το 2021-22 όχι όπως το μετράνε, με επιφύλλαξη) κτλ.
Ο τέταρτος λόγος είναι το spot ETF (Exchange Traded Funds). Μέχρι σήμερα ξέραμε για τα προγραμματισμένα supply shocks στο B. Πλέον δημιουργήθηκαν οι προυποθέσεις για παράλληλο demand shock.
Tα ETF εξαπλουστευτικά είναι χρηματοοικονομικά παράγωγα που μπορεί να συνδυάζουν μετοχές ή και commodities από έναν κλάδο. Π.χ. ένα ETF για το χρυσάφι μπορεί να είναι ένα πακέτο μετοχών που πουλιέται όλο μαζί, ως παράγογο και η απόδοση του εξαρτάται απο τις αποδόσεις των συνθετικών του στοιχείων. Αυτό το χρειάζεται η αγορά, γιατί ας πούμε κάποιος μπορεί να θέλει να εκτεθεί στην βιομηχανία του χρυσού, χωρίς να πάρει μετοχή κάποιας συγκεκριμένης εταιρίας ή και το ίδιο το commodity.
Μετά από πολυετής μάχες, απορρύψεις και δικαστήρια εγκρίθηκε σειρά από spot ETFs για το Bitcoin (futures ETFs υπήρχαν). Τα spot ETF στο B λειτουργούν ως trust funds, Δηλαδή παρέχουν το ETF και όσο κάποιος το αγοράζει, αυτοί αποθηκέυουν αντοίστοιχες ποσότητες σε bitcoin ένα custodial account. Αυτό επίσης συμβάλει στο supply shock γιατί μειώνει τα νομίσματα στα χρηματηστήρια. Οι ποσότητες που αποροφάνε τις πρώτες μέρες λειτουργίας, είναι πολλά πολλαπλασια από την απορρόφηση που κάνουν οι retail buyers. Αλλά το πιο συμαντικό είναι ότι πλέον οι μεγαλύτερης πισίνες χρήματος της γης, αποκτάνε πρόσβαση στο Bitcoin, στην τιμή που παρέχεται και στο retail κοινό, Το έχω αναφέρει και εδώ νομίζω για τα λεγόμενα cash equivalents.
Ένα pension fund as πούμε δεν μπορούσε πριν το ETF απλά να αγοράσει Bitcoin χωρίς αντασφάλεια. Εξαιτίας της μεταβλητότητας για ένα τόσο ευμετάβλητο asset από την νομοθεσία απατούνται τα λεγόμενα cash equivalents. Έτσι για κάθε δολάριο Bitcoin που αγόραζαν έπρεπε να αφήνουν στην άκρη ένα δολάριο. Effectively ο νόμος τους διπλασίαζε το κόστος εισόδου. Πλέον με το ETF αυτό προσπερνιέται. Είδαμε ήδη από την πρώτη βδομάδα το B να εντάσσεται σε συντηρητικά επνδυτικά πακέτα στον Καναδά.
Εταιρίες που εξέδοσαν αυτά τα ETF περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους asset managers του κόσμου όπως την Blackrock.