What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Single Player gaming και PC. Που βαδίζουμε;

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
01-1024x439.jpg




Η αφετηρία του 21ου αιώνα σήμανε ως γνωστόν και την απαρχή της διάδοσης του ευρυζωνικού διαδικτύου παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη εκτός από καταλύτης γενικά κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων έφερε και την αυγή του online gaming, αναστατώνοντας ολόκληρη τη βιομηχανία ψυχαγωγίας συθέμελα. Η άνοδος των ΜΜΟ και του multiplayer γενικώς, γέννησε και αμφιβολίες για το κατά πόσο το παραδοσιακό single player gaming θα ήταν βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Βέβαια δύο δεκαετίες αργότερα ξέρουμε την απάντηση και είναι θετική. Μετά από την αρχική περίοδο αβεβαιότητας, το single player gaming βρήκε το βηματισμό του και ειδικά προς το τέλος των ’00s[/b] αλλά και κατά την διάρκεια της δεκαετίας που μας πέρασε, προχώρησε στην αντεπίθεση με τίτλους ορόσημα.
Skyrim, Deus Ex, Dishonored, Dark Souls, Mass Effect, Splinter Cell, Bioshock, Tomb Raider, Fallout, Dragon Age, Crysis, Metro, Assassin’s Creed, Batman είτε μιλάμε για νέα...

Continue reading...
 

maximum armor

Umber Hulk
Joined
Jun 14, 2019
Messages
825
Για μένα, πάντοτε και μόνο single-player. Τελειώνω το ένα παιχνίδι και αρχίζω το άλλο. Συγχαρητήρια για το άρθρο, αν και φτάνετε σε δυσοίωνο αποτέλεσμα όσον αφορά παιχνίδια με μίξη single/multi-player. Φαντάζομαι εννοείτε ότι ενώ ουσιαστικά θα είναι single-player, θα χρειάζονται και το ίντερνετ για ορισμένες λειτουργίες τους.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Φαντάζομαι εννοείτε ότι ενώ ουσιαστικά θα είναι single-player, θα χρειάζονται και το ίντερνετ για ορισμένες λειτουργίες τους.

Όχι απαραίτητα. Εκτιμώ πως θα δούμε περισσότερες κυκλοφορίες τύπου GTA V/RDR2. Χτίζεις εναν λεπτομερή κόσμο ως βάση για το λεπτομερές και βαθύ single player campaign αλλά επιτρέπεις σε αυτόν ξεχωριστό multiplayer με μικροσυναλλαγές, κακά τα ψέμματα.Το κυριότερο εμπόδιο εδώ είναι το τεράστιο κόστος ανάπτυξης τιτλων τέτοιου επιπέδου αλλά υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις χωρίς να υποφέρει η ποιόιτητα. Πιστεύω πως το μέλλον κάπου εκεί βρίσκεται.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,704
Φαντάζομαι εννοείτε ότι ενώ ουσιαστικά θα είναι single-player, θα χρειάζονται και το ίντερνετ για ορισμένες λειτουργίες τους.
Εννοεί περιπτώσεις όπως των 2 τελευταίων παιχνιδιών της Rockstar ή του Cyberpunk 2077 + του online "mode" (που θα έρθει αργότερα) κρίνοντας από την τελευταία παράγραφο.
(edit - με πρόλαβε 😛)
το Playstation τμήμα της που παραμένει η πιο επιτυχημένη της μονάδα εδώ και πολλά χρόνια
@kuivamaa Όντως; Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια μια συζήτηση στο Reddit που λέγανε ότι το πιο επικερδές τμήμα της ήταν οι τηλεοράσεις και οι οικιακές συσκευές, και γι' αυτό μπορούσε να πουλάει το PS3 με ζημία (τουλάχιστον κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια ύπαρξης του στην αγορά).
Πολύ ωραία ανάλυση γενικά.
 

bald_killer

Death Knight
Joined
Jul 26, 2014
Messages
3,844
Ωραία ανάλυση. Πιστεύω σίγουρα πως τα single player blockbusters στο PC θα εκλείψουν την τρέχουσα πενταετία λόγω PS5/Xbox.
Μόνο το Cyberpunk θα έχουμε εάν δεν τα θαλασσωσει άντε και το GTA 6 εάν βγει σε κάνα 2-3 χρόνια.

Οι υπόλοιποι πισι developers ανακυκλώνουν παλιές σειρές προσθέτωντας απλά Ray tracing για διαφημιστικούς σκοπούς.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,259
Εμένα ρε παιδιά δεν με νοιάζει καθόλου. Ούτως ή άλλως θα βγουν όλα σε PC οπότε αυτοί που θέλουν να τα παίξουν θα έχουν την ευκαιρία, αλλά μου είναι γενικά αδιάφορα τα cinematic games. Δώσε μου Wasteland, δώσε μου Divinity, δώσε μου XCOM, δώσε μου FTL και έχω να παίζω singleplayer για χιλιάδες ώρες. Δεν έχω πλέον την υπομονή και τη διάθεση να βλέπω μισή ώρα cutscenes από σκηνοθέτες και γραφιάδες τρίτης και τέταρτης διαλογής.
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,315
Το θέμα με αφήνει παγερά αδιάφορο!!! Έχω τέτοιο μπακλογκ που θα με απασχολήσει αυτή η περίπτωση, το 2035. ( Λίγο πριν βγάλει beta το Star Citizen δηλαδή)!!!
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Κaταρχάς περιμένουμε νέα έκδοση για τα δέκα χρόνια Skyrim. Μετά θα έρθει το νέο Elder Scrolls και μετά κι άλλες επανεκδόσεις αυτών. Οπότε θα έχουμε κάτι άξιο λόγου να ασχολούμαστε.


Για να σοβαρευτώ τώρα, είναι κάτι που με έχει απασχολήσει κι εμένα στο παρελθόν, αλλά όπως είπε ο Κάπτεν, έχουμε backlog να φαν και τα δισέγγονα μας :p
Όπως κιαι να χει όμως, το κείμενο ήταν φοβερό. μας γκρέμισε τα όνειρα με πολύ δομημένο τρόπο :(
 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,947
Καλά εννοείται ότι ανησυχία μήπως και ξεμείνουμε από single-player παιχνίδια σ'αυτή τη ζωή δεν υφίσταται στο ελάχιστο. Ωστόσο εμένα ενίοτε με πιάνει ένα FOMO, ένα χολόσκασμα βρε αδερφέ όταν βγαίνει κάποιο αξιόλογο AAA single-player παιχνίδι του γούστου μου και δεν μπορώ να το παίξω λόγω πλατφόρμας.
Π.χ. στην γενιά που φεύγει δόξα τω Θεώ έπαιξα μπόλικες παιχνιδάρες και μάζεψα άλλες τόσες στο backlog. Αλλά με τρώει που δεν μπορώ να δοκιμάσω το God of War (2018), το Ghost of Tsushima, το Breath of the Wild και -λιγότερο- τα Spider-Man και Bloodborne. Και τώρα που γλυκάθηκα με το Horizon (GOTY), ξέρω πως όταν σκάσει η συνέχειά του μόνο για PS5, θα πονέσει σφόδρα η αντρική μου ψυχούλα :(
Ας ελπίσουμε ότι τα third-party που περιμένουμε θα απαλύνουν τον πόνο...
 
Last edited:

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,265
Τον θάνατο του single player τον λιβανίζουμε όπως κάναμε κάποτε για τα adventure games, όλο έρχεται και ποτέ δεν μας φτάνει.

Βέβαια αν κοιτάξει κάποιος προς το τι εννοούμε κλασσικό adventure game θα πει "ρε φίλος αφού αυτά πέθαναν εν τέλη" οπότε θα πεθάνει και το single player?

Όχι, δε νομίζω. Ο λόγος που πέθαναν τα κλασσικά adventure games ήταν ότι όταν βγήκαν, αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να φτιάξουν. Αν ξεκίναγαν οι Ρομπέρτα και ο Κεν σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα έκαναν κάποιο RPG και λόγο των διαθέσιμων εργαλείων, πάλι θα τα κατάφερναν οι 2 τους.

Δεν θέλω να αναλύσω όμως τον θάνατο των adventures, αλλά το γεγονός ότι μια ομάδα 3-4 άτομα σήμερα άνετα μπορεί να βγάλει ωραίες single player εμπειρίες, οπότε άσε τους μεγάλους να κυνηγάνε τα λεφτά και το άρμεγμα.

Τα single players θα παραμείνουν και οκ μπορεί η νέα γενιά να μην ενδιαφέρεται για αυτά.

Αλλά και αυτή η γενιά θα μεγαλώσει, και όπως μπήκα εγώ να παίξω CS GO και APEX legends και με πήγαν πίπα κώλο τα μικρά και τελικά κατάλαβα ότι έχω άλλα πράγματα για να σκάω στην ζωή μου από το αν με έφαγε ο 16 χρονος καμπεράς, έτσι θα καταλάβουν και αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας ότι κάποιες φορές, όταν η ζωή σου τρέχει με τρελούς ρυθμούς και εσύ κυνηγάς από πίσω λαχανιασμένος, όταν φτάνεις σπίτι σου δεν θέλει να τρέχεις λαχανιασμένος πίσω από την επόμενη γενιά που σε παίζει μπαλίτσα στο multi.

Θες να χαλαρώσεις και να χαθείς μέσα σε φανταστικούς single player κόσμους που θα σε τραβήξουν μακριά από την ρουτίνα σου και το άγχος της καθημερινότητας.

(επίσης ναι και εμένα το backlog + όσα θέλω και δεν έχω, αρκούν για 2-3 ζωές ακόμα και αν προς τα γεράματα με πιάσει καμιά νοσταλγία για πιξελοπαίχνιδα +2 ζωές).
 

maximum armor

Umber Hulk
Joined
Jun 14, 2019
Messages
825
Θα έπρεπε να γίνεται να βάζουμε και πάνω από ένα σημείο όταν αρμόζει. Εδώ στο δεύτερο μισό του post θα ήθελα να βάλω και like, και agree, και love και όλα.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Εδω θα σημειωνα πως τα adventure ουσιαστικά δεν πεθαναν, υπάρχουν κανονικα ως ειδος και εξελίσσονται. Απλά η χρυσή εποχή τους κράτησε μέχρι το 1995 περίπου και αυτό έχει απλή εξήγηση. Τα adventures ηταν μαζι με τα flight simulators ενα καθαρά PC φαινόμενο και τα PC αρχικά ήταν επαγγελματικές μηχανές, που ναι μεν μπορούσαν παράλληλα να ψυχαγωγήσουν αλλά δεν ηταν αυτός ο λογος ύπαρξής τους. Ήταν ακριβότερα από τα home computers τύπου 6128,ST,Amiga και το κοινό τους ώριμο και ενήλικο κατά βάση. Όταν τα home πέθαναν γυρω στο 1995 το κοινό τους πέρασε στο PC που είχε μπει στην multimedia εποχή. Η δημογραφική εικόνα άλλαξε και η πλατφόρμα απέκτησε φανατικούς νεαρούς οπαδούς τη στιγμή που τα τρισδιάστατα γραφικά άρχισαν την δραματική τους άνοδο. Τα adventures συνέχισαν να βγαίνουν μέχρι σήμερα αλλά το πάλαι ποτέ πλειοψηφικό κοινό τους είναι εδώ και δεκαετίες μικρή μειονότητα. Το άρθρο τώρα δεν μιλάει για τον θάνατο του SP αλλά εκφράζει ανησυχία πως το PC συστηματικά θα μένει εκτός της κυκλοφορίας πολλών από τα σημαντικότερα story driven games.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,265
Το ότι είναι big budget productions δεν είναι και σημαντικά. Όπως είπα οι μεγάλοι που τα πληρώνουν αυτά να φτιαχτούν δεν νοιάζονται παρά μόνο για το κέρδος.
Ως εκ τούτου κάθε χρόνο και πιο πρόχειρα, πιο αρπακόλα, πιο τσίμπα τα λεφτά και τρέχα παιχνίδια βγαίνουν στην κάθε πλατφόρμα.

Επίσης η sony γλυκάθηκε από τις πωλήσεις το Zero Dawn και είπε ότι μελετάει να βγάλει και άλλα παιχνίδια, οπότε όχι, δεν θα μείνουμε απέξω και πιστεύω ότι είναι τόσο χρυσή αγελάδα το PC gamiong πλέον που ακόμα και οι κονσολοεταιρίες ψήνονται, αφού ξέρουν ότι το κοινό του καναπέ δεν θα πάει στο desktop και τούμπαλιν, οπότε δεν είναι ακριβώς ανταγωνιστική πλατφόρμα για αυτούς το PC gaming.
 

kuivamaa

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,207
Αν προσεξεις τη συζητηση η οποία και συμφωνεί με τα επιχειρήματα του άρθρου, η Sony θεωρεί τα exclusives υπερβολικά σημαντικά για το ποσες κονσολες πουλάει οπότε δεν θα τα σταματήσει. Ειλικρινα μην περιμένεις πολλές τέτοιες κυκλοφορίες, ίσως 3-4 με καθυστέρηση αρκετών χρόνων. Όσο για τα περί κέρδους, το story driven gaming γενικά πάει σε πολύ ακριβές παραγωγές πια. Ειλικρινά θα είναι κρίμα αν και άλλοι τίτλοι όπως το GoW δεν θα βρούν το δρόμο προς το PC. Φαντάσου να μην έβγαινε το TW3 για PC, για τέτοιου επιπέδου απώλεια μιλάμε. Αν αυτό γίνει η νόρμα, βράστα.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,265
Μπα, δεν μπορεί να γίνει η νορμά, τα PC τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλη αγορά, μεγαλύτερη από ότι θα φανταζόμασταν ποτέ μας πριν 10 χρόνια. Αν κάποιος τα αφήσει στο πλάι, κάποιος άλλος θα βρεθεί να φτιάξει κάποια μεγάλη παραγωγή για αυτά.
 

j_lynx

Death Knight
Joined
May 27, 2014
Messages
3,287
Επίσης καλά τα λέμε για τα Multiplayer, αλλά είναι μια αγορά που κορέζεται εύκολα και με το καλό ή με το κακό θα το μάθουν και οι εταιρίες σιγά σιγά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το Pubg. Έκανε τον πάταγό του, γιατί δεν νομίζω ότι εκείνη την εποχή υπήρχε κάτι παρόμοιο. Ο λόγος που έχασε κοινό για το Fortnite είναι επειδή πρώτων είχε πολλά bugs Που δεν διορθωνόντουσαν και δεύτερον και κυριότερον είναι FREE. Κάπου εκεί έρχεται να καλύψει το Apex την μερίδα των παικτών που δεν γουστάρουν τα καρτουνίστικα γραφικά του Fortnite και το χτίσιμο και έχουμε άλλη μια επιτυχία. Από εκεί και έπειτα δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα καταφέρουν άλλα παιχνίδια BR να κάνουν τέτοια επιτυχία, εκτός αν εισάγουν κάτι τελείως ριζοσπαστικό και καινοτόμο. Όπως το Rocket League! Δεν νομίζω ότι στο Pc υπήρχε κάτι παρόμοιο.

Απλώς μέχρι να σκάσουν κάνα δυο φούσκες, ίσως όντως λιγότερα single player ΑΑΑ παιχνίδια να βγουν για το pc. Κάτι λυπηρό όχι μόνο επειδή θα βλέπουμε τις κονσόλες να παίρνουν τίτλους που θα θέλαμε να παίξουμε, αλλά γιατί καταλαβαίνουμε ότι πολλές μεγάλες εταιρίες δεν αγαπάνε αυτό που κάνουν και απλώς κοιτάνε τελείως πως θα βάλουν εύκολα λεφτά στο πορτοφόλι, αλλιώς θα στοχεύαν σε Single player παιχνίδια και ας μην είχαν το ίδιο εύκολο κέρδος. Ξέρω έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός, αλλά ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος του ρομαντισμού.

Βέβαια έρχεται και ένα Cyberpunk το οποίο είναι επιτυχημένο πριν καν κυκλοφορήσει, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,323
Εγω θα σας αφησω μια μικρη πληροφορια. Δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω εαν αυτο τεχνασμα ειναι κατι νεο, αν το κανουν πολλοι κτλ
Πριν λιγο καιρο πηγα σε μια γειτονισσα επειδη κερναγε καφε. Εχει ενα γιο, ο οποιος λειωνει στο PC. Εχει καλυτερο PC απο του σρεντερ, RGB πληκτρολογιο και τα ακουστικα με το μικροφωνο πρεπει να ειναι κολημενα στο κεφαλι του. Μιλαμε για πιτσιρικα που παραπονεθηκε για πονους στο στομαχι. Ο γιατρος ειπε οτι τραυματισε τους μυς στην κοιλια απο τις αποτομες κινησεις και το ragequit. Δεν το αποκαλεσε ragequit αλλα τελος παντων. Εγω ξερω καλυτερα απο τον γιατρο.
Σε καποια φαση ο πιτσιρικας εκανε καποια πολυ δυνατα ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ και σφυριζε ασταματητα. Ρωτησα την μητερα του τι ψυχολογικο ζορι τραβαει ο πιτσιρικας και μου ειπε οτι το κανει οποτε τον απογοητευουν οι αλλοι παιχτες και με αυτο τον τροπο τους σπαει τα @@.

Σημερα που επαιξε καφες Round Two ηταν πολυ ησυχα. Η μητερα του τον εψησε να παιξει εναν single player τιτλο.
Παναγιτσα καθεται οταν παιζει αυτο το παιχνιδι. Πολυ χαρουμενη η μανουλα. Το κολπο το εμαθε απο αλλη μαμα και με την σειρα της ενημερωσε αλλη μαμα. Δεν θυμαμαι τον τιτλο γιατι ειχα την προσοχη μου αλλου.

Μπορουν να αλλαξουν οι μαμαδες το gaming?
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,323
@lelos kounelos όλο για καφέ στην γειτόνισσα πας...
Απο τοτε που πατησα τα πατουσακια μου στην Ελλαδα (λιγο πριν κλειδωσουν τα παντα). Εχω βγει δυο (2) φορες για καφε. Συνολο φιλων που ειδα δυο (2).
Με την γειτονισσα που μενει διπλα εχω πιει καφε δυο (2) φορες. Χθες, ηπια λιγο καφε, καπνισα ενα τσιγαρο και εκανε σεισμο.
Βγηκα απο το σπιτι και πηγαν να γκρεμιστουν οι φουρνοι. Τωρα ξερετε και τι ωρα βγηκα απο το σπιτι.
Νομιζω οτι βλεπω μια προσπαθεια να ισοφαρισεις το NItro ο ξεπετας αλλα φιλαρακι τα βαζεις με δυναμεις πολυ ανωτερες.
 
Last edited:
Top Bottom