What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Συνταγες Της Προκοπης

bald_killer_clone

Blackguard
Joined
Jul 26, 2014
Messages
1,421
Κάτι παρόμοιο γίνεται με το τσίπουρο της Κρήτης. Το παίρνουν από εκεί δυναμίτη, το αραιώνουν και το πλασάρουν για ντόπιο.
Νομίζω πως, όπως την Μέκκα πρέπει να την επισκεφτεί κάθε μουσουλμάνος μία φορά τουλάχιστον στην ζωή του, έτσι και την Κρήτη πρέπει κάθε Έλληνας (πεπαιδευμένος) να την επισκεφτεί έστω μία φορά στη ζωή του.
Βήμα Πρώτον:




Βήμα Δεύτερον (2 hours later):



Bήμα Τρίτον (αποκλειστικά σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικός, τίποτάλλο):



Βήμα Τέταρτον:




Είναι μακέτο τούτο το έργο?

Στην υγειά του Μπουκόφσκι.
Καμιά ελίτσα να προσθέσεις την επομένη.
 

nitro912gr

Lich
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,065
Λοιπόν, έβλεπα που λέτε αυτό το BBQ Showdown που όλα τα καπνάνε οι μουρκανς και κάθισα να μελετήσω λίγο πως δουλεύουν αυτά τα καπνιστήρια ψησταριές τους και να καταλάβω πως πάει η φάση.

Αφού πήρα μια γενική ιδέα πως δουλεύει όλο αυτό, αποφάσισα να προσπαθήσω να πετύχω κάτι παρόμοιο με πατέντα.
γενικά το κονσεπτ είναι ότι έχουν την μεγάλη ψησταριά που κλείνει με καπάκι και δίπλα χαμηλότερα μια μικρούλα όπου καίνε τα ξύλα για το κάπνισμα. Αυτές συγκοινωνούν με ένα πορτάκι, οπότε ο καπνός και ο ζεστός αέρας περνάνε από την μικρή που γίνεται η καύση, μέσα στην μεγάλη ψησταριά και ανεβάζουν θερμοκρασία ώστε πρακτικά ψήνουν το κρέας σαν φούρνος και την ίδια στιγμή αποροφάει και το κρέας καπνό και γίνεται καπνιστό.
Με αυτή την τεχνική κάνουν σχεδόν τα πάντα εκεί στο μούρικα και σπάνια τόσο directly όπως εμείς με τα κάρβουνα

Δεν έχω ψησταριά που κλείνει, αλλά έχω καπάκι για να εγκλωβίσει λίγο τον καπνό, αλλά αφού έχω κάρβουνα δεν έχω καπνό (ο καπνός της ψησταριάς είναι το λίπος/λάδι/σως που πέφτει και καίγεται πάνω στο κάρβουνο) οπότε ενώ είχε πέσει σχετικά η φωτιά και είχα βγάλει τις μπριζόλες και είχα πάρει κάτι χοιρινά ribs, πήρα 3 σχετικά χλωρά ξύλα ελιάς και τα έβαλα πάνω στα κάρβουνα απευθείας και άρχισαν να κάνουν καπνό! Μάλιστα καθώς έσταζε η μαρινάδα και το λιωμένο λίπος πάνω τους τόσο τα προστάτευε από τον αρπάξουν, ενώ το καπάκι που έβαλα από πάνω για να εγκλωβίσω την κάπνα δεν άφηνε και πολύ αέρα να μπαίνει ώστε να φουντώσουν!

Φυσικά λόγο του ότι δεν είμαστε μουρικα εδώ, πέρα από αυτό τις έψησα όπως θα έψηνα και μπριζόλες και δεν τις άφησα 10 ώρες στους 100 βαθμούς or something.

Το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστα καλό (αν και δεν άρεσε σε όλους γιατί δεν έχουν μάθει τις καπνιστές γεύσεις) και έβγαλε μια πολύ ωραία γεύση σαν bbq σως χωρίς να έχω βάλει τίποτα τέτοιο επάνω.

Ακολουθούν φωτογραφίες και στο τέλος η μαρινάδα που άφησα τα ribs overnight :p


IMG_20200927_133107.jpg
IMG_20200927_133049.jpg
IMG_20200927_134842.jpg


Η μαρινάδα πρακτικά είναι και άλμη, οπότε δεν θέλει αλάτισμα μετά, βασικά μόνο λίγο ελαιόλαδο του έριξα πριν το πετάξω στην φωτιά.

Αυτά που περιγράφω είναι για 1 λίτρο οπότε υπολογίστε αν κάνετε μεγαλύτερες ποσότητες.

60γρ αλάτι (γενικά πάει 60γρ ανά λίτρο για την άλμη)
1 κουταλιά μέλι
2 σκελίδες σκόρδο ζουπιγμένες
1/2 κουταλάκι πιπέρι
2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο (τώρα δε ξέρω πόσο να σας πω με του ΣΜ, έχω κλαδάκια που μαζεύουμε εδώ)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό λεμόνι στημένο και μετά τεμαχίζεται σε κομμάτια και το βάζετε και αυτό μέσα (edit: αν δεν σας αρέσει το λεμόνι βάλτε ξίδι, δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να αμελήσετε αυτό το σκέλος γιατί ανοίγει τους πόρους του κρέατος ή κάτι τέτοιο να περάσει η μαρινάδα μέσα)
1 νορμάλ πιπεριά Φλωρίνης τεμαχισμένη

Αυτά τα αναμειγνύετε με ζεστό νερό και τα ανακατεύεται, αλλά πρέπει να παγώσει πρώτα πριν το βάλετε στο κρέας, εγώ πχ έβαλα μισό λίτρο ζεστό νερό και στο άλλο είχα παγωμένο νερό με παγάκια και όταν τα έβαλα μαζί και ανακάτεψα ήταν νορμάλ θερμοκρασία.
Βάζετε τα ribs σε ένα μπολ και ρίχνετε την μαρινάδα να τα καλύψει. Κλείνετε με καπάκι ή με σελοφάν και το αφήνετε από 2 έως 10 ώρες (στις 12 καίγεσαι) να τραβήξει.
Το πιο απλό είναι να το αφήσετε το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο και να το βγάλετε με το που ξυπνήσετε το πρωί.

Φυσικά αν δεν θέλετε να κάνετε πειράματα σαν εμένα με τα καπνίσματα μπορείτε απλά να την ψήσετε με τον τρόπο της επιλογής σας, κάρβουνα, ηλεκτρικό grill, φούρνο.

Στο σερβίρισμα λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρεσκοτριμμένη ρίγανη.

Καλή όρεξη :D
 
Last edited:

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
8,100
Μερακλής!
Καπνίζουμε κι εμείς κάνα λουκάνικο, οπότε δύο συμβουλές.
Πρώτον μην ψήνεις με κάρβουνα. Συνήθως τα έτοιμα κάρβουνα είναι κακής ποιότητας και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ψητό. Ειδικά κάτι φτηνά του σούπερμαρκετ είναι η χαρά του καρκίνου.
Για το κάπνισμα δοκίμασε να βάλεις και κάνα αρωματικό βότανο μέσα στην κάπνα όπως το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το χασις εεε τι λέω, θυμάρι ή ακόμη καλύτερα λεμονοθύμαρο. Άλλη φάση ναουμ.
Εμείς καπνίζουμε σε τζάκι κυρίως το οποίο το λες και κλεψά, αλλά ας πρόσεχαν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.

Και δε μου λες, για να χουμε καλό ερώτημα. Κάτι μας έλεγες τις προψές για χοληστερίνες και βιγκανισμούς και μπριαμ με γιαούρτι και τζατζίκι με μπανάνα
 
Last edited:

nitro912gr

Lich
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,065
όχι ρε τι κάρβουνα, εννοώ κάρβουνα από τα ξύλα ελιάς που έκαψα πριν. Δεν βάζω αυτό το καρκίνωμα από ΣΜ, το μυρίζεις στον καπνό τους το σκατό.

Ε ναι ρε μλκ δεν τα έφαγα όλα μόνος μου, και είχα και σαλατούλα δίπλα :p
 

nitro912gr

Lich
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,065
αναρπαστο το μπεργκερ του αλογου.
φάγαμε φάγαμε... με άλογο τότε που είχε γίνει το σκάνδαλο με τα κρέατα. Ένα πράγμα βρέθηκε στον Υφαντή, και ήταν το μπεργκερομπίφτεκο που αγόραζα τότε ως φοιτητής...
 
Top Bottom