Πριν λίγες μέρες έβγαλα το Mass Effect 3, στις 49,5h. Λίγες σκέψεις μόνο να μοιραστώ για το παιχνίδι:
<ol>
<li>Προς αποφυγή spoilers, και εφόσον υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα που ασχολούνται πρώτη φορά με παλιότερα games (όπως ο ανωτέρω Elric με το Witcher 2), να πω μόνο ότι επέλεξα την «αριστερά» επιλογή απ’ τις τρεις (για όποιους μπορούν να θυμηθούν πώς ήταν τοποθετημένες). Αν και δυσάρεστη για το τί απέγινε η ίδια η Shepard, εντούτοις μου φάνηκε ότι ήταν για το καλύτερο για τον κόσμο συνολικά (να σας πω και ότι μου θύμισε το τέλος της ταινίας «Lucy»). Μου φάνηκε όμως παράξενο που ενώ σε όλο το παιχνίδι πριν (αλλά και στο 2) όλες οι επιλογές που έκανες ήταν ξεκάθαρες με ξεκάθαρο αποτέλεσμα, στο τέλος και οι τρεις ήταν αρκετά «γκρι». Τελείωσα με περίπου 3600 καθαρούς πόντους (χωρίς multiplayer) και δεν ξέρω αν υπήρχαν άλλες επιλογές αν είχα λιγότερους ή περισσότερους πόντους.</li>
<li>Πράγματι πάντως, ό,τι έκανες πιο πριν διαγραφόταν, δεν είχε σημασία. Επαναλαμβάνω, αν και διάβασα forums σε sites, δεν μπόρεσα να διαμορφώσω ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τί θα γινόταν αν έπαιζα multiplayer (που ποτέ δεν ασχολούμαι) και είχα περισσότερους πόντους. Θα υπήρχαν άλλες επιλογές; Αμφιβάλλω.</li>
<li>Ανεξάρτητα όμως απ’ τα παραπάνω, η ατμόσφαιρα και το συναίσθημα που απέπνεε ήταν εντυπωσιακά, πολύ καλύτερα από πολλά άλλα παιχνίδια (αλλά και ταινίες). Ένα μπράβο γι’ αυτό στην Bioware. Είναι να απορείς πώς είναι η ίδια εταιρία που έβγαλε το Andromeda που (σύμφωνα με το review) ήταν πολύ υποδεέστερο της τριλογίας. Αν στέρεψε η φαντασία, αφήνεις τη σειρά όπως είναι, δεν τα κάνεις χειρότερα!</li>
<li>Δεν ξέρω αν συνέβη και σε άλλους αλλά όχι μόνο το manual saving λειτουργούσε ελάχιστες φορές στην τελική αποστολή (την επιλογή save την εμφάνιζε γκρι) ακόμα και σε στιγμές ηρεμίας (χωρίς εχθρούς τριγύρω) και έτσι έμενες μόνο με το autosave, αλλά και τα ελάχιστα manual saves που έκανα, όπως και τα autosaves, σβήστηκαν όταν τελείωσα το παιχνίδι! Μου εμφανιζόταν μόνο το save πριν μπω στην τελευταία αποστολή. Ίσως για να επιλέξεις κάτι και να μείνει, να μην τα δεις όλα. Εκτός αν ξαναρχίσεις την τελευταία αποστολή. Λογικό, αλλά και παράξενο.</li>
<li>Δεν μπορώ να μην αναφέρω τον καλύτερο χαρακτήρα, που ήταν για μένα ο Garrus. Τον έπαιρνα σε κάθε επιλογή ομάδας. Ακόμα και όταν το παιχνίδι με έδινε έναν αναγκαστικά, ο δεύτερος θα ήταν ο Garrus.</li>
</ol>
Αποφάσισα πλέον να ασχοληθώ με το Witcher 3, όχι όμως πριν κάνω μια «επανάληψη» στα δύο πρώτα. Όλο το τέλος του έτους λοιπόν (και σίγουρα και λίγο απ’ την αρχή του νέου), θα είναι Witcher!