Το σύγχρονο κόστος του gaming και πιθανές διέξοδοι

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
να πω οτι συμφωνω οτι οι κονσολες ηταν σιγουρα vfm αλλα βλεποντας την τιμολογιακη πολιτικη του ps5 pro μαλλον δειχνει τι μας επιφυλάσσει στο μελλον η sony. οπου αυτα τα 800-900 ευρω μονο vfm για κονσολα δεν ειναι.

Καταλαβαίνω τι λες απλά νομίζω δεν διακρίνεις που πάει όλο αυτό.

• Τα μικρά παίζουν 3 παιχνίδια από 3 εταιρίες, μειωμένα κέρδη και ενδιαφέρον για άλλα στούντιο να βγάζουν παιχνίδια σε PC
  • το hardware δε τα νοιάζει
  • ο γονιός που πληρώνει ενδέχεται να ενδιαφερθεί να σπρώξει το παιδί προς την κονσόλα
  • και τέλος ο 30-40 gamer του σήμερα που πληρώνει αδρά, θα πάει επίσης προς τις κονσόλες γιατί οκ πληρώνει αλλά το έχει ιδρώσει το μαρουλάκι πριν το δώσει και το ξενασκέφτεται.
Όλα τα παραπάνω, καταλήγουν σε αποδυνάμωση του PC gaming, in the long run που λένε και στο χωριό μου.

Το αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια θα είναι, πανάκριβο gaming hardware, λιγότερες κυκλοφορίες παιχνιδιών (γιατί να βγάλω παιχνίδι σε μια πλατφόρμα που το κοινό της παίζει μόνο 3 παιχνίδια; ) λιγότερη αγοραστική δύναμη να στηρίξει τα indy/μικρότερες κυκλοφορίες που το κοινό τους θα έχει πάει στις κονσόλες. Όταν λέω gaming hardware φυσικά εννοώ όλα ακόμα και τα περιφερειακά κτλ.

Με απλά λόγια θα επιστρέψουμε σε άλλες εποχές, που κάτι nerdουλες με pc χωρίς λαμπιόνια, παρακάλαγαν για PC ports από τις κονσόλες.

'Χούκο, με βρίσκεις σύμφωνο. Πολύ χοντρικά κάνω μια εικασία για τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού που θέλει να παίξει τα ΣΟΣ της εποχής και της ηλικίας της. Εμείς τα παππούδια είμαστε οιονεί περιορισμένο κοινό κι όλο λιγοστεύουμε.

ΥΓ Ναι, αλλά με GSync monitor, θέλω και gsync τηλεόραση για να μεταφέρεται το αβαντάζ όταν στρημάρω με Μουνλάιτ. Και τοτε το multi frame gen μουΑΣΤΑΔΙΑΛΕ.

Όλα τα παραπάνω, καταλήγουν σε αποδυνάμωση του PC gaming, in the long run που λένε και στο χωριό μου.
Θα συμφωνούσα αν δεν είχες σχηματοποιήσει το συμπέρασμα σαν μία ευθεία. Αυτά κάνουν κύκλους, πάνε εκεί που θα βγάλουν τα περισσότερα κέρδη, αλλά όταν αφήνεις μεγάλο μερίδιο της αγοράς που ούτε έχεις πάρει μυρουδιά τι θέλει τότε κάποιος "έξυπνος" θα ποντάρει και θα βγάλει καλό, ζεστό χρήμα επειδή ήταν ο πρώτος μετά από καιρό. Έτσι βλέπεις έξαρση π.χ. των indie games σχεδιασμένα πάνω σε απλούς αλλά στιβαρούς πυλώνες gameplay αντί για συνεχή FPS σάχλα, έπειτα βλέπεις μία mass consumerism στροφή και παραγωγή, κορεσμό και πάλι από την αρχή. Υπάρχει επομένως ταλάντωση από το ένα άκρο στο άλλο (σε 2D plot) ή ελικοειδής πορεία σε 3D.

/vinephilosophyMondayvibes

Με απλά λόγια θα επιστρέψουμε σε άλλες εποχές, που κάτι nerdουλες με pc χωρίς λαμπιόνια, παρακάλαγαν για PC ports από τις κονσόλες.
Μα ακριβώς το αντιθετο δεν συμβαινει τελευταία?

Μα ακριβώς το αντιθετο δεν συμβαινει τελευταία?
ναι αλλά νιώθω ότι έχουμε φτάσει σε ένα peak με κατηφόρα τώρα.

Η αρχιτεκτονική έχει πλέον ενοποιηθεί, οι κονσόλες mid range AMD PC's είναι. Αποκλειστικότητες τέλος, απλώς οι εταιρείες δε θα σκάνε για το 4k/ultra/pathtracing optimization τους σε PC.

Καλή ωρα το Indy, που για να παίξει ανθρώπινα σε PC,ήθελε 3 πάτσιζ και drivers για Blackwell.

Όταν μεγαλώσει ο μικρός θα τον φροντίσω να κάνει τα σωστά βήματα, για την ώρα είμαστε υποθετικά.

Καταλαβαμε, εχει να φαει κονσολα στη μαπα το κακομοιρο

Βάζοντας κάτω τα πράγματα θυμάμαι οτι σαν πιτσιρικάς το κόστος του χόμπυ μου στον προϋπολογισμό της φαμίλιας ήταν κατά πολύ μικρότερο από ότι τώρα, σε αντίθεση με το χρόνο που δαπανάται για αυτό. Τα παιδιά θα παίξουν ότι τους δώσεις στην αρχή που είναι μικρά, στη συνέχεια θα παίζουν οτι λέει η μόδα και οι παρέες και μεγαλώνοντας ότι αποφασίσουν οτι τους κάνει κέφι. Οι απαράδεκτες αυτές τιμές έχουν φτάσει εκεί που είναι τώρα επειδή καμμένοι της γενιάς μας πληρώνουν όσο όσο, όχι τα πιτσιρίκια. Με μια υπαρκτή καταναλωτική συνείδηση μπορούμε να παίξουμε τα περισσότερα κέιμς εκεί έξω ή έστω να μειώσουμε το μπακλογκ. Χόμπυ είναι στο κάτω κάτω όχι δουλειά, παίζουμε κέιμς για την ευχαρίστησή μας και όχι πλέον από τον ψυχαναγκασμό μας, οπότε ας μην τρελαινόμαστε αν δεν παίζουν ολα μαξ. Και εγώ παίζω ιντιανα σε 2κ ολα μιντιουμ, γαμάτο δείχνει!!

Η ελιτ βρισκεται στο "εχτισα 3k πισι για να παιζω Vampire Survivors", deal with it
True Story.... Ξέρω άτομα που κάνουν κάτι παρόμοιο.

Όσο για τις τιμές, είναι complicated. Εγώ πιστεύω ότι κονσόλα πηγαίνει αυτός που βαριέται να ασχοληθεί με το Pc, γιατί όπως και να το κάνουμε , πολλές φορές το pc δεν είναι βάζω το παιχνίδι και παίζει. Αν θέλει να στραβώσει το pc, θα στραβώσει άσχημα και μπορεί να ψάχνεσαι για μέρες τι διάολο έχει πάθει το καταραμένο. Εγώ πχ έψαχνα μέρες τι διάολο είχε και κράσαρε χωρίς λόγο, μέχρι να καταλάβω ότι μία από τις 4 μνήμες είχε ψιλοψοφήσει. Αν δεν είχα την γνώση και την όρεξη, θα έπρεπε να φορτώσω το pc στο αμάξι και να το πάω σε μάστορα, τον οποίο θα έπρεπε να εμπιστεύομαι κιόλας, Γιατί δεν είναι και λίγοι αυτοί που θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να σε χρεώσουν ότι μπορούν περισσότερο.

Όσο για το αν είναι η κονσόλα φτηνότερη δεν είμαι τόσο σίγουρος., Ηλεκτρονική συσκευή που θα αντέξει 5 χρόνια συνεχής χρήσης; Κάτι θα πάθει και καλώς η κακώς όταν χαλάσει η κονσόλα, το πιο πιθανό είναι να πάει για πέταμα. Τώρα εντάξει, αν την θέλει ο άλλος γιανα παίζει το Σαββατοκύριακο ποδοσφαιράκι με τους φίλους του, ε κονσόλα θα πάρει. Θα την βάλει στο σαλόνι και με την χρήση που της κάνει λογικά θα αντέξει.

Όσο για την δικαιολογία ότι το pc κάνει και άλλες δουλειές, θα ήθελα να μπορούσα να πω ότι ακόμα και το πιο φτηνό pc θα μπει στο internet και θα μπορεί να ανοίξει έναν κειμενογράφο, αλλά το κακό είναι ότι από Gen Z και έπειτα χρησιμοποιούν το κινητό για τα πάντα....
ω καιροί ω ήθη....

'Χούκο, με βρίσκεις σύμφωνο. Πολύ χοντρικά κάνω μια εικασία για τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού που θέλει να παίξει τα ΣΟΣ της εποχής και της ηλικίας της. Εμείς τα παππούδια είμαστε οιονεί περιορισμένο κοινό κι όλο λιγοστεύουμε.

Καλά κάνετε και λιγοστεύετε γιατί ήσασταν κονσολάδες του κερατά, τόπο στα νιάτα που ευτυχώς δεν έμοιασαν στους γονείς τους! :D:D:D

Πέρα από την πλάκα, το κύριο πρόβλημα δεν είναι το ηλικιακό, ούτε καν η πλατφόρμα. Το οξύ πρόβλημα που έχουν δείξει όλες οι σχετικές έρευνες είναι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κοινού (μέχρι και 60-70%) είναι "κλειδωμένο) σε 4-5 τεράστια Games as a Service (GaaS) games και ξοδεύει όλο του τον χρόνο και το χρήμα εκεί, με αποτέλεσμα η πίτα που απομένει για τους υπόλοιπους να είναι πολύ λίγη.

Καταλαβαίνω τι λες απλά νομίζω δεν διακρίνεις που πάει όλο αυτό.

• Τα μικρά παίζουν 3 παιχνίδια από 3 εταιρίες, μειωμένα κέρδη και ενδιαφέρον για άλλα στούντιο να βγάζουν παιχνίδια σε PC
  • το hardware δε τα νοιάζει
  • ο γονιός που πληρώνει ενδέχεται να ενδιαφερθεί να σπρώξει το παιδί προς την κονσόλα
  • και τέλος ο 30-40 gamer του σήμερα που πληρώνει αδρά, θα πάει επίσης προς τις κονσόλες γιατί οκ πληρώνει αλλά το έχει ιδρώσει το μαρουλάκι πριν το δώσει και το ξενασκέφτεται.

Το αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια θα είναι, πανάκριβο gaming hardware, λιγότερες κυκλοφορίες παιχνιδιών (γιατί να βγάλω παιχνίδι σε μια πλατφόρμα που το κοινό της παίζει μόνο 3 παιχνίδια; ) λιγότερη αγοραστική δύναμη να στηρίξει τα indy/μικρότερες κυκλοφορίες που το κοινό τους θα έχει πάει στις κονσόλες. Όταν λέω gaming hardware φυσικά εννοώ όλα ακόμα και τα περιφερειακά κτλ.

Δεν είσαι μακριά από το μεγάλο πρόβλημα που περιέγραψα πιο πάνω, όμως νομίζω πως ίσως δεν έδωσες την πρέπουσα βαρύτητα σε μερικές λεπτομέρειες. Το πρώτο πρόβλημα που σωστά επισημαίνεις, ότι τα μικρά παίζουν 3 παιχνίδια από 3 εταιρίες, δεν είναι θέμα στο PC αλλά σε όλες τις πλατφόρμες. Μάλιστα η πρόσφατη έρευνα του Matthew Ball έδειξε ότι το πρόβλημα είναι σημαντικά οξύτερο στο console gaming.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δεις μειωμένο ενδιαφέρον για κυκλοφορία παιχνιδιών σε PC γιατί καμία εταιρία πλην Nintendo δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Αυτοί που ακόμα αγοράζουμε "κανονικά" games και δεν καιγόμαστε σε κάποιο GaaS είμαστε πλέον τόσο λίγοι (συγκριτικά) που σε λίγο οι εταιρίες θα αρχίσουν να βγάζουν ports και στο R36s που πήρες.

Το ακριβό hardware, είτε μιλάμε για PC είτε για κονσόλα, θα έχει ως αποτέλεσμα το φρένο στο κυνήγι των γραφικών. Πολύς κόσμος θα μείνει στο hardware που ήδη έχει και οι developers θα προσαρμοστούν αναλόγως. Δεν θα σταματήσουν να βγάζουν games παντού γιατί αν το κάνουν θα πεινάσουν και θα αναγκαστούν να πιασουν δουλειά στα ορυχεία του Σουίνι φτιάχνοντας skins για δεκάχρονα.

Last edited:
Να ρωτήσω εγώ κάτι. Καθε πότε κάνετε αναβάθμιση; Εννοώ αναβάθμιση που να την χρειάζεστε, να έχει φτασει δηλαδή σε σημείο το χρέπι που έχετε να κάνει μόνο για ναρκαλιευτή. Και όχι να ζαχαρώνετε την σειρα 50χχ επείδή η nvidia έβγαλε νέες κάρτες. Κάθε φορά που βγαίνει μια γενιά καρτών/επεξεργαστών, η ίδια κουβέντα γίνεται. Οι εταιρείες κάνουν την δουλειά τους, δεν σημαίνει πως εμείς σαν τελικός χρήστης χρειαζόμαστε απαραίτητα αυτά τα προιόντα.

Ένα mid-range πι-σι βγάζει 5ετια άνετα για gaming. Ένα πιο τούμπανο σε πάει 7 χρονια χαλαρά. Πριν 2 χρόνια έστησα πι-σι για τον ανηψιό μου (15 χρονών είναι τώρα) με 750 ευρώ (το κουτί). Και παίζει μια χαρά τα παιχνίδια του (σε 1080 ανάλυση). Και δεν παίζει μόνο Minecraft, αλλά και πιο σύγχρονους τίτλους.

Πχ αν στησεις σήμερα πι-σι και βάλεις μια 7700xt (την βλέπω πρόχρειρα στο skroutz διαθέσιμη με 432 ευρώ) πόσα χρόνια θα αντέξει αυτό το πισι για αξιοπρεπές gaming; Δεν θα την βγάλεις την 5ετία; Εγώ που αυτή την στιγμή έχω την 6700xt (τον Απρίλιο κλείνει 4 χρόνια) δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιο game που δεν παίζει. Όλα τρέχουν μια χαρά σε 2Κ αναλυση.

Αν εξαιρέσεις τις κάρτες γραφικών τελευταίας γενιάς, κατα την άποψη μου για να στήσεις ένα πι-σι το κόστος του hardware είναι πάνω κάτω το ίδιο με αυτό που ήταν ακόμα και εποχές 2000. Το τουμπανο πι-σι που πρότεινε το pc-master στην στήλη του τι τιμή είχε; Αν θυμάμαι καλά ήταν στα 1500 ευρώ. Σήμερα δεν στήνεις αξιπρεπέστατο πι-σι με 1,5 χιλιάρικο;.

Για τα δε παιχνίδια πιστεύω πως σε βάθος χρόνου το πισι συμφέρει. Πραγματικά αν περιμένεις προσφορές (χριστούγεννα, πάσχα, καλοκαίρι κτλ) οι τιμές των παιχνιδιών είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Τα game-pass θεωρώ πως συμφέρουν μονάχα αν πραγματικά λιώνεις στο gaming. Αν όμως παίζεις 1-2 παιχνιδια τον μήνα δεν βλέπω πως μακροπρόθεσμα βγαίνεις κερδισμένος.

Το pc gaming πεθαίνει από όσο θυμάμαι από την δεκατία του 1990, αλλά ακόμα αντέχει (κάτι σαν τα adventures το άτιμο. Κι αυτά τα τελευταία 20 χρόνια πεθαίνουν, αλλά δεν).

Με λίγα λόγια λύσεις υπάρχουν, όπως υπήρχαν πάντα.

Last edited:
Ίμπον ωραία ερώτηση!

Προσωπικά αναβάθμιση με τη νέα γενιά κονσολών (7 χρόνια περίπου) ώστε CPU/RAM/GPU να είναι αμέσως ανώτερα και μετά ανά 4ετια (δυο γενιές) τη GPU για να παραμένω στην κόψη της Σρεδερικής Υπερτεχνολογίας.

Kαλη ερωτξσξ Ιμπον.Το καθε ποτε κανουμε αναβαθμιση εξαρταται .
Απο το 2001 που εκανα την πρωτη αναβαθμιση αναβαθμιζω ειτε οταν παλιωνει το pc και δεν μπορει να παιξει στο ultra τα παιχνιδια ειτε οταν καιγεται καποιιο εξαρτημα.
Αλλα στο περιπου καθε 3 χρονια αναβαθμιζω. Να κανω και εγω μια ερωτηση. Αν δεν παιζαμε παιχνιδια και χρησιμοποιουσαμε το pc μονο για ιντερνετ τοτε θα αναβαθμιζαμε? θα μας ενοιαζε αν το pc μας μπορει να παιξει τα καινουργια παιχνιδια η οχι?
Η απαντηση ειναι πως οχι δεν θα αναβαθμιζαμε . Γιατι οπως ειπε και ο Jlynx και το πιο φθηνο pc μπορει να μπει στο ιντερνετ και να τρεξεις απλα προγραμματα οπως word και excel.

Και εγώ αναβαθμίζω είτε όταν κάτι χαλάσει είτε όταν έχει παλιώσει αρκετά και μου δημιουργεί προβλήματα. Οπότε αν όλα βαίνουν καλώς, θα έλεγα κάθε 3 με 4 χρόνια. Πάντως δεν έχει χρειαστεί ακόμα να αγοράσω για gaming την καλύτερη κάρτα γραφικών που κυκλοφορεί και ας παίζει simulators που είναι γενικά βαριά παιχνίδια. Η 3060 μια χαρά μπορούσε να τρέξει το flight simulator, απλώς καλύτερες κάρτες προφανώς θα απογειώνανε μαζί με το αεροπλάνο και τα γραφικά.

Μαζεύεις το ποσό για έδινες για ολόκληρο το σύστημα. Το επενδύεις σε ETFs, ACC UCITs ώστε να είναι αφορολογητα και με τους τόκους αγοράζεις ναρκωτικά. Βλέπεις τους δράκους σε AR χωρίς να χάνεις σε FPS.
Win win, από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή.

Μαζεύεις το ποσό για έδινες για ολόκληρο το σύστημα. Το επενδύεις σε ETFs, ACC UCITs ώστε να είναι αφορολογητα και με τους τόκους αγοράζεις ναρκωτικά. Βλέπεις τους δράκους σε AR χωρίς να χάνεις σε FPS.
Win win, από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή.
Ναι ρε μαν, αλλά τα quests βγαίνουν κάπως περίεργα. Ασε δε που ο δράκος ενίοτε είναι μωβ

Να ρωτήσω εγώ κάτι. Καθε πότε κάνετε αναβάθμιση; Εννοώ αναβάθμιση που να την χρειάζεστε, να έχει φτασει δηλαδή σε σημείο το χρέπι που έχετε να κάνει μόνο για ναρκαλιευτή. Και όχι να ζαχαρώνετε την σειρα 50χχ επείδή η nvidia έβγαλε νέες κάρτες. Κάθε φορά που βγαίνει μια γενιά καρτών/επεξεργαστών, η ίδια κουβέντα γίνεται. Οι εταιρείες κάνουν την δουλειά τους, δεν σημαίνει πως εμείς σαν τελικός χρήστης χρειαζόμαστε απαραίτητα αυτά τα προιόντα.

Ένα mid-range πι-σι βγάζει 5ετια άνετα για gaming. Ένα πιο τούμπανο σε πάει 7 χρονια χαλαρά. Πριν 2 χρόνια έστησα πι-σι για τον ανηψιό μου (15 χρονών είναι τώρα) με 750 ευρώ (το κουτί). Και παίζει μια χαρά τα παιχνίδια του (σε 1080 ανάλυση). Και δεν παίζει μόνο Minecraft, αλλά και πιο σύγχρονους τίτλους.

Πχ αν στησεις σήμερα πι-σι και βάλεις μια 7700xt (την βλέπω πρόχρειρα στο skroutz διαθέσιμη με 432 ευρώ) πόσα χρόνια θα αντέξει αυτό το πισι για αξιοπρεπές gaming; Δεν θα την βγάλεις την 5ετία; Εγώ που αυτή την στιγμή έχω την 6700xt (τον Απρίλιο κλείνει 4 χρόνια) δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιο game που δεν παίζει. Όλα τρέχουν μια χαρά σε 2Κ αναλυση.

Αν εξαιρέσεις τις κάρτες γραφικών τελευταίας γενιάς, κατα την άποψη μου για να στήσεις ένα πι-σι το κόστος του hardware είναι πάνω κάτω το ίδιο με αυτό που ήταν ακόμα και εποχές 2000. Το τουμπανο πι-σι που πρότεινε το pc-master στην στήλη του τι τιμή είχε; Αν θυμάμαι καλά ήταν στα 1500 ευρώ. Σήμερα δεν στήνεις αξιπρεπέστατο πι-σι με 1,5 χιλιάρικο;.

Για τα δε παιχνίδια πιστεύω πως σε βάθος χρόνου το πισι συμφέρει. Πραγματικά αν περιμένεις προσφορές (χριστούγεννα, πάσχα, καλοκαίρι κτλ) οι τιμές των παιχνιδιών είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Τα game-pass θεωρώ πως συμφέρουν μονάχα αν πραγματικά λιώνεις στο gaming. Αν όμως παίζεις 1-2 παιχνιδια τον μήνα δεν βλέπω πως μακροπρόθεσμα βγαίνεις κερδισμένος.

Το pc gaming πεθαίνει από όσο θυμάμαι από την δεκατία του 1990, αλλά ακόμα αντέχει (κάτι σαν τα adventures το άτιμο. Κι αυτά τα τελευταία 20 χρόνια πεθαίνουν, αλλά δεν).

Με λίγα λόγια λύσεις υπάρχουν, όπως υπήρχαν πάντα.

Μέχρι την περίοδο του covid το πήγαινα ως εξής: συνολική αναβάθμιση συστήματος στα 2 περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία κονσολών και τρία περίπου χρόνια μετά (πριν λήξη η εγγύηση της GPU) την πουλούσα και έπαιρνα καινούρια που με πήγαινε μέχρι τα δύο χρόνια της επόμενης γενιάς. Άρα ας πούμε 7-8 χρόνια μεταξύ πλήρων αναβαθμίσεων με μια αλλαγή GPU στη μέση.

Τώρα επειδή αναγκάστηκα να πάρω laptop την εποχή του covid, αναβάθμιση δεν παίζει. Με βλέπω για Steam Deck 2 ή Steam Box αν βγει ως ενδιάμεσο βήμα, και κατά το 2030 θα βγει νέο πλάνο αναλόγως του πώς θα είναι τότε η αγορά.

Back