Το σύγχρονο κόστος του gaming και πιθανές διέξοδοι

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Όλα τα παραπάνω, καταλήγουν σε αποδυνάμωση του PC gaming, in the long run που λένε και στο χωριό μου.

Το αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια θα είναι, πανάκριβο gaming hardware, λιγότερες κυκλοφορίες παιχνιδιών (γιατί να βγάλω παιχνίδι σε μια πλατφόρμα που το κοινό της παίζει μόνο 3 παιχνίδια; ) λιγότερη αγοραστική δύναμη να στηρίξει τα indy/μικρότερες κυκλοφορίες που το κοινό τους θα έχει πάει στις κονσόλες. Όταν λέω gaming hardware φυσικά εννοώ όλα ακόμα και τα περιφερειακά κτλ.

Με απλά λόγια θα επιστρέψουμε σε άλλες εποχές, που κάτι nerdουλες με pc χωρίς λαμπιόνια, παρακάλαγαν για PC ports από τις κονσόλες.
Διαφωνώ. Οι αποκλειστικότητες της Σονυ έχουν έρθει πλέον κ στο ΠιΣι. Βαριά βαριά να υπάρξει κάποια περίοδος όπου μεγάλοι Πάμπλισερς θα μειώσουν τον αριθμό σε ΑΑΑ κυκλοφορίες κυρίως λόγω κόστους παραγωγής και ως εκεί. Κάθε χρόνο βγαίνουν δεκάδες αξιόλογα ΑΑ και Ιντιζ για όλα τα γούστα.
Οπως είπε ομως κ ο Εμπον, με μια 6700χτ παίζει ακόμη τα πάντα.

Προσωπικά, δε καταλαβαίνω γτ ντε και καλά κάποιος που έχει σειρά 40χχ ή και 30χχ να αγοράσει 50χχ αν δεν εχει λεφτά για πέταμα. Μια κ δε ήμουν στον χώρο την χρυσή εποχή όπου κάθε γενιά έδινε πνοή αναβάθμισης της τεχνολογίας από την προηγούμενη, δε θεωρώ απαραίτητες τις αναβαθμίσεις κάθε 2 χρόνια. Ισως να έμεινε χούι στις παλιότερες γενιές (?) η ανάγκη αναβάθμισης για να το παίξει!! (τα σκάγατε αλήθεια και για κάρτες ήχου τότε; wtf?)

Ένα mid-range πι-σι βγάζει 5ετια άνετα για gaming. Ένα πιο τούμπανο σε πάει 7 χρονια χαλαρά. Πριν 2 χρόνια έστησα πι-σι για τον ανηψιό μου (15 χρονών είναι τώρα) με 750 ευρώ (το κουτί). Και παίζει μια χαρά τα παιχνίδια του (σε 1080 ανάλυση). Και δεν παίζει μόνο Minecraft, αλλά και πιο σύγχρονους τίτλους.
Πχ αν στησεις σήμερα πι-σι και βάλεις μια 7700xt (την βλέπω πρόχρειρα στο skroutz διαθέσιμη με 432 ευρώ) πόσα χρόνια θα αντέξει αυτό το πισι για αξιοπρεπές gaming; Δεν θα την βγάλεις την 5ετία; Εγώ που αυτή την στιγμή έχω την 6700xt (τον Απρίλιο κλείνει 4 χρόνια) δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιο game που δεν παίζει. Όλα τρέχουν μια χαρά σε 2Κ αναλυση.
Το πρόβλημα είναι ότι έχει αλλάξει το τι είναι midrange πλέον. Παλιά midrange ήταν η 4850 που είχα πάρει πχ 160€ κάπου εκεί. Midrange ήταν η επόμενη μου 7850 στα 180€, το 2020 πήρα στα 200 entry level 5500XT 4GB, σήμερα για entry level που να έχει νόημα να πας μετά την 5500 και να μην είναι DOA ή να μην παίζει παιχνίδια που θα βγουν φέτος πρέπει να πας στα 250-300€
Αν εξαιρέσεις τις κάρτες γραφικών τελευταίας γενιάς, κατα την άποψη μου για να στήσεις ένα πι-σι το κόστος του hardware είναι πάνω κάτω το ίδιο με αυτό που ήταν ακόμα και εποχές 2000. Το τουμπανο πι-σι που πρότεινε το pc-master στην στήλη του τι τιμή είχε; Αν θυμάμαι καλά ήταν στα 1500 ευρώ. Σήμερα δεν στήνεις αξιπρεπέστατο πι-σι με 1,5 χιλιάρικο;.
Όπως το είπες αξιοπρεπέστατο όχι τούμπανο.

Για τα δε παιχνίδια πιστεύω πως σε βάθος χρόνου το πισι συμφέρει. Πραγματικά αν περιμένεις προσφορές (χριστούγεννα, πάσχα, καλοκαίρι κτλ) οι τιμές των παιχνιδιών είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Ναι άλλωστε αν είσαι invested στο pc gaming έχεις και ένα τεράστιο backlog να παίζεις μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Το θέμα είναι αν μπορείς έστω και μια στο τόσο να ακολουθείς τις νέες κυκλοφορίες, ή μερικές φορές και τις παλιές που αναβαθμίζουν τακτικά (NMS παιχνίδι το 2016 δε μπορείς να το παίξεις με hardware 2016 πλέον, με το ζόρι μπορείς με του 2020)
Το pc gaming πεθαίνει από όσο θυμάμαι από την δεκατία του 1990, αλλά ακόμα αντέχει (κάτι σαν τα adventures το άτιμο. Κι αυτά τα τελευταία 20 χρόνια πεθαίνουν, αλλά δεν).

Με λίγα λόγια λύσεις υπάρχουν, όπως υπήρχαν πάντα.
Δε λέω ότι πεθαίνει, λέω ότι φοβάμαι ότι μπαίνει σε περίεργα μονοπάτια.

Η μόνη ελπίδα είναι αυτό που λέει ο @Admiral να πατήσουν φρένο οι καταναλωτές και να πατήσουν φρένο και οι developers στις απαιτήσεις.

Όλα αυτά μπορεί να μην με ένοιαζαν αν τα έσοδά μου ακολουθούσαν τα αυξανόμενα κόστη του hardware αλλά και της ζωής γενικότερα βέβαια, αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι.

Όσο για το κάθε πότε αναβαθμίζουμε, η αλήθεια είναι ότι βγάζω από την μύγα ξύγκι σε αυτό το θέμα.
Νομίζω τα 6-7 χρόνια είναι ο μέσος όρος μου. Γενικά δύσκολο να πω γιατί ολική αλλαγή μόνο 2 φορές έχω κάνει από το 1997 που πήρα το πρώτο μου PC.

Κόστος για ποιον;

Υπάρχει αυτός που θέλει να παίζει αυτά που παίζουν οι φίλοι του, οπότε μάλλον πρέπει να μάθει να διαλέγει φίλους.

Υπάρχει αυτός που θέλει να «τερματίσει» τα γραφικά για το κάθε καινούργιο παιχνίδι, ναι για αυτόν τα πράγματα έχονυν ξεφύγει αλλά είναι σαν να κλαίμε για αυτούς που θέλουν Ferrari.

Η συντρηπτική πλειοψηφία τών παιχνιδιών παίζει μια χαρά σε ένα λαπτοπάκι κάτω από τα 400 ευρώ. Το "pc-gaming" δεν χρειάζεται κάτι καλύτερο. Πχ https://www.bestprice.gr/item/2160223468/hp-laptop-255-g9.html εγκατάστηση Arch Linux. και τέλος.

Υπάρχει το επιπλέον γελοίο ότι οι απαιτήσεις δεν έχουν ξεφύγει επειδή προσφέρουν κάτι περισσότερο, αλλά επειδή εταιρείες ακολουθούν τον εύκολο δρόμο να χρησιμοποιούν UE5 το οποίο από μόνο του δεν θα σήμαινε κάτι αλλά το θέμα είναι ότι χέστηκαν για το τι παραδίδουν στο κοινό. Τι δείχνουν στην εταιρεία μετράει μόνο και αν τικάρει βλακώδη κουτάκια. προδιαγραφών. Απλά διαγράφουμε αυτές τις εταιρείες από το μυαλό μας και ησυχάζουμε.

Last edited:
Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Το ιδιαίτερο χούι του 'Μαξάρω το παιχνίδι σε 4Κ/Ultra/Full Pathtracing και τρέχει και τούμπανο' ναι ΟΚ, σου δίνει μια εικόνα του πώς θα μοιάζει το gaming ΟΛΩΝ μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια, σήμερα. Το λες και του Σρέντερ να ζηλεύει. Αλλά είναι λίγο χαζό και χόμπι υπερπολυτελείας και το λέω ως άνθρωπος που ενίοτε υποκύπτει στον καγκουροπειρασμό του. Εσχάτως και μετά το σκληρό βρωμόξυλο της ζωής άρχισα να ξελαμπικάρω λίγο :D

Παιχνίδι για τη χαρά του παιχνιδιού, φυσικά παίζεις και με νορμάλ σύστημα. Οι κονσόλες εγγυώνται ένα 'χαρούμενο μέσο όρο'. Ένα παιχνίδι που δείχνει εντυπωσιακό, χωρίς απαραίτητα να σε ξετρελαίνει, αλλά και που θα παίζει άνετα και στρωτά. Εύκολη λύση για το μέσο άνθρωπο. Από την άλλη, πραγματικά, ο εγκλωβισμός παικτών σε 3-4 αδηφάγα GaaS πραγματικά δημιουργεί πρόβλημα στο χώρο. Οι εταιρείες δημιουργοί αυτών, δεν ενδιαφέρονται να σου παρέχουν μια μεστή εμπειρία με αρχή-μέση-τέλος η οποία να αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή συναισθηματική σου φόρτιση, αλλά να σε αρμέγουν μηνιαία σε βάθος 7-8 ετών. Ούτε οι τεχνικές προδιαγραφές είναι προτεραιότητα, αντίθετα, θέλουν να παίζει σε όσο περισσότερα συστήματα γίνεται, ώστε να κουμπώνουν στο μέγιστο δυνατό αριθμό πορτοφολιών.

Παλαιότερα αναβάθμιζα μόνο αν χαλούσε κάτι. Τώρα που είμαι οικονομικά πολύ καλύτερα έκανα αναβάθμιση χωρίς να την χρειάζομαι αλλά ουσιαστικά είχε νόημα μιας που πήγα από 1060 3γβ, i3 6300, 8gb ram σε 4070super, amd5600x 32gb ram. (Τον επεξεργαστή τον είχα αλλάξει νωρίτερα) Χρειαζομουν την 4070? Μάλλον όχι, αλλά ήθελα τώρα που μπορώ να πάρω μια κάρτα πιο πάνω κατηγορίας

Βλέποντας την πορεία μου από τότε που άρχισα να ζω και να αποφασί-ζω μόνος μου, δηλαδή ουσιαστικά τα φοιτητικά χρόνια, αναβάθμιση κάνω χοντρικά κάθε 6 χρόνια περίπου.
Δεν υπάρχει κάποια λογική πίσω από το συγκεκριμένο νούμερο, απλώς αυτό "τυχαίνει" να είναι το ψυχολογικό όριο, όταν δηλαδή ενδίδω στις σειρήνες του fomo, συνήθως για χάρη κάποιου παιχνιδιού που στο απερχόμενο σύστημά μου τσουλάει ελάχιστα ή καθόλου. Από το 2015 (αναβάθμιση Witcher 3) παίζω στην ίδια 1080p οθόνη που με έχει καταβολέψει από αρκετές απόψεις κι ας θεωρείται λίγο μίζερη για τα σημερινά δεδομένα. Σίγουρα, πάντως, βοηθάει στη μακροβιότητα του συστήματος, κρατώντας τις απαιτήσεις των σύγχρονων games σε λογικά επίπεδα.

Last edited:
Μιας και το έφερε η κουβέντα, τι οθόνη έχετε και πόσα χρόνια σας βγάζουν; :p

Είχα πάρει κάπου το 2012 μια Dell Ultrasharp 2312HM και με έβγαλε κάπου 7 χρόνια, αν και τα τελευταία της μετά το 2017 την είχα πλέον στο γραφείο και όχι για gaming. Λόγω μετακόμισης στο Αίγιο και μεταφοράς τους βασικού συστήματος στο γραφείο (σπίτι δεν είχα ακόμα, έμενα στην μάνα μου τον πρώτο χρόνο). Μόλις μπήκαμε σε μια σειρά με τη γυναίκα και νοικιάσαμε την έβγαλα λίγο καιρό με μια αρχαία Samsung 1440X900 19" (δουλεύει ακόμα πάντως) μέχρι να βρω δεύτερο χέρι ελάχιστα δουλεμένη την Dell SE2717H IPS Gaming Monitor που έχω μέχρι και σήμερα.

Γενικά Dell είναι ψιλογκαραντί θα έλεγα, όταν έκαψε η 2312 πήρα μια AOC αλλά εκτός από χάλια ομιομορφία χρώματος και φωτισμού έκαψε και καμιά 10αριά πίξελ την πρώτη εβδομάδα χρήσης και την έστειλα πίσω για να πάρω για το γραφείο μια Dell U2417H

Last edited:
Η συγκεκριμένη είναι μια απλή 24άρα Dell (U2414H) στα 60Hz και χωρίς κόλπα τύπου G-sync, HDR κτλ.

Η προηγούμενη, που την είχα από το 2004 μέχρι το 2015, ήταν μια 17άρα Eizo (αλήθεια υπάρχει ακόμα αυτό το brand?) και η πρώτη flat οθόνη που πήρα μετά από αρκετά χρόνια μπροστά από ένα "μπαούλο". Τρεις οθόνες μέσα σε 30 χρόνια ενασχόλησης περίπου, do the math.

EDIT: Ψέματα, τέσσερις οθόνες, η πρώτη μου CRT έπεσε άδοξα όταν η μάνα μου την τράβηξε απ'την πρίζα για να σταματήσω να παίζω Mortal Kombat 1 στον 386. True story :cry:

Last edited:
Αν είχα το Ιδεοπλακίδιο™ αποκλειστικά για παιχνίδια, θα αναβάθμιζα όταν υπήρχε μια κρίσιμη μάζα παιχνιδιών-σταθμών που δεν θα μπορούσε να τα τρέξει. Αλλά τον πρωταρχικό σκοπό του ( εργασία ) τον εξυπηρετεί, και δεν υπάρχουν ακόμα, για εμένα τουλάχιστον, τέτοια παιχνίδια.

Για τις οθόνες, στην αρχική ενσάρκωση του Μαναρόχρεπου είχα μια BenQ IPS 17" στα 1280x1024, όταν μου έκανε νούμερα, καβάτζωσα μια LG ΤΝ 19"-20" που είχαν τα αδέρφια μου για το δικό τους εκτός λειτουργίας PC. Ανάλυση 1280x720 και χάλια χρώματα.

Το Ιδεοπλακίδιο™ έχει μια TN 15.6", στα 1080p. Τα βαρύτερα παιχνίδια, όπως πχ το Witcher 3 τα τρέχει σε 720p, τα ελαφρύτερα μπορεί να τα κάνει και downscale από 4Κ ( πχ Disco Elysium ).

Περιμένω ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης για αγορά εξοπλισμού για "ψηφιακό μετασχηματισμό". Αν δεν μπορώ να αγοράσω κάτι πιο χρήσιμο για την επιχείρηση μου, το Ιδεοπλακίδιο θα πάει στην οικογένεια, και εγώ θα πάω σε νέο laptop. Για την ώρα, δεν με βολεύει ο σταθερός για πολλούς λόγους.

Περιμένω ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης για αγορά εξοπλισμού για "ψηφιακό μετασχηματισμό". Αν δεν μπορώ να αγοράσω κάτι πιο χρήσιμο για την επιχείρηση μου, το Ιδεοπλακίδιο θα πάει στην οικογένεια, και εγώ θα πάω σε νέο laptop. Για την ώρα, δεν με βολεύει ο σταθερός για πολλούς λόγους.
θα σου πω τι θα πάρουμε από αυτό το πρόγραμμα όπως το βλέπω... :rolleyes:

παρομοιως με μαλαντροη, 4 οθονες σε 30 χρονια περιπου.

- η πρωτη ηταν μια 15αρα Hitachi, 😲 τοτε στα 90s κυκλοφορουσαν ευρεως..
- μετα μια σαμσουνγκ 22αρα syncmaster. ωραια οθονη, ωραια εικονα, δεν ηθελα να την αποχωριστω. οταν καποια στιγμη αρχισε να χανει λαδια μετα απο καμμια δεκαετια και να δειχνει χρωματα δικα της εντελως, πρωτη και τελευταια φορα στην ζωη μου εκανα την μαστοραντζα, ανοιξα γιουτιουμπ και εψαξα. 99% συμφωνουσαν οτι φταινε οι φουσκωμενοι πυκνωτες και μην αγορασετε καινουρια οθονη, ειναι κριμα κλπ κλπ...
ε, λεω ας κανω την ταρζανιά. την ανοιξα, οντως οι πυκνωτες ειχαν παθει πριαπισμο. παω αγοραζω καμια δεκαρια ευρω 2-3 καινουριους, τους αλλαζω, και μια χαρα αντεξε ανετα μεχρι που εφυγε με την επομενη αλλαγη πισι το 15 και ηρθε
- μια lg24 mp400, 1080p. μια χαρουλα την βρηκα, με συντροφεψε μεχρι το τελος του 24, που ψυχρα και ξεδιαντροπα την εξορισα στην υπόγα και χαρισα την θεση της σε μια
- aoc q24 g2a στα 1440p. υπεροχη, οτι εψαχνα. ελπιζω σε μια ανεφελη, μακροχρονη, σοβαρη σχεση μαζι της.

τάνα το καναμε το θρεντ, επιτηδες ισως, για να πονοκεφαλιαζουν οι αδμίνοι και να χωριζουν τα ποστς απο δω κι απο κει...
ο νιτρος φταιει παντως, που ρωτησε... 😛

Last edited:
θα σου πω τι θα πάρουμε από αυτό το πρόγραμμα όπως το βλέπω... :rolleyes:

Κοίτα, αυτό που μου χρησίμευε ήταν ασύρματη ταμειακή και POS, αλλά δεν το καλύπτει. Κινητό, για να αλλάξω αυτό που έχω δεν δίνει, για Tablet δεν με ενδιαφέρει και τόσο, οπότε με βλέπω για νέο laptop. Αλλά δεν θα κατεβάσω και πλερέζες αν δεν βγει κάτι. Το τρέχον μια χαρά κάνει την δουλειά του.

Κοίτα, αυτό που μου χρησίμευε ήταν ασύρματη ταμειακή και POS, αλλά δεν το καλύπτει. Κινητό, για να αλλάξω αυτό που έχω δεν δίνει, για Tablet δεν με ενδιαφέρει και τόσο, οπότε με βλέπω για νέο laptop. Αλλά δεν θα κατεβάσω και πλερέζες αν δεν βγει κάτι. Το τρέχον μια χαρά κάνει την δουλειά του.
Εγώ υπολόγιζα για αναβάθμιση με κάποιον τρόπο αν δε μπορώ να περάσω custom σύστημα τουλάχιστον κάτι δυνατότερο να μοιράσω parts στα 2 συστήματα που συντηρώ τώρα. Αλλά οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και κάτι λένε τώρα για επιπλέον κριτήρια που μάλλον θα μας κόψουν όλους...

PCPartPicker Part List

CPU: AMD Ryzen 7 5700 3.7 GHz 8-Core Processor (€152.33 @ Proshop)
Motherboard: Asus TUF GAMING A520M-PLUS WIFI Micro ATX AM4 Motherboard (€84.90 @ Alza)
Memory: Corsair Vengeance LPX 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-3200 CL16 Memory (€36.90 @ Amazon Deutschland)
Storage: Kingston KC3000 2.048 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME Solid State Drive (€129.90 @ Amazon Deutschland)
Video Card: Acer Nitro OC Radeon RX 7600 XT 16 GB Video Card (€336.99 @ notebooksbilliger.de)
Case: Fractal Design Core 1100 MicroATX Mini Tower Case (€44.90 @ Amazon Deutschland)
Power Supply: be quiet! System Power 9 CM 400 W 80+ Bronze Certified Semi-modular ATX Power Supply (€53.78 @ Amazon Deutschland)
Optical Drive: Asus BW-16D1HT Blu-Ray/DVD/CD Writer (€85.90 @ Amazon Deutschland)
Keyboard: Logitech MK295 Silent Wireless/Wired Standard Keyboard With Optical Mouse (€33.68 @ Galaxus)
Total: €959.28
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2025-02-04 12:49 CET+0100

Αν υποθέσουμε ότι ήμουν κάτοικος Γερμανίας, το παραπάνω σύστημα, χωρίς λειτουργικό, θεωρητικά είναι στα επίπεδα ενός XBOX Series X/PS5, ίσως και PS5 Pro όσον αφορά το υλικό.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να επιτύχει όμοιες επιδόσεις.
H διαφορά κόστους με ένα PS5 Pro με 1 χειριστήριο, είναι 280€ επιπλέον κόστος για το PC.

Για κάποιον που είναι PC Gamer ήδη, δεν είναι η διαφορά αρκετή. Για κάποιον που δεν είναι, υπάρχει και η επιλογή των UMPC/handheld που είναι ήδη έτοιμα, και έχουν και την όποια φορητότητα.

Τα λεφτά είναι αρκετά, αλλά δεν θα έλεγα ότι οι σαλονάτες κονσόλες είναι δραματικά πιο φτηνές τόσο ώστε να λες ότι θα πας αναγκαστικά εκεί.

Last edited:
Ιστορικό οθονών πλήρες δε γράφω γιατί θα χρειαστούμε εξασέλιδο αφιέρωμα πισιμαστερικό.

Την τωρινή Gsync 4k Acer Predator την έχω 9 χρόνια. Την πήρα μεταχειρισμένο b stock το '16, μισή τιμή γιατί είχε burn in. Όχι τραγικό, μικροκουσουράκι που φαινόταν αν πήγαινες από game σε λευκή οθόνη.

Κρατά γενναία με λίγο χειρότερο burn in και θα την αλλάξω λογικά το '27, παρέα με την 6070S ή 6070Ti σε κάτι 4κ/144Hz με τα απαραιτητα Gsync/HDR/VRR καγκουρομπλιτζιμπλόγκια. Αλλά χαλαρά κι όταν κάτσουν ωραία ντήλς. Αύριο να καιγόταν, κούμπωνα 1080p και κελάηδαγα αμέριμνος.

Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μπορούμε να βάζουμε πολλαπλά reactions στο ίδιο ποστ. Κάθε φορά που ποσταρει ο @Borracho θέλω να βάλω disagree σε αυτά που λέει για τις κονσόλες και agree στα υπόλοιπα.

Back