kara
Kraken

Πριν δυο βδομάδες κυκλοφόρησε σε Early Access στο steam δίχως τυμπανοκρουσίες και κάποιου είδους διαφήμιση. Δυο βδομάδες μετά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πάμε να δούμε τι είναι αυτό το Valheim και γιατί τόσος χαμός. Πρόκειται για Viking survival sim που παίζεται solo ή και co-op (2-10 παίκτες). Η δυσκολία κάνει scaling ανάλογα με τον αριθμό των παικτών, ενώ οι devs προτείνουν ομάδες 3-5 ατόμων. Δεν υπάρχει PvP, μόνο PvE. Ο κόσμος είναι procedural generated και περιλαμβάνει 5 (προς το παρόν, ο στόχος είναι να φτάσει στα 9) διαφορετικούς βίοτοπους με τον καθένα να έχει δική του δυσκολία/recourses/enemies και ξεχωριστό boss fight. Για να βρούμε το εκάστοτε boss πρέπει να λύσουμε κάποιους μικρούς γρίφους. Ο χαρ/ρας μας με το inventory του μπορεί να μεταβεί ελεύθερα από κόσμο σε κόσμο, ενώ μπορούν να στηθούν dedicated servers από τους παίκτες αν θέλουμε πιο persistence περιβάλλον.
Το crafting είναι στο προσκήνιο, προσωπικά μου θυμίζει minecraft στο πιο straightforward. Έχει τεράστια ποικιλία στο χτίσιμο, περισσότερες συνταγές και υλικά ξεκλειδώνουν νικώντας τα bosses. Τα skills μας λειτουργούν όπως τα Elder scrolls, δλδ όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιούμε τόσο ανεβαίνουν. Η μάχη έχει δικό της βάθος με ποικιλία όπλων και ξεχωριστό moveset, damage types κλπ. Τα γραφικά είναι άλλης εποχής MS-DOS και PS1, όμως ό,τι χάνει στην όψη το κερδίζει στο gameplay ενώ έχει πολύ όμορφο φωτισμό, καιρικά φαινόμενα και τοπία και δεδομένου πως το φτιάχνουν μόλις 5 devs στη Unity το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσικό. Κατεβάζει 500 ΜB ενώ πιάνει 1 GB χώρο στον δίσκο.
Αυτή τη στιγμή το πλάνο είναι να παραμείνει ένα χρόνο σε Early Access και η παρούσα κατάσταση είναι 75% feature complete 50% content complete.
Έχω παίξει μόλις δυο μέρες και έχω δει λίγα πράγματα από το μεγαλείο του. Δεν παίζω survivals όμως αυτό εδώ είναι ξεχωριστό και με παρέα εξαιρετικό. Το progression είναι γρήγορο η δυσκολία στην πρώτη περιοχή τόσο όσο (4 άτομα μόλις 5 θανάτους για να βγάλουμε ένα dungeon (ναι έχει και dungeons!!), το main boss έφυγε εύκολα με τον κατάλληλο εξοπλισμό). Οι δημιουργίες που φτιάχνουν οι άλλοι παίκτες και ποστάρουν online είναι φανταστικές εμείς ένα πορτάκι (ή πορτονάκι στα χωριάτικα :Ρ) στο χοιροστάσιό μας παλεύαμε να βάλουμε πόση ώρα. Το μαθαίνουμε όμως, σήμερα θα πάω βόλτα στη θάλασσα με τη σχεδία μας μου το έχει τάξει ο αρχικτίστης μας.

Save 50% on Valheim on Steam
A brutal exploration and survival game for 1-10 players, set in a procedurally-generated purgatory inspired by viking culture. Battle, build, and conquer your way to a saga worthy of Odin’s patronage!

Κλείνω με το trailer που είναι καλό overview του τι να περιμένει κανείς και δείγμα της πολύ όμορφης και χαλαρής μουσικής που έχει.