HARDWARE

Shopping Therapy: The Monitor Guide

Η αγορά στις οθόνες για υπολογιστές είναι μεγάλο μπέρδεμα. Πολλά μοντέλα, θολές διαφορές, διαφημιστικά τρικ, μισές αλήθειες.
Αρκετά συχνά οι κατασκευαστές κρύβουν πίσω από φθηνά διαφημιστικά τρικ τεράστια ελαττώματα ή απλά κατώτερα χαρακτηριστικά μιας οθόνης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή της σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Το κοινό από την άλλη έχει εξαιρετικά ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με του τι πρέπει να προσέξει όταν αγοράζει μια οθόνη, αφού οι κατασκευαστές είτε θάβουν τα πραγματικά χαρακτηριστικά, είτε απλά δεν αναφέρουν τι το ιδιαίτερο έχει το χαρακτηριστικό Α από το Β.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με μια σειρά. Οι οθόνες στις μέρες μας, είναι όλες τουλάχιστον μέτριες. Ακόμα και την χειρότερη οθόνη να επιλέξουμε θα κάνει την δουλειά της με μια κάποια αξιοπρέπεια, αφού η τεχνολογία των οθονών έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ο πήχης έχει ανέβει ακόμα και για τις φτηνιάρικες λύσεις. Στην χειρότερη περίπτωση λοιπόν θα αγοράσετε μια οθόνη που θα βγάλει τουλάχιστον την εγγύηση της και μετά να χαλάσει, είναι δηλαδή περισσότερο θέμα ποιότητας κατασκευής και αντοχής το πρόβλημα.
Αν κάποιος ψάχνει οθόνη και δεν ξέρει πολλά πράγματα, μπορεί να διαλέξει την ασφαλή οδό και απλά να πάρει την πιο φθηνή επώνυμη οθόνη που υπάρχει. Χαμένος δε θα βγει, αλλά θα μπορούσε να είχε πάρει κάτι καλύτερο αν είχε προσέξει κάποια πράγματα.

 OriginalJPGΗ αγαπημένη U2312HM, “I will have 2 please…”

Οι επίπεδες οθόνες μπορούν να σχηματίσουν εικόνα με την χρήση ενός ειδικού πάνελ, πάνω στο οποίο κάθονται οι υγροί κρύσταλλοι (για αυτό και λέγονται οθόνες LCD, Liquid Crystal Display).

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πάνελ, αλλά εμάς θα μας απασχολήσουν μόνο 2, η τεχνολογία TN και η IPS, αφού κατά κύριο λόγο μόνο αυτές είναι τόσο σε κόστος, όσο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά προσβάσιμες από τον gamer. Διάφορα άλλα πάνελ έχουν χαρακτηριστικά χρήσιμα και αναγκαία για κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, αλλά θυσιάζουν χαρακτηριστικά που είναι πολύ σημαντικά για τον gamer, όπως ο χρόνος απόκρισης.
Οι περισσότερες οθόνες που μπορεί να συναντήσουμε στις μέρες μας είναι τεχνολογίας ΤΝ, κυρίως γιατί μέχρι πρόσφατα οι οθόνες με IPS πάνελ, ήταν αρκετά ακριβότερες αλλά η τιμή τους έχει πλέον γίνει ανταγωνιστική με τα ΤΝ.

Οι οθόνες με IPS όμως είναι σαφώς ανώτερες από κάθε άποψη σε σχέση με μια οθόνη με ΤΝ πάνελ και μιας και πλέον οι τιμές τους έχουν πέσει αρκετά, είναι προτιμότερο όταν κοιτάτε για μια οθόνη να προτιμήσετε μια με IPS, αφού μέχρι στιγμής η χειρότερη οθόνη με IPS πάνελ είναι καλύτερη από την καλύτερη οθόνη με ΤΝ.

 

Τι διαφορές έχουν τα IPS πάνελ με τα ΤΝ;

Θετικές διαφορές:

 • Μεγαλύτερες γωνίες θέασης. Μπορείτε να παρακολουθείτε την οθόνη από κλίση μέχρι και 178 μοίρες, χωρίς να έχετε αλλοίωση στα χρώματα και την εικόνα. Κάτι που οι οθόνες με ΤΝ μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και στις 90 μοίρες.
  Δε θα το παρατηρήσετε αν απλά κάθεστε μπροστά στην οθόνη, αλλά σε περίπτωση που καθίσετε με παρέα να δείτε, π.χ. μια ταινία, τότε θα αναγκαστείτε να βλέπετε την οθόνη από το πλάι και θα καταλάβετε πόσο ενοχλητικό είναι όταν η οθόνη δεν έχει καλές γωνίες θέασης.
  Ειδικά όταν κοιτάτε υπό γωνία από κάτω (πχ στο φορητό, ενώ έχετε ξαπλώσει στο κρεβάτι) ή από ψηλά, τότε η κατάσταση είναι πολύ τραγική στα ΤΝ, με τα χρώματα να αλλοιώνονται ακόμα και σε μικρές γωνίες 40 μοιρών.
 • Μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων. Οι οθόνες με IPS πάνελ, έχουν την δυνατότητα για απόδοση πολύ πιο ρεαλιστικού και πιστού χρώματος σε σχέση με τις ΤΝ. Επίσης αν θέλετε την οθόνη για επαγγελματικούς λόγους σε ένα επάγγελμα που σας ενδιαφέρει η πιστότητα του χρώματος, το IPS είναι μονόδρομος. (Θέλει και calibration όμως, δεν έρχεται στο πιάτο τίποτα).

 

Αρνητικές διαφορές:

 • Χρόνοι απόκρισης. Οι οθόνες IPS δεν έχουν φτάσει ακόμα τους χαμηλούς χρόνους απόκρισης των ΤΝ. Τα καλά νέα είναι πως μιλάμε για μικρολεπτομέρεια, αφού κάθε οθόνη με χρόνο απόκρισης κάτω από τα 8ms είναι απίθανο να γίνει αντιληπτή από τον μέσο θεατή.
 • Κόστος. Παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει θεαματικά στα IPS πάνελ, η διαφορά κόστους με ένα ΤΝ μπορεί να ανέλθει από €50 και περισσότερα καθώς ανεβαίνουμε στις ίντσες.

 

298X4QJAB 00-RTP-global-001 highres29″ anyone? Ενδιαφέρον για gaming, αλλά δεν βολεύουν χωρίς να κάνουν καμπύλη.

 

Επιλέγοντας οθόνη

Πάνελ:

Όπως είπαμε και αναλυτικά πριν το να αγοράσετε μια IPS οθόνη είναι η καλύτερη λύση και με το κόστος τόσο χαμηλά δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να γλιτώσετε 40-50€.
Θυμηθείτε η οθόνη του υπολογιστή σας είναι επένδυση για το μέλλον, μπορεί και να αλλάξετε 3-4 συστήματα μέχρι να σας αφήσει χρόνους η οθόνη ή να αποφασίσετε να την αλλάξετε.

 

Ίντσες και αναλογία:

Η επιλογή του μεγέθους της οθόνης είναι σχετική, σημασία έχει να πάτε να δείτε από κοντά μερικά μοντέλα και να δείτε τι σας αρέσει περισσότερο σε μέγεθος, αν και γενικά η τάση είναι όσο μεγαλύτερη τόσο πιο καλά. Είτε παίζεται παιχνίδια, είτε θέλετε την οθόνη για γενικότερη χρήση (multimedia, content creation κτλ), ο επιπλέον χώρος είναι πάντα ωραίος και βολικός.
Παρόλο που στις μέρες μας η αναλογία 16:9 είναι σχεδόν μονόδρομος, να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμήσετε και τον επιπλέον χώρο που μπορεί να σας δώσει μια 16:10 οθόνη, από μια 23” 16:9 σε μια 24” 16:10 μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά στην πράξη είναι ενοχλητικά αισθητή η διαφορά (ενοχλητικά αν προτιμήσατε την 23άρα με το σκεπτικό “σιγά μωρέ, μια ίντσα τώρα… όπως έκανα εγώ και κάτσετε μετά σε 24άρα).

 AMDExtravaLANzaToronto7Αυτά είναι… μόνο που θες 2-3 top GPU για να τρέξουν κάτι τέτοιο.

 

Χρόνος απόκρισης και input lag:

Στην πραγματικότητα ο χρόνος απόκρισης δεν είναι τόσο σημαντικός στις μέρες μας, είναι απίθανο να βρείτε οθόνη με περισσότερα από 8ms gray to gray απόκριση και επίσης είναι απίθανο να καταλάβετε διαφορά στο φάσμα των 2 έως 8ms που παίζουν οι οθόνες στις μέρες μας.
Για την ιστορία ο χρόνος απόκρισης είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα πίξελ να αλλάξει χρώμα στην οθόνη, προσωπικά ούτε με την 12ms οθόνη που είχα παλιά δεν κατάλαβα το φαινόμενο ghosting, δηλαδή να βλέπετε στιγμιαία το είδωλο από κάτι που έδειχνε η οθόνη πριν δείξει κάτι άλλο.
Σημαντικότερο του χρόνου απόκρισης πλέον είναι το υποτιμημένο input lag. Input lag είναι η καθυστέρηση που έχει το οπτικό σήμα που παράγει η κάρτα γραφικών, να φτάσει στην επιφάνεια της οθόνης (γράφω επιφάνεια, γιατί το φτάνει στην οθόνη μέχρι τι βλέπουμε σε αυτή, είναι ουσιαστικά το σημείο που παράγεται αυτό το lag).
Ουσιαστικά αυτό είναι πρόβλημα των LCD οθονών και αρκετά συχνά σε δοκιμές χρησιμοποιείται ως βάση η απόδοση που είχαν οι CRT οθόνες του παρελθόντος.
Στο 90% των χρηστών (το ποσοστό το έβγαλα από το κεφάλι μου για εντυπωσιασμό) δεν έχει την παραμικρή επιρροή το input lag, αλλά όταν παίζεις games και ειδικά FPS είναι αισθητό θέμα από οθόνη σε οθόνη.
Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να ψάξετε πολύ για να μάθετε τις πραγματικές τιμές input lag για μια οθόνη, καμία δεν το γράφει στα χαρακτηριστικά της και ελάχιστα reviews το αναφέρουν (αν και ευτυχώς υπάρχει μια αυξητική τάση τελευταία, παλιά μόνο στο tftcentral.co.uk το έβλεπα, τώρα το βλέπω και στο anandtech.com).

 p7020885resize0 input lag… Ένα από τα καλά που είχαν οι CRT και δεν πέρασαν στις LCD ακόμα.

 

Pixel density:

Κάτι πολύ σημαντικό πάλι που επίσης δεν έχει δει την αναγνώριση που του αξίζει, είναι το πόσο πυκνά είναι τα πίξελ πάνω στην οθόνη. Για να πάρετε ένα απλό παράδειγμα σκεφτείτε ότι μια οθόνη full HD 1920×1080 σημαίνει ότι έχει μια επιφάνεια με 1920 επί 1080 πίξελ. Δεν γίνεται να είναι 1920×1080 και να έχει περισσότερα ή λιγότερα, γίνεται όμως να είναι 4.7 ή 90 ίντσες σε επιφάνεια οπότε όπως καταλαβαίνετε στην οθόνη με τις 4.7 ίντσες η πυκνότητα των πίξελς είναι πολύ μεγαλύτερη και το οπτικό αποτέλεσμα πολύ πιο καθαρό, ενώ στην οθόνη των 90 ιντσών τα πίξελ που παραμένουν τα ίδια σε αριθμό, έχουν αναγκαστεί να απλώσουν σε μια κατά πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια.
Να σημειώσουμε εδώ βέβαια ότι το ανθρώπινο μάτι έχει τους περιορισμούς του, οπότε στην οθόνη του κινητού που το κρατάμε σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου από το πρόσωπό μας, είναι σημαντική η πυκνότητα των πίξελ (αν και το full HD στις 4.7” είναι overkill αφού το μάτι σταματάει να καταλαβαίνει διαφορά σε λίγο μικρότερη πυκνότητα πίξελ), παρομοίως σε μια οθόνη 23 ιντσών που έχει μεγαλύτερη απόσταση από τα μάτια μας όταν την χρησιμοποιούμε θα σας φανεί ΟΚ η ανάλυση γιατί λόγο της απόστασης δε το καταλαβαίνουν τα μάτια σας και καθώς ανεβαίνουμε ίντσες κάπως έτσι θα ξεγελάνε τα μάτια σας και οι μεγάλες τηλεοράσεις, αφού στον καναπέ του σαλονιού είστε ακόμα πιο μακριά, βέβαια στο ακραίο παράδειγμα των 90 ιντσών μάλλον η εμπειρία δε θα είναι και πολύ καλή…
Στις περισσότερες οθόνες πάντως που θα κοιτάξετε από 19 έως 23” ίντσες οι διαφορές αποστάσεων στα πίξελ δεν θα είναι σοβαρές αν μιλάμε για ανάλυση full HD.

 

Extras:

Τα επιπλέον καλούδια που μπορεί να έχει ή να μην έχει μια οθόνη μπορεί για κάποιους να είναι deal breakers. Αρκετά συχνά βλέπω κόσμο να προτιμάει μια οθόνη υποδεέστερη κάποιας άλλη, για εντελώς πρακτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη HDMI port, για να μπορεί να συνδέσει και κάποια κονσόλα (να ξέρετε εσείς οι άπιστοι, ο admiral κρατάει λίστα…), η αλήθεια είναι ότι ένα πρόβλημα σαν την έλλειψη HDMI μπορεί να την προσπεράσει κάποιος με κάποιον αντάπτορα, αλλά όλοι ξέρουμε πως είναι αυτά τα κόλπα, σπάνια δουλεύουν σωστά και σπάμε το κεφάλι μας ενώ θα είχαμε μια εμπειρία out of the box με κάποιο άλλο μοντέλο.

Οπότε είναι βασικός παράγοντας της αγοράς μια οθόνης, τι άλλο εξτρά παρέχει.
Τηλεοπτικό δέκτη, USB hub, ηχεία, επιπλέον επιλογές συνδέσεων, ένα μπουκάλι ούζο και 2 μαντιλάκια για το φτέρνισμα.
Οπότε μπορεί να βρεθείτε σε κάποιο δίλημμα και να θέλετε να είναι monitor/TV η οθόνη σας και να κληθείτε να θυσιάσετε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα καλύτερη απόδοση στο input lag, αλλά να θυμάστε πως είναι πράγματα που δεν αξίζει να θυσιάσετε, όπως για παράδειγμα να αγοράσετε ΤΝ πάνελ αντί για IPS, στην τελική υπάρχουν και τα tv dongles βρε αδερφέ.

 

 10359 1Τα εξτρά είναι buying point αρκετά συχνά, όπως μια HD Webcam.

 

Ε; Τι περιμένετε προτάσεις στο τέλος του άρθρου για αγορά; Αφού ξέρετε βρε κουτά ότι εγώ προτείνω μόνο την Dell U2312HM 😛 αλλά το forum μας είναι πάντα ανοιχτό για να δούμε μια οθόνη ανάλογα με τα χρήματα και τις ανάγκες σας, άλλωστε δεν υπάρχει one size fit all και το να προτείνω εδώ 5 οθόνες που καλύπτουν το 1% όσων διαβάσουν το άρθρο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, ας το κουβεντιάσουμε στο forum λοιπόν για πιο tailor made προτάσεις!

https://www.ragequit.gr/forum/hardware-forum/

16 Comments

 1. ωραιο αρθρο, πραγματικα. απλο, σαφες κι επεξηγηματικο με την εμφαση σ αυτα που πραγματικα ειναι σημαντικα σε μια οθονη.
  μπραβο νιτρε.
  εν τω μεταξυ η πλυση εγκεφαλου απο σαιτς, φόρα, φιλους και γνωστους εχει πιασει τοπο. με ψησατε. οταν καψω τελειως τη σαμσουνγκ, εχω φυγει για ντελ. 🙂

  οσο πλησιαζουν οι γιορτες, απ οτι καταλαβαινω, ερχεται και σουπερ σπεσιαλ αρθρο για καρτες γραφικων η κανω λαθος? νομιζω παει καιρος….

 2. Σαφέστατο, χρήσιμο, κατατοπιστικό ! Μακάρι να το είχες γράψει πριν αγοράσω οθόνη ( το 2011 ή 12, δεν θυμάμαι ).. Θα ήθελα να έχεις γράψει και κάτι για την τεχνολογία led όμως. Τι είναι, τι προσφέρει, πού πάσχει κλπ

 3. πλέον όλες οι οθόνες έχουν LED φωτισμό οπότε δεν έχουμε επιλογή κατά την αγορά, το μόνο αρνητικό πάντως είναι ότι έχουν ένα ελάχιστον light leak στις άκρες.
  Αν εννοείς τις OLED οθόνες, ακόμα δεν είναι για εμάς τους gamers και έχουν πολλά προβλήματα να λύσουν, εδώ ακόμα παλεύουν με το κάψιμο ειδώλων στα pixel τους.
  (Για κινητά πάντως είναι απίστευτες)

 4. Όχι, στις απλές led αναφερόμουν και δεν ήξερα ότι έχει ενσωματωθεί σε όλες τις οθόνες. Δεν ενημερώνομαι τακτικά, και όταν πήρα την οθόνη ( SyncMaster SA100, 23” LED ), ήταν πολύ μικρό το ποσοστό των led συγκριτικά με τις απλού τύπου LCD. Εντυπωσιάζομαι με αυτό που λες. Επίσης, τότε δεν θυμάμαι να έβλεπα πουθενά χαρακτηρισμό TN ή IPS.

 5. Ναι οι μαρκετίστες προσπαθούσαν τότε να ξεπουλήσουν το στοκ από ΤΝ και δεν το έγραφαν πουθενά, μετά που ξεστοκάρανε και άρχισε ο κόσμος να ζητάει μέχρι και κατηγορία στις σελίδες τύπου skroutz, bestprice άρχισε να έχει κατηγορία για IPS panel

 6. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό άρθρο, όντως πολύ μπέρδεμα η αγορά τους. Στο pc έχω μια LCD κι όλα καλά, αλλά για τηλεοράσεις χρησιμοποιούμε 2 Led TV/Monitor που αγοράστηκαν με 1-2 χρόνια διαφορά και είναι η μέρα με τη νύχτα. Με την πιο πρόσφατη να αποτελεί τη νύχτα δυστυχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly