EDITORIALS

PC ένας θαυμαστός κόσμος που κάνεις τα πάντα!

Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο είχα σκοπό να γράψω απλά έναν οδηγό αγοράς ακόμα, λέγοντας δυο λόγια και αραδιάζοντας τα κομμάτια προς αγορά. Σκέφτηκα όμως ότι αρκετά συχνά δεν είναι αυτονόητο το τι μπορεί να κάνει κάποιος με έναν φθηνό υπολογιστή και ότι δεν καταλαβαίνει ο κόσμος ότι ένας υπολογιστής είναι πολλά περισσότερα από μια περίπλοκη παιχνιδομηχανή.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα στην αγορά και δεν ήθελα να βάλω έναν οδηγό με ελάχιστες διαφορές, αποφάσισα να κάνω ένα υβριδικό κείμενο που να ταιριάζει τόσο στην στήλη μου ΠATARI 2600 όσο και στο Shopping Therapy για όποιον τυχόν ψάχνει έναν υπερβολικά φθηνό υπολογιστή που όπως θα δούμε όμως, έχει πραγματικά πάρα πολλές δυνατότητες.

Καθώς γράφω το κείμενο αυτό, θυμάμαι μια εποχή όπου το να αγοράσεις τον πρώτο σου Η/Υ ήθελε μια μικρή περιουσία και στην πραγματικότητα δεν μπορούσες να κάνεις και πολλά πράγματα με αυτόν. Σίγουρα πλέον ζούμε σε μια εποχή που είναι πραγματικά πολύ εύκολο να κάνεις το πρώτο βήμα, αφού το κόστος του να αγοράσεις έναν νέο υπολογιστή συγκρίνεται άνετα με το να πάρεις ένα κινητό ή ένα tablet, τα οποία σαφώς έχουν πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες.

Πλέον με 300€ μπορεί κάποιος άνετα να φτιάξει το πρώτο του ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο αν και δεν θα του παρέχει την απόλυτη gaming εμπειρία, μπορεί όμως να του ανοίξει έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων.

cinemagraph-gifs-new-york-city-subwayΈχουν Cinemagraph gifs οι κονσόλες; ε; ε;

Αρκετοί θα πουν “τι να το κάνουμε το χρέπι δεν θα παίζει καν games” και θα κλείσουν την σελίδα απογοητευμένοι, αλλά ευτυχώς ένας Η/Υ δεν είναι κονσόλα. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν αυτό το μικρό σύστημα που κοστίζει περίπου 200€ για τον πύργο και με οθόνη και περιφερειακά φτάνει τα 300€;

Καταρχάς σερφάρει στο Internet και αυτό είναι αρκετό για να γράψουμε μερικούς τόμους σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο. Μπορεί να σκαλώσει λίγο σε κάποια σελίδα με βαριά scripts, αλλά αυτό θα είναι ένα απλό hickup μερικών δευτερολέπτων. Θα φέρει σε πέρας όλα αυτά που κάνει ο κάθε ένας μας στο internet, θα μπει στο facebook, θα μπει στο twitter, θα χαζέψετε προϊόντα στο skroutz και θα αντλήσετε έμπνευση από το pinterest, την ίδια στιγμή που σε άλλο tab θα ακούτε μουσική από το youtube ή θα παίζει στο background το spotify και θα έχετε ανοικτό το skype για να μιλάτε με φίλους και συγγενείς. Ενώ όλες οι εγκυκλοπαίδειες που κάποτε έπιαναν ράφια και ράφια, είναι διαθέσιμες μερικά κλικ μακριά κάνοντας μια βόλτα στην Wikipedia. Την ίδια στιγμή θα βρείτε το manual του αυτοκινήτου για να δείτε πως να αλλάξετε μια ασφάλεια στα ηλεκτρικά του ή θα κατεβάσετε μια συνταγή για κέικ.

Είναι κέντρο ψυχαγωγίας, αν και σαφώς τα παραπάνω για το internet είναι ψυχαγωγία, ο υπολογιστής αυτός μπορεί να φέρει σε πέρας πολύ πιο παραδοσιακές μορφές ψυχαγωγίας, όπως το να ακούσετε μουσική από CD/mp3 ή να δείτε ταινίες, είτε από DVD είτε αν τις κατεβάσετε ψηφιακά από τις διάφορες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες ή ακόμα και να κάνετε streaming. Φυσικά οι ταινίες μπορούν άνετα να παίξουν σε fullHD και μπορείτε να συνδέσετε κάποια full HD τηλεόραση για να απολαύσετε κάποια ταινία με παρέα. Την ίδια στιγμή μπορείς να διαβάζεις βιβλία και κόμικ στην οθόνη του υπολογιστή σου, είτε αυτά είναι σε κλασσική μορφή είτε σε κάποια πιο εμπλουτισμένη Multimedia μορφή.

kid-pc

Είναι κέντρο μάθησης, και πάλι το internet που είπαμε παραπάνω μπαίνει και σε αυτή την κατηγορία, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί κάποιος γονιός να αξιοποιήσει έναν Η/Υ για την εκπαίδευση των παιδιών του. Παρόλο που θα μας φανεί παράξενο, υπάρχουν ακόμα multimedia εκπαιδευτικές εφαρμογές που αξιοποιούν το γνωστό τρόπο “παίζω και μαθαίνω” για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά όλων των ηλικιών και μπορούμε να τις βρούμε άνετα ακόμα και σε συσκευασία από κάποιο κατάστημα.

Την ίδια στιγμή μέσω του internet έχετε πρόσβαση σε απίστευτο υλικό, από γραπτές οδηγίες μέχρι και ολόκληρα σεμινάρια με βίντεο, ενώ δεν λείπουν τα how to και αναλυτικοί οδηγοί από το πως να βάλεις ραπανάκια στον κήπο σου μέχρι πως να επισκευάσεις το στέγαστρο στο γκαράζ σου. Θέλετε να μάθετε προχωρημένες 3D τεχνικές και animation για το Blender? Υπάρχουν δεκάδες σελίδες, δεκάδες βίντεο και δεκάδες άνθρωποι διαθέσιμοι να βοηθήσουν σε διάφορες σελίδες και forum ανά το internet.

Είναι κέντρο δημιουργίας και εργασίας, αφού μπορεί να τρέξει προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και σχεδιασμού, όπως επίσης και σουίτες γραφείου. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες από τις διακοπές σας, με προγράμματα όπως το Gimp (http://www.gimp.org/) και το Photoshop (http://www.photoshop.com/) ή να βγάλετε από μέσα σας τον καλλιτέχνη ζωγραφίζοντας με το SketchBook (https://www.sketchbook.com/home) και να εξερευνήσετε τον σχεδιασμό με vectors με το inkScape (https://inkscape.org/en/) ή των 3D γραφικών με το Blender (http://www.blender.org/). Ναι, σίγουρα το μηχανάκι αυτό δεν έχει αρκετή δύναμη για να βγάλετε δουλειές και να κυνηγήσετε deadlines, αλλά με λίγη υπομονή μπορεί να φέρει σε πέρας όλα τα παραπάνω.

Μπορείτε επίσης να γράψετε από έμπνευση ή από ανάγκη για κάποια δουλειά με το Writer, ή να οργανώσετε πράγματα σε κάποιο αρχείο λογιστικού φύλλου με το Calc ή να οργανώσετε μια όμορφη παρουσίαση των διακοπών σας ή κάποια επαγγελματική παρουσίαση με το Impress και χίλια δυο άλλα πράγματα με το Libre Office (http://www.libreoffice.org/) ή το MS Office (https://office.live.com/start/default.aspx) και τις αντίστοιχες εφαρμογές του.

linux mixer

Και φυσικά είναι κέντρο παιχνιδιού, αφού παιχνίδια δεν είναι μόνο τα μεγαθήρια ΑΑΑ που χρειάζονται το σύστημα τέρας για να μπορέσουν να τρέξουν. Παιχνίδια είναι και αυτά στο Facebook, τα χαμηλών απαιτήσεων indie ή και παλιότερα ΑΑΑ που αν και κάποτε ήθελαν υπολογιστές τέρατα, πλέον παίζουν άνετα παντού. Το GoG (http://www.gog.com/) είναι χρυσωρυχείο παλιότερων παιχνιδιών που μπορείτε να τσεκάρετε και εκτός από κάποια μοντέρνα, σίγουρα θα παίζουν στο Τζάμπα σύστημα.

Φυσικά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν θα βρείτε μοντέρνα παιχνίδια που να παίζουν, για παράδειγμα το Sid Meier’s Civilizations 5 μπορεί να τρέξει στο φθηνό αυτό σύστημα, θα έχετε τα γραφικά στο low και οι γύροι θα αργούν να τελειώσουν περισσότερο, αλλά θα το παίξετε και θα το χαρείτε. Επίσης το ότι κάποιο παιχνίδι είναι παλιότερο δεν πάει να πει ότι δεν είναι καλό πλέον, αν δεν θέλετε να τα ρίξετε όλα στο low, μπορείτε πολύ απλά να πάρετε το προηγούμενο Civilization που είναι εξαιρετικά playable ακόμα και σήμερα.
Υπάρχουν δεκάδες παιχνίδια που μπορείτε να απολαύσετε θυσιάζοντας λίγο eye candy. Για παράδειγμα το Torchlight είναι το ίδιο διασκεδαστικό ακόμα και σήμερα, όπως και το πρώτο Painkiller, ενώ παιχνίδια adventure παλιότερων εποχών όπως το Riven και το Syberia με pre-rendered σκηνικά έχουν μηδαμινές απαιτήσεις χωρίς όμως να τους λείπει το eye candy και τα εντυπωσιακά σκηνικά (αν και χαμηλής ανάλυσης για σήμερα).

Ένας υπολογιστής λοιπόν δεν έχει σημασία πόσο “μικρός” είναι, παραμένει μια πύλη σε έναν τεράστιο κόσμο που περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Ας δούμε λοιπόν πως κάνει κάποιος το πρώτο βήμα. Όπως πάντα η σύνθεση δεν περιλαμβάνει λειτουργικό, μπορείτε να βάλετε κάποιο linux (προσωπική επιλογή του συντάκτη το Ubuntu http://www.ubuntu.com/desktop) ή να αγοράσετε την τελευταία έκδοση των Windows.

CPU AMD A4 4000 με ενσωματωμένη GPU Radeon HD 7480D για τα γραφικά σας.
Ξεκινάει στην Ελληνική αγορά από 22€

Μητρική FM2+ για να μπορείτε να αναβαθμίσετε στο μέλλον σε καλύτερη APU αν θέλετε, επιλέγουμε την AsRock FM2A58M-DG3+ που ξεκινάει από τα 42€

Ανεβήκαμε λίγο σε μνήμη πλέον στα 4GB με ένα stick της Crucial στα 1600Mhz που ξεκινάει από τα 32€ και σας αφήνει χώρο για ένα ακόμα stick των 4GB για μελλοντική αναβάθμιση.

Σκληρός δίσκος κλασσικά μπαίνει ο Western Digital Caviar Blue που ξεκινάει στα 50€

Για οπτικό μέσο θα βάλουμε το LiteOn iHDS118 που ξεκινάει στα 11€ (σε λίγο θα τα δίνουν με κανένα περιοδικό δώρο όπως πάει).

Για τροφοδοτικό το όχι τέλειο αλλά αρκετά καλό για να μην έχετε προβλήματα Corsair VS-Series VS350 που ξεκινάει από τα 37€

Και κουτί εμείς προτείνουμε το δοκιμασμένο ASUS TA-86 που ξεκινάει στα 22€, ή αλλιώς επιλέγετε εσείς κάποιο φθηνό από αυτά που υπάρχουν στην αγορά, προσοχή μόνο να χωράνε τα πράγματα μέσα.

Φτάσαμε στα 216€ για ένα σύστημα που όπως είπαμε έχει πάρα πολλές δυνατότητες και πραγματικά είναι τζάμπα. Μπορείτε να αγοράσετε και μια οθόνη που ξεκινάνε από τα 73€, αλλά δεν θα προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο γιατί σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν πολλές παγίδες που δεν μπορούμε να τσεκάρουμε στα σίγουρα ψάχνοντας απλά στο internet, οπότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε μια βόλτα από κάποιο φυσικό κατάστημα και να τσεκάρετε με τα μάτια σας, κυρίως τις οπτικές γωνίες αφού σε αυτά τα φθηνά μοντέλα μπορεί να παρατηρήσετε χρωματική αλλοίωση ακόμα σε μικρές οπτικές γωνίες.

Απομένει έπειτα η αγορά πληκτρολογίου και ποντικιού που θα βρείτε για όλα τα βαλάντια, ενώ για τον ήχο μπορείτε να αγοράσετε είτε κάποιο φθηνό σετ ηχείων 2.1 που ξεκινάνε από τα 10€ (αλλά μην περιμένετε και ποιότητα, θα είναι απλά επαρκή να ακούσετε ήχο) ή να κοιτάξετε κάποιο σετ ακουστικών, προτείνουμε τα Sony MDR-XD150 (που αγόρασα πρόσφατα και είναι καλύτερα από ότι άλλο θα βρείτε στα λεφτά αυτά) που αν και ξεκινάνε στα 13€ παρέχουν πολύ καλό ήχο για το κόστος τους με πλούσιο μπάσο και ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής. Αν δεν είστε audiophiles δεν νομίζω να μην ικανοποιηθείτε από αυτά τα ακουστικά.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι το παραπάνω σύστημα σαφώς και είναι ιδανικό για να ασχοληθείτε και με τον ήχο, άλλωστε υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε τον μουσικό παραγωγό από μέσα σας, όπως το fruity loops και η ενσωματωμένη κάρτα ήχου στην μητρική παρέχει τόσο Line in όσο και θύρα για μικρόφωνο, αλλά επειδή εγώ δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα δεν έχω να προτείνω συγκεκριμένα πράγματα, μπορείτε να προτείνετε ελεύθερα προγράμματα για να όποιον ενδιαφέρεται στα σχόλια παρακάτω!

 

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL