REVIEWS

MAGES OF MYSTRALIA

Η indie σκηνή μπορεί να μη γνωρίζει την τρομακτική άνθηση που είχε πριν από μερικά χρόνια, δεν παύει όμως να συνεχίζει να προσφέρει μικρά διαμαντάκια που εντυπωσιάζουν τόσο με το μεράκι των δημιουργών τους όσο και από τις έξυπνες και δημιουργικές ιδέες που υλοποιούν. Το Mages of Mystralia της Καναδέζικης Borealys Games είναι ένα ακόμα επιτυχημένο (930% funded) Kickstarter game, για το οποίο δεν είχαν ακουστεί πολλά πράγματα στο ευρύ κοινό, αλλά η αποκάλυψη και η παρουσίαση του στο Steam στα επερχόμενα παιχνίδια ήταν αρκετή για να πειστούμε ότι πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον. 

Για να είμαστε ειλικρινείς, η πρωτοτυπία δεν είναι το φόρτε του Mages of Mystralia, καθώς η top-down κάμερα απεικόνισης, ο τρόπος που διεξάγονται οι σε πραγματικού χρόνου μάχες και κυρίως η καλλιτεχνική προσέγγιση στο οπτικό κομμάτι του, φωνάζουν δυνατά “Zelda”, αλλά το ζουμί του παιχνιδιού βρίσκεται σε διαφορετικό αστρικό σύστημα σε σχέση με τις περιπέτειες του διάσημου ήρωα της Nintendo. Και αυτό, διότι το Mages of Mystralia δίνει πολλή έμφαση στο spellcrafting και στη μεγάλη ελευθερία που δίνει στο παίκτη να πλάθει τα spells της αρεσκείας του.

Mages of Mystralia Shot1 smallΗ Zia αυτοπροσώπως. Δεν την λες και καλλονή…

Άλλωστε, το Mages of Mystralia δεν προσφέρει κάποια αξιομνημόνευτη ιστορία, έστω και αν σε αυτή έχει εμπλακεί ο ξακουστός συγγραφέας Ed Greenwood, ο ιθύνων νους πίσω από το Forgotten Realms κόσμο. Ουσιαστικά, αρκείται στο να μας περιγράψει την ιστορία της Zia, μιας κοκκινομάλλας κοπελίτσας η οποία γεννήθηκε με το σπάνιο χάρισμα της μαγείας, σε ένα κόσμο που η μαγεία θεωρείται απαγορευμένη μετά από μια σαρωτική καταστροφή που προκλήθηκε στο βασίλειο που κατοικεί, από το τελευταίο τρελό βασιλιά που είχε την ίδια ικανότητα. Άθελά της λοιπόν, όντας ανίκανη να διαχειριστεί τις δυνάμεις της, βάζει φωτιά στο ίδιο της το χωριό, με συνέπεια να εξοριστεί και να την “τσιμπήσει” ένας μάγος, ο οποίος αποφασίζει να την εκπαιδεύσει προκειμένου να δαμάσει τις (τεράστιες όπως αποδεικνύεται) δυνάμεις που κατέχει. Φυσικά, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, καθώς κάμποσα goblins και άλλων ειδών τέρατα έχουν αρχίσει να καταδυναστεύουν τη περιοχή, ενώ μαζί με μια ανεξήγητη έκλειψη του ήλιου, συντελούν στο ότι πιθανότατα οι Νεκρομάντες δεν κοιμούνται ήσυχα τα βράδια…

Δίχως άλλο, τίποτε το πρωτότυπο και αξιοσημείωτο, καθώς η ιστορία τικάρει απλώς τα “σωστά” κουτάκια και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεπάρει το παίκτη και να αγωνιά τι θα γίνει παρακάτω. Αντίθετα, η προσοχή του όλη θα είναι στραμμένη στη δημιουργία spells, με ένα σύστημα που είναι ταυτόχρονα εύπλαστο, δυναμικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Mages of Mystralia Shot2 smallΟι Zelda επιρροές είναι εμφανείς. Μαντέψτε τι θα γίνει, αν σπάσετε τα βαρελάκια.

Η υπόθεση στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς τύπους spell: Immedi, Actus, Creo και Ego, που πρακτικά αντιστοιχούν σε melee, ranged, area-of-effect και self-affecting spells. Σε πρώτη φάση, ο κάθε τύπος spell αντιστοιχεί σε ένα στοιχείο της φύσης (π.χ. το Immedi σε lightning spell, το Creo σε ice) και μπορούν να χρησιμεύσουν εξίσου σε αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον, όπως για να ενεργοποιήσετε διακόπτες, να ανοίξετε μονοπάτια κλπ. Όσο προοδεύετε στο παιχνίδι, ανακαλύπτετε ρούνους, τους οποίους μπορείτε να τοποθετήσετε στο spell book σας και να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά των βασικών spell σας.

Για παράδειγμα, ένας βασικός ρούνος είναι το Move, το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε στο Actus (range spell) για να φτιάξετε μια Fireball. Ταυτόχρονα, αν τον τοποθετήσετε και στο Creo, με την εκτέλεση του συγκεκριμένου spell δημιουργείτε μια παγωμένη γέφυρα/μονοπάτι που θα σας βοηθήσει τόσο στη καθυστέρηση των κινήσεων των εχθρών σας όσο και στο να φτάσετε κάπου που δεν θα μπορούσατε υπό άλλες συνθήκες. Φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς οι ρούνοι αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνέχεια, όπως το Duplicate που είναι κατάλληλο για τη δημιουργία ενός τριπλού fireball ή το Homing (που “lockάρει” τους εχθρούς), αλλά και trigger ρούνοι όπως το Impact που σας επιτρέπουν να συνδυάσετε τους τύπους spell μεταξύ τους. Ενδεικτικά, σκεφτείτε να εκτελείτε ένα fireball, το οποίο μόλις πετυχαίνει έναν εχθρό, να δημιουργεί ένα αντίγραφο του εαυτού σας (μέσω του Ego) και αυτό στη συνέχεια να εκρήγνυται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Και αν δεν σας αρέσει το στοιχείο της φωτιάς, με το πάτημα ενός κουμπιού στο spellbook σας, μπορείτε να εκτοξεύετε… iceballs, ακόμα και stoneballs.

Mages of Mystralia Shot3 smallΈνα μικρό δείγμα δημιουργίας spell μέσω του spellbook.

 


Οι επιλογές που σας δίνονται είναι εντυπωσιακά πολλές και συχνά ο μόνος περιορισμός στο τι spell θα μαγειρέψετε, είναι να έχετε ανακαλύψει τον κατάλληλο ρούνο, εφόσον έχετε λύσει το σχετικό challenge. Τα challenges είναι ένα επίσης πολύ συχνό φαινόμενο στο κόσμο του Mystralia που οφείλετε να ακολουθήσετε, καθώς μέσω αυτών αποκτάτε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερους ρούνους ή σε purple orbs, τα οποία χρησιμεύουν για να αυξήσετε μόνιμα τη μπάρα health ή τη μπάρα mana της Zia. Το αντικείμενο των challenges είναι συνήθως κάποιος γρίφος που λύνεται με το σωστό συνδυασμό spells από μεριάς σας (ευτυχώς το παιχνίδι σας ενημερώνει αν διαθέτετε ή όχι τους κατάλληλους ρούνους για να ολοκληρώσετε το challenge) ή κάποια μάχη με μπόλικους εχθρούς σε σχετικά περιορισμένο χώρο. Έτσι, τα έπαθλα των challenges ανοίγουν περισσότερες επιλογές, τις οποίες μπορείτε να μετατρέψετε σε καινούρια spells για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα μέρη (υπάρχουν πραγματικά πολλά μυστικά στο παιχνίδι) και… το μοτίβο αυτό συνεχίζεται, σαν τα Metroidvania παιχνίδια ένα πράγμα.

Mages of Mystralia Shot4 smallΚάποιες φορές, η μαγεία χρειάζεται για να περάσετε απλά απέναντι.

Δυστυχώς, το σύστημα αυτό προκαλεί το πονοκέφαλο του backtracking, από το οποίο “υποφέρει” το παιχνίδι, σε συνδυασμό με έναν όχι και τόσο βολικό χάρτη (mini-map γιοκ) και την ανεξήγητα αραιή ύπαρξη fast-travel τοποθεσιών. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να θυμάστε που βρίσκεται το καθετί, καθώς το παιχνίδι δίνει επαρκή hints μόνο στα objectives της κεντρικής ιστορίας, ενώ ακόμα και στα διάσπαρτα side quests που θα αναλάβετε, είναι λίγο δύσκολο να βρείτε τον quest-giver σας, καθώς αργότερα ο ίδιος μπορεί να έχει αλλάξει θέση! Αφενός το εν λόγω ψάξιμο από τη μεριά του παίκτη έχει το δικό του γούστο, καθώς το παιχνίδι αποφεύγει να τον πάρει από το χεράκι και του αποζητά περισσότερη αφοσίωση από το συνηθισμένο, αφετέρου είναι κάπως κουραστικό να ψάχνετε δεξιά και αριστερά τον τύπο που σας ζήτησε να του φέρετε πίσω τα τέσσερα σακιά που του έκλεψαν τα goblins, όταν πλέον δεν βρίσκεται ούτε καν στο παγκάρι που πουλούσε τα προϊόντά του…

Πάντως, στο τομέα της καθαρής δράσης, το Mages of Mystralia δεν τα πάει καθόλου άσχημα, με τις μάχες να μην περιορίζονται στην ασταμάτητη εκτέλεση των spells, αλλά να χρειάζονται τακτική αναλόγως τον εχθρό που σας αντιμετωπίζει. Μερικοί έχουν ανοσία σε κάποιο στοιχείο της φύσης, κάποιοι άλλοι πετρώνουν μόλις έχετε οπτική επαφή μαζί τους, οπότε θα πρέπει να τους “κοροϊδέψετε” με decoy, άλλοι σας κόβουν το mana για κάποιο διάστημα, καθιστώντας σας τελείως ανίκανους να πολεμήσετε και ούτω καθ’ εξής. Τη παράσταση κλέβουν φυσικά τα bosses, που είναι ιδανικά για να εξασκήσετε τις spell δημιουργίες σας, αν και (πλην ίσως του τελευταίου boss), δεν θα σας προβληματίσουν καθόλου. Γενικότερα το επίπεδο δυσκολίας είναι μάλλον χαμηλό, με συνέπεια ένα τυπικό walkthrough να μη διαρκεί παραπάνω από επτά με οκτώ ώρες, ενώ ακόμα και τα σχετικά αραιά save points δεν ενοχλούν καθόλου, γιατί απλά δεν… θα χάνετε τόσο συχνά.

Mages of Mystralia Shot5 smallΈνα από τα bosses που αντιμετωπίσετε. Τούτος εδώ είναι από τις περιπτώσεις που το μέγεθος ΔΕΝ μετράει.

Βέβαια, αν θέλετε να πιάσετε το 100% του Mages of Mystralia, ο αριθμός των ωρών αυτών διπλασιάζεται, ενώ αν θέλετε να τεστάρετε τις spellcrafting συνταγές σας, υπάρχει μια αρένα με δέκα κύματα εχθρών, αρκεί να το πράξετε πριν τερματίσετε το παιχνίδι. Δυστυχώς δεν υπάρχει end-game υλικό (κάποιο έξτρα ζόρικο boss ή μια περιοχή με ισχυρά τέρατα), οπότε οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται με το σύστημα μαγείας του περιορίζονται κάπως από το ίδιο το παιχνίδι, αλλά ίσως αυτό λυθεί στο αναπόφευκτο sequel, όπως ο τερματισμός του παιχνιδιού αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει.

Παρ’ όλα όμως τα μικρά μειονεκτήματα που προαναφέρθηκαν, το Mages of Mystralia μόνο θετικές εντυπώσεις αφήνει. Τα γραφικά του είναι αξιολάτρευτα, με τα ζωηρά και έντονα χρώματα, το “γλυκό” animation και τις όμορφες μικρές λεπτομέρειες στο περιβάλλον να αναδεικνύουν την αγάπη των δημιουργών του προς αυτό, ενώ το ορχηστρικό soundtrack είναι αναπάντεχα αξιόλογο και δυναμικό, με τον Ιάπωνα συνθέτη Shota Nakama (Final Fantasy XV) να έχει βάλει και αυτός το χεράκι του.

Mages of Mystralia Shot6 smallDungeons, κλειδιά, γρίφοι… απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Συνοψίζοντας, το Mages of Mystralia είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα θα απολαύσετε παίζοντας το, ίσως να είναι ένα από τα διασκεδαστικότερα παιχνίδια που θα παίξετε φέτος, αλλά αναμφίβολα είχε τις προοπτικές για κάτι πιο μεγαλειώδες. Γι’ αυτό το λόγο φυλάμε την άριστη βαθμολογία για αργότερα και παράλληλα παρακολουθούμε και τη πορεία της Borealys Games, που ελπίζουμε να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο.

 

Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

  • Εντυπωσιακά βαθύ σύστημα spellcrafting
  • Προσεγμένος τεχνικός τομέας
  • Απλό και εθιστικό gameplay, συνδυάζοντας πολύ καλά action και puzzle στοιχεία
  • Πολλά μυστικά που μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια του τίτλου…

Cons

  • … που γενικά είναι αρκετά μικρή
  • Ιστορία που πλέει σε ρηχά νερά, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από τη πένα του Ed Greenwood
  • Μπόλικο backtracking

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL