REVIEWS

MIDDLE-EARTH: SHADOW OF MORDOR

Από τη χρυσή εποχή των 8bit υπολογιστών, η Μέση Γη αποτελούσε έναν φωτεινό «φάρο» για τους developers, όταν ήθελαν να φτιάξουν ένα επικό παιχνίδι που εγγυημένα θα τραβούσε τη προσοχή του κοινού. Μέσα στη δεκαετία του ’80 παρουσιάστηκαν ουκ ολίγα, με πρωτεργάτη τη Melbourne House που έγινε γνωστή χάρη σε κυκλοφορίες όπως το κλασικό The Hobbit, το The Fellowship of The Ring, το Crack of Doom κ.α. Αρκετά χρόνια μετά, η τεράστια εμπορική επιτυχία της τριλογίας Lord of the Rings του Peter Jackson οδήγησε σε μια εξίσου τρομακτική αύξηση των παιχνιδιών που είχαν ως θέμα το φανταστικό κόσμο του καθηγητή J.R.R. Tolkien, εντούτοις σπάνια θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη ποιότητά τους ως υψηλή, πέρα από μερικές τίμιες προσπάθειες (και ένα αξιόλογο MMO φυσικά). Το Middle-Earth: Shadow of Mordor έρχεται σε μια περίοδο που η καταιγίδα των σχετικών παιχνιδιών έχει κοπάσει προ πολλού και η έλλειψη βιασύνης να προλάβει κάποιο movie tie-in, του επιτρέπει να κατακτήσει άνετα το τίτλο ενός από τα αρτιότερα παιχνίδια που σχετίζονται με το πολυαγαπημένο αυτό lore. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του Shadow of Mordor διαδραματίζεται στο διάστημα μεταξύ του “The Hobbit” και του “Lord of the Rings” και περιστρέφεται γύρω από τον ranger Talion, έναν ρωμαλέο αλλά και βασανισμένο ήρωα, όπου η μοίρα του παίζει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι: να γίνει μάρτυρας της εν ψυχρώ δολοφονίας της γυναίκας και του παιδιού του από το Black Hand of Sauron και στη συνέχεια να καταλήξει να γίνει ο ίδιος “θυσία” στον απόλυτο άρχοντα του κακού. Φυσικά, αν η υπόθεση τελείωνε σε αυτό το σημείο, δεν θα υπήρχε παιχνίδι να παίξουμε, οπότε ο Talion επιστρέφει στη ζωή με τη βοήθεια ενός πανίσχυρου elder Elf, το οποίο, πέρα από το γεγονός ότι είναι Wraith, δεν θυμάται σχεδόν τίποτα από το πλούσιο παρελθόν του ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται.

Shadow of Mordor Shot1
O Talion αυτοπροσώπως. Φέρνει λίγο στον Aragorn, δε βρίσκετε;

Κατόπιν μιας “τυπικής” συνομιλίας, καθώς και μερικών σποραδικών flashbacks, οι δυο πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν ότι, παρ’ όλο που τους χωρίζουν πολλοί αιώνες, τους ενώνουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως το μίσος για τον Black Hand, τον οποίο θέλουν νεκρό ο καθένας για διαφορετικούς λόγους: ο Talion για να εκδικηθεί την νεκρή οικογένεια του, ενώ το μυστηριώδες Elf για λόγους που δεν μας επιτρέπεται να αποκαλύψουμε ακόμα, καθώς θα καταστρέψουμε κάθε πιθανό ίχνος ενδιαφέροντος πάνω στο σενάριο του Shadow of Mordor. Ένα σενάριο που εν γένει δεν αποτελεί κάτι αξιοσημείωτο, παρ’ όλες τις πολλές «κρυμμένες» αναφορές στο lore του Tolkien που ενίοτε κάνουν την εμφάνισή τους, αφενός διότι ο πρωταγωνιστής Talion είναι ολίγον τι αδιάφορος και τετριμμένος σαν χαρακτήρας, αφετέρου γιατί η πλοκή εξελίσσεται σε μάλλον προβλέψιμα και χλιαρά μοτίβα, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ακόμα και όταν πλέον πλησιάζουμε στη κορύφωσή της. Πιθανότατα οι άνθρωποι της Monolith ήθελαν να δώσουν περισσότερη έμφαση στο gameplay του παιχνιδιού και άφησαν το σενάριο σε δεύτερη μοίρα, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς με τόσο πλούσιο lore που διαθέτει ο κόσμος του J.R.R. Tolkien είναι κρίμα να μην καταφέρνεις να πλάσεις κάτι πραγματικά εξαιρετικό.

“Καταπίνοντας” το λυπηρό αυτό γεγονός και στρέφοντας τη προσοχή μας στο κυρίως παιχνίδι, η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα λεπτά είναι κάπως “μουδιασμένα”. Ο λόγος είναι ότι οι Assassin’s Creed επιρροές στο στήσιμο του open-world gameplay του και οι ομοιότητες του συστήματος μάχης με τα πρόσφατα Batman είναι έντονες σε σημείο χοντρής παρεξήγησης. Είναι όμως τουλάχιστον άδικο να περιγράψουμε το Shadow of Mordor ως “το Assassin’s Creed στη Μέση Γη με το σύστημα μάχης του Batman”, καθώς οι δημιουργοί έχουν δώσει την απαραίτητη φροντίδα στο “παιδί” τους προκειμένου να αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία. Και η αλήθεια είναι ότι το πετυχαίνουν με το παραπάνω: το Shadow of Mordor είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά ανοικτού τύπου παιχνίδια που θα παίξετε φέτος.

Shadow of Mordor Shot2
Σφάζοντας έναν Captain, κερδίζετε όχι μόνο υλική αλλά και ηθική αποζημίωση για όλα αυτά που σας έχει “σούρει” μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι τα γνώριμα που έχετε συναντήσει σε κάθε παιχνίδι του είδους. Βρίσκεστε σε ένα χάρτη που αναπαριστά ένα κομμάτι της Mordor (αργότερα ανοίγει και ένας δεύτερος), ο οποίος αν και είναι σχετικά μικρός για παιχνίδι του είδους, πραγματικά ξεχειλίζει από δραστηριότητες και αποστολές (κύριες και δευτερεύουσες), ενώ εντύπωση προκαλεί το ότι πολλές από αυτές είναι προσβάσιμες σχεδόν εξ’αρχής. Φυσικά όσο προοδεύετε στο παιχνίδι, ο αριθμός των δραστηριοτήτων πολλαπλασιάζεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να μείνετε άπραγοι. Επί τακτικής βάσεως θα είστε σε θέση να ασχοληθείτε με side-missions ή τυχόν προκλήσεις, οι οποίες δεν σας απονέμουν μόνο experience points για να βελτιώσετε τα χαρακτηριστικά του ήρωα μέσω ενός λειτουργικού skill tree, αλλά και έναν τρόπο για την περαιτέρω αναβάθμιση των τριών βασικών σας όπλων (sword, bow και dagger). Το θετικό στην όλη υπόθεση των αποστολών είναι ότι, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει μια αξιοσέβαστη ποικιλία: από το κυνήγι ζώων διαφόρων μεγεθών και τη συλλογή φυτών, μέχρι την απελευθέρωση σκλάβων και τον εντοπισμό επικίνδυνων Orcs (ή πιο σωστά Uruks), όπου γενικότερα η ύπαρξη τους στο παιχνίδι ισοδυναμεί με το αλατοπίπερο της δράσης.

Η ατάκα “Let’s hunt some Orcs” λοιπόν αποκτά άλλη διάσταση στο Shadow of Mordor, χάρη στο πολυπόθητο και διαφημισμένο Nemesis system. Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί τη βασικότερη καινοτομία του τίτλου, καθώς κατά κάποιον τρόπο “ζωντανεύει” το κόσμο του παιχνιδιού, κινούμενο αυτόνομα και παράλληλα με τις πράξεις του πρωταγωνιστή. Συνοπτικά η λειτουργία του έχει ως εξής: όσο εσείς αναλαμβάνετε και ολοκληρώνετε αποστολές, τα βαθμοφόρα Orcs της περιοχής κυριολεκτικά αλληλοσκοτώνονται για να ανέβουν στην ιεραρχία της αρμάδας του Sauron, μιας και ως γνωστόν τα Orcs τρέφουν τόσο μίσος μεταξύ τους όσο μισούν τους ανθρώπους. Το πιο ισχυρό Orc που θα κατορθώσει να επικρατήσει παίρνει τη θέση του προηγούμενου και αναβαθμίζεται σε level, γεγονός που το κάνει πιο ανθεκτικό και δύσκολο να νικηθεί από τον Talion σε κάποια μάχη.

Shadow of Mordor Shot3
Ο Talion είναι δεινός πολεμιστής και το σύστημα μάχης που ενσωματώνει το παιχνίδι βοηθά πολύ σε αυτή τη διαπίστωση…

Δεν είναι καθόλου απίθανο κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεων σας να συναντήσετε κάποιο Captain Orc και, εφόσον δράσετε ανάλογα (κοινώς, να τον σφάξετε χωρίς πολλές κουβέντες), να επηρεάσετε τη τρέχουσα ιεραρχία. Όμως έχετε υπόψη σας ότι προκειμένου να εξοντώσετε, χωρίς πολύ κόπο, ένα σκληροτράχηλο Captain ή Warchief Orc, το οποίο πάντα συνοδεύεται από μιλιούνια από Orcs, θα πρέπει να γνωρίζετε τις αδυναμίες του. Οι αδυναμίες αυτές μπορεί να είναι, για παράδειγμα, φόβος ενάντια στη φωτιά ή ζημιά μόνο με βέλη, οπότε κατά συνέπεια θα πρέπει να στηρίξετε τη τακτική σας πάνω σε αυτές και να τις εκμεταλλευτείτε σωστά. Προσοχή μόνο γιατί οι πληροφορίες για τις αδυναμίες τους δεν σας προσφέρονται έτοιμες στο πιάτο, αλλά θα πρέπει να τις ανακαλύψετε μόνοι σας είτε ανακρίνοντας βίαια κάποιο Orc-“Αρτέμη Μάτσα” είτε δοκιμάζοντας να τους πολεμήσετε απευθείας, με το ρίσκο να φάτε τα μούτρα σας και να ανεβάσετε το level του Orc που σας σκότωσε! Ναι, ο θάνατος στο Shadow of Mordor είναι κάτι που δεν πρέπει να εκλαμβάνεται αψήφιστα, καθώς κάθε αποτυχημένη προσπάθεια έχει ως συνέπεια να δυσκολεύει την επόμενη, οπότε οφείλετε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι πριν επιτεθείτε στο Level 17 Warchief που σας “γυάλισε”.

Πάντως μια νίκη απέναντι σε κάποιον Orc αξιωματικό έχει και τα ανάλογα οφέλη στη πρόοδο του Talion, για τα οποία αξίζει να ιδρώσετε λίγο παραπάνω: από τη μια συγκεντρώνετε Power πόντους που ξεκλειδώνουν το επόμενο Tier του Skill Tree, από την άλλη οι ρούνοι που ρίχνουν όταν αφήνουν την ύστατη πνοή τους, μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποιο από τα τρία όπλα σας και να ενισχύσουν σημαντικά την απόδοση του ήρωα στη μάχη. Αξιοσημείωτο και εδώ είναι ότι η ποικιλία των ρούνων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και άνετα μπορείτε να ξοδέψετε κάμποσες ώρες καθαρίζοντας το χάρτη από βαθμοφόρα Orcs, μια διαδικασία που δύσκολα γίνεται βαρετή, κυρίως γιατί τα Orcs διαθέτουν τη δική τους προσωπικότητα και σπάνια η εξέλιξη μιας μάχης θα είναι ακριβώς ίδια με τη προηγούμενη, ενώ η εριστική και υπεροπτική διάθεσή τους προς το πρόσωπό σας, προκαλούν πρωτόγονα αισθήματα μίσους και την έντονη επιθυμία να παλουκώσετε το κεφάλι τους στο πλησιέστερο πάσσαλο…

Shadow of Mordor Shot4
Τα Orcs πλακώνονται μεταξύ τους και εμείς απολαμβάνουμε το θέαμα.

Αρωγός στην επιτυχημένη υλοποίηση του Nemesis System αποτελεί το a-la Batman σύστημα μάχης, το οποίο στο Shadow of Mordor βρίσκει μια απίστευτα διασκεδαστική υλοποίηση. Ακριβέστατο και χωρίς προβλήματα στην απόκριση, δεν περιορίζεται στο ανεγκέφαλο button-mashing αλλά απαιτεί και τεχνική από μέρους του παίκτη, τα combos και τα counters βγαίνουν αβίαστα και είναι πολύ εντυπωσιακά, ενώ ακόμα και όταν χρειαστεί να εφαρμόσετε stealth μεθόδους, το παιχνίδι δεν αστοχεί. Το καταπληκτικό wraith-τόξο του Talion μπορεί να προκαλέσει πανικό, ιδίως όταν το συνδυάσετε με παγίδες του περιβάλλοντος, ενώ με το dagger είναι εφικτό να εξολοθρεύσετε σιωπηλά ολόκληρες μεραρχίες από Orcs. Ένσταση έχουμε όμως στα εντελώς αχρείαστα QTE που δεν προσφέρουν τη παραμικρή συγκίνηση στο πεδίο της μάχης – ευτυχώς είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που θα σας εκνευρίσουν με τα ενίοτε στενά χρονικά περιθώρια τους.

Πάντως, άπαξ και αφιερώσετε πολύ χρόνο στην ενίσχυση των δυνάμεων του Talion, τότε ο ήρωας γίνεται πραγματικά πανίσχυρος και εδώ ίσως παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ελάττωμα του Shadow of Mordor: το παιχνίδι γίνεται ευκολότερο απ’ ότι θα έπρεπε και απ’ότι θα περίμενε κανείς. Σε αυτό συμβάλλει και η μάλλον ανόητη συμπεριφορά των Orcs που τις περισσότερες φορές πολεμούν σαν να κραδαίνουν σπαθί για πρώτη φορά και κινδυνεύετε μόνο όταν σας λυγίσουν κάτω από το βάρος του αριθμού τους (όποτε απλά βάζετε τα πόδια στους ώμους), όταν κινείστε στις σκιές θα πρέπει να κάνετε αίτηση για να σας πάρουν μυρωδιά, ενώ στη περίπτωση που σας αντιληφθούν και τρέξετε μακριά από το πεδίο δράσης τους, αυτά σταματούν τη καταδίωξη και επιστρέφουν στις θέσεις τους σαν να μη τρέχει τίποτα. Είπαμε, τα Orcs είναι…στόκοι, αλλά όχι και έτσι!

Shadow of Mordor Shot5
Ναι, θα βρείτε μερικά ζωάκια και θα τα καβαλικέψετε κιόλας!

Κατά τη προσωπική μου εκτίμηση, η χαμηλή ποιότητα της AI δεν πλήττει ουσιαστικά και δεν καταστρέφει την εμπειρία που θα αποκομίσετε από το παιχνίδι. Το Shadow of Mordor είναι χορταστικό σε περιεχόμενο, απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης για να ανακαλύψετε τα πάντα (οι completionists θα χαρούν ιδιαίτερα με αυτό που θα δουν), οι βασικοί μηχανισμοί του gameplay λειτουργούν απρόσκοπτα, με το σύστημα μάχης και το Nemesis system να δεσπόζουν και να οδηγούν σε μερικές επικών διαστάσεων μάχες, ιδίως προς το τέλος του παιχνιδιού που μαθαίνετε τη Brand/Dominate τεχνική και μπορείτε πια να αποκτήσετε… παρέα.

Περνώντας στο τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, πολύς ντόρος έγινε σχετικά με τις υπέρογκες απαιτήσεις του παιχνιδιού σε VRAM της κάρτας γραφικών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι επ’ ουδενί τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο παρουσιάζονταν. Μπορεί όντως για τις Ultra ρυθμίσεις, το παιχνίδι να χρειάζεται μια high-end κάρτα γραφικών για να ανταπεξέλθει σε playable επίπεδα, στο σύστημα δοκιμής που αναγράφεται παρακάτω με τη «ποταπή» 760GTX 2GB, το Shadow of Mordor έτρεξε σε σταθερά υψηλά frame rates στις high ρυθμίσεις, με ελάχιστα slowdowns και με το οπτικό αποτέλεσμα να αποδεικνύεται πανέμορφο και ελάχιστα κατώτερο των πολυπόθητων Ultra ρυθμίσεων. Εξαιρετικά σχεδιασμένα περιβάλλοντα, με τα μουντά χρώματα να κυριαρχούν (όπως είναι φυσικό σε μια περιοχή όπως η Mordor), ως επί το πλείστον πολύ καλής ποιότητας textures, προσεγμένο animation και εντυπωσιακά εφφέ καιρικών φαινομένων. Στις ίδιες υψηλές προδιαγραφές κυμαίνεται ο ηχητικός τομέας, με το ορχηστρικό soundtrack να περιλαμβάνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια που να σιγοντάρουν τη δράση, ενώ κανένα παράπονο δεν εντοπίζεται στα voice-over – επαγγελματική η απόδοση του καστ ακόμα και στο δύσκολο ρόλο του Gollum, όπου ο ηθοποιός που «αντικαθιστά» τον Andy Serkis κάνει υποδειγματική δουλειά.

Συνοψίζοντας, η Monolith Productions κατάφερε να κάνει την «έκπληξη» και να παρουσιάσει ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι που θα εκτιμήσουν οι φίλοι των open-world παιχνιδιών, ενώ οι λάτρεις του Tolkien θα έχουν πάντα ένα λόγο παραπάνω για να το αγαπήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για το τέλειο παιχνίδι, αλλά στήνει πολύ γερές βάσεις για μια ανώτερη συνέχεια που ίσως να κάνει τη διαφορά. Some things are ill to hear when the world’s in Shadows.

debeSpecs

To Middle-Earth: Shadow of Mordor μας διέθεσε η Zegetron που εισάγει το παιχνίδι στην Ελλάδα.

Pros

  • Εξυπνη υλοποίηση του Nemesis System
  • Διασκεδαστικό σύστημα μάχης
  • Πολύ καλός τεχνικός τομέας
  • Χάρτης γεμάτος δραστηριότητες που εγγυώνται πολύωρη ενασχόληση

Cons

  • “Χλιαρή” ιστορία
  • Χαμηλής ποιότητας ΑΙ
  • Τελείως περιττή η χρήση των Quick Time Events
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

  1. Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον review.
    Μα καλά, επίτηδες το έκανες; Ανέφερες τα 3 από τα 4 text adventures της Melbourne House με θέμα τη Μέση Γη και παρέλειψες ακριβώς εκείνο που έχει τον ίδιο τίτλο με το παιχνίδι του review;
    (http://www.mobygames.com/game-group/tolkien-software-adventure-series)

  2. Μπράβο Γιώργο αναλυτικός και κατατοπιστικός.
    Τα μόνα αρνητικά που διακρίνω είναι τα qte που ευτυχώς ειναι ελάχιστα και η ΑΙ που παρόμοια θέματα συναντάς σε πολλά παιχνίδια οπότε αυτα δεν είναι αρκετά να με κρατήσουν μακριά απο τον τίτλο.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL