REVIEWS

CARAVAN

Έρημος, σκόνη, ανατολίτικη μουσική. Στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του Caravan. Το παιχνίδι της It Matters, σε κυκλοφορία από τη πάντα αγαπημένη Daedalic, φροντίζει να μας βάλει από νωρίς στο κλίμα. Σε ένα τόπο τόσο άγονο και τόσο δυσπρόσιτο, ο έμπορας οφείλει να διαχειριστεί κάθε εμπόρευμα, κάθε φλασκί νερού και κάθε μερίδα φαγητού με το καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να πετύχει το μεγαλύτερο κέρδος. Και αυτή είναι η θέση στην οποία μας βάζει το παιχνίδι.

Όλα ξεκινούν στη πόλη του Iram. Ο πατέρας μας και ο θείος μας, θεωρούν πως έχουμε φτάσει πλέον στη κατάλληλη ηλικία ώστε να αφήσουμε την ασφάλεια και τη σιγουριά του παλατιού και να μάθουμε τη τέχνη του εμπορίου. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μελλοντική διατήρηση του πλούτου της πόλης και της οικογένειας μας. Πρώτη μας αποστολή, που θα λειτουργήσει και ως tutorial, να ταξιδέψουμε στη γειτονική πόλη και να πουλήσουμε τα εμπορεύματα μας φορτωμένα στη καμήλα μας. Μαζί μας θα έρθει και ο θείος Yussuf για βοήθεια. Στο γυρισμό προς το Iram, γεμάτοι ικανοποίηση και περηφάνια που τα καταφέραμε στη πρώτη μας έξοδο από την πόλη, ανυπόμονοι να πούμε τα ευχάριστα νέα στο πατέρα, το μικρό μας καραβάνι θα πέσει σε μία μεγάλη αμμοθύελλα. Γρήγορα θα καταλήξουμε μόνοι μας, αγνοώντας τη τύχη του θείου μας.

Caravan 1Από εδώ αρχίζουν όλα…

Φτάνοντας πια στο Iram, η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Μόνο χαλάσματα και σκόνη υπάρχει τριγύρω. Ευτυχώς ο πατέρας μας είναι ακόμα ζωντανός, χωρίς όμως κανένα νέο από τη μητέρα ή το θείο μας. Σύμφωνα με τον πατέρα μας, η αμμοθύελλα αυτή δεν είναι τυχαία και πίσω από τη καταστροφή της πόλης μας κρύβεται κάτι άλλο. Για την ασφάλεια μας πρέπει να φύγουμε αμέσως και έτσι, αφού ανανεώσουμε τα αποθέματα νερού μας, κατευθυνόμαστε προς ασφαλέστερο μέρος. Στη πορεία μας, δεχόμαστε επίθεση από ένα τζίνι. Ο πατέρας μας θα μπει μπροστά για να μας προφυλάξει, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και μόνος πάλι, ο ήρωας μας φτάνει στην επόμενη πόλη. Κάπου εδώ πλέον, αρχίζει το ταξίδι μας προς το άγνωστο. Ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψουμε τι συνέβη στη μητέρα μας και στο Iram.

Το σενάριο του Caravan είναι εξαιρετικό, γεμάτο εκπλήξεις και ανακαλύψεις. Μοιχεία, προδοσία, δολοπλοκία και το μεταφυσικό, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα συναντήσουμε κατά τη περιπλάνηση μας στην Αραβική χερσόνησο. Για παιχνίδι του είδους, η ιστορία του είναι καταπληκτική, ικανή να κρατήσει τον παίκτη στο παιχνίδι ακόμα και όταν αυτό αρχίζει να γίνεται επαναλαμβανόμενο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ορισμένα side quests αλλά δυστυχώς είναι λίγα στον αριθμό.

Caravan 2Δείγμα του χάρτη και των πληροφοριών που παίρνουμε για τον επόμενο προορισμό μας

Για να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας το ταξίδι μας, θα πρέπει να ασχοληθούμε ενδελεχώς με το εμπόριο. Υπάρχουν αρκετά προιόντα-εμπορεύματα διαθέσιμα στο παιχνίδι, τα οποία είναι χωρισμένα σε κατηγορίες: νερό, φαγητό, πρώτες ύλες, υφάσματα και εργαλεία, μπαχαρικά και τέλος τα πολύτιμα αντικείμενα. Από πόλη σε πόλη, οι τιμές για τη κάθε κατηγορία διαφέρουν. Αυτό σημαίνει πως σκοπός μας είναι η φτηνή αγορά και η πώληση στην υψηλότερη τιμή που θα βρούμε. Μπορεί το κέρδος πουλώντας υφάσματα ή μπαχαρικά να μην είναι πολύ μεγάλο αλλά το χοντρό παιχνίδι και αυτό που αποφέρει τις περισσότερες δραχμές (Drachma) είναι το εμπόριο των luxury items.

Φυσικά, για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε περισσότερα εμπορεύματα, θα πρέπει να εφοδιάσουμε το καραβάνι μας με ζώα. Υπάρχουν τρία ήδη ζώων στο παιχνίδι. Οι καμήλες, οι γάιδαροι και τα άλογα. Κάθε ήρωας του καραβανιού μας, συμπεριλαμβανομένου και του χαρακτήρα μας, μπορεί να καθοδηγεί μέχρι και έξι ζώα, ανάλογα με το rank του. Μεγάλο καραβάνι όμως σημαίνει και αυξημένη κατανάλωση νερού και μειωμένη ταχύτητα, γι’ αυτό και θα πρέπει να ελέγχετε πάντα τα αποθέματα νερού πριν ξεκινήσετε κάποιο ταξίδι. Μπορούμε να έχουμε μέχρι και επτά ήρωες (μαζί με εμάς), άρα μέχρι και σαράντα δύο ζώα μαζί μας. Προσωπικά πάντως, σε καμία περίπτωση δε χρειάστηκα τόσο μεγάλο αριθμό ζώων.

Caravan 4 Μεγάλωσε σιγά σιγά το καραβάνι μου!

Το rank των ηρώων μας, με μέγιστο rank το 12, ανεβαίνει είτε ολοκληρώνοντας αποστολές, είτε νικώντας σε μάχες. Αφού συγκεντρώσουμε τους πόντους που απαιτούνται, πρέπει να πάμε σε έναν guild master (υπάρχουν σε συγκεκριμένες πόλεις) ώστε να μας ανεβάσει rank, με το αζημίωτο φυσικά. Ανεβαίνοντας στη κατάταξη, ξεκλειδώνουμε και νέα skills, ξεχωριστά για κάθε ειδικότητα ήρωα.

Αφού όμως μίλησα για μάχες, ας δούμε λίγο το combat σύστημα του παιχνιδιού. Εδώ το παιχνίδι εισάγει κάτι πρωτότυπο, το οποίο όμως, μπορεί να μην αρέσει ιδιαίτερα σε κάποιους. Αφού επιλέξουμε με ποιον ήρωα θα πάμε στη μάχη, το παιχνίδι μας εμφανίζει ένα ταμπλό με κουτάκια. Κάθε δικό μας κουτάκι, έχει μέσα τον αριθμό του αντίστοιχου στατιστικού μας (επίθεση, άμυνα, πονηριά) και το ίδιο συμβαίνει για τον αντίπαλο. Στο κέντρο του ταμπλό ρίχνονται σε κάθε γύρο, έξι ζάρια. Ανάλογα με το χρώμα του ζαριού, μπορούμε να προσθέσουμε τον αριθμό των πόντων που αναγράφουν σε κάποιο στατιστικό μας. Στο τέλος του γύρου, γίνονται και οι ανάλογες ζημιές από και προς εμάς. Το σύστημα μάχης θυμίζει λίγο «πέτρα ψαλίδι χαρτί», χωρίς όμως να είναι τόσο random όσο ακούγεται. Δείτε το παρακάτω screenshot για να καταλάβετε καλύτερα πως δουλεύει το όλο σύστημα.

Caravan 3Το ταμπλό του combat system

Τα κουτιά σε πράσινο χρώμα, είναι τα δικά μου στατιστικά και τα κόκκινα είναι του αντιπάλου μου. Η άμυνα μου (το κουτί με την ασπίδα) είναι 170. Αυτό σημαίνει πως θα προκαλέσω 50 ζημιά, αφού είναι 50 πόντους παραπάνω από την επίθεση του αντιπάλου μου (το κουτί με τα δύο σπαθιά), αλλά θα δεχθώ και 10 ζημιά από την πονηριά αυτού (το κουτί με το ένα σπαθί). Η παρουσία των ζαριών, κάνουν λίγο τυχαία κάθε μάχη αλλά η σωστή επιλογή χρησιμοποίησης του κατάλληλου ζαριού για αύξηση κάποιου στατιστικού μας είναι αναγκαία. Πάντως αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο, είναι το rank καθώς μεγαλύτερο rank σημαίνει περισσότεροι αρχικοί πόντοι σε κάθε στατιστικό. Συνήθως, νικητής είναι αυτός με το μεγαλύτερο rank, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις μάχες στην αρχή του παιχνιδιού. Στη μάχη βοηθάνε και οι δούλοι. Κάθε δούλος, ανεβάζει 25 πόντους ζωής στο χαρακτήρα μας αλλά πιάνει μία θέση ζώου στο καραβάνι μας.

Στο δρόμο από πόλη σε πόλη, λαμβάνουν χώρο διάφορα random events. Μπορεί να συναντήσουμε ζώα, εμπόρους, εχθρούς, να πέσουμε σε κάποια αμμοθύελλα ή να τραυματιστεί κάποιο από τα ζώα μας και αρκετά ακόμα. Σε αρκετές περιπτώσεις θα μπούμε στο δίλημμα του ρίσκου. Θα προχωρήσουμε σε μια αμμοθύελλα για να γλιτώσουμε αποθέματα νερού, με κίνδυνο να χάσουμε κάποιο ζώο; Θα εξερευνήσουμε μία σπηλιά για αντικείμενα αξίας, με κίνδυνο να μας επιτεθούν ghouls; Τα events αυτά είναι μεν αρκετά στον αριθμό αλλά στη πορεία (ειδικά προς το τέλος) αρχίζουν να κουράζουν με την επανάληψη τους.

Εξίσου επαναλαμβανόμενο γίνεται και γενικά όλο το παιχνίδι, με το πάνε έλα από περιοχή σε περιοχή για αγοραπωλησίες. Ευτυχώς όμως η πορεία του παιχνιδιού είναι τέτοια που συνδυασμό με το σενάριο του, αυτή η επανάληψη δε κουράζει ιδιαίτερα. Τελείωσα και τα πέντε chapters του, σε περίπου 8 ώρες, οι οποίες πέρασαν νεράκι. Μετά από έξι ώρες σερί αφότου ξεκίνησα το παιχνίδι, πίεζα τον εαυτό μου να το κλείσω αλλά συνεχώς κατέληγα στο «ένα ταξίδι ακόμα» ή στο «να δω τι θα γίνει παρακάτω στο σενάριο και το κλείνω». Συνολικά μου πήρε δέκα ώρες και κάτι για να ολοκληρώσω και τα achievements που μου είχαν μείνει και μπορώ να πω με σιγουριά πως το κατευχαριστήθηκα. Αποτελεί must αγορά για τους λάτρεις του είδους και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία ακόμα και όσοι δεν έχετε ξανασχοληθεί με παρόμοια παιχνίδια.

Pros

  • Εξαιρετικό σενάριο για παιχνίδι του είδους
  • Η ανατολίτικη αύρα του
  • Το art style και το όμορφο soundtrack του
  • Πρωτότυπο σύστμα μάχης…

Cons

  • …το οποίο όμως, μπορεί να ξενίσει ορισμένους
  • Τα random events κουραζουν όσο πλησιάζουμε προς στο τέλος του παιχνιδιού
  • Λίγα side quests

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL