REVIEWS

ZAFEHOUSE : DIARIES

Ετοιμαστείτε για χρονομηχανή. Πάρτε τα πρωτεϊνούχα χάπια και βάλτε το κράνος σας. Μπορεί να μην ταξιδεύουμε ως τη Σελήνη, μα το ολοκαίνουριο Zafehouse : Diaries έχει τέτοιο ρετρό αέρα που θα μπορούσαμε κάλλιστα να βρισκόμαστε στο 1990.

Τί είναι όμως το Zafehouse; Εκτός από την έκτακτη Ρωσσική προφορά του “Safehouse”, είναι ένα text-based, interactive fiction strategy παιχνίδι, που επικεντρώνεται γύρω από την προσπάθειά μας να κρατήσουμε μια ομάδα επιζώντων της Ημέρας Ζ (ξέρετε τώρα, η πολυπόθητη μέρα που θα εμφανιστούν τα ζόμπια) όχι μόνο αρτιμελή, αλλά και να την οδηγήσουμε στην τελική σωτηρία.

THE ZOMBIE MANAGER

ZD1Και κάπως έτσι, ξεκινά το ηρωικό ταξίδι επιβίωσής μας…

Καταρχήν να τονίσω ότι το παιχνίδι είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο. Έχει πλήρη επίγνωση των περιορισμών του (δεν διαφέρει και πολύ από ένα interactive επιτραπέζιο, με το ταμπλώ να εικονίζεται πάντα στην οθόνη του υπολογιστή μας) και έτσι ξέρει πως η δύναμή του έγκειται στο πόσο προσωπική θα κάνει την εμπειρία. Όχι μόνο μπορούμε να εισάγουμε τα δικά μας πορτραίτα στο παιχνίδι, αλλά μπορούμε και ν’αλλάξουμε τα φώτα στην εμφάνιση του χάρτη, ώστε να καταλήξουμε να παίζουμε στη γειτονιά μας, με τους αγαπημένους μας.

Τέτοια άγρια ρετρό χαρά είχα να βιώσω από τις πρώτες ημέρες των strategy παιχνιδιών, όπου όλα ουσιαστικά διαδραματίζονταν στην κεφάλα μου ως παίκτη, με το interface και τα γραφικά να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Το παιχνίδι ουσιαστικά αποτελείται από δυο οθόνες όλο κι όλο. Το Ημερολόγιο (Diary) το οποίο αφηγείται τί συμβαίνει στην ομάδα μας και αντιδρά σε κάθε μας ενέργεια και ο χάρτης της πόλης (Town Map) απ’όπου μανατζάρουμε τους πέντε επιζώντες μας. Ξεκινάμε μαζεμένοι όλοι σ’ένα -σχετικά- ασφαλές σπίτι, με κάποιες περιορισμένες προμήθειες. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι μας να εξερευνήσουμε την πόλη, να γλιτώσουμε από τα σαγόνια των αναρίθμητων ζόμπι που κατακλύζουν τους δρόμους και να βρούμε τα πολυπόθητα αντικείμενα που θα εξασφαλίσουν την διαφυγή μας από την καταραμένη πόλη.

ZD2Διαδίδοντας φρικτές φήμες, αλλάζουμε τη χημεία μεταξύ των μελών της ομάδας. Εικονίζεται γνωστός συγγραφέας εν ώρα δράσης.

Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις, θυμίζοντας τρόπο τινά, τη manager εκδοχή του The Walking Dead. Ανάλογα με το επάγγελμα, τις ιδιαίτερες δεξιότητες και το background του κάθε χαρακτήρα (που προτείνω ανεπιφύλακτα να φτιάξετε στο χέρι) έχει διαφορετικές σχέσεις ή και συγκρούσεις με την υπόλοιπη ομάδα. Αν αποφασίσω να στείλω την Αθηνά και τον Κύριο Σρέντινγκερ μαζί για προμήθειες και προηγουμένως έχουν τσακωθεί, είναι πολύ πιθανό, μόλις τα δουν σκούρα, να εγκαταλείψει ο ένας τον άλλο αβοήθητο. Ομοίως, αν δυο χαρακτήρες τα πηγαίνουν καλά, όχι μόνο θα είναι αποτελεσματικότεροι στις όποιες εργασίες τους αναθέτουμε, αλλά θα ανεβάζουν και το ηθικό της υπόλοιπης ομάδας.

Παρά τον πολύ φτωχό εικαστικό τομέα (όλα τα assets του παιχνιδιού είναι 100MB με το ζόρι) το Zafehouse καταφέρνει να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βάλουμε την ομάδα μας είτε να ψάξει τον άμεσο χώρο της για πολύτιμα εφόδια, να φυλάξει σκοπιά, να αναλάβει περίπολο ή ακόμη και ν’αρχίσει να κατασκευάζει παγίδες ή και οχυρωματικά έργα.
Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τα παιδιά της Screwfly ώστε να καλυφθούν όλα τα “ρεαλιστικά” ενδεχόμενα στην περίπτωση μιας πραγματικής zombie apocalypse. Ως εκ τούτου, το παιχνίδι δεν συγχωρεί. Αν δεν σχεδιάσετε με εξαιρετική προσοχή τις κινήσεις σας, αν δεν συμπεριφερθείτε σαν τα ζόμπια ν’αλώνιζαν πραγματικά στην Πατησίων, θα χάσετε. Θα δείτε τους φίλους σας να κατασπαράζονται πριν περάσουν καν οι εκατό πρώτες σειρές.

Ναι σειρές, καλά διαβάσετε. Το παιχνίδι είναι 102% ultra hardcore, old-school. Στην αρχή κάθε “γύρου” δίνουμε εντολές στο κάθε μέλος της ομάδας μας. Ο Στέφανος ας πούμε θα κάνει επιδρομή στο δίπλα ψιλικατζίδικο να βρει τίποτε φαγώσιμο, ο Μάριος θα κάτσει στο σπίτι να φτιάξει κάποιου είδους όπλο, η Αθηνά με τον Κύριο Σρέντινγκερ θα πάνε γι’αναγνώριση στη βιβλιοθήκη και ο Strong Bad (τί νομίζετε, τα καλύτερα παιδιά έχω στην παρέα!) θα καθαρίσει τα πτώματα γύρω από τη βάση. Με το πάτημα του πλήκτρου “Space”, περνάει μια ώρα in-game χρόνου και το ημερολόγιο ενημερώνεται, δίκην μυθιστορήματος, με την έκβαση των δράσεών μας.

Mέχρι να περάσει η εβδομάδα, θα έχετε πραγματικά βιώσει μια κόλαση αγωνίας για να κρατήσετε την ομάδα σας ζωντανή. Καμία τοποθεσία δεν είναι ασφαλής για πολύ, καμία λύση εύκολη. Exploits και αηδίες, τα ξεχνάτε. Η AI είναι δίκαιη και αδυσώπητη. Σας κυνηγάει ακριβώς τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην νιώθετε ποτέ και πουθενά ασφαλείς.

THE REGULATOR

ZD3Τις νύχτες, όλα “σκοτεινιάζουν” στο interface, μια ακόμα πινελιά που μαρτυρά την προσοχή που έδωσαν στη λεπτομέρεια τα παιδιά της Screwfly.

Η ιδέα πίσω από το Zafehouse, είναι εξαιρετική. Το γεγονός, όμως, ότι είναι τόσο περιορισμένη οπτικοακουστικά εν έτει 2013, την κάνει να απευθύνεται σε ένα de facto ιδιαίτερα περιορισμένο κοινό. Όσο μερακλίδικο είναι να ζεις το απόλυτο Day Z Let’s Play (καμία σχέση με την ομότιτλη αποτυχία, ως Day Z νοείται η Πολυπόθητη Ημέρα που θα τελειώσουν τα ψέματα και θα ζήσουμε επιτέλους, με δάκρυα ευγνωμοσύνης στα μάτια, το Φολάουτ Όνειρο), πολύ μεγάλο μέρος της ικανοποίησης και της χαράς που θα αντλήσεις από αυτό, βρίσκονται καθαρά και μόνο στο κεφάλι σου. Ακόμη και οι μάχες, στηρίζονται εξ’ολοκλήρου στα στατιστικά και τον εξοπλισμό του εκάστοτε μέλους της ομάδας, χωρίς καμία επιπλέον ενέργεια να απαιτείται από μέρους μας. Ειδικά αυτό το τελευταίο, ενδέχεται να ξενερώσει πολύ κόσμο που θα περίμενε λίγη δράση, στο γνώριμο στύλ του XCOM.

Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί το Zafehouse είναι έργο αγάπης, έχει ψυχή. Νιώθεις ότι αυτό που παίζεις το έφτιαξαν άνθρωποι και δη μερακλήδες. Δεν είναι το αποτέλεσμα ενός μαρκετίστα που παράγγειλε σε 20 3D-artists “κάτι πιασάρικο για φέτος” και έφυγε ευτυχισμένος για να ρημάξει το επόμενο franchise. Eίναι αδυσώπητο, old school, άρτιο ως προς τα υποσυστήματά του και σου δίνει ακριβώς όσα θα επενδύσεις σε αυτό.

Μόνη μου πραγματική ένσταση αποτελεί η τιμή του, η οποία είναι αδικαιολόγητα υψηλή για ένα τίτλο ο οποίος είναι ουσιαστικά text based. Όσοι φίλοι της στρατηγικής πάντως, στην πρώτη έκπτωση που θα το δείτε, χτυπήστε το. Θα εκπλαγείτε με το βάθος και το μεράκι που θα ανακαλύπτετε σε κάθε γωνιά του ζοφερού του κόσμου.

Pros

  • Στρατηγικό βάθος με πληθώρα επιλογών στη διάθεσή μας.
  • Εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποίησης, ώστε να ζήσουμε την αληθινά δική μας Ημέρα Ζ.
  • Συνεχή δωρεάν updates, game modes και βελτιώσεις.
  • Έξυπνη AI και ενδιαφέρον το σύστημα του διαδραστικού ημερολογίου.

Cons

  • Πάμπτωχος εικαστικός τομέας.
  • Πλήρης έλλειψη ενός έστω και υποτυπώδους combat interface.
  • Πολύ υψηλή τιμή
  • Ίσως υπερβολικά old school για το καλό του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 76%

76%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek