REVIEWS

BATMAN – A TELLTALE SERIES EP. 1: REALM OF SHADOWS

Disclaimer: Όσοι θέλουν να διαβάσουν το κυρίως μέρος του review, χωρίς το περιττό backstory που εξηγεί γιατί ο υπογράφων ανέλαβε αυτό το review, μπορούν να μεταβούν άμεσα στην ενότητα «Dark Knight… σε σφηνάκια».

Ακολουθούν πραγματικά γεγονότα στα εικονικά γραφεία του Ragequit.gr:
Ο αρχισυντάκτης Μάνος “manos234613d” Καρκαλέμης είχε ήδη καταλάβει ότι ο Στέφανος «Ποράτσο» Κουτσούκος έφτανε στο γραφείο του από το ρυθμικό ήχο των σπιρουνιών που ήταν ενσωματωμένα πάνω στις φιδίσιες μπότες του. Προτού ο τελευταίος προλάβει να χτυπήσει την πόρτα, ο Μάνος έριξε το παράγγελμα να περάσει στα ενδότερα. Χρειάστηκε μία γουλιά από το Glen Garioch 1998 και ένα ρούφηγμα από το Cohiba Habanos S.A. Robusto (πράγματα που κάθε αρχισυντάκτης που σέβεται τον εαυτό του έχει στο γραφείο του) για να συνέλθει από τη στυλιστική άποψη του Κουτσούκου: μαύρο διχτυωτό “T-shirt”, κίτρινο σλιπάκι Speedo, και φυσικά οι μπότες (ακάλτσωτες). «Καλοκαιράκι» έκανε με νόημα ο Κουτσούκος.

Ο Μάνος αποφάσισε να μπει στο ψητό: «Ήρθε ο καινούργιος τίτλος της Telltale. Μπάτμαν.». Ο Στέφανος έσκυψε προς το Μάνο και έβαλε τα χέρια του στο γραφείο για να στηριχτεί. Το διχτυωτό ξεκόλλησε από το φρεσκοξυρισμένο στήθος του. «Άκου να σου πω, πλέον έχω δει το φως το αληθινό. Έπαιξα ολόκληρο This Is The Police, έχω άλλον ένα sensational indie τίτλο της δεκαετίας να παρουσιάσω και εσύ μου δίνεις το Πάτμαν? Έχω μετοχές στην Telltale, αλλά κάπου μπαίνουν κόκκινες γραμμές. Δεν θα ρίξω τη νοημοσύνη μου σε επίπεδο προνηπίου για να σου βγάλω τη λάντζα. Δώστο σε αυτόν!» Το δάχτυλο, του Κουτσούκου, με τα 10 δαχτυλίδια έδειξε μία τριχωτή μάζα στη γωνία του γραφείου του Μάνοςςς, που έπαιζε με το συλλεκτικό κουκλάκι Doomsday την ώρα που έσπερνε τον όλεθρο σε τρία αρθρωτά κουκλάκια G.I. Joe, δύο αμαξάκια Lego και έναν Ευχούλη. Η μάζα γύρισε προς το μέρος τους και χαμογέλασε με περηφάνια. Η φαλάκρα έλαμψε από τη χαρά.

DARK KNIGHT… ΣΕ ΣΦΗΝΑΚΙΑ

Όταν ο ίδιος ο Τελλτελοφάγος Κουτσούκος αρνείται να παρουσιάσει τίτλο της adventurομάνας οι τακτικοί αναγνώστες/-ριες υποψιάζονται ότι ο τίτλος θα είναι για τα σκουπίδια. «Επιτέλους ένας τίτλος της Telltale που ίσως να πάρει και κάτω από 78», λένε ορισμένοι. Μην προτρέχετε αγαπητές και αγαπητοί, όλα εδώ θα τα πούμε. Από τότε που η Telltale ανακοίνωσε ότι θα εκδόσει σειρά Batman, στις αρχές Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, κράτησε σιγή ιχθύος για το πώς θα αντιμετωπίσει την ιστορία του Σκοτεινού Ιππότη, μέχρι την αποκάλυψη λίγων πληροφοριών λίγους μήνες νωρίτερα. Η ανακοίνωση επέφερε έναν διχασμό στις σκέψεις του υπογράφοντος. Από τη μία μεριά, ο Σκοτεινός Ιππότης έχει την τύχη να λάβει υλοποίηση σε μία από τις καλύτερες action σειρές της τελευταίας δεκαετίας, παρά το αμφιλεγόμενο τέλος της. Από την άλλη, η πολιτική της Telltale για την κυκλοφορία narrative επεισοδίων ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο διανομής των comics. Ο τελευταίος ευνοεί στην ανάπτυξη μίας ιστορίας επεισοδικού χαρακτήρα, όπου τα επεισόδια είναι αρκετά αυτοτελή αλλά έχουν και μία υποβόσκουσα θεματική ενότητα που τα ενώνει ως μία ενιαία ιστορία. Ποια όμως η ιστορία του Realm of Shadows του πρώτου επεισοδίου της σειράς;

Batman Telltale Ep1 2Το Bat Computer δίνει τις πληροφορίες για κάθε χαρακτήρα και τις επιλογές μας που σχετίζονται με αυτόν.

Η πλοκή του Telltale Batman διαδραματίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του Μεγαλύτερου Ντετέκτιβ, όταν ακόμη ο Harvey Dent ήταν ο πρώτος Εισαγγελέας του Gotham, ο James Gordon προσπαθούσε να καθαρίσει ένα πλήρως διαβρωμένο και ξεπουλημένο αστυνομικό σώμα, όντας ένας απλός Υπαστυνόμος (Lieutenant). Η ιστορία δανείζεται πάρα πολλά μοτίβα από το Long Halloween, συλλογή που αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς των ιστοριών του Batman. Παρόλα αυτά υπάρχει αρκετά ελεύθερη μετάφραση και οι φίλοι του Σκοτεινού Ιππότη δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι το παιχνίδι θα ακολουθήσει πιστά το canon του σύμπαντος. Εν προκειμένω, το πρώτο επεισόδιο της σειράς πραγματεύεται την εσωτερική σύγκρουση του Batman/Bruce Wayne, αλλά και την προσπάθεια του τελευταίου να ισορροπήσει την κοινωνική του ζωή και αντανακλαστικά σε δεξιώσεις που διοργανώνει για την προώθηση εκλογής του Harvey Dent ως δήμαρχου της Gotham. Τα πράγματα δυναμιτίζονται όταν ένας επιφανής μαφιόζος και ένα άτομο από το παρελθόν του Bruce Wayne κάνουν την εμφάνισή τους. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί spoiler για ένα επεισόδιο που ξεπερνάει οριακά το δίωρο για να ολοκληρωθεί.

Batman Telltale Ep1 4Κούκλα φόρα μία στολή Χειρόπτερου και το συζητάμε.

Η Telltale αποφάσισε να ισορροπήσει το gameplay της μεταξύ του Batman και του alter ego του Bruce Wayne (όχι, δεν είναι η ανάποδη σειρά). Κατά τη διάρκεια του πρώτου τα Quick Time Events (QTE) έχουν την τιμητική τους, παρότι υπάρχουν κάποιες νέες προσθήκες όπως αυτή της ανάλυσης ενός τόπου εγκλήματος. Το σημείο όπου δόθηκε το κυρίως βάρος στο λιγοστό marketing του τίτλου, είναι οι σεκάνς του Bruce Wayne, όπου κατά κύριο λόγο έχουμε τις επιλογές διαλόγου, και την ψευδαίσθηση ελέγχου της ιστορίας που αυτές δίνουν στα παιχνίδια της Telltale. Παρότι η τελευταία ισχυρίστηκε ότι θα έχουμε πρωταρχικό ρόλο (θεατή;) στην ανάπτυξη της ψυχοσύνθεσης του Bruce Wayne, αυτό που συμπέρανα από το πρώτο επεισόδιο είναι ότι η σειρά κινδυνεύει επικίνδυνα από κρίση διπλής ταυτότητας (pun semi-intended). Ο Bruce αποδίδεται ως μία αντιφασκόμενη φιγούρα κυρίως στις σεκάνς διαλόγου, όπου παραμένουμε θεατές. Ενώ μπορεί πρωτύτερα να έχουμε επιλέξει γραμμή διαλόγου που μόνο ένας ευθυτενής και γεμάτος αυτοπεποίθηση άνθρωπος θα μπορούσε να ξεστομίσει, στην επόμενη πρόταση ο ήρωάς μας δείχνει την κλασσική Telltale έκφραση προσώπου που δείχνει μία λύπη/μπέρδεμα/έφαγα-χυλόπιτα-και-έσμιξα-τα-φρύδια-για-να-δείξω-την-ψυχρολουσία μου. Κατανοώ ότι είναι αρκετά νωρίς να κριθεί πώς η Telltale θα διαχειριστεί την εξέλιξη χαρακτήρων (εάν υπάρξει τέτοια) στη σειρά, αλλά η εντύπωση που δημιουργήθηκε χάλασε το οποιοδήποτε ελάχιστο immersion υπήρχε. «Μα καλά τώρα κάνουμε ακαδημαϊκή ανάλυση της ψυχοσύνθεσης ενός δισεκατομμυριούχου της ιστορίες του οποίου διαβάζουν πιτσιρίκια;». Κι όμως.

Batman Telltale Ep1 5Η ανασύσταση της σκηνής εγκλήματος δεν έχει πιθανότητα αποτυχίας. Το “ενώστε τις τελείες” μπορεί να είναι και πιο δύσκολο.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ADVENTUROMANA

Σε τρεις κινήσεις ματ, που θα ζήλευε κάθε παιχνίδι που διεκδικεί ότι έχει αγγίξει το ζενίθ της αφηγηματικής απόδοσης μίας ιστορίας, η Telltale εμπλουτίζει τα βαθυστόχαστα gameplay στοιχεία της (λέγε με QTE και QTE με λίγο QTE). Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η προσπάθεια ανατομίας ενός εγκλήματος από τον Καλύτερο Ντέτεκτιβ του Κόσμου, όπου προσπαθούμε να ενώσουμε τα στοιχεία για να βρούμε το αίτιο και το αιτιατό. Αποτέλεσμα της σωστής σύνδεσης στοιχείων είναι η πλήρης εικόνα για τα όσα διαδραματίστηκαν προτού φτάσει ο Batman στο σημείο του εγκλήματος. Επειδή όμως αναφέραμε και τα QTE οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, κατά την ακολουθία των QTE εμφανίζεται κάτω-αριστερά στην οθόνη μας ένα Bat Symbol το οποίο γεμίζει με κάθε επιτυχημένη, έγκαιρη αντίδρασή μας, ενώ αδειάζει σε περίπτωση που κάνουμε κάποιο λάθος. Έτσι και γεμίσει πλήρως, τότε έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε με finisher το QTE, νωρίτερα από το προκαθορισμένο.

Batman Telltale Ep1 1Η πεμπτουσία του βαθυστόχαστου gameplay αποκρυσταλλωμένη σε τρία γράμματα: QTE. Εδώ έχουμε μόνο το Ε.

Επόμενη προσθήκη, και τολμούμε να πούμε παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι η εφαρμογή του Crowd Play, μία υλοποίηση co-op για το παιχνίδι. Ένας παίκτης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το παιχνίδι, αλλά όταν έρχεται η ώρα για την επιλογή διαλόγου ή/και πράξης συμπαίκτες μέσω εφαρμογής στα κινητά τους μπορούν να επιλέξουν την προτίμησή τους. Η προτίμηση με τις περισσότερες ψήφους είναι αυτή που τελικά κλειδώνει και (δεν) επηρεάζει τα γεγονότα που διαδραματίζονται μπροστά στις οθόνες σας.

Batman Telltale Ep1 6Όλοι αποφασίζουν, η πλειοψηφία κερδίζει.

Οι τακτικοί αναγνώστες μας θα συγχωρήσουν το καλοκαιρινό, ανάλαφρο ύφος. Η αλήθεια είναι ότι τα παιχνίδια της Telltale έχουν υποστεί κορεσμό και έχουν χάσει το λεγόμενο «novelty-value” που είχαν όταν πρωτοείδαμε το Walking Dead Season 1 ή ακόμη και το The Wolf Among Us. Το Batman – A Telltale Series δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα άσχημο παιχνίδι. Θα ήταν επίσης άνισο να συγκρίνουμε αυτό το επεισόδιο (ή ακόμη και ολόκληρη τη σειρά) με οποιοδήποτε από τα παιχνίδια Arkham, καθώς είναι εντελώς διακριτά είδη. Στα θετικά του τίτλου λογίζεται το γεγονός ότι με τους τίτλους τέλους να τρέχουν ο παίκτης έχει αίσθηση ότι έχει ολοκληρώσει κάτι αυτοτελές, χωρίς να μένει ένα τεράστιο cliffhanger μετέωρο μέχρι το επόμενο επεισόδιο. Μην παρεξηγείτε τα γραπτά, cliffhanger hook υπάρχει και είναι αρκετά αξιοπρεπές, αλλά η κορύφωση που έχει το επεισόδιο στο τέλος αφήνει τον παίκτη με μία αίσθηση ικανοποίησης. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όμως το γεγονός ότι ο κορεσμός που έχει έρθει στα αφηγηματικού τύπου «διαδραστικά» παιχνίδια μαστίζει και αυτόν τον τίτλο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες-αλχημείες της εταιρείας για βελτιώσεις. Οι φίλοι του Σκοτεινού Ιππότη θα διασκεδάσουν με ένα διαδραστικό τευχάκι comic που διαρκεί 2 ώρες και κάτι ψιλά. Οι υπόλοιποι ενδεχομένως να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά ώστε να έχουν και πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Κλείνουμε με μία μικρή αφιέρωση για όσους μας διαβάζουν από τις παραλίες ή έχουν τη δυνατότητα έστω και για μία μικρή έξοδο. Θα είμαστε ακούραστοι φρουροί μέχρι να γυρίσετε. Μπορεί και όχι.

{youtube}YTHtEpKBZh4{/youtube}

Pros

 • Ο κόσμος φαντάζει αρκετά «έτοιμος» για το πείραμα της Telltale
 • Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία ενδιαφέρουσα περίοδο εξέλιξης του υπερήρωα.
 • Το μικρό arc του επεισοδίου λήγει πάρα πολύ ικανοποιητικά.
 • Η δυναμική του Bruce Wayne, ειδικά με ορισμένους χαρακτήρες…

Cons

 • … που ορισμένες φορές καταλήγει μία τρύπα στο νερό, καθότι είναι διχαστικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον (νεαρό έστω) Bruce Wayne
 • Μεγάλη προσωπικότητα του gaming χώρου είπε: «αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού, το επεισόδιο αυτό δεν προσφέρει κάποια καινοτομία που θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη.»

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 81%

81%

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

13 Comments

 1. Κλαίω λέμε. Γεράνιο, θέλεις να κάνεις ΟΛΑ τα παιχνίδια της Τελτέηλ από ‘δω και μπρος; (Εκτός από το Mad Men, αυτό το κρατάω!). Επίσης, το σπίντο μου είναι λαχανί, που είναι και στη μόδα, το κίτρινο το φορούσα πέρυσι!

 2. Παύλο τα πραγματικά γεγονότα στα εικονικά γραφεία του Ragequit.gr πόσο καιρό μετά την ταινία An ode to love (”http://www.grapheine.com/bombaytv/pub-en-fc632d60a9b47d56b970e3b0c69664cb.html”) διαδραματίζονται; Επίσης υπάρχει περίπτωση να μάθουμε με ποιο τρόπο ο Μάνος έφαγε τη θέση του αρχισυντάκτης από τον Αλέξανδρο κι έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Αυτές τις απορίες έχω από το review.

 3. Όλα είναι μέρος ενός ομηρικών διαστάσεων έπους που θα ξετυλιχθεί σιγά-σιγά στις οθόνες σας, έτσι και υπάρξουν ενδιαφερόμενοι. Ας πούμε ότι ο “πουθενάς” Μάνος έκανε τα πάντα για να ανελιχθεί μετά από παρότρυνση hardcore gamers, που ήθελαν το καλό του.

 4. Θεοί υπήρχε σχέδιο…ο Γεράνιος προετοιμαζόταν για το ρηβιού από ΤΟΤΕ. Τρέμω, χάνω τον κόσμο. Σκέφτομαι πως σταδιακά, ίσως αναγκαστώ να αρχίσω να παίζω παιχνίδια που να απαιτούν έστω και κάποια ελάχιστη ικανότητα εκ μέρους μου. Πάει, χάλασε ο κόσμος για πάντα!

 5. Ειμαι μεγαλος fan του Batman και ειμαι προβληματισμενος αν πρεπει να το αγορασω εχω παιξει Walking Dead και Wolf among us δεν τα τελειωσα ποτε υπαρχουν αρκετoi περισπασμοί για να ασχοληθεις με κατι επεισοδιακο οι επιλογες οταν εχεις κεντρικο χαρακτηρα τον Batman ποσο νοημα και επιδραση μπορει να εχουν πχ o Dent δεν θα γινει Two Face αναποφευκτα ? γινεται να πεθανουν χαρακτηρες που Βatman ενδιαφερεται για αυτους οπως Alfred Vicki Vale Catwoman ?

 6. Προφανώς και όχι σε όλα. Η Telltale απλώς σου προσφέρει την ψευδαίσθηση πως “διαμορφώνεις” μια περιπέτεια του Batman. Αν είσαι superfan, περνάς όμορφα ένα δίωρο. Αν τώρα δεν σε συγκινεί και τόσο η όλη φάση, προσπερνάς.

 7. Δεν υπάρχουν επιλογές που καταλήγουν σε δραματικά διαφορετικές εξελίξεις. Η Telltale έχει προκαθορίσει πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ο παίκτης, είτε είναι το Wolf Among Us είτε το Batman, είναι πώς θα σου συμπεριφερθούν σε συγκεκριμένη στιγμή διάφοροι χαρακτήρες αναλόγως την πορεία/διάλογο που είχες επιλέξει νωρίτερα στο ίδιο ή προηγούμενο επεισόδιο. Για αυτό τόσο στο άρθρο, όσο και ο Borracho παραπάνω, αναφέρουν τον όρο “ψευδαίσθηση της επιλογής”. 😉

 8. H WB ξαναχτυπησε! Ε ρε ξυλο που θελουν! Κοιταχτε χαλια http://www.deneinaifake.com/news/batman-the-telltale-series-appears-to-be-a-mess-on-the-pc/ Πρωτα το batman μετα το mortal kombat(για το οποιοο κυκλοφορουν φημες τις τελευταιες μερες οτι προσελαβαν η θα προσλαβουν αλλη εταιρια για να βγει το επιπελον περιεχομενο στο pc) τωρα αυτο!!!! ΜΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ? Δεν με νοιαζει το συγκεκριμενο παιχνιδι αλλα ελεος πια με την WB! Mας εχει σπασει τα νευρα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL